ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
«Αχλή» διαπλοκής σε όσα αντιλαϊκά έρχονται με «αξιολόγηση» και Προσφυγικό

...και κάλεσμα στους «επενδυτές» να αξιοποιήσουν το αντιλαϊκό πλαίσιο που διαμορφώνει η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων

Συντηρώντας τη συζήτηση περί διαπλοκής, ενόψει και της συζήτησης στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει το λαό από την όξυνση των προβλημάτων στο Προσφυγικό και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου.

Χτες, υπήρξε νέος... χαρτοπόλεμος με άλλα αστικά κόμματα, με το Μέγαρο Μαξίμου να μιλά για «νέα συγκλονιστικά στοιχεία» που πολλαπλασιάζουν «τα αναπάντητα ερωτήματα και τις απορίες για τις ειδικές σχέσεις του παλιού πολιτικού συστήματος με οικονομικά συμφέροντα».

Αναφέρεται σε δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα», σύμφωνα με το οποίο ο πρώην υπουργός Ν. Σηφουνάκης, με επιστολή του στην Φώφη Γεννηματά, κατονομάζει τον Ευ. Βενιζέλο σαν υπαίτιο για το «κουκούλωμα» δηλώσεών του σχετικά με τη διαμάχη του με τον Α. Βγενόπουλο, ενώ του προσάπτει συναντήσεις με τον επιχειρηματία.

Το Μέγαρο Μαξίμου, υιοθετώντας πλήρως το συγκεκριμένο δημοσίευμα, υποστηρίζει ότι «όλοι καταλαβαίνουν για ποιο λόγο το σύστημα Μητσοτάκη - Σαμαρά - Βενιζέλου ενοχλήθηκε από την προσπάθεια του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να διασφαλίσει την σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης Βγενόπουλου. Καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή τον κ. Βενιζέλο να δώσει εξηγήσεις για όσα του καταμαρτυρούν τα ίδια τα στελέχη του κόμματός του και τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τον κ. Παπαγγελόπουλο».

Απαντώντας ο Ευ. Βενιζέλος σχολίασε δηκτικά ότι αυτός συναντά τους πάντες στο γραφείο του και όχι σε διαμερίσματα με κατοικίδια. Χαρακτήρισε θεσμικά ανατριχιαστικές τις απόψεις Σηφουνάκη, κατήγγειλε συντονισμό «του περιοδικού του κ. Λιβάνη και του Μαξίμου του κ. Τσίπρα» και πρόσθεσε ότι «το μέτωπο υποστήριξης του κ. Παπαγγελόπουλου είναι, όπως φαίνεται, περιέργως ευρύ και πολιτικά και επιχειρηματικά απροκάλυπτο».

«Τρέχουν» οι αντιλαϊκές συμφωνίες

Την ίδια ώρα, οι συμφωνίες που φέρουν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης, διαμορφώνουν ασφυκτική για το λαό και τους πρόσφυγες πραγματικότητα.

«Αυτήν τη στιγμή, το ζητούμενο είναι να μην υπάρξει σύνδεση του Προσφυγικού με την τρομοκρατία. (...) Οι ευρωπαϊκές συμφωνίες για τη μετεγκατάσταση έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ. Δεν πρέπει ευρωπαϊκές χώρες να βρουν ως πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας για να προχωρήσουν σε ακόμα χειρότερες λογικές περιχαράκωσης και κλειστών συνόρων» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, (ΜΕΓΚΑ), προσπερνώντας το γεγονός ότι οι συμφωνίες που η κυβέρνηση υπέγραψε και υπερασπίζεται προβλέπουν ακριβώς το μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την «αξιολόγηση» κι ενώ για την ολοκλήρωσή της η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα αντιλαϊκή επίθεση σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό, τα στελέχη της όπως και του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν καταφύγιο στη χρεοκοπημένη ρητορική περί... σκληρής διαπραγμάτευσης, καταδεικνύοντας το ΔΝΤ σαν τον «κακό» της υπόθεσης, ενώ προβάλλουν τη γνωστή κάλπικη λογική του «μικρότερου κακού».

