ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και η κατάσταση στη Συρία στο επίκεντρο

Από τη συνέντευξη - φιέστα του Β. Πούτιν

Copyright 2017 The Associated

Από τη συνέντευξη - φιέστα του Β. Πούτιν
Την ετήσια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έδωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, την Πέμπτη, σε εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ, όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για λογαριασμό της ρωσικής αστικής τάξης στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική. Φέτος ιδιαίτερα και ενόψει των προεδρικών εκλογών του Μάρτη του 2018, ο Πούτιν, που έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος, εξήγγειλε ότι η υποψηφιότητά του θα είναι «ανεξάρτητη», αλλά «θέλει να τον στηρίξουν όσοι έχουν τις ίδιες ιδέες».

Αρκετός χρόνος, στην περίπου 4 ωρών συνέντευξη - με κάπου 1.600 δημοσιογράφους, όπου τέθηκαν 73 ερωτήσεις - αφιερώθηκε στη φερόμενη ανάμειξη της ρωσικής κυβέρνησης στο αποτέλεσμα των τελευταίων αμερικανικών εκλογών και την ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, κάτι που απέρριψε κατηγορηματικά ο Ρώσος Πρόεδρος, κάνοντας λόγο για «εφευρέσεις», ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι «οι αγορές και οι επενδυτές δείχνουν εμπιστοσύνη στον Τραμπ, όπως αποκαλύπτει η άνοδος των αγορών» και πρόσθεσε ότι «ο Τραμπ δυσκολεύεται να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών λόγω "συγκεκριμένων περιορισμών"», αλλά εκτίμησε ότι «οι διμερείς σχέσεις σταδιακά θα ομαλοποιηθούν».

Ωστόσο, σε σχέση με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη για τους εξοπλισμούς και την ΑΒΜ για τα αντιβαλλιστικά πυραυλικά συστήματα, είπε ότι είναι μια «μονομερής ενέργεια», που δεν πρόκειται να ακολουθήσει η Ρωσία. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι θα εκσυγχρονίσει την άμυνά της, με τις δαπάνες για εξοπλισμούς να φτάνουν τα 23,88 δισεκατομμύρια δολάρια και άλλο παρόμοιο ποσό να κατευθύνεται στη συντήρηση του υπάρχοντος εξοπλισμού.

Σε σχέση με τη Βόρεια Κορέα, επεσήμανε ότι δεν της αναγνωρίζει «πυρηνικό στάτους», αλλά κάλεσε και τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις προκλήσεις και «να μην προχωρήσουν σε μια επιδρομή γιατί θα έχει καταστροφικές συνέπειες».

Ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στη Συρία (με την όποια υπογράφτηκε συμφωνία για χρήση της ναυτικής βάσης στο Ταρτούς για 49 χρόνια), σημειώνοντας ότι «οι τρομοκράτες ισλαμιστές διαφεύγουν στο Ιράκ, σε περιοχές που ελέγχουν οι φιλικές προς τις ΗΠΑ δυνάμεις και δεν τους χτυπάνε» και σκωπτικά σημείωσε πως «μάλλον θέλουν να τους χρησιμοποιήσουν στο μέλλον εναντίον του Ασαντ». Επίσης χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν.

Αναφορικά με τις δυσκολίες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, εκτίμησε ότι η χώρα του ξεπέρασε δυο ισχυρά οικονομικά σοκ, «την ισχυρή πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου» και «εξωτερικούς περιορισμούς», και διευκρίνισε ότι οι δυτικές κυρώσεις δεν είχαν τα αποτελέσματα που επιδίωκαν. Κατά τα άλλα, μίλησε για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6%, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν προβλήματα στις υποδομές στο σύστημα Υγείας, την παραγωγικότητα, την καινοτομία.

Ωστόσο, τόνισε ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με ...τον ίδιο στο τιμόνι, «καθώς η αντιπολίτευση δεν έχει αξιόπιστες λύσεις». Απαντώντας στη δημοσιογράφο και υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές Ξένια Σομπτσάκ, που τον κατηγόρησε ότι φιμώνει την αντιπολίτευση, τόνισε ότι «εφαρμόζεται ο νόμος» και «ο λαός δεν θέλει το χάος που επικράτησε στην Ουκρανία μετά τις συγκρούσεις στην πλατεία Ανεξαρτησίας το 2014, ούτε και με την τακτική του πρώην Προέδρου της Γεωργίας, Μ. Σαακασβίλι».

