ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Απρίλη 2010
Σελ. /40
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δυνατά στην απεργία

Η κυβέρνηση και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του κεφαλαίου επιχειρούν με ένα μπαράζ νομοθετικού έργου και διαρροές για τα χειρότερα να τσακίσουν τη ζωή των ανθρώπων της δουλειάς. Αλλά αυτό δε θα επιτρέψουμε να γίνει. Στα τέσσερα 24ωρα που μένουν μέχρι να αρχίσει η μεγάλη 48ωρη πανελλαδική απεργία - που έχουν κηρύξει δεκάδες ταξικά συνδικάτα ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ - δεν υπάρχει «νεκρός χρόνος». Από εκατοντάδες αγωνιστές του εργατικού κινήματος, που έχουν πάρει ήδη θέση στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, κάθε στιγμή, κάθε λεπτό είναι αφιερωμένο στην προετοιμασία της απεργίας. Γιατί πρόκειται για μάχη που αφορά στα άγια των αγίων της εργατικής τάξης. Πρόκειται για μάχη που ακουμπά - ευαισθητοποιεί πλατύτερα λαϊκά στρώματα, από τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, από τους γονείς και τους μαθητές ως τους σπουδαστές - φοιτητές και τους καθηγητές τους.

Τα μέτρα που παρουσιάζει η κυβέρνηση ως διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση ούτε έκτακτα είναι, ούτε προσωρινά. Είναι η συνέχεια με πιο οξύ τρόπο της εφαρμογής της πολιτικής που κάνει πιο ισχυρό το κεφάλαιο, πιο αδύναμους τους εργάτες. Το φορολογικό, που παίρνει από τους εργάτες για να δώσει στο κεφάλαιο, το εργασιακό, που τους κάνει όλους λάστιχο, και τώρα το Ασφαλιστικό, που εξαφανίζει τις συντάξεις, έρχονται να προστεθούν σε όλα εκείνα που έχουν κάνει ήδη την Υγεία ακριβό εμπόρευμα, το σχολείο αμάθεια και την Πρόνοια χώρο για να κερδίζουν οι «φιλάνθρωποι». Το σύνολο των μέτρων που απειλούν να φέρουν τα πάνω κάτω στη ζωή των εργατών έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τον πλούτο που παράγουν, την επιστήμη και τεχνολογία, που επιτρέπουν οι εργάτες να δουλεύουν λιγότερο, να αμείβονται καλύτερα, να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου Υγεία - Πρόνοια, να 'χουν άριστο επίπεδο εκπαίδευσης.

Η συνείδηση αυτής της πραγματικότητας πρέπει να αυξάνει τη δυναμική της απεργίας, να αναδεικνύει, πέρα από την άμυνα, την αντεπίθεση ως ανάγκη ζωής. Κι εδώ ακριβώς η συμμετοχή στην απεργία προβάλλει για τον καθένα ως στάση ευθύνης για τη ζωή σήμερα, για τη συνέχειά της όχι όπως τη θέλουν οι καπιταλιστές αλλά όπως έχουν ανάγκη οι εργάτες. Η κυβέρνηση, το κεφάλαιο, τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική του, οι εργατοπατέρες που υπονομεύουν τον αγώνα των εργατών, δεν είναι ανίκητοι. Ισα ίσα, η ένταση με την οποία επιδιώκουν να περάσουν διά πυρός και σιδήρου το αντεργατικό πακέτο ομολογεί πως όλο αυτό το σύστημα έχει πρόβλημα. Η όξυνση του ταξικού πολέμου μπορεί να μεγαλώσει αυτό το πρόβλημα. Οι καπιταλιστές δεν πρέπει να βρίσκουν τόπο να σταθούν.

Το λαϊκό κίνημα μπορεί να αντιμετωπίσει την επίθεση, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την απαλλαγή από τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Οι εργάτες μπορούν να κάνουν πιο ισχυρή την πάλη τους. Αρκεί να γνωρίζουν γιατί και με ποιον παλεύουν. Αρκεί τέτοιες κρίσιμες ώρες να κάνουν για τα καλά πέρα όποιον υπονομεύει τον αγώνα, όποιον δίνει φιλί ζωής σ' ένα σύστημα που τη σαπίλα του θέλει να την κάνει αρρώστια όλης της κοινωνίας. Καμιά επανάπαυση, γενικός συναγερμός, τίποτα να μην τους αφήσουμε να πάρουν απ' ό,τι κατακτήθηκε με αίμα. Οι καπιταλιστές πρέπει να πληρώσουν την κρίση, οι εργάτες πρέπει να βγουν απ' αυτή τη μάχη έχοντας κάνει ένα βήμα μπροστά.

