Ο Ολυμπιακός σταμάτησε το νικηφόρο σερί του Παναθηναϊκού, παίρνοντας ρεβάνς για την ήττα που του στέρησε το πρωτάθλημα
Πολύτιμη ήταν η συμβολή του Ρόμπινσον στη μεγαλειώδη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού μέσα στο ΟΑΚΑ |
Το... ξύπνημα του «τίγρη» Μπάνε Πρέλεβιτς (13), που θυμήθηκε τον παλιό καλό του εαυτό και οδήγησε τον ΠΑΟΚ σε νίκη επί του συμπολίτη του Αρη με 79-72, ήταν το γεγονός που ξεχώρισε στο έτερο ντέρμπι της αγωνιστικής. Ο «δικέφαλος» ευτύχησε να έχει σε πολύ καλή μέρα τους παίκτες από τον πάγκο αφού εκτός του Πρέλεβιτς εντυπωσίασε και ο Περάλ (10) και έτσι είχε κάποιες παραπάνω λύσεις από τον Αρη, που όπως έδειξε τα πλάνα του ήταν να περιορίσει τους Αλεξάντερ (10) και Εντουαρντς. Από τους ηττημένους οι Λιαδέλης (20) και Σιγάλας (16) ήταν οι καλύτεροι.
Η εμπειρία του Αντονι Μπούι (14) και η ψυχραιμία του στα τελευταία 2` ήταν αυτή που έδωσε τη νίκη στην ΑΕΚ κόντρα στον Πανιώνιο με 68-64 στον αγώνα της Ν. Σμύρνης όπου οι «κιτρινόμαυροι» είχαν για άλλη φορά τις τελευταίες 10 μέρες μέτρια απόδοση. Από την Ενωση εκτός του Αμερικανού ξεχώρισε και ο Ντικούδης (13), ενώ από τον Πανιώνιο ο Τζεντ (15).
Στα αξιοσημείωτα της αγωνιστικής συγκαταλέγεται και η νίκη -έκπληξη του Εσπέρου επί του Ηρακλή με 80-72, ενώ στα υπόλοιπα παιχνίδια τα φαβορί επικράτησαν. Τα αποτελέσματα: Σπόρτιγκ-Ηράκλειο 56-67, Μαρούσι-Νήαρ Ηστ 74-72, Δάφνη-Περιστέρι 57-75. Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Παναθηναϊκός 19, Ολυμπιακός 18, ΠΑΟΚ 18, ΑΕΚ 18, Μαρούσι 16, Ηρακλής 15, Περιστέρι 15, Νήαρ Ηστ 14, Ηράκλειο 14, Πανιώνιος 14, Δάφνη 14, Αρης 13, Εσπερος 12, Σπόρτιγκ 10.
Ευκαιρία να θυμηθούν οι παλιοί και να δουν οι νέοι έναν από τους πλέον βιρτουόζους της μπάλας, που πέρασε ποτέ από τα ελληνικά γήπεδα. Εστω και καθυστερημένα η ΕΠΟ τιμά σήμερα τον αξεπέραστο Βασίλη Χατζηπαναγή, με το φιλικό αγώνα που θα γίνει στο Καυτατζόγλειο ανάμεσα στην Εθνική Ελλάδας και την αντίστοιχη της Γκάνας (20.00).
Ο αγαπημένος «Βάσια» των φιλάθλων, που... μάγευε με τις ενέργειές του, θα φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο δυστυχώς μόλις για 2η φορά (και η πρώτη σε φιλικό). Ενας από τους πιο αδικημένους ποδοσφαιριστές διανύει πια το 45ο έτος της ζωής του, αλλά το απόλυτα δικαιολογημένο παράπονο δεν έχει καταλαγιάσει: «Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί θα φορέσω τη φανέλα της Εθνικής. Ποτέ όμως δε θα μπορέσω να κατανοήσω γιατί τα όποια εμπόδια υπήρχαν δεν ξεπεράστηκαν. Επαιξα στη Μεικτή Κόσμου και δεν μπόρεσα να αγωνιστώ στην Εθνική Ελλάδας. Αυτό που κέρδισα από την παρουσία μου στα γήπεδα είναι η αγάπη του κόσμου και ελπίζω αυτό να συμβεί και στον αγώνα με την Γκάνα. Οσον αφορά το γεγονός γιατί δεν πήγα στο εξωτερικό αφού υπήρχαν προτάσεις από ομάδες που με ζητούσαν, είναι μια παλιά ιστορία και ανήκει στο παρελθόν».
Στον «μάγο» των γηπέδων Βασίλη Χατζηπαναγή αναφέρθηκε και ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Βασίλης Δανιήλ: «Τιμή μου που σαν προπονητής θα έχω την ευκαιρία να συμμετάσχω σε μια γιορτή αφιερωμένη στον Βασίλη. Διαφήμισε το ελληνικό ποδόσφαιρο και του έδωσε νέα πνοή. Ηταν ένας φωτεινός πόλος για τη νεολαία σε δύσκολους καιρούς. Είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει να παραμείνει στο χώρο του ποδοσφαίρου και η ΕΠΟ ή ο Ηρακλής θα πρέπει να βρουν τον τρόπο».