Στο πλαίσιο αυτό, η Ρ. Σβίγκου δηλώνει: «Είναι σαφές ότι το ΔΝΤ από την αρχή και αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης τηρεί μια αδιάλλακτη στάση, (...) Η συμφωνία του καλοκαιριού ήταν συγκεκριμένη ως προς αυτά τα οποία έπρεπε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση (...). Το ΔΝΤ (...) βάζει νέα προσκόμματα στην αξιολόγηση και συνεχώς ζητάει νέα μέτρα. Εμείς σε όλους τους τόνους έχουμε επισημάνει ότι δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πέρα από τη συμφωνία του καλοκαιριού».

Προσθέτει, μάλιστα, σαν το θετικό της υπόθεσης ότι «απέναντι στην αδιάλλακτη στάση του ΔΝΤ υπάρχει μια κοινή στάση της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών, οπότε το ΔΝΤ μένει μόνο του στην αντιπαράθεση», τη στιγμή που στο ανώτερο δυνατό επίπεδο η ΕΕ «υπενθυμίζει» στην κυβέρνηση τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρώσει...

Καλούν το κεφάλαιο... να εκμεταλλευτεί τις «επιτυχίες» τους

Υπερασπιζόμενος την κυβερνητική πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα «Project Syndicate», κάνει λόγο για «επιτυχία του ελληνικού προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και, αφού δίνει εξηγήσεις, καταλήγει να απευθύνεται στο κεφάλαιο με την προτροπή: «Είναι η ώρα οι επενδυτές να αναγνωρίσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης, να εκμεταλλευτούν τη χρονική συγκυρία και τις θετικές προβλέψεις και να επενδύσουν στην Ελλάδα»!

Ο Δ. Παπαδημούλης γράφει ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δηλώνοντας μάλιστα ανοιχτά ότι «πολλά από τα μέτρα που βρίσκονται στην παρούσα συμφωνία είχαν ήδη προβλεφθεί σε προηγούμενα προγράμματα, χωρίς όμως να έχουν ποτέ εφαρμοστεί».

Εξηγεί ότι «το μεταρρυθμιστικό έργο απλώνεται σε όλο το φάσμα της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής, καλύπτοντας τομείς όπως τον χρηματοοικονομικό τομέα, τη δημόσια Υγεία, το Ασφαλιστικό, τη Δικαιοσύνη, το Φορολογικό, καθώς και πολιτικές για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης που θα έρθουν στη Βουλή το επόμενο διάστημα». Προπαγανδίζει, δηλαδή, όλο το αντιλαϊκό πλαίσιο της κυβέρνησης που συνεχώς διευρύνεται...

Κομπάζει για την «ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών», που καθιστούν «τον ελληνικό τραπεζικό τομέα (...) από τους πλέον σταθερούς στην Ευρωζώνη».

Προεξοφλεί τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού, γράφοντας ότι στόχος είναι «όλοι οι εργαζόμενοι να λάβουν τη μίνιμουμ εθνική σύνταξη» και «το λειτουργικό κόστος να μειωθεί δραστικά, ώστε το ασφαλιστικό σύστημα να είναι βιώσιμο»...

Προαναγγέλλει νομοθετικές παρεμβάσεις στο «πεδίο βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας», όπως «για τη διευκόλυνση έκδοσης αδειών οικονομικής δραστηριότητας και επενδύσεων, το άνοιγμα της αγοράς Ενέργειας και του φυσικού αερίου, όπως επίσης και την απελευθέρωση της αγοράς τουριστικών ακινήτων».

