ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ - ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Επιταχύνονται οι εξελίξεις για να «τρέξουν» οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί

Στα Σκόπια στα τέλη Γενάρη ο γγ του ΝΑΤΟ, την ώρα που όπως όλα δείχνουν θα ξεκινά νέος γύρος παζαριών στη Νέα Υόρκη

Από την επίσκεψη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ στα κεντρικά του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούνη

NATO

Από την επίσκεψη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ στα κεντρικά του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούνη
Προς επιτάχυνση των διεργασιών σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, που θα «ξεκλειδώσει» την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, έδειχναν και οι χτεσινές πληροφορίες, που συμπλήρωναν κομμάτι - κομμάτι το παζλ των δρομολογημένων εξελίξεων.

Σύμφωνα με τη σκοπιανή εφημερίδα «Nezavisen Vesnik», o γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, θα επισκεφθεί στις 17 και 18 Γενάρη τα Σκόπια, όπου θα έχει συναντήσεις με σχεδόν όλη την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας και συγκεκριμένα με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον Πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ, τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Αμυνας Ράντμιλα Σεκερίνσκα, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον νέο ηγέτη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO - DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, τον ηγέτη του συγκυβερνώντος αλβανικού DUI Αλι Αχμέτι και τους επικεφαλής της Ειδικής Εισαγγελίας, η οποία ερευνά τις υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών. Αναμένεται επίσης να εκφωνήσει ομιλία στο κοινοβούλιο.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ από το 2014. Το κλείσιμο άλλωστε του ονοματολογικού αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις για να επιταχυνθούν οι σχεδιασμοί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως και τα σχετικά σχέδια μονοπωλιακών ομίλων. Εξ ου και ο Στόλτενμπεργκ αναμένεται να προετοιμάσει το κλίμα για τις σχετικές διμερείς διαπραγματεύσεις που προβλέπεται να ξεκινήσουν «στα γεμάτα» το αμέσως επόμενο διάστημα, με χρονικό ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, ευρεία υπουργική σύσκεψη με επίκεντρο τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αναμένεται να συγκαλέσει τις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός, στου Μαξίμου. Οι πληροφορίες λένε ότι σε αυτήν θα συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι υπουργοί Επικρατείας, Εξωτερικών, Αμυνας, Εσωτερικών και Οικονομικών, καθώς και οι αρμόδιοι υφυπουργοί.

Κατ' άλλους θα πρόκειται για κανονική σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου, προκειμένου τα μέλη του να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και την παραπέρα πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο Ν. Κοτζιάς θα ενημερώσει για την πορεία του πρώτου γύρου συζητήσεων μεταξύ των εκπροσώπων Ελλάδας - ΠΓΔΜ και του ειδικού μεσολαβητή Μ. Νίμιτς (που ολοκληρώθηκε πριν από τις γιορτές), καθώς και για τις άτυπες διαβουλεύσεις που γίνονται με την ΕΕ, την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και παράγοντες κρατών των Δυτικών Βαλκανίων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», στις 8 Γενάρη θα επισκεφτεί την Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπ. Οσμάνι και θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και τον αναπληρωτή του Γ. Κατρούγκαλο.

Μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ, κατά την παραμονή του τελευταίου στη Θεσσαλονίκη για τις γιορτές, λέγεται πως δεν αποκλείεται στα τέλη του μήνα, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, οι δύο να έχουν συνάντηση, σηματοδοτώντας την κοινή τους επιδίωξη για ταχεία διευθέτηση του ζητήματος.

Σύμφωνα άλλωστε με τον τηλεοπτικό σταθμό «KANAL 5» της ΠΓΔΜ, η επόμενη συνάντηση του προσωπικού απεσταλμένου του γγ του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναούμοφσκι αντίστοιχα, θα πραγματοποιηθεί στις 19 Γενάρη στη Νέα Υόρκη, μια μέρα μετά από την επίσκεψη Στόλτενμπεργκ στα Σκόπια.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός, ο Νίμιτς «θα κάνει πιο συγκεκριμένες κινήσεις» στη συνάντηση της 19ης Γενάρη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν αν αυτό θα περιλαμβάνει κατάθεση πρότασης για λύση του θέματος του ονόματος. Τέλος, ο σταθμός υπενθυμίζει ότι ο Νίμιτς, μετά από τη συνάντησή του με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών στις 12 Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες, είχε κάνει λόγο για βελτίωση του κλίματος και είχε εκφράσει αισιοδοξία ότι είναι δυνατή η λύση το 2018, με «καλή διπλωματία» και «πολιτική βούληση» από τις δύο πλευρές.

Ετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη εξόρμηση!

Για μια μεγάλη πανεξόρμηση ετοιμάζονται οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα, στις 13 και 14 Γενάρη, αφού τότε, με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», θα κυκλοφορήσει η Διακήρυξη της ΚΕ του Κόμματος για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, που συμπληρώνονται φέτος το Νοέμβρη.

Με την κυκλοφορία του σημαντικού αυτού ντοκουμέντου ξεκινά και η κορύφωση των εκδηλώσεων για τα 100χρονα του ΚΚΕ, που περιλαμβάνει μια πολύμορφη δράση σε όλη την Ελλάδα.

Οι μέρες που απομένουν μέχρι την παραλαβή του «Ριζοσπάστη» με τη Διακήρυξη είναι μέρες μαχητικής οργάνωσης της δουλειάς. Οι ΚΟΒ και οι ΟΒ καταστρώνουν το σχεδιασμό τους, βάζουν φιλόδοξα πλάνα, οργανώνουν άμιλλες, συνεννοούνται με τον περίγυρό τους για να ενταχθούν στη μάχη της εξόρμησης οι οπαδοί και οι φίλοι του Κόμματος.

Η μεγάλη αυτή εξόρμηση πρέπει να μας φέρει σε επαφή με δεκάδες χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους, ανέργους, αυτοαπασχολούμενους, νέους και νέες. Για να φτάσει πλατιά το κάλεσμα της συσπείρωσης με το ΚΚΕ, σε κάθε τόπο δουλειάς και συνοικία. Για να ανοίξει στα γεμάτα η συζήτηση με βάση το Πρόγραμμά μας, τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο που συμφέρει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Για να γίνει το 2018 χρονιά σημαντικής ενίσχυσης του Κόμματος, νέων βημάτων στην ανασύνταξη του κινήματος και στην οικοδόμηση της Κοινωνικής Συμμαχίας.

Στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα για το Ελληνικό

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας βρίσκεται από χτες το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του «Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά», ενώ σήμερα αναμένεται να οριστούν ο εισηγητής και η συγκεκριμένη ημερομηνία συζήτησης, η οποία θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών. Το ΠΔ προβλέπει μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση 2.700.000 τ.μ. και ως μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη ορίζεται το 35% της συνολικής έκτασης. Αντίστοιχα, στην περιοχή του παράκτιου μετώπου, η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη ορίζεται σε 15% επί του συνόλου.

Το σχέδιο ΠΔ υπογράφηκε την Παρασκευή 22 Δεκέμβρη από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκη, την υπουργό Πολιτισμού, Λ. Κονιόρδου, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλο, και την υφυπουργό Οικονομικών, Κ. Παπανάτσιου, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Εννοείται ότι όλες οι αξιώσεις των επενδυτών και για το ύψος των κτιρίων - έξι από αυτά θα είναι ουρανοξύστες ύψους 200 μέτρων - και για τα «εμπόδια» που προκαλούν στα σχέδιά τους τα αρχαία που υπάρχουν στην περιοχή, ικανοποιούνται πλήρως...

Στο θέμα αναφέρθηκε χτες ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας, δίνοντας τον «τόνο» από κυβερνητικής πλευράς. Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα των έργων, είπε ότι θα ξεκινήσουν εντός του 2018. Εμφανίστηκε βέβαιος για τη γνωμοδότηση του ΣτΕ, λέγοντας πως τους πρώτους μήνες του έτους το Συμβούλιο της Επικρατείας θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία για την τελική έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και έτσι «η κυβέρνηση την έχει τελειώσει τη δουλειά της». Πρόσθεσε ότι αυτό που απομένει είναι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το καζίνο, που αυτήν την περίοδο δρομολογείται, ώστε όλα να έχουν ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο και επομένως μέσα στο '18 όλα να είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η επένδυση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