ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιπολίτευση σε όλα τα μέτωπα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Πιέζει για γρήγορη εφαρμογή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και ζητά μέτρα καταστολής, με αφορμή τα χτυπήματα στις Βρυξέλλες

Eurokinissi

Επίθεση στην κυβέρνηση στα μέτωπα της λεγόμενης «καθημερινότητας του πολίτη», της οικονομίας, του Προσφυγικού και της ασφάλειας εξαπολύει η ΝΔ.

Ενδεικτικά, ο πρόεδρος του κόμματος, Κυρ. Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος χτες το αμαξοστάσιο των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), στην Πέτρου Ράλλη μίλησε για «προβλήματα τα οποία σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά άστοχης κυβερνητικής πολιτικής, η οποία επιβάρυνε οικονομικά τις εταιρείες, αύξησε την εισιτηριοδιαφυγή και τελικά βέβαια αύξησε και το εισιτήριο», εντοπίζοντας το πρόβλημα στην ανικανότητα διαχείρισης της κυβέρνησης, αν και είναι απόρροια της πολιτικής των αναδιαρθρώσεων υπέρ του κεφαλαίου που και η ΝΔ έχει. Προβάλλοντας την καλύτερη διαχειριστική ικανότητα της ΝΔ, επέμεινε ότι «είχαμε αποδείξει επί των δικών μας ημερών ότι σε συνεννόηση με τους εργαζομένους υπάρχει προοπτική ουσιαστικής εξυγίανσης των αστικών συγκοινωνιών, με βελτίωση του παρεχόμενου έργου, μείωση της επιβάρυνσης για τους πολίτες και καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα (...) Οι αστικές συγκοινωνίες αποδεικνύουν στην πράξη την αποτυχία της κυβέρνησης σε έναν κρίσιμο τομέα», συνέχισε.

Για την αξιολόγηση

Στα της οικονομίας, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της Ετήσιας Εκθεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την εποπτική δραστηριότητα το 2015, δήλωσε: «Η τεράστια εκροή καταθέσεων, το κλείσιμο των τραπεζών, η επιβολή περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και η ανάγκη μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών το 2015, έχουν ονοματεπώνυμο: ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ». Συμπλήρωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση «έχει επιφέρει μεγάλο κόστος στους φορολογούμενους, αβεβαιότητα στους εργαζόμενους στις τράπεζες και τεράστια ζημία στους μετόχους των πιστωτικών ιδρυμάτων, μικρούς και μεγάλους, ιδιώτες και Δημόσιο». Μόνο που με όσα εδώ προβάλλει, κλείνει επίσης το μάτι στο κεφάλαιο, ως ικανότερος διαχειριστής.

Μιλώντας ο ίδιος στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» είπε για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης»: «Μέχρι τώρα όλες οι εκτιμήσεις και τα χρονοδιαγράμματα της κυβέρνησης έχουν διαψευστεί. Θυμίζω ότι η κυβέρνηση έλεγε ότι θα κλείσει τη διαπραγμάτευση τον Οκτώβριο - Νοέμβριο του 2015. Μετά έλεγε ότι θα την κλείσει αρχές του Ιανουαρίου του 2016. Φτάσαμε Μάρτιο και ευχόμαστε να κλείσει τον Απρίλιο».

Για τη σχέση με το ΔΝΤ: «Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει καμία συμφωνία με το ΔΝΤ. Αλλωστε και πρόσφατα ολοκληρώθηκε η σχέση μας με το Ταμείο, όπως αυτή προβλεπόταν από την προηγούμενη δανειακή σύμβαση. Αρα, τώρα πρέπει να γίνει ένα καινούργιο μνημόνιο, ένα καινούργιο σχήμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Αυτό είναι προϋπόθεση με βάση την απόφαση του Eurogroup και την επιθυμία των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως της Γερμανίας».

Πρόσθεσε: «Εχει επιβαρυνθεί η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, όπως και τα μακροοικονομικά της στοιχεία, από τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και δεν έχουμε πάρει και τις αναγκαίες δόσεις του δανείου, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, άρα και να μειωθεί η ρευστότητα στην οικονομία».

Και μέτρα καταστολής

Τέλος, με αφορμή τα πρόσφατα χτυπήματα στις Βρυξέλλες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει μέτρα «για την επίταση της εγρήγορσης και ετοιμότητας των αρχών ασφαλείας και πολιτικής προστασίας και την ενίσχυση της αστυνόμευσης δημόσιων χώρων και σημείων μαζικής πρόσβασης του κοινού».

