ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Συνεχίζουν το «γαϊτανάκι» της ονοματολογίας

Eurokinissi

Συνεχίστηκαν και χτες από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα οι διεργασίες αλλά και η «προετοιμασία εδάφους» για τις δρομολογημένες, όπως όλα δείχνουν, εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της ΠΓΔΜ. Αντιπαράθεση που εστιάζει βέβαια στο ζήτημα του ονόματος, επιχειρώντας να κρύψει το «κοινό έδαφος» όλων σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή, όπως επιτάσσουν οι στόχοι της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της αστικής τάξης.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας χτες στο «Euronews» εκτίμησε πως «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας εντός του 2018» και πως στόχος της κυβέρνησης είναι «να οικοδομήσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος (...) Στα εθνικά ζητήματα δεν υπάρχει λόγος να πορεύεται κανείς με όρους κυβερνητικής αυτάρκειας (...) Ο βασικότερος όρος για να μπορέσουμε να το επιλύσουμε είναι ακριβώς να οικοδομηθεί η ευρύτερη, δυνατή συναίνεση εντός του πολιτικού συστήματος».

Σε ερώτηση για τη στάση του υπουργού Εθνικής Αμυνας υποστήριξε πως «η τοποθέτηση του κ. Καμμένου σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει την εξεύρεση μίας λύσης (...) Δεν έχει τη διάθεση να πυροδοτήσει μία κυβερνητική πολιτική κρίση, αλλά αντιθέτως θέτει ως όρο, ακριβώς αυτό που σας έλεγα εγώ προηγουμένως, την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος».

Παράλληλα, οι κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο χτες για τον καθορισμό των «βασικών παραμέτρων της διαπραγμάτευσης» το αμέσως προσεχές διάστημα αλλά και την επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης έως ότου οι δύο χώρες καταλήξουν σε μία κοινή πρόταση που θα έρθει στην ελληνική Βουλή, χωρίς να αποκλείουν και τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, καθώς, όπως έλεγαν, το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί σε μια συναίνεση στο πλαίσιό του που θα «λύσει τα χέρια του Π. Καμμένου να αποδεχτεί μια πρόταση που θα εμπεριέχει το όνομα "Μακεδονία"».

Πάντως, και σε ό,τι αφορά το τελευταίο, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Alpha», ο Θ. Παπαχριστόπουλος, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, ερωτηθείς για το Σκοπιανό και τη στάση του κόμματός του, είπε: «Πιστεύω ότι μέχρι τέλος Ιουνίου - αρχές Ιουλίου που είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, έχουμε όλο το χρονικό περιθώριο να βάλουμε τα πράγματα κάτω, να τα δούμε και να τα εξετάσουμε. Μικροκομματικές, μικρόψυχες αντιμετωπίσεις ότι "θα πέσει η κυβέρνηση από αυτή την ιστορία"... επιβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να πέσει καμία κυβέρνηση από αυτή την ιστορία»...

Αναμένουν την κυβερνητική θέση

«ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ οφείλουν να παρουσιάσουν κοινή κυβερνητική θέση όσον αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ κι αυτό αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος ανάμεσα στα κόμματα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, συνεχίζοντας το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί κυβερνητικής διχογνωμίας και απώλειας της δεδηλωμένης, αν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δεν ομονοήσουν.

Σε αυτό το μοτίβο, χαρακτήρισε «εξόχως προβληματικό» το γεγονός ότι Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος δεν έχουν κοινή θέση για το Σκοπιανό, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να είναι διασπασμένη αλλά συνάμα να ζητά από την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί. Εκανε, δε, λόγο για «αδυναμία» του πρωθυπουργού να δώσει στη δημοσιότητα, ή έστω στα κόμματα, τη θέση της κυβέρνησης.

Από κοντά και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος, μιλώντας επίσης στο ΣΚΑΪ, είπε ότι Τσίπρας και Καμμένος δεν έχουν καμία διαφωνία στο συγκεκριμένο θέμα, απλώς καιροσκοπούν, καλώντας τη ΝΔ να μην παίξει το ρόλο του «χρησίμου ηλιθίου» και να εμπλακεί στο ζήτημα, που «είναι θέμα του κ. Τσίπρα».

Στο μεταξύ, σύσκεψη υπό την προεδρία της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, και με τη συμμετοχή στελεχών του χώρου τους, έγινε χτες με θέμα τις εξελίξεις στο ζήτημα της ΠΓΔΜ.

Ακολούθησε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, όπου αναφέρεται ότι «το Κίνημα Αλλαγής στέκεται σταθερά στην Εθνική Γραμμή για την εξεύρεση λύσης σε σχέση με τη FYROM, με μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με γεωγραφικό προσδιορισμό». Παραπέρα, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι, με τη «διγλωσσία» της, «υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις και λειτουργεί αντικειμενικά εις βάρος των εθνικών συμφερόντων» και προσθέτουν ότι θα τοποθετηθούν στο ζήτημα, «όταν η κυβέρνηση θα φέρει τις τελικές προτάσεις της». Προσώρας, πάντως, επισημαίνουν ότι «η οποιαδήποτε περαιτέρω δημόσια συζήτηση σε αυτή την φάση δεν συνιστά υπεύθυνη στάση».