Αναφέρθηκε επίσης στα σκάνδαλα στον αθλητισμό που έγιναν «από λάθος ανθρώπους», αλλά υποσχέθηκε ότι η Ρωσία μπορεί να πετύχει σε μεγάλες διοργανώσεις όπως το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Απεργία ανθρακωρύχων στο Καζακστάν

Στις 11 Δεκέμβρη, 800 ανθρακωρύχοι, που εργάζονταν σε 4 (από τα 8) ανθρακωρυχεία της περιοχής της Καραγκαντά, που ανήκουν στο μονοπώλιο «ArcelorMittal», αρνήθηκαν να ανέβουν στην επιφάνεια και προχώρησαν σε απεργία μέσα στις στοές. Αιτήματα των εργατών ήταν η αύξηση στους μισθούς κατά 100%, η καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και η μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 50 χρόνια (όπως ήταν την περίοδο του σοσιαλισμού), από τα 63 χρόνια, που έχει φτάσει σήμερα.

Θορυβημένες οι αρχές της χώρας, μιας και η απεργία συνέπεσε με την επέτειο των 6 χρόνων από τις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις στην πόλη Ζαναόζεν (σε πετρελαϊκή εταιρεία κινεζικών συμφερόντων, που είχε κατασταλεί με αιματηρό τρόπο), επιστράτευσαν κάθε μέσο για την καταστολή της. Ετσι, δικαστήριο απαγόρευσε την απεργία και προχώρησε σε διώξεις των οργανωτών των απεργιακών επιτροπών. Επίσης, δίωξη κινήθηκε και σε βάρος της Ναταλία Τομίλοβα, προέδρου της οργάνωσης «Οικογένεια του ανθρακωρύχου» για το κίνημα αλληλεγγύης στην απεργία, που αναπτυσσόταν στην περιοχή. Τελικά, στις 15/12 το πρωί η απεργία έληξε, με την υπόσχεση αύξησης στους μισθούς κατά 30% και παύση των διώξεων σε βάρος των οργανωτών της απεργίας.

Το Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν, που από την πρώτη στιγμή χαιρέτισε τον αγώνα των ανθρακωρύχων, απευθύνεται με επιστολή του στα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, ζητώντας τους να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι διώξεις απεργών.

ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ
Εκδήλωση στην Πράγα για την Οκτωβριανή Επανάσταση

Από την εκδήλωση
Από την εκδήλωση
Η Λέσχη Φίλων και οπαδών του ΚΚΕ στην Τσεχία διοργάνωσε στις 2/12, στην έδρα της στην Πράγα, εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Οκτωβριανής Επανάστασης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πρώην μαχητές του ΔΣΕ με τις οικογένειές τους από την Πράγα, την Οστράβα, το Μπρνο και άλλες πόλεις της χώρας και νέοι Ελληνες μετανάστες εργαζόμενοι και φοιτητές, καθώς και Τσέχοι φίλοι του ΚΚΕ.

Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ η Τασούλα Ζησσάκη-Healey και την κεντρική ομιλία έκανε ο Λευτέρης Νικολάου, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ. Εκ μέρους της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας χαιρέτισε ο σ. Οντρα Κάζικ, μέλος της Ηγεσίας της Οργάνωσης. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση.

Ο Λ. Νικολάου στην ομιλία του σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Είναι μεγάλη τιμή να απευθύνεται κανείς, συζητώντας για τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, σε πολιτικούς πρόσφυγες, αντάρτες μαχητές του ΔΣΕ, σε ανθρώπους που με την επαναστατική φλόγα του Οκτώβρη στην καρδιά, πάλεψαν κάτω από δυσκολότατες συνθήκες, χωρίς να υπολογίζουν δυσκολίες, κακουχίες, τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, ενάντια στην αστική τάξη της χώρας μας και τους ξένους συμμάχους της, με όλες τις μορφές πάλης, με το όπλο στο χέρι, για να δώσουν τέλος στο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας στο μπόι των ονείρων και των αναγκών μας, το σοσιαλισμό».

