Οι κυβερνητικές αναφορές για «παραμετρικές αλλαγές», προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση με τους «εταίρους», επιβεβαιώνουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των παζαριών...
Κυβέρνηση και ΕΕ επιβεβαιώνουν ότι το σχέδιο - λαιμητόμος θα γίνεται όλο και χειρότερο, καθώς προχωρούν οι διαβουλεύσεις |
Με «ορισμένες παραμετρικές αλλαγές» μπορεί να υπάρξει σύγκλιση των «προτάσεων» με το κουαρτέτο και για το ζήτημα της καρατόμησης των συντάξεων, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, ότι το τελικό σχέδιο θα είναι χειρότερο ακόμη και από αυτό που παρουσίασε αρχικά η συγκυβέρνηση.
Ετοιμάζοντας το «κλίμα», κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ως «ενδεχόμενο» τις «περικοπές» στις επικουρικές συντάξεις, ζήτημα το οποίο φαίνεται να αποτελεί το προοίμιο για την επανέναρξη της «αξιολόγησης», με την επάνοδο των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα, ενδεχομένως και στις αρχές αυτής της βδομάδας, όπως εκτιμούν οι ίδιοι παράγοντες. Και ενώ τα αντιλαϊκά παζάρια βρίσκονται σε εξέλιξη, ανοιχτά πλέον γίνεται λόγος και για τη μείωση του πλαφόν τόσο στην κύρια σύνταξη, όσο και στις πολλαπλές συντάξεις...
Παράλληλα, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλούν για ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της «αξιολόγησης», μπροστά και στους γενικότερους κινδύνους και τις «αβεβαιότητες» που εκδηλώνονται στην παγκόσμια οικονομία και στην ΕΕ.
Σε αυτό το φόντο, πιθανόν αύριο Δευτέρα, συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group), ενόψει της επανόδου των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα.
Χαρακτηριστική είναι η προχτεσινή παρέμβαση από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, ο οποίος, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του G20 στη Σαγκάη, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό «να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις η αξιολόγηση», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, σχετικά με τη συζήτηση που είχε ο υπουργός με τον Γερμανό ομόλογό του, Β. Σόιμπλε. Ο Τζακ Λιού σημείωσε ότι απομένει ακόμη να γίνει «σημαντική δουλειά», σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τη δέσμευσή τους και να θέσουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά, μέσω μέτρων για την ελάφρυνσή του». Πρόκειται για την «παράμετρο» που βάζει και η πλευρά του ΔΝΤ, σε συνδυασμό, βέβαια, με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.
Την ίδια ώρα, το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα προσλαμβάνει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, στο πλαίσιο της εμπροσθοβαρούς εφαρμογής του μνημονίου. Αυτό είναι και το μήνυμα, που απέστειλε στο προχτεσινό «Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών», ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σύμφωνα με τον οποίο τυχόν «καθυστέρηση» θα σημάνει την αύξηση του «κόστους» στο μέλλον. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες για οποιαδήποτε χώρα, ειδικά μετά από μία παρατεταμένη οικονομική ύφεση. Αλλά αυτό συνιστά έναν ακόμα λόγο που οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν τώρα. Το κόστος και οι προκλήσεις θα είναι μεγαλύτερες στο μέλλον».
Ο ίδιος σημείωσε ότι η ευρεία πολιτική συναίνεση θα αύξανε τις πιθανότητες «επιτυχίας» και θα μείωνε την αβεβαιότητα, διαβεβαιώνοντας ότι το γενικό κλίμα των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση είναι «θετικό».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στη Σαγκάη, δήλωσε: «Ενώ είναι πολιτικά δύσκολο, η ελληνική κυβέρνηση ακόμη πρέπει να εφαρμόσει μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και να αντιμετωπίσει έναν αριθμό δημοσιονομικών θεμάτων», προσθέτοντας ότι για την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» πρέπει να προχωρήσει στην ίδρυση του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδας, τόνισε ότι «σε λίγες μέρες μπαίνουμε στη ζώνη κινδύνου για την ελληνική οικονομία», κάνοντας λόγο για επικίνδυνη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της «αξιολόγησης». Ο ίδιος, προλειαίνοντας το έδαφος, «πρότεινε» τη φορολόγηση όλων «από το πρώτο ευρώ εισοδήματος», αλλά με... «προοδευτικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο» (!), δηλαδή την κατάργηση ακόμα και του σημερινού αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας. Σε ό,τι αφορά τα υψηλά κλιμάκια των προσωπικών εισοδημάτων εστίασε την κριτική του στα σενάρια για «υψηλούς συντελεστές», λέγοντας ότι «ένας υψηλός συντελεστής, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους περιουσίας θα ισοδυναμεί με δήμευση περιουσίας». Οι καπιταλιστές απαιτούν φοροαπαλλαγές, άρα φοροληστεία του λαού...