Σημειωτέον, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης έσπευσε χτες να διαψεύσει ότι προχτές σε συνέντευξή του είπε πως θα ψήφιζε κυβερνητική πρόταση που θα ονόμαζε τα Σκόπια «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Είπε, βέβαια, ότι ο ίδιος θα υπερψήφιζε σύνθετη ονομασία κοινά αποδεκτή για όλες τις χρήσεις.


ΑΙΓΑΙΟ
Νέο επεισόδιο στις πάγιες τουρκικές διεκδικήσεις

Το γερμανικό ερευνητικό σκάφος R/V METEOR
Το γερμανικό ερευνητικό σκάφος R/V METEOR
Συνεχίζονται οι τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, αναβαθμιζόμενες μάλιστα μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, στο φόντο βέβαια και των συνολικότερων αναδιατάξεων σε Μέση Ανατολή και Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, σε μια νεότερη εξέλιξη, μετά και τις NAVTEX με τις οποίες η Αγκυρα δέσμευσε τρεις περιοχές σε διεθνή ύδατα του Αιγαίου για αεροναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά καθ' όλο το 2018 από τις Ενοπλες Δυνάμεις της, χτες η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού της γείτονος, με δύο NAVTEX που εκδόθηκαν από τους Σταθμούς Σμύρνης και Αττάλειας, γνωστοποίησε στους ναυτιλλομένους ότι το γερμανικό σκάφος «R/V Meteor» (ανήκει στο γερμανικό ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας και Ερευνας, επισήμως διεξάγει έρευνες για λογαριασμό του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης) θα διεξάγει «μέχρι νεοτέρας» επιστημονικές έρευνες σε 9 περιοχές που καλύπτουν μια εκτεταμένη έκταση στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, που φτάνει στα δυτικά μέχρι τα Κύθηρα και στα ανατολικά μέχρι την Κάρπαθο.

Σημειωτέον, πρόκειται για το ίδιο γερμανικό σκάφος το οποίο την περασμένη βδομάδα παρενοχλήθηκε από τουρκικό πολεμικό πλοίο, ενώ έκανε έρευνες στο Βόρειο Αιγαίο, κοντά στη Λήμνο, με την άδεια των ελληνικών Αρχών. Σύμφωνα με NAVTEX που εξέδωσε τότε η ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία (κατόπιν άδειας από το ελληνικό ΥΠΕΞ), το γερμανικό σκάφος επρόκειτο να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχή νότια της Λέσβου και ακολούθως, σύμφωνα και με το δηλωμένο δρομολόγιό του, θα αναχωρούσε για την Κατάνια της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χτες, μετά τη δημοσιοποίηση της έκδοσης της τουρκικής NAVTEX, το ΥΠΕΞ ανέστειλε την άδεια για το γερμανικό ερευνητικό πλοίο και ακολούθως το ΠΝ ακύρωσε τη NAVTEX που είχε εκδώσει για τις έρευνες των Γερμανών.

Πλέον, όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, τυπικά το «R/V Meteor» δεν έχει καμία άδεια - νομιμοποίηση για έρευνες στο Αιγαίο, εφόσον αφορά ζώνη που ανήκει στην ελληνική αρμοδιότητα έκδοσης NAVTEX, συμπίπτει, εξάλλου, με μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και δεν έχει καμία δικαιοδοσία εκεί η τουρκική Υδρογραφική Υπηρεσία να κάνει ανακοινώσεις.

Πάντως, όπως εκτιμούν οι ίδιοι παράγοντες, η τουρκική NAVTEX δεν μπορεί να εκδόθηκε ...μόνη της, κατόπιν κάποιας τουρκικής «πρωτοβουλίας», αντίθετα πιθανολογείται ότι οι Γερμανοί απευθύνθηκαν για αντίστοιχη άδεια για έρευνες στο Αιγαίο και στους Τούρκους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη υπόθεση εκτυλίσσεται λίγο μετά την απόφαση που πάρθηκε σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ, η ελληνική πλευρά να μην απαντά πλέον με αντι-NAVTEX στις τουρκικές NAVTEX, αλλά να απευθύνεται στο Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό (ΙHO) και ειδικότερα στην ισπανική Υδρογραφική Υπηρεσία, που στο πλαίσιο του IHO έχει την ευθύνη να καταγράφει όλες τις Navtex και τις σχετικές ναυτικές δραστηριότητες στη Μεσόγειο.

Μια ερμηνεία που δίνεται από αρμόδιους κύκλους είναι ότι πολιτικά θεωρήθηκε πιο ωφέλιμο για την ελληνική πλευρά να διεθνοποιεί έτσι το πρόβλημα της τουρκικής παραβατικότητας σε όλα τα διαθέσιμα «διεθνή φόρα», ενώ από άλλους δίνεται η ερμηνεία ότι η διακοπή έκδοσης αντι-NAVTEX αποτελεί κίνηση «καλής θέλησης» από πλευράς της Αθήνας, προς την Αγκυρα.

Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία επαναφέρει σε κάθε περίσταση την αξίωσή της για επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου κατά μήκος του 25ου μεσημβρινού (ή παράλληλου). Πρόκειται για τη νοητή κάθετη γραμμή που ξεκινά από τα δυτικά της Ξάνθης, στα παράλια του ποταμού Νέστου, κατεβαίνει προς νότο διασχίζοντας τη Λήμνο, περνάει έξω από την Εύβοια, συνεχίζει στην Τήνο και καταλήγει στο Ηράκλειο.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