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, και είναι τώρα η σειρά των θεσμών να τηρήσουν και εκείνοι με τη σειρά τους τις δεσμεύσεις τους και να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση. Αυτή η εξέλιξη θα δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να γυρίσει σελίδα και να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στην αντιμετώπιση δύο βασικών ζητημάτων: Την καταπολέμηση της πολύ υψηλής ανεργίας και την επιστροφή της χώρας σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τομείς στους οποίους η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η ναυτιλία, η Ενέργεια, ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή, η κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορούν να επανεκκινήσουν αποτελεσματικά την εθνική μας οικονομία», καταλήγει ο Δ. Παπαδημούλης, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας θα λύσει τα προβλήματα ανέργων και εργαζομένων, όταν στην πραγματικότητα η επίτευξή της θα γίνει στα ερείπια των δικαιωμάτων τους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ταξική πάλη είναι ο μοχλός που κινεί την Ιστορία μπροστά

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την 25η Μαρτίου

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την 25η Μαρτίου:

«Σε μια περίοδο σαν τη σημερινή, που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος μαίνεται, που εκατομμύρια ξεριζωμένοι πλημμυρίζουν τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα της Ευρώπης, που οι ανταγωνισμοί των κεφαλαίων για κυριαρχία εκδηλώνονται με όλο και μεγαλύτερη λύσσα, ενώ η επίθεση της αστικής τάξης, της κυβέρνησής της και όλης της καπιταλιστικής αντιπολίτευσης ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα διαρκεί, το νόημα της 25ης Μαρτίου δεν είναι η παγίδα της "εθνικής ομοψυχίας".

Εχει σύγχρονο περιεχόμενο:

Τότε, φορέας - ηγέτης της κοινωνικής προόδου ήταν η αστική τάξη ενάντια στο φεουδαρχικό - οθωμανικό ζυγό και τους ντόπιους συμμάχους του.

Εδώ και έναν αιώνα, φορέας - ηγέτης της προόδου, σε όφελος της πλειοψηφίας του πληθυσμού, είναι η εργατική τάξη.

Η ταξική πάλη συνεχίζεται. Είναι ο μοχλός που κινεί την Ιστορία μπροστά. Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα των αυτοαπασχολούμενων, οργανώνοντας τη συμμαχία και τον αγώνα τους, μπορούν να βαδίσουν σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με την εργατική εξουσία, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και με αποδέσμευση από τη σύγχρονη "Ιερά Συμμαχία", τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Αυτός ο δρόμος μπορεί να αντιμετωπίσει την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία που καλλιεργείται από εκείνους που "εξυμνούν" το λαό για το 1821, αλλά που σήμερα τον θέλουν στη στάση τού "σφάξε μ' αγά μου, ν' αγιάσω"».

ΤΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ιστορική εκδήλωση στη Λέρο

Η Τομεακή Επιτροπή Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για τα 100 χρόνια του Κόμματος, διοργανώνει αύριο Σάββατο και την Κυριακή 27/3 ιστορική εκδήλωση στη Λέρο, με σκοπό τη γνωριμία με την πραγματική ιστορία του εργατικού και επαναστατικού κινήματος, την ανάδειξη των τόπων εξορίας και μαρτυρίων, όπου χιλιάδες αγωνιστές και κομμουνιστές στάθηκαν όρθιοι υπερασπιζόμενοι τα δίκαια της εργατικής τάξης.

Η επίσκεψη αυτή στο Παρθένι και στο Λακκί της Λέρου έχει σκοπό να αναδείξει την ιστορική αλήθεια για τους απαράμιλλους αγώνες των κομμουνιστών και των εργατών, κυρίως στις νεότερες γενιές, που είναι τα μεγάλα θύματα της αντιστροφής και της απόκρυψης της ιστορικής πραγματικότητας.

Στην ιστορική εκδήλωση θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Η ΤΕ Δωδεκανήσου απευθύνει πλατύ κάλεσμα για συμμετοχή. Η αναχώρηση θα γίνει από το λιμάνι της Ρόδου, αύριο Σάββατο, στις 8.30 π.μ., με το «καταμαράν» της «Dodekanisos Seaways» και η επιστροφή στις 6 μ.μ. την Κυριακή 27/3, με το ίδιο πλοίο.

Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν στο τηλ. 22410.35.460, μεταξύ 6 και 8 μ.μ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org