Στο ίδιο το κείμενο της Ερώτησης αναφέρει: «Τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα της τελευταίας περιόδου, από το Παρίσι και την Αγκυρα έως την Κωνσταντινούπολη και τις Βρυξέλλες, καθιστούν επιτακτική την εγρήγορση των αρχών και στη χώρα μας, προκειμένου να διαφυλαχθεί το δοκιμαζόμενο αίσθημα ασφαλείας των πολιτών. Ειδικότερα απαιτείται η επίταση των συνοριακών ελέγχων, με όλες τις δυσκολίες που επισωρεύει η σοβούσα προσφυγική - μεταναστευτική κρίση, η στενή συνεργασία και έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών με τις αρχές ασφαλείας τόσο των κρατών - μελών της ΕΕ, όσο και άλλων γειτονικών και μη κρατών, η επικαιροποίηση των σχεδίων αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών και ενεργοποίησης της πολιτικής προστασίας, η εναργέστερη αστυνομική παρουσία σε δημόσιους χώρους και σημεία μαζικής πρόσβασης, όπως οι σταθμοί του μετρό, ώστε αφενός να επιδρά αποτρεπτικά, αφετέρου να συμβάλει στην τόνωση του κοινού αισθήματος ασφαλείας».

Ζητά πολλαπλά μέτρα καταστολής σε βάρος του λαού.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Τα πάντα για τους στόχους των καπιταλιστών

Συνεχίζοντας την επίσημη επίσκεψή της στην Κυπριακή Δημοκρατία, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, στον απόηχο των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, δήλωσε χτες ότι «η Ευρώπη θα υπερασπιστεί τον τρόπο ζωής της, τα ανοιχτά σύνορα μεταξύ των χωρών της», δηλαδή τις αξίες της βαρβαρότητας των καπιταλιστών και της εκμετάλλευσης, εκφράζοντας την πρεμούρα να μην κλείσουν οι άλλες χώρες της ΕΕ τα σύνορα με την Ελλάδα. Αλλωστε η ίδια, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ημερησία», είπε: «Με προβληματίζει και με ανησυχεί ο κίνδυνος να υπάρξει περαιτέρω ανασφάλεια, ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού και της ξενοφοβίας, περαιτέρω πίεση για πολιτικές κλειστών συνόρων».

Αναφερόμενη, από τη Λευκωσία, στη διαχείριση του Προσφυγικού, συνδέοντάς το με ελληνοτουρκικά και Κυπριακό, δήλωσε: «Η Τουρκία σε καμιά περίπτωση δεν έχει το δικαίωμα μέσω του Προσφυγικού να φέρνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παράλογες απαιτήσεις. Και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας και της Κύπρου στηρίξαμε στην τελευταία Σύνοδο ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεπαγώσουν τα πέντε κεφάλαια που η Κύπρος έχει παγώσει τα προηγούμενα χρόνια».

Επανέφερε το ζήτημα της «συνεννόησης των αστικών πολιτικών δυνάμεων», πρόταγμα κι αυτό του κεφαλαίου: «Η Κύπρος (...) έκανε ένα σημαντικό βήμα: Βγήκε από το μνημόνιο και αυτό το πέτυχε διότι κατάφεραν οι πολιτικές δυνάμεις να συνεννοηθούν και να εξασφαλίσουν, στη βάση αυτής της συνεννόησης, και κοινωνική συναίνεση και εργασιακή ειρήνη για όλα τα χρόνια που πάλεψαν για την έξοδό τους από το μνημόνιο. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο και για την Ελλάδα, και για τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, και για τον ελληνικό λαό».

Επανέλαβε τα περί «κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης»

Σημειωτέον, στην «Ημερησία», «επιτέθηκε» στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «αποδεικνύεται ανίκανη να διαχειριστεί οτιδήποτε», και προειδοποίησε ότι «η κατάσταση στη χώρα, αν ο κ. Τσίπρας συνεχίσει να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητά της και να πολιτεύεται με ψευδαισθήσεις και αυταρέσκεια, με επικοινωνιακές μανούβρες και διχαστικές επιθέσεις, θα οδηγηθεί σε όλα τα επίπεδα σε επικίνδυνο αδιέξοδο, με απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες». Επιτέθηκε και στη ΝΔ, λέγοντας ότι «παραμονεύει πίσω από θάμνους για να εμφανιστεί μετά την κατάρρευση ως σωτήρας».

