ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
Αναζητώντας «άλλοθι»

Γρηγοριάδης Κώστας

Φυσικά και δεν επανέφερε τυχαία ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, το θέμα της κυβερνητικής συνεργασίας με την Αριστερά («Το μέλλον ανήκει στην Αριστερά και το μέλλον της Ελλάδας ενώνει την Αριστερά στην προοπτική της διακυβέρνησης», είπε σε συνέντευξή του στο χτεσινό «Εθνος»). Πρωτοπαλίκαρο του «εκσυγχρονισμού» με συγκεκριμένη αποστολή και ρόλο ο Δ. Ρέππας, επιδιώκει να αποπροσανατολίσει από τις αντιλαϊκές επιλογές στο Ασφαλιστικό, οι οποίες θα είναι ακόμα σκληρότερες από αυτές που αρχικά εμφάνισε η κυβέρνηση. Αρκεί να σημειωθεί ότι η εξίσωση προς τα πάνω του ορίου για τη σύνταξη των γυναικών είναι ειλημμένη απόφαση και απλώς η κυβέρνηση επιχειρεί να την περάσει... μέσω Βρυξελλών, αφού αποτελεί και θέση της Κομισιόν. Από την άλλη, ο Δ. Ρέππας γνωρίζει πολύ καλά ότι κάποιοι κατ' όνομα αριστεροί καίγονται στην κυριολεξία για να «κυβερνήσουν». Μέχρι κει φτάνει το «όραμά» τους, αλλά δεν αρκούν πλέον για να δώσουν «αριστερό άλλοθι», το επιθυμητό και αναγκαίο στην κυβέρνηση και στην αντιλαϊκή πολιτική της.

Γενναία στάση

Γενναία, αν μη τι άλλο, θα πρέπει να χαρακτηριστεί η στάση του γνωστού δημοσιογράφου Ρόμπερτ Φισκ της βρετανικής εφημερίδας «Ιντιπέντεντ», ο οποίος όταν δέχτηκε το περασμένο Σάββατο επίθεση από Αφγανούς πρόσφυγες στο Πακιστάν, δεν προσέφυγε σε αναθέματα, ούτε έδωσε τροφή στην προπαγάνδα που «δικαιώνει» τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Αντίθετα δήλωσε ότι «κατανοεί τους πρόσφυγες που του επιτέθηκαν» και πρόσθεσε: «Δε θέλω να θεωρηθεί η περιπέτειά μου ως επίθεση μουσουλμανικού όχλου κατά δυτικού δημοσιογράφου. Εγώ ο ίδιος είμαι επικριτής των αμερικανικών ενεργειών. Καταλαβαίνω την κατάσταση των προσφύγων». «Αν ήμουν στη θέση τους, και εγώ θα μου είχα επιτεθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Τα καλά και συμφέροντα...

Στο προσκήνιο και πάλι η αλλαγή του εκλογικού νόμου και, μάλιστα, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αφού αποτέλεσε το κύριο θέμα δισέλιδης συνέντευξης, χτες στα «Νέα», του υπουργού Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη. Και τι είπε ο κ. υπουργός; Πολλά και διάφορα γενικόλογα, άοσμα και άγευστα, για την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου, την ανάγκη ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος, κλπ., κλπ., αλλά τίποτε το συγκεκριμένο. Ούτε σε ποια βάση σκέπτεται η κυβέρνηση την όποια αλλαγή του εκλογικού νόμου, ούτε καν πώς εννοεί την περιβόητη ανανέωση του πολιτικού συστήματος.

Με άλλα λόγια, έκανε καθαρό, πως η κυβέρνηση θέλει να έχει ανοιχτό το ζήτημα και να το χειριστεί ανάλογα με τις εξελίξεις και, βέβαια, με πρώτιστο στόχο την εξυπηρέτηση του στενού κομματικού της συμφέροντος και την εξασφάλιση της κυβερνητικής εξουσίας. Αυτή είναι η... ανανεωτική και... εκσυγχρονιστική αντίληψη του κ. υπουργού και της κυβέρνησης. Αυτές είναι οι... αρχές, στις οποίες πιστεύουν και υπακούουν. Ετσι μεταφράζονται οι «μεγάλες κουβέντες», περί δημοκρατίας, περί ισότητας και τόσες άλλες. Στο εξής απλό και παλιό, όσο και όλα τα μέχρι σήμερα εκμεταλλευτικά κοινωνικά συστήματα: Τα καλά και συμφέροντα.

Φιάσκο...