Ιδεολογήματα και συμπεράσματα

Γρηγοριάδης Κώστας

Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ που δείχνουν ότι οι 500 μεγαλύτεροι μονοπωλιακοί όμιλοι υπερτριπλασίασαν(!) τα συνολικά κέρδη τους το 2009, δηλαδή στη χρονιά της βαθιάς ύφεσης, έρχονται στην κυριολεξία να κονιορτοποιήσουν τα πάσης φύσεως ιδεολογήματα των κομμάτων της αστικής τάξης και των ΜΜΕ, με πρώτο και καλύτερο ότι για την κρίση φταίμε όλοι και γι' αυτό (πρέπει να) την πληρώνουμε όλοι. Τι λένε τα στοιχεία που παρουσιάζει το γνωστό αμερικανικό περιοδικό «Φόρτσουν»; Οτι τα συνολικά κέρδη των 500 ισχυρότερων αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων αυξήθηκαν το 2009 κατά 335% (!) στα 391 δισ. δολάρια, καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο στην 56ετή ιστορία της λίστας «Fortune 500», που καταρτίζει το εν λόγω περιοδικό. Τα πρωτόγνωρα, εν μέσω κρίσης, καπιταλιστικά κέρδη επιτεύχθηκαν παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις τους έπεσαν κατά 8,7% πέρσι. Πώς τα κατάφεραν; Απλούστατα με τον περιορισμό του λεγόμενου εργατικού κόστους, δηλαδή μείωση μισθών, ένταση της υπερεκμετάλλευσης και εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ προχώρησαν το 2009 σε απόλυση 821.000 εργαζομένων. Γενικότερα, πάντως, τα δύο προηγούμενα χρόνια στις ΗΠΑ έχουν χάσει τη δουλειά τους πάνω από 8,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Τι άλλο δείχνουν τα στοιχεία; Οτι χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί, όπως είναι η Bank of America και η JP Morgan Chase επανήλθαν στις πρώτες δέκα θέσεις, ενώ ακριβώς ένα χρόνο πριν βρέθηκαν στο χείλος της καταστροφής, από το οποίο βγήκαν χάρη στα κρατικά κεφάλαια στήριξης. Η διάσωση των μονοπωλίων δε σημαίνει σε καμία περίπτωση και διάσωση των εργαζομένων. Το ακριβώς αντίθετο...

«Επώδυνη αλήθεια» και αυταπάτες

Πράγματι ήρθε «η ώρα της επώδυνης αλήθειας», όπως γράφει στο κύριο άρθρο της χτες η «Καθημερινή». Ομως η «επώδυνη αλήθεια» δεν είναι ότι «η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μέτρα και τομές που σήμερα μοιάζουν προϊόντα επιστημονικής φαντασίας στον πολιτικό κόσμο», όπως επισημαίνει η εφημερίδα της πλουτοκρατίας. Ούτε βέβαια η προετοιμασία της κοινής γνώμης, που υποδεικνύει, προκειμένου να γίνει αποδεκτή η σφαγή των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Με άλλα λόγια, η ώρα της αλήθειας δεν είναι η ώρα του φόβου, της μοιρολατρίας και της υποταγής στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Η αλήθεια είναι ότι η εργατική τάξη και ο λαός δεν ευθύνονται στο ελάχιστο για την κρίση και δεν πρέπει να αποδεχθούν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ. Η ώρα της αλήθειας είναι η ώρα του λαού, η ώρα που συνειδητοποιεί το εφιαλτικό μέλλον που του ετοιμάζουν, η ώρα που αποφασίζει να σηκώσει το ανάστημά του και να διεκδικήσει με τους αγώνες του αυτά που του ανήκουν. Επώδυνη αλήθεια, ακριβώς γιατί πρέπει να τελειώνουμε με τις αυταπάτες, είναι ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος στο πλαίσιο του καπιταλισμού. Μεγάλη επίσης αλήθεια είναι ότι μόνο σε ρήξη με τα μονοπώλια, τα κόμματα και τις κυβερνήσεις του, μπορεί να ελπίζει σε ικανοποίηση των αναγκών του στο πλαίσιο μιας λαϊκής εξουσίας και οικονομίας. Οσο αυτές οι αλήθειες γίνονται κτήμα των εργαζομένων, τόσο περισσότερο διατηρείται η ελπίδα ζωντανή.

Παζάρια για το «δόκιμο εκπαιδευτικό»

Σε δελτίο Τύπου της η ηγεσία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) ενημερώνει για τη... διαβούλευση που κάνει με την υπουργό Παιδείας για το απαράδεκτο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου που αφορά τους εκπαιδευτικούς στο «νέο σχολείο» που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση. Και μόνο το γεγονός βέβαια ότι η συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία παζαρεύει το νομοσχέδιο στις λεπτομέρειές του αντί να το επιστρέψει αυτούσιο στο υπουργείο και να οργανώσει τον αγώνα των εκπαιδευτικών για να μην περάσει, είναι ενδεικτικό.

Υπάρχουν όμως και λεπτομέρειες αυτής της «συνδιαλλαγής» που ξεμπροστιάζουν τη συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία και δείχνουν γιατί οι εκπαιδευτικοί πρέπει να της γυρίσουν οριστικά την πλάτη τους. Για παράδειγμα, υπάρχει η γνωστή εξαγγελία του υπουργείου για ενεργοποίηση του θεσμού του «δόκιμου εκπαιδευτικού» για μια διετία, που σημαίνει ότι ο εκπαιδευτικός αφού έχει πάρει πτυχίο, αφού έχει πάρει πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας, αφού έχει δώσει μια και δυο φορές στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, θα πρέπει να περνάει νέα δοκιμασία χωρίς να έχει εξασφαλισμένο το δικαίωμα στη δουλειά. Η ηγεσία της ΔΟΕ όμως, αντί να απορρίψει χωρίς συζήτηση την ενεργοποίηση του θεσμού του δόκιμου (και τα σαράντα κύματα που θα προηγούνται), την... παζαρεύει, αντιπροτείνοντας... «ένα χρόνο εισαγωγική επιμόρφωση»! Δηλαδή, αντί για δυο χρόνια να είναι ένας χρόνος κι αντί για «δόκιμος» να λέγεται «επιμορφούμενος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