Ταυτόχρονα, το «παράλληλο» μνημόνιο με την πλευρά του ΔΝΤ, το οποίο θα έρθει να «κουμπώσει» με αυτό που ήδη έχει συμφωνηθεί με την Ευρωζώνη, αποτελεί μια ακόμη από τις πτυχές της αντιλαϊκής διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Οπως ανοιχτά ομολογούν πλέον και οι κυβερνητικοί παράγοντες, σε περίπτωση συμφωνίας το ΔΝΤ θα συντάξει ένα νέο λεπτομερές «πρόγραμμα» υπό την ονομασία «Memorandum of Economic and Financial Policies» - MEFP, («Μνημόνιο οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής»), όπως ακριβώς συνέβη και με τα δύο προηγούμενα μνημόνια. Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω μνημόνιο θα συνοδευτεί με την υπογραφή και μιας ακόμη δανειακής σύμβασης με το ΔΝΤ.
Σε κάθε περίπτωση, το τρίτο «μνημόνιο κατανόησης» με την Ευρωζώνη (Μemorandum of Understanding - MoU) θα έρθει να «κουμπώσει» στα συνοδευτικά αντιλαϊκά μέτρα με το μνημόνιο του ΔΝΤ. Μάλιστα, το γεγονός αυτό είναι αναπόσπαστο τμήμα των αντιλαϊκών παρεμβάσεων που τρέχουν μαζί με την πρώτη «αξιολόγηση»...
Στο προσκήνιο βρίσκονται οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις, γύρω από τη διαμόρφωση του κατάλληλου - για κάθε αστική τάξη - μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιβράδυνση των ρυθμών ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία.
Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις, που έγιναν στο πλαίσιο της Συνόδου του G20 στη Σαγκάη:
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες, «ακόμη και αν είναι δύσκολο και επώδυνο», καθώς «ο δρόμος της νομισματικής χαλάρωσης οδηγεί σε ατυχήματα». Δείχνοντας και προς την πλευρά της Βρετανίας, τόνισε: «Κάποια αγγλοσαξονικά ΜΜΕ προσποιούνται ότι τα ρυθμιστικά μέτρα που ήρθαν ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της "Lehman" είναι η αιτία της νέας αστάθειας». Συμπληρώνοντας επισημαίνει: «Αυτό καθοδηγείται από τα συμφέροντα κάποιων. Μπορείς να κερδίσεις περισσότερα χρήματα με ασταθείς από ό,τι με σταθερές αγορές».
Τις επόμενες μέρες, με Πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), ενεργοποιείται το πλαίσιο για τη διαχείριση των μεγάλων «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, με στόχο την αναζήτηση «επενδυτών», που, εκτός από τη διαχείριση των δανείων, θα συμβάλλουν και με κεφάλαια σε αναδιαρθρώσεις «βιώσιμων» επιχειρήσεων.
Στη ετήσια έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, τονίζεται ότι θα τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι ανά τραπεζικό όμιλο, με ορίζοντα εφαρμογής τον Ιούνη του 2016 και παρακολούθηση ανά τρίμηνο. Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, συνδέονται με τη «δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων,τηνεπίσπευση δικαστικών διαδικασιώνκαι με τηνευκολία ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων από τις τράπεζες», «φωτογραφίζοντας» έτσι και την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας.
Σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται εμπροσθοβαρές χρονοδιάγραμμα, προκειμένου μέσα στην επόμενη διετία (μέχρι το 2018) να υπάρξει σημαντική μείωση των «κόκκινων» δανείων. Προβλέπονται παρεμβάσεις για την αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων, με κρίσιμο ζήτημα την ανάληψη ενεργητικών πρωτοβουλιών, όπως για την αλλαγή διοικήσεων υπερχρεωμένων εταιρειών, σε περίπτωση που αυτές δεν «συνεργάζονται» με τις τράπεζες, αλλά και αλλαγές τόσο στη «δομή όσο και στα επιχειρηματικά σχέδια της οφειλέτριας επιχείρησης». Επιπλέον, απαιτείται η κοινή δράση από τις τράπεζες σε περίπτωση εταιρικών κοινοπρακτικών δανείων, καθώς, όπως διαπιστώνεται, «σχεδόν το σύνολο των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων αφορούν περισσότερους του ενός πιστωτές».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 2015 υπήρξε αύξηση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ειδικότερα, στα τέλη Σεπτέμβρη, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έφτασε στο 43,6% επί της μάζας των δανείων (από 39,9% το Δεκέμβρη του 2014). Στην ίδια περίοδο, τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια έφτασαν στο 39,8%, τα καταναλωτικά στο 55,4% και τα επιχειρηματικά στο 43,3%.
Κείμενα: Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