«... Είναι δυνατόν σε κάθε βροχόπτωση να παραλύει η χώρα;» ρωτιέται ο Κ. Σκανδαλίδης -στην ίδια συνέντευξη, στα χτεσινά «Νέα» και απαντά: «Νομίζω ότι η κριτική είναι άδικη. Από θεομηνία σε θεομηνία η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού γίνεται καλύτερη και αυτό φάνηκε στην τελευταία κακοκαιρία...».

Ισως, βέβαια, αν γνώριζε, πως την ίδια ώρα θα «κοβόταν» ο ένας και μοναδικός ουσιαστικά οδικός άξονας της χώρας, η Εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης και χιλιάδες άνθρωποι θα ταλαιπωρούνταν, για πολλές ώρες, μέσα στο κρύο και τα χιόνια, να ήταν λιγότερο... αισιόδοξος. Προφανώς, όμως, δεν περίμενε τέτοιο φιάσκο. Κι αυτό, όχι, γιατί είχαν παρθεί κάποια, ελάχιστα έστω, μέτρα. Κάθε άλλο... Στην τύχη το 'χουν ρίξει οι άνθρωποι και -δυστυχώς γι' αυτούς- τούτη τη φορά ήταν άτυχοι...

ΥΓ: Αν δεν πιστεύει εμάς, για την κατάσταση στην Εθνική οδό ή τα όσα μετέδωσαν τα ΜΜΕ, ας ρωτήσει τους Κ. Λαλιώτη, Γ. Δρυ και τους υπόλοιπους του κομματικο - κυβερνητικού κλιμακίου, που επέστρεφαν από τη Θεσσαλία και αποκλείστηκαν, κάπου στα Καμένα Βούρλα...

Πασαρέλα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΟΛΛΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ακούμε για την περίφημη «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» του Δημήτρη Ρέππα (πλέον). Σουηδικά μοντέλα, γαλλικά μοντέλα, βρετανικά μοντέλα, ολλανδικά μοντέλα. Ολη η Ευρώπη παρελαύνει στην «πασαρέλα» του προαναγγελθέντος «διαλόγου» για το θέμα.

Αγνωστο είναι, τελικά, ποιο «μοντέλο» θα βγει «Μις Κοινωνική Ασφάλιση 2002». Πάντως, σε όλες τις περιπτώσεις, προβλέπεται αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και χειρότερες συντάξεις για τη μεγάλη πλειοψηφία - τουλάχιστον - των σημερινών εργαζομένων. Οπότε, για διαγωνισμό ασχήμιας μιλάμε και όχι ομορφιάς.

Επίσης, μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια ότι η κριτική επιτροπή είναι στημένη και να έχουν υπόψιν τους όλες οι πλευρές που σκοπεύουν να συμπράξουν ότι καταγράφονται στα μυαλά των ασφαλισμένων οι συμμετέχοντες.

ΓΙΑ ΑΛΛΗ μία φορά, οι «πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες» βάλλουν εναντίον του εκσυγχρονισμού, ενώ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αντιπαλεύει με θάρρος και αυταπάρνηση τα στοιχεία της φύσης. Κάπως έτσι θέλουν να μας δώσουν την εικόνα της εποχής τα «επικοινωνιακά» επιτελεία του Μαξίμου.

Τα ίδια, βέβαια, μας έλεγαν και με τις βροχοπτώσεις του Νοέμβρη και για τον καύσωνα του καλοκαιριού και σε τόσες άλλες περιπτώσεις. Το μόνο «πρωτοφανές», πάντως, στην υπόθεση δεν είναι οι καιρικές συνθήκες, αλλά η κυβερνητική αναισθησία.

Και να φανταστείτε ότι όλ' αυτά συμβαίνουν, ενώ αρκετές υπηρεσίες βρίσκονται ακόμη στο δημόσιο έλεγχο. Φανταστείτε τι έχει να συμβεί, όταν θα τις ιδιωτικοποιήσουν κιόλας, όπως σκοπεύουν.

ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΕΙ οπωσδήποτε ο Λαλιώτης στα αγροτικά μπλόκα! Μπορεί, βεβαίως, να μην είναι αποτελεσματικός στο να «απορροφήσει» τις αντιδράσεις που προκαλεί η αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, όμως είναι ό,τι πρέπει για την ψυχαγωγία τους.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μην πείτε ότι δε διασκεδάσατε, βλέποντάς τον να δηλώνει πως το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα της αγροτιάς, ότι θα είναι μαζί με τους αγρότες στους αγώνες τους και άλλα τέτοια φτηνά και δημαγωγικά. Είναι πραγματικά διασκεδαστικός.

