Βέβαια αυτά στα λόγια, γιατί στην πράξη κρατά ακέραιη τη διατίμηση των υπηρεσιών Υγείας που είχε αρχίσει η κυβέρνηση της ΝΔ πριν 15 χρόνια και διεύρυναν με απλοχεριά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ με τα πρώτα νομοθετήματα, όπως αυτό για την Ανώνυμη Εταιρία στην Πολυκλινική και τις συμβάσεις με επιχειρηματίες για τις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Με εφόδους στα νοσοκομεία είχε επιχειρήσει και πριν 15 χρόνια ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας Γ. Σούρλας να επιβάλει ένα σύστημα εφημεριών που έχει πολλές ομοιότητες με το σημερινό του Ν. Κακλαμάνη. Τελικά οι έφοδοι δεν απέδωσαν και το μόνο που έμεινε - και διευρύνθηκε - ήταν η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας που μεταφράστηκε σε άγρια χαράτσια - είτε τα άτυπα («φακελάκια»), είτε τα νόμιμα, «ων ουκ έστι αριθμός» μόλις ο ασθενής περάσει την πόρτα του νοσοκομείου και τα πληρώνει είτε απ' την τσέπη του είτε μέσω του ασφαλιστικού ταμείου...
Καλοστημένη επιχείρηση αποδείχνεται η λεγόμενη ανθρωπιστική βοήθεια στις δεινοπαθούσες χώρες και λαούς της ΝΑ Ασίας. Οι τραπεζίτες σε αρκετές περιπτώσεις δε δίστασαν να χαρατσώσουν τις εισφορές των εργαζόμενων και συνταξιούχων με τα ποσά προμηθειών που επιβάλλουν σε όλες τις «καταθέσεις» που γίνονται στο όνομα τρίτων. Τέτοιες καταγγελίες έχουν περιέλθει σε γνώση του «Ρ». Οι τραπεζίτες επίσημα προβάλλουν τη δικαιολογία πως το φαινόμενο οφείλεται σε «ολιγωρία» και λάθη υπαλλήλων τους, ισχυριζόμενοι πως οι περιπτώσεις αυτές δεν έχουν πάρει έκταση. Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες θα πρέπει άμεσα να επιστρέψουν στους δικαιούχους τις παράνομες χρεώσεις.
Τα επιτεύγματα της αγγλικής οικονομίας παρουσίασαν χτες κυβερνητικά στελέχη του Ηνωμένου Βασίλειου, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα, με θέμα την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα από τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Η διευθύντρια του βρετανικού υπουργείου Εργασίας και Συντάξεων εξήρε την αποτελεσματικότητα των ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μπλερ τα τελευταία χρόνια, αφού η ανεργία έπεσε στο 4,7% και η συνολική απασχόληση άγγιξε το 74,8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Την παρουσίαση των στοιχείων ακολούθησε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα θαυμασμού από τους παριστάμενους, μεταξύ των οποίων ήταν ο υπουργός Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου - Κουτσίκου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χ. Πρωτόπαππας και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος.
Αυτό που απέκρυψε η εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είναι ότι η πλειοψηφία των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν ήταν στην πλειοψηφία τους θέσεις μερικής απασχόλησης, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία της Γιουροστάτ, που κατατάσσουν τη Μεγάλη Βρετανία ανάμεσα στις πρώτες χώρες, όσον αφορά στη μερική απασχόληση (17,4%). Επίσης δεν είπε ότι η οικονομική άνθηση της Αγγλίας πάει χέρι - χέρι με την αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, αφού ο αριθμός τους ξεπερνάει τον κοινοτικό μέσο όρο (80 θάνατοι ανά 100.000 εργαζόμενους). Και τέλος δεν είπε ότι όταν εκλείψουν τα πενιχρά μέτρα κοινωνικής προστασίας, που έχει βάλει στο άμεσο στόχαστρό της η κυβέρνηση Μπλερ, το 40% του βρετανικού πληθυσμού θα βρεθεί μέσα σε μια νύχτα κάτω από το όριο της φτώχειας. Αλλά και να έλεγε όλα τα παραπάνω, το χειροκρότημα δε θα το έχανε. Βλέπετε, άσχετα με το τι λέγεται δημόσια, μεταξύ κατεργαραίων επικρατεί πάντα η ειλικρίνεια...