Πρόκριση για Ολυμπιακό, Ορεστιάδα - αποκλεισμός του Ηρακλή
Με την πρόκριση στους «16» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών «σφραγισμένη» στα διαβατήριά τους, γύρισαν από την Ουγγαρία οι παίχτες και ο προπονητής του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» που ταξίδεψαν στο Κάποσβαρ με σκοπό να «καθαρίσουν» την πρόκριση, πήραν τελικά εύκολα τη νίκη που ήθελαν στη ρεβάνς επί της τοπικής ομάδας με 3-1 (25-21, 25-21, 20-25, 25-18), έστω και αν έπαιξαν χωρίς τη σημαντική βοήθεια των Ντράγκοβιτς και Μπόσκαν. Στο δρόμο της επιτυχίας, όμως, που χάραξε η ομάδα του Πειραιά, βάδισε και η Ορεστιάδα. Η ομάδα της πόλης που φιλοξένησε τους αγώνες του 2ου ομίλου στο Κύπελλο Συνομοσπονδίας, πέρασε εύκολα στους «16» του θεσμού. Ουσιαστικά η ακριτική ομάδα, την πρόκριση της στην επόμενη φάση, εξασφάλισε από τον πρώτο κιόλας αγώνα, με αντίπαλο την ουκρανική Βίνιτσα, την οποία κατέβαλε άνετα με 3-0 (25-19, 25-15, 25-17). Ετσι, η ήττα από την τουρκική Εμλαμπανκ με 3-2 (20-25, 28-26, 25-23, 10-25, 15-13) τη δεύτερη μέρα των αγώνων, μόνο ήττα γοήτρου μπορεί να θεωρηθεί. Ατυχος, όμως, στάθηκε ο έτερος μνηστήρας της πρόκρισης στους «16» του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας, Ηρακλής, που για 4η φορά στην ευρωπαϊκή του ιστορία αποκλείστηκε από γαλλική ομάδα. Αυτή τη φορά τα ευρωπαϊκά όνειρα του «Γηραιού», έσβησε πρόωρα στη Γαλλία η Σετ, η οποία παρουσία 1.500 φίλων της, επιβλήθηκε των παιχτών του Χρήστου Λεώνη με 3-1 (28-26, 25-19, 16-25, 25-21).
Τρία χρυσά, τέσσερα αργυρά και τρία χάλκινα μετάλλια είναι ο απολογισμός της πολύ καλής παρουσίας των νεαρών Ελλήνων τζουντόκα, στο Διεθνές Τουρνουά Νέων - Νεανίδων, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία. Στους συγκεκριμένους αγώνες, η ελληνική αποστολή άφησε αρκετά θετική εικόνα, αφού τα 10 μετάλλια κατακτήθηκαν μετά από μεγάλες μάχες με αθλητές από χώρες με παράδοση στο άθλημα, όπως η Βουλγαρία, η Αρμενία, ο Λίβανος και η Γιουγκοσλαβία. Οι αθλητές-τριες που πήραν μετάλλια είναι: Χρυσά: Α. Ματσαρίδης (-60), Γ. Καμπέρος (-81), Δ. Ηλιάδης (-90), ασημένια: Μ. Φιλίππου (-60), Γ. Γρηγορίου (-73), Θ. Γράψας (-90), Α. Κιντή (ΟΠΕΝ), χάλκινα: Δ. Μπούζη (-52), Γ. Γκουνασβίλι (-66), Α. Κιντή (-63).
Ο στόχος επιτεύχθηκε απόλυτα. Δύο χρυσά, ένα αργυρό μετάλλιο και τρεις προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς στο Σίδνεϊ πέτυχε η Εθνική μας ομάδα πυγμαχίας στο 21ο Διεθνές Κύπελλο «Ακρόπολις», που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στο κλειστό του Ρέντη.
Ο Αντώνης Γιαννούλας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 75 κιλών αφού ο Ιταλός Μπαρόνε δεν κατέβηκε να αγωνιστεί. Ο νεότερος της τριάδας σε δηλώσεις του τόνισε: «Αυτό που περιμέναμε ήταν μια πολύ καλή εμφάνιση. Στόχος μου για την Ολυμπιάδα είναι αρχικά η οκτάδα και από εκεί ό,τι καλύτερο». Η χαρά του Γιαννούλα για την κατάκτηση του μεταλλίου και την πρόκριση δεν ήταν αρκετή να καλύψει την πικρία του: «Από το μποξ προς το παρόν δεν έχω αποκομίσει κάτι παραπάνω από τη χαρά της νίκης. Δεν υπάρχει επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά αυτά θα τα κοιτάξουμε στο μέλλον. Ελπίζω να γίνει κάτι και για μένα».
Το δεύτερο χρυσό μετάλλιο πρόσφερε στη χώρα μας ο Αρτούρ Μικελιάν, στα 54 κιλά, που πήρε την πρώτη θέση χωρίς αγώνα αφού ο Ραμαζιάν από την Αρμενία δεν προσήλθε. Παράλληλα με την πρώτη θέση στο βάθρο πήρε και εισιτήριο για την Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ. Το τρίτο εισιτήριο πήρε ο Τιγκράν Ουσλιάν παρά τη δεύτερη θέση στην κατηγορία των 60 κιλών, αφού ηττήθηκε στον τελικό από τον Τούρκο Σάλβα Παλιάνι με 8-5 στα σημεία.