Συναίνεση και... παραφωνίες

Ηδη από τα προηγούμενα συνέδρια των συλλογικών οργάνων της Τοπικής και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, (ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ) αυτό που προβάλλονταν ως στόχος ήταν η συνδιαχείριση, η ανάληψη, δηλαδή, από την Αυτοδιοίκηση, μεγαλύτερου μεριδίου άσκησης εξουσίας. Η προβολή αυτού του στόχου και η «διεκδίκησή» του, υπέγραφαν και τη θανατική καταδίκη της όποιας σχετικής αυτοτέλειας μπορεί να έχει η Αυτοδιοίκηση, ως μηχανισμός του κράτους. Ταυτόχρονα, την καθιέρωναν ως συνέταιρο στην υλοποίηση της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, η οποία έρχεται σε σύγκρουση με τη δυνατότητα της Αυτοδιοίκησης, όταν βεβαίως στις διοικήσεις βρίσκονται δυνάμεις που θέλουν να υπηρετήσουν τα λαϊκά συμφέροντα, να χαράσσει μια σχετικά αυτόνομη πολιτική και να συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις της με και σε όφελος των δημοτών.

Στη διεκδίκηση αυτού του στόχου πρωτοστάτησαν οι προσκείμενες σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσίες της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, με επιμέρους διαφοροποιήσεις αντιπολιτευτικής κυρίως τακτικής. Στα φετινά συνέδρια των παραπάνω οργάνων, έπεσαν και οι τελευταίες μάσκες για το... μέλλον που προδιαγράφουν για το θεσμό οι ηγεσίες τους: Η Αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε εκτελεστικό όργανο των κατευθύνσεων που χαράσσει το κράτος - στρατηγείο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος, θεώρησε δεδομένη τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στο «όραμα» της ΟΝΕ - το οποίο οι δήμοι έχουν «πληρώσει» με περίπου 70 δισ. δραχμές - λέγοντας πως έχουν άγνοια όσοι διαφωνούν με αυτό το... όνειρο. Δεν είναι τυχαίο ότι το συνέδριο μονοπώλησαν κυβερνητικοί παράγοντας (15 υπουργοί, υφυπουργοί και στελέχη παρήλασαν από την αίθουσα), κάνοντας σεμινάρια στους αιρετούς για το πώς θα υπηρετήσουν αυτό το «όραμα».

Τα μαθήματα εμπέδωσαν οι σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ και όσοι εξέφραζαν τον ΣΥΝ, συντάσσοντας ένα ψήφισμα - αντιγραφή των κυβερνητικών σχεδιασμών για Αυτοδιοίκηση - επιχείρηση, με δυνατότητα επιβολής νέων φόρων και ανάληψης κρατικών αρμοδιοτήτων που διασπούν τον ενιαίο δημόσιο χαρακτήρα τους. Οι της ΝΔ εμπέδωσαν τα μαθήματα του προέδρου τους Κ. Καραμανλή, για αντιπολίτευση και εξέδωσαν ένα ξεχωριστό ψήφισμα που συντηρεί απλώς τις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές, εμμένοντας όμως στο στόχο της συνδιαχείρισης με επίκεντρο το ποιος είναι καλύτερος να την εφαρμόσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος το συνέδριο της ΕΝΑΕ επικύρωσε τη μέχρι τώρα τακτική της ηγεσίας της να συμφωνεί με όλους τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, αρκεί να της έχει ζητηθεί προηγούμενα η άποψή της.

Ομως στα συνέδρια υπήρξαν και οι... παραφωνίες. Αυτές που υπερασπίζονται μια Αυτοδιοίκηση σε ρόλο σύγκρουσης με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Μια Αυτοδιοίκηση με βούληση παρέμβασης στα μικρά αλλά κυρίως στα μεγάλα θέματα που απασχολούν το δημότη, ο οποίος και θα είναι στο επίκεντρο της δράσης της. Αυτή την Αυτοδιοίκηση υπερασπίστηκαν οι προσκείμενοι στο ΚΚΕ αιρετοί, καθώς και άλλοι που αντιδρούν στο ρόλο του διαχειριστή του συστήματος. Αυτές οι δυνάμεις, με την ψήφο μας στις ερχόμενες εκλογές, μπορούν να συμβάλουν σε καλύτερες για το λαό και τον τόπο, αλλαγές.


Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