ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Λουτρό αίματος στη Γάζα και απειλές ισοπέδωσης από το κατοχικό ισραηλινό κράτος

Τουλάχιστον 900 νεκροί και 4.600 τραυματίες από τα ισραηλινά πλήγματα

260 παιδιά και έφηβοι έχουν ήδη σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς του κατοχικού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας

Copyright 2023 The Associated

260 παιδιά και έφηβοι έχουν ήδη σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς του κατοχικού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας
Σε ασταμάτητο σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώνοντας εκατοντάδες Παλαιστινίους, προχώρησε χτες για τέταρτο 24ωρο ο κατοχικός ισραηλινός στρατός, με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυρά πυροβολικού, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα για πιθανή χερσαία επέμβαση, για την ολοκλήρωση του λουτρού αίματος, είναι πάνω από 300.000 έφεδροι στρατιώτες.

Χαρακτηριστικές για τις στοχεύσεις του κατοχικού κράτους είναι οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ότι το Ισραήλ κινείται προς «πλήρη επίθεση» και ότι η Γάζα «ποτέ δεν θα επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση».

Λίγες ώρες αργότερα, πηγή στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε ότι ο Ισραηλινός υπουργός προσκλήθηκε στη σύνοδο υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας...

Βομβαρδισμοί και απάνθρωπος αποκλεισμός - Αρνούνται ακόμα και τα φάρμακα...

Το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε νωρίς χτες βράδυ ότι οι σκοτωμένοι Παλαιστίνιοι από τα ισραηλινά πλήγματα έφθασαν τους 900 και οι τραυματίες τους 4.600.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται 260 παιδιά και έφηβοι καθώς και 230 γυναίκες, ενώ πολλές εκατοντάδες γυναικόπαιδα μεταφέρονται αιμόφυρτα στα νοσοκομεία που ήδη αντιμετωπίζουν δραματική κατάσταση.

Το υπουργείο Υγείας προειδοποίησε ότι η έλλειψη ιατρικών εφοδίων και φαρμάκων θα οδηγούσε σε μια «καταστροφική κατάσταση» στον θύλακα, όπου ζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι. Τα 8 νοσοκομεία «δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών», ανέφερε.

Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς έχει ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας το Νοσοκομείο Μπέιτ Χανούν ενώ προκλήθηκαν ζημιές στην κλινική νεογνολογίας του Νοσοκομείου Αλ Σίφα.

Το βράδυ ανακοινώθηκε ότι το Ισραήλ αρνήθηκε αίτημα για τη μεταφορά τροφίμων και ιατρικού εξοπλισμού στη Λωρίδα της Γάζας. Την εξέλιξη επιβεβαίωσε ο Χουσεΐν Αλ Σέιχ, γγ της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τους ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς πυκνοκατοικημένων περιοχών της Γάζας, στοχοποιώντας εγκαταστάσεις επικοινωνιών, νοσοκομεία και σπίτια, ακόμα και τα σχολεία του ΟΗΕ, στα οποία επιχειρούν να βρουν καταφύγιο δεκάδες χιλιάδες άμαχοι.

Παράλληλα, ο κατοχικός στρατός στρέφει τα πυρά και προς τα σύνορα με την Αίγυπτο, ρίχνοντας βόμβες πολύ κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

Σε ένα κρεσέντο σαρκασμού και απειλών, ο Ισραηλινός συνταγματάρχης Ρ. Χεκτ κάλεσε τους Παλαιστίνιους στην περιοχή να εγκαταλείψουν την περιοχή λέγοντας: «Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα είναι ακόμη ανοικτό. Οποιος μπορεί να εξέλθει της Λωρίδας, θα τον συμβούλευα να φύγει άμεσα».

Η επιχείρηση βομβαρδισμού της συγκεκριμένης περιοχής - που είναι το μοναδικό σημείο επαφής με τον υπόλοιπο κόσμο μετά το απόλυτο σφράγισμα των συνόρων από τη μεριά του Ισραήλ και τη στέρηση ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης - έγινε λίγες ώρες μετά τη δήλωση αξιωματούχων του ΟΗΕ ότι ο πλήρης ισραηλινός αποκλεισμός της Γάζας παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και συνιστά έγκλημα πολέμου.

Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ απαίτησαν να ανοιχτούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να εφοδιαστούν οι Παλαιστίνιοι με βασικά είδη και φάρμακα.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε ότι γίνεται αναδιανομή πόρων προκειμένου να αγοραστούν φάρμακα και ιατρικά είδη αξίας 1 εκατ. δολαρίων, καθώς ήδη εξαντλήθηκαν οι προμήθειες που είχε στείλει ο Οργανισμός σε νοσοκομεία της Γάζας.

Νέο μπαράζ ρουκετών - Συγκρούσεις και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Χτες το πρωί, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σφράγισε ερμητικά τα σύνορα με τη Γάζα (έπειτα από επιχειρήσεις 72 ωρών) και ότι σε περιοχές του Ισραήλ μετρήθηκαν οι σοροί 1.500 «τρομοκρατών της "Χαμάς"» μετά από συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό.

Λίγες ώρες μετά, ο εκπρόσωπος του κατοχικού ισραηλινού στρατού, Ντ. Χαγκάρι, ανακοίνωσε ότι στρατιωτικοί ενημέρωσαν τις οικογένειες 155 Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τη «Χαμάς».

Στις 5 το απόγευμα, εξαπολύθηκε νέο μπαράζ ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς την ισραηλινή πόλη Ασκελόν, όπως είχε προειδοποιήσει η «Χαμάς», σε απάντηση των ισραηλινών επιθέσεων. Μια σειρά από ρουκέτες πέρασαν την αεράμυνα και χτύπησαν κτίρια.

Παράλληλα, και το περασμένο 24ωρο συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις νεαρών Παλαιστινίων με Ισραηλινούς στρατιώτες στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 18 Παλαιστινίων από ισραηλινά πυρά - οι τρεις ανήλικοι - και τον τραυματισμό 100 άλλων.

Οι συγκρούσεις καταγράφηκαν σε συνοικίες των πόλεων Ανατολικής Ιερουσαλήμ, Ιεριχούς, Ραμάλα, Ναμπλούς, Καλκίγια.

Ρουκέτες στα σύνορα με τον Λίβανο

Στο μεταξύ, στο «κόκκινο» παραμένει και ο κίνδυνος για διάχυση των συγκρούσεων και στον Λίβανο.

Νωρίς χτες βράδυ, Λιβανέζος στρατιωτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι 6 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από το νότιο τμήμα της χώρας προς το βόρειο Ισραήλ. Οι πρώτες πληροφορίες δεν ανέφεραν θύματα ή τραυματίες. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι απαντά με πυρά πυροβολικού.

Το συμβάν επιβεβαίωσε αξιωματούχος της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στον Λίβανο, UNIFIL, απευθύνοντας έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» προς πάσα κατεύθυνση, ένα 24ωρο αφότου η «Χεζμπολάχ» ανακοίνωσε τον θάνατο τριών μελών της από ισραηλινά πλήγματα.

Αργότερα χτες βράδυ, η ένοπλη πτέρυγα της «Χαμάς», «Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ», ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών από τον νότιο Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι όλμοι εκτοξεύτηκαν από τη Συρία, στα Υψίπεδα του Γκολάν, και αρκετοί από αυτούς πέρασαν στο ισραηλινό έδαφος, χωρίς να προκαλέσουν ζημιές. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με βολές πυροβολικού.

Ετοιμασίες για ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου

Εταίροι του ισραηλινού κυβερνητικού συνασπισμού του Μπ. Νετανιάχου ενέκριναν χτες πρόταση για διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος ώστε να συμπεριλάβει πολιτικούς της αντιπολίτευσης.

Αργά προχτές βράδυ, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παρομοίασε τη «Χαμάς» με τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Εξίσου προκλητικά, ο ηγέτης του κατοχικού κράτους που δολοφονεί και καταπιέζει επί δεκαετίες τους Παλαιστίνιους, ισχυρίστηκε ότι «δεν διαλέξαμε εμείς αυτόν τον πόλεμο», αλλά «αφού ήθελαν πόλεμο, θα τον έχουν» και όταν θα τελειώσει θα συνειδητοποιήσουν πως «ήταν τρομερό λάθος να επιτεθούν στο Ισραήλ» και πως «αυτό που θα πάθουν θα τους συνετίσει για πολλές γενιές»...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στηρίζει το κράτος - δολοφόνο και την κατοχή

...διαβεβαιώνει για συνέχιση της εμπλοκής και στην Ουκρανία

Eurokinissi

Συνεχίζεται η βρώμικη προσπάθεια των αστικών πολιτικών δυνάμεων να παρουσιάσουν την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην κατεχόμενη Παλαιστίνη και το Ισραήλ ως κεραυνό εν αιθρία, αποσιωπώντας ότι είναι συνέπεια της πολύχρονης κατοχής από το ισραηλινό κράτος, με τις πλάτες των ΗΠΑ, ΕΕ και των συμμάχων τους, που διαπλέκεται με τους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα.

Χαρακτηριστικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης, υποδεχόμενος χτες στην Αθήνα την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Kaja Kallas, χαρακτήρισε «φυσικό, ως σύμμαχοι, να έχουμε κοινή στάση και απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις και στα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή», προσθέτοντας ότι με την ΕΕ «οι κυβερνήσεις μας καταδικάζουν την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ» και, «ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της αυτοπροστασίας στους αμυνόμενους, επιδιώκοντας ασφαλώς την αποκατάσταση της ειρήνης, όσο το δυνατόν συντομότερα». Δίνει έτσι άλλοθι στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα και αλλού και παρουσιάζει την κατοχή ως άμυνα!

Με θράσος, δε, επέμεινε ότι πρόκειται για γεγονότα που παραβιάζουν «την κυριαρχία ενός ανεξάρτητου κράτους», αλλά και «πυροδοτούν την ένταση σε ένα ευρύ τόξο του παγκόσμιου χάρτη. Με πολλές και παράλληλες συνέπειες, από τη διατάραξη της διεθνούς ασφάλειας και της οικονομίας μέχρι, δυστυχώς, την αναζωπύρωση του Μεταναστευτικού». Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε ότι «τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται, η τρομοκρατική δράση δεν μπορεί να μένει χωρίς απάντηση», δικαιολογώντας το σφυροκόπημα των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στη Γάζα.

Καθώς, εξάλλου, έχουμε κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης σε όλα τα μέτωπα, έπιασε και το Ουκρανικό, μιλώντας για «ρωσική εισβολή» και διαβεβαιώνοντας ότι «Αθήνα και Ταλίν, Ταλίν και Αθήνα μένουμε σταθερά δίπλα στην αμυνόμενη Ουκρανία, στο πλαίσιο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην κοινή δήλωση που συνυπογράψαμε όταν μας επισκέφθηκε εδώ, στην Αθήνα, στα τέλη Αυγούστου ο Πρόεδρος Ζελένσκι», όπου η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε νέες δεσμεύσεις για συνέχιση της αποστολής βοήθειας στο Κίεβο στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό.

Διόλου τυχαία, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση, σήμερα, της υπό αμερικανική καθοδήγηση Ομάδας Επαφής για την Αμυνα στην Ουκρανία, και τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, ενώ στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου θα έχει συνάντηση με τους ομολόγους του της Ουκρανίας, Rustem Umerov, και της Λιθουανίας, Arvydas Anusauskas. Στο μεταξύ, ήδη από χτες ο Μητσοτάκης τόνισε, «εκτός από τη συνεχιζόμενη υποστήριξη την οποία παρέχουμε στην Ουκρανία, και τον σημαντικό ρόλο ελληνικών λιμανιών, της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης, ως εναλλακτικών διαδρομών για τη μεταφορά αγαθών από και προς την Ουκρανία», αναζητώντας για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους κι άλλα μερίδια από τη λεία της διαμετακόμισης.

Η Εσθονή, από την πλευρά της, ευχαρίστησε για τη στήριξη στο Κίεβο λέγοντας ότι «η απάντησή μας σε αυτή την κατάσταση πρέπει να είναι ενιαία. Χρειάζονται αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία» και «να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερο εμπάργκο. Πρέπει να ενισχύσουμε τους αμυντικούς προϋπολογισμούς. Εμείς επενδύουμε πάνω από 3% για την άμυνα αλλά αυτό δεν το κάνουν όλοι», είπε.

Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη, μετείχε χτες σε βιντεοδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την κατάσταση στο Ισραήλ και την περιοχή. Ηδη από προχτές, μετέχοντας στην Υπουργική Σύνοδο ΕΕ - Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου ανέφερε ότι «καταδικάζουμε όλες τις μορφές τρομοκρατίας και βίας» και ότι «πρέπει να δεσμευτούμε αποφασιστικά για να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα παραμείνουν στην περιοχή και ότι δεν θα υπάρξει διάχυση της κρίσης». Σε αυτήν τη βάση πρότεινε ένα σχέδιο πέντε σημείων, με «ομόφωνη καταδίκη της βίας, της τρομοκρατίας και της απάνθρωπης μεταχείρισης», «άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και των απαχθέντων», «αποφυγή κάθε επιθετικής ενέργειας εναντίον αμάχων», «διασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας και ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο καμία ζωή» και, «πέμπτον, σύγκληση ειδικής Συνόδου Κορυφής σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ, του Αραβικού Συνδέσμου και των δύο εμπλεκομένων μερών, του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής».

Σε δηλώσεις του, εξάλλου, ο Γεραπετρίτης γνωστοποίησε ότι είχε «εκτενή τηλεφωνική επικοινωνία» με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, «έτσι ώστε να μπορέσουμε να συντονίσουμε τη δράση μας για την κατάπαυση των εχθροπραξιών», ενώ ζήτησε «να υπάρξει μία διεθνής συνεννόηση, ένα διεθνές φόρουμ, το οποίο θα αγγίξει την ουσία των θεμάτων, να καταδικάσει την τρομοκρατία, να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα στο μέλλον».

Στο μεταξύ, χτες, εξασφαλίστηκε η επιστροφή, με πτήση, 90 Ελλήνων επισκεπτών στην περιοχή. Για σήμερα, έχει προγραμματιστεί ειδική, ναυλωθείσα από το ΥΠΕΞ, πτήση για την επιστροφή και Ελλήνων κατοίκων του Ισραήλ που επιθυμούν τον επαναπατρισμό τους.

Τέλος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Κράτους του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, και επανέλαβε ότι «καταδικάζει απερίφραστα τη βάρβαρη και αποτρόπαια επίθεση της "Χαμάς"» κατά της χώρας του, τονίζοντας ότι «η τρομοκρατία δεν μπορεί ποτέ να έχει δικαιολογία και νομιμοποίηση». Δήλωσε επίσης «στήριξη» στο «αναφαίρετο δικαίωμα» του Ισραήλ «στην αυτοάμυνα», δήθεν «με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Κλιμακώνονται επιθετικά σχέδια και παζάρια στην πλάτη του παλαιστινιακού λαού

Στηρίζοντας για άλλη μια φορά ενεργά το κατοχικό κράτος - δολοφόνο που κλιμακώνει το αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία εξέδωσαν το βράδυ της Δευτέρας κοινή ανακοίνωση, ενθαρρύνοντας το Ισραήλ σε κλιμάκωση της πολεμικής δράσης.

Οι ηγέτες των πέντε χωρών καταδίκασαν «κατηγορηματικά» τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, επισημαίνοντας πως το στηρίζουν «σταθερά και ενωμένοι». Επιχειρώντας να «διαγράψουν» τις συνεχείς σφαγές του παλαιστινιακού λαού από τις δυνάμεις κατοχής στη Δυτική Οχθη και στην επί 16 χρόνια αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν πως οι «τρομοκρατικές πράξεις» της Χαμάς δεν έχουν καμία νομιμότητα και «πρέπει να καταδικαστούν παγκοσμίως». Διαβεβαίωσαν πως θα υποστηρίξουν το Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του «από τέτοιες ωμότητες» και προειδοποίησαν απειλητικά χώρες ή οργανώσεις που είναι αντίπαλοι του Ισραήλ (π.χ. Χεζμπολάχ, Ιράν κ.ά.) «να μην εκμεταλλευτούν την παρούσα συγκυρία» και να επωφεληθούν.

Ρίχνοντας στάχτη στα μάτια, έκαναν μία τυπική και γενικόλογη αναφορά στις «νόμιμες φιλοδοξίες και στόχους» του παλαιστινιακού λαού, λέγοντας πως υποστηρίζουν τάχα «ίσα μέτρα δικαιοσύνης και ελευθερίας και για τους Ισραηλινούς και για τους Παλαιστίνιους».

Από το Αμβούργο, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν δήλωσε χτες ότι το Ισραήλ έχει το «δικαίωμα να αμυνθεί», ότι η χώρα του υποστηρίζει τις «αμυντικές» του επιχειρήσεις και καταδικάζει τις τρομοκρατικές ενέργειες. Ανέφερε ακόμη ότι η Γαλλία αντιτίθεται στη συνολική διακοπή της ευρωενωσιακής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα κονδύλια δεν χρηματοδοτούν την Χαμάς. Καταδίκασε δε τις χώρες που έδειξαν ικανοποιημένες από τις επιθέσεις της Χαμάς, όπως το Ιράν, σημειώνοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να βεβαιώνουν άμεση εμπλοκή της Τεχεράνης σε αυτές τις επιθέσεις.