Αναδείχτηκε η ανάγκη να αξιοποιηθεί η πλούσια ιστορική εμπειρία που έχουν οι λαοί των χωρών όπου οικοδομήθηκε ο σοσιαλισμός, να συγκριθεί με το τώρα, τη σημερινή κατάσταση, του 18% της ανεργίας στην Τσεχία, των μισθών των 300-400 ευρώ για τη μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας, του δυσβάσταχτου κόστους στέγασης ιδιαίτερα στην Πράγα.

Τιμήθηκε η Ερμιόνη Σπάλα

Πολύ συγκινητική στιγμή ήταν όταν η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ απένειμε τιμητικό δίπλωμα στην συντρόφισσα Ερμιόνη Σπάλα για την 65χρονη ανυποχώρητη προσφορά της στην υπόθεση του σοσιαλισμού. Η σ. Ερμιόνη Μωυσίδη, παιδί μαχητών του ΔΣΕ, γεννήθηκε το 1934 και έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1952. Το 1949 φτάνει στη ΛΔ Τσεχοσλοβακίας, από το Μπούλκες όπου τελειώνει το σχολείο. Δουλεύει ως εργοστασιακή εργάτρια και έπειτα στο τυπογραφείο της εφημερίδας «Αγωνιστής» των πολιτικών προσφύγων και στη συνέχεια στην έκδοση των «Προβλημάτων Ειρήνης και Σοσιαλισμού». Μαζί με τον σύζυγό της Νίκο Σπάλα είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Λέσχης Φίλων και Οπαδών του ΚΚΕ στην Τσεχία.

Η Λέσχη Φίλων και Οπαδών του ΚΚΕ στην Τσεχία προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος το ποσό των 875 ευρώ.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Συνομιλίες και στρατιωτικές ασκήσεις

ΠΕΚΙΝΟ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε Κίνα και Νότια Κορέα «στρατηγικούς εταίρους», υποδεχόμενος τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε-ιν σε επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο.

Εχουν υπάρξει πισωγυρίσματα στις διμερείς σχέσεις, συνέχισε ο Σι, τα οποία συνέβαλαν να φωτιστεί καλύτερα και στις δυο πλευρές πώς θα δημιουργηθεί ένα καλύτερο μέλλον στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού των κρίσιμων συμφερόντων κάθε πλευράς. Πρέπει «να μην επιτρέψουμε ποτέ να προκληθεί πόλεμος ή χάος στην (Κορεατική) Χερσόνησο», είπε μεταξύ άλλων ο Σι, επαναλαμβάνοντας ότι το (κορεατικό) ζήτημα πρέπει να λυθεί με διάλογο και διαβουλεύσεις και ότι Σεούλ και Πεκίνο έχουν κοινό όφελος από τη διατήρηση της σταθερότητας και την προώθηση της ειρήνης.

Σύμφωνα με το «Σινχουά», ο Σι εξέφρασε και την ελπίδα η Σεούλ να «αντιμετωπίσει κατάλληλα» το ζήτημα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD, στης οποίας την εγκατάσταση το Πεκίνο αντιτίθεται σθεναρά. Οι δυο ηγέτες παραβρέθηκαν στην υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας σε εμπόριο, «πράσινες» και «οικολογικές» βιομηχανίες, Ενέργειας κ.τ.λ. Από τη μεριά του, ο Μουν τόνισε ότι αν οι δυο πλευρές «κάνουν κοινές προσπάθειες με έναν κοινό στόχο, θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες για την επίτευξη ειρήνης στη Χερσόνησο και (γενικά) τη Βορειοανατολική Ασία».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας ξεκίνησε την Παρασκευή 4ήμερα γυμνάσια στη βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, σε μια περιοχή 276 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ουσιαστικά ως απάντηση στα γυμνάσια που πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ιαπωνία. Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ότι ενδεχόμενα μέτρα των ΗΠΑ που θα αποκλείσουν τα λιμάνια της θα αποτελούσαν «πράξη πολέμου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