Σε αυτή τη βάση επέμεινε: «Πρέπει να πάμε όλοι μαζί. Να πάμε σε μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, ισχυρή κοινοβουλευτικά, ισχυρή κοινωνικά, ισχυρή διαπραγματευτικά (μέσα και έξω από τη χώρα), με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας». Ανέπτυξε και το εξής σενάριο: «Αν η σημερινή κυβέρνηση χάσει την δεδηλωμένη, θα ξεκινήσουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι συνταγματικές διαδικασίες σχηματισμού νέας κυβέρνησης από τη σημερινή Βουλή. Η σημερινή Βουλή μπορεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών πολιτικών κομμάτων, και σε κάθε περίπτωση με τη συμμετοχή των δύο πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη, πάνω σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης της χώρας».

Τέλος, δήλωσε «αισιόδοξη» για «ενότητα και συμπόρευση» των δυνάμεων της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ κεντροαριστεράς, αρνήθηκε ωστόσο τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε τέτοια συζήτηση.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Προβάλλει τη χρησιμότητά του στο σύστημα

«Αν δε μπορείς να βγάλεις από πουθενά λεφτά, αν η οικονομία σου παραπαίει και η ανεργία είναι στα ύψη, τότε είσαι υποχρεωμένος να κάνεις υποκλίσεις. Kαι πάντα πριν από τη μεγάλη υπόκλιση, κάνουν ότι υπάρχουν φωνές αντίστασης. Εχουν συμφωνήσει σε όλα με τους εταίρους εκτός από τα κόκκινα δάνεια». Τάδε έφη ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας χτες στο «Mega».

Για τη στάση του Ποταμιού στο Ασφαλιστικό είπε: «Εμείς δεν θα ψηφίσουμε με βάση το φόβο του κ. Τσίπρα για την πτώση της κυβέρνησής του, αλλά με βάση τις συγκεκριμένες προτάσεις στο Φορολογικό και στο Αγροτικό». Συμφώνησε, δε, με την άποψη ότι «υπάρχουν συντάξεις που πρέπει να κοπούν» και διαβεβαίωσε: «Θα ψηφίσουμε αυτά που είναι θετικά και θα καταψηφίσουμε αυτά που είναι αρνητικά για τη χώρα. Θα είμαστε το χρήσιμο Ποτάμι».

Αλλωστε, υπεραμυνόμενος της χρησιμότητάς του στο αστικό πολιτικό σύστημα, και με άγχος για διαρροές του προς ΝΔ, είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει διείσδυση στον κεντρώο χώρο αλλά η ΝΔ όχι. Τη στιγμή της κρίσης, δε θα έχεις να επιλέξεις το Μητσοτάκη ή το Θεοδωράκη. Θα έχεις να επιλέξεις τη ΝΔ πακέτο, με τις δεξιές απόψεις της ΝΔ (...) Η ΝΔ δυστυχώς για τη χώρα (...) θα παραμείνει ένα συντηρητικό κόμμα, παρά τις προσπάθειες ορισμένων. Και εκεί χρειάζεται η φωνή της προοδευτικής λογικής. Και αυτό είναι το Ποτάμι. Ενα κεντρώο κόμμα».

Αναφερόμενος και στην πίεση που δέχεται από το ΠΑΣΟΚ για συμπόρευση προς διαμόρφωση ενός τρίτου πόλου αστικής διαχείρισης, σημείωσε: «Ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει μια άλλη λύση πέρα από τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η άλλη λύση πρέπει να είναι μεγάλη. Να έχει 10 - 15%. Αυτό όμως, δε γίνεται προσθέτοντας τα ποσοστά του Ποταμιού με το ΠΑΣΟΚ. Γίνεται μόνο αν έρθει καινούριος κόσμος».

Ενώ για το Προσφυγικό υποστήριξε: «Δεν υπάρχει κανείς από την πλευρά της κυβέρνησης να πει στους ανθρώπους στις περιοχές, όπου υπάρχουν τα "hot spots" και τα κέντρα φιλοξενίας, τι πρέπει να γίνει. Είναι απούσα ακόμα και η Αστυνομία (...) Η κυβέρνηση αφήνει ένα σύστημα αδιοίκητο στα χέρια κάποιων πονηρών».

Μιλώντας, τέλος, για το χτύπημα στις Βρυξέλλες ανέφερε: «Το χτύπημα στο Βέλγιο καταδεικνύει ότι η Ευρώπη έχει καθυστερήσει στην πολιτική αλλά και στην αστυνομική συνεννόηση. Καθυστερήσαμε και δώσαμε τη δυνατότητα σε κάποιους να πιστεύουν ότι χρησιμοποιώντας τις συνοριακές ελευθερίες μπορούν να χτυπούν την καρδιά της Ευρώπης». Ζήτησε, εξάλλου, «περισσότερη Ευρώπη, και πολιτική και αστυνομική»...



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