Αντιδρώντας στις σχετικές κατηγορίες, ο Ιρανός Σιίτης ανώτατος ιερωμένος, Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε πως η Τεχεράνη δεν έχει σχέση με τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, ενώ παράλληλα εξήρε «τους ικανούς, έξυπνους και θαρραλέους νεαρούς Παλαιστίνιους», εκτιμώντας πως είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον λαό τους. Ανέφερε επίσης πως το Ισραήλ προκάλεσε μόνο του την καταστροφή «λόγω λαθών» στο Παλαιστινιακό.

Παράλληλα, χτες η ηγεσία των Χούθι της Υεμένης και ο Ιρακινός Σιίτης πολιτικός Μοκντάντα αλ Σαντρ απείλησαν να πλήξουν αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, εάν οι ΗΠΑ συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των Παλαιστινίων.

Νεότερες αντιδράσεις σε Μόσχα και Ριάντ

Την ίδια ώρα, η Ρωσία συνέχισε τις επαφές με αραβικές χώρες, τον Αραβικό Σύνδεσμο και με την Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς προετοιμάζεται να υποδεχθεί στη Μόσχα τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς τις επόμενες μέρες ή βδομάδες.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, συναντώντας χτες στη Μόσχα τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σιά αλ Σουντάνι, αντιμετώπισε τις σημερινές εξελίξεις στη Γάζα και το Ισραήλ ως απτή αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή. Παρατήρησε επίσης πως οι ΗΠΑ απέτυχαν επειδή προσπάθησαν να «μονοπωλήσουν» τις διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή, τονίζοντας πως αγνόησαν και τα συμφέροντα των Παλαιστινίων, με πρώτη την ανάγκη τους για δικό τους ανεξάρτητο κράτος.

Προχτές, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, συναντώντας στη Μόσχα τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου Αμπούλ Γκάιτ, είπε ότι η Ρωσία και ο Αραβικός Σύνδεσμος θα συνεργαστούν για να σταματήσει η αιματοχυσία σε Ισραήλ και Γάζα, αλλά και με χώρες «που ενδιαφέρονται για ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Λίγες ώρες μετά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωσε πως ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς θα επισκεφθεί τη Μόσχα το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο επίσκεψης που είχε προγραμματιστεί πριν τη νέα ανάφλεξη στη Γάζα.

Στο μεταξύ, ο πρίγκιπας διάδοχος και πρωθυπουργός της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, είχε το βράδυ της Δευτέρας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Α. Φ. Σίσι. Οι δυο τους συμφώνησαν ότι πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος σε Γάζα και Ισραήλ, ενώ τόνισαν πως η κλιμάκωση της σύγκρουσης απειλεί «τη σταθερότητα στην περιοχή».

Χτες, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επικοινώνησε και με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, διαβεβαιώνοντάς τον πως εργάζεται για να εμποδίσει τον κίνδυνο επέκτασης της σύρραξης και πως η χώρα του εξακολουθεί να υποστηρίζει τον παλαιστινιακό λαό ώστε «να αποκτήσει τα νόμιμα δικαιώματά του» για μία «αξιοπρεπή ζωή».

Τη Δευτέρα είχε ανακοινωθεί από ανώνυμες πηγές στο Ριάντ πως το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως σταματά μέχρι νεοτέρας τις διαπραγματεύσεις για συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεων με το Ισραήλ.

Αργότερα προχτές ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε πως μία ομαλοποίηση σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας δεν θα κάνει καλό μόνο στους δύο λαούς αλλά και στον λαό των ΗΠΑ και σε κάθε άλλο λαό της ευρύτερης περιοχής. Ανέφερε επίσης πως από τη μεριά των ΗΠΑ θα συνεχιστεί η ενθάρρυνση της διαπραγμάτευσης για ομαλοποίηση μεταξύ Τελ Αβίβ - Ριάντ.

Διάγγελμα του Μπάιντεν και επίσκεψη του Μπλίνκεν

Σε αυτό το φόντο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε χτες το βράδυ διάγγελμα για τις εξελίξεις σε Ισραήλ και Γάζα. Διαβεβαίωσε για την ολόπλευρη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα έχει ό,τι χρειάζεται «για να φροντίσει τους πολίτες του, να αμυνθεί ή να απαντήσει σε αυτήν την επίθεση».

Αναφερόμενος σε μέτρα στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τη στάση των στρατιωτικών τους δυνάμεων στην περιοχή και μία ομάδα μοιράζεται πληροφορίες με τους Ισραηλινούς «για να συμβουλευτούν και να συμβουλεύσουν» τις προσπάθειες του Ισραήλ για την ανάκτηση των ομήρων. Τέλος, ισχυρίστηκε ότι η στήριξη των ΗΠΑ στο ισραηλινό κράτος αφορά τις ενέργειες της «Χαμάς» και όχι τους Παλαιστίνιους...

Πρόσθεσε δε ότι τουλάχιστον 14 Αμερικανοί σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της «Χαμάς», ενώ Αμερικανοί πολίτες είναι και μεταξύ αυτών που κρατούνται ως όμηροι στη Γάζα.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, μεταβαίνει στο Ισραήλ αύριο Πέμπτη για να συναντηθεί με Ισραηλινούς ανώτερους αξιωματούχους, μεταφέροντας «ένα μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης», και για να ακούσει «τι χρειάζονται και πώς μπορούμε να τους υποστηρίξουμε καλύτερα», όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ακολούθως ο Μπλίνκεν θα μεταβεί και στην Ιορδανία.

Αποδοκιμασία του Ερντογάν για τη στάση των ΗΠΑ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν αποδοκίμασε τη στάση των ΗΠΑ στο Παλαιστινιακό - κρατώντας πάντως ορισμένες «ισορροπίες», στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης της Αγκυρας με το Ισραήλ - και αντέδρασε στην εμφάνιση του μεγαλύτερου αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο («USS Gerald Ford»), αλλά και στη διατήρηση των αμερικανικών βάσεων στο έδαφος της βορειοανατολικής Συρίας.

Σχετικά με τον πόλεμο στο Ισραήλ, είπε ότι δεν περιμένει να τελειώσει σε μία ή δύο βδομάδες, αλλά η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί για να μεσολαβήσει μια εκεχειρία.

«Τα αδέλφια μας στη Γάζα δέχονται εδώ και δύο μέρες επίθεση. Υπήρξαν επίσης νεκροί και τραυματίες από την ισραηλινή πλευρά», δήλωσε ο Ερντογάν και τάχθηκε υπέρ της αποκλιμάκωσης μέσω διπλωματίας. «Πρέπει να αναρωτηθούμε πώς φτάσαμε εδώ, αυτό δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη», τόνισε και προσφέρθηκε να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής.

Αργότερα ανακοινώθηκε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επικοινώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, συζητώντας πιθανά μέτρα για την αποτροπή αύξησης των εντάσεων στην περιοχή και πρωτοβουλίες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Χτες, μερικές ώρες πριν την πραγματοποίηση της έκτακτης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Μουσκάτ του Ομάν (στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ - Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου), ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ προσκάλεσε στη συνάντηση τους ΥΠΕΞ του Ισραήλ, Ελι Κοέν, και της Παλαιστίνης, Ριγιάντ αλ Μάλικι.

Μετά τη συνεδρίαση ο Μπορέλ δήλωσε ότι η Σύνοδος ήταν «εποικοδομητική» και «επιτυχής». Χαρακτήρισε «σοκαριστική» την επίθεση της «Χαμάς» το περασμένο Σάββατο στο Ισραήλ, λέγοντας πως καταδικάστηκε από τους υπουργούς, και πρόσθεσε ότι συμφώνησαν πως το Ισραήλ έχει το «δικαίωμα να αμυνθεί» με βάση το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο.

Επανέλαβε ότι παρ' όλα αυτά θα πρέπει να βρεθεί λύση στη βάση των δύο κρατών, ώστε να ζήσουν οι δύο λαοί ειρηνικά. Ζήτησε άμεση παύση πυρός και αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης, καθώς και απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη «Χαμάς».

Σε άλλο σημείο - επιχειρώντας να σώσει τα προσχήματα - παρατήρησε ότι «κάποιες αντιδράσεις του Ισραήλ, όπως ο αποκλεισμός της Γάζας από νερό, ηλεκτρισμό και διακοπή πρόσβασης κάθε αγαθού, δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο» και ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο έχουν ήδη επισημάνει και τα Ηνωμένα Εθνη. Είπε επίσης πως οι υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, για να διευκολυνθεί η διαφυγή ανθρώπων από τη Γάζα προς την Αίγυπτο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