Καταγγελία των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στις Β. Σποράδες. Κινητοποίηση τη Δευτέρα από τους κατοίκους του Καστελόριζου
Eurokinissi |
Από παλιότερη κινητοποίηση νησιωτών για την κατάσταση στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες |
Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Κυριακή ο εφοπλιστής Αγούδημος έβγαλε το 39χρονο πλοίο του «ΜΙΛΕΝΑ» από τη γραμμή Πειραιάς - Καστελόριζο και το νησί έμεινε χωρίς σύνδεση με το πρώτο λιμάνι της χώρας. Οι κάτοικοι είναι ήδη επί ποδός και από τη Δευτέρα ξεκινούν πολύμορφες κινητοποιήσεις με κλείσιμο του δήμου και του λιμανιού.
Επιπλέον όπως καταγγέλλουν με κοινή τους ανακοίνωση οι Κομματικές Οργανώσεις Σκιάθου, Σκοπέλου, Αλόννησου του ΚΚΕ, τα νησιά των Βορείων Σποράδων, που εξυπηρετούνται με τις γραμμές από Βόλο, Αγιο Κωνσταντίνο και Θεσσαλονίκη, όλο τον χειμώνα επιβίωσαν με ένα μόνο πλοίο από και προς το Βόλο!
«Τα δε καλοκαίρια - τονίζεται στην ανακοίνωση - με τα ελλιπή δρομολόγια, που κάθε φορά γίνονται ελλιπέστερα, οι καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις και στις αφίξεις, η ακύρωση δρομολογίων με διάφορες δικαιολογίες, η αποχώρηση μόλις πάψουν να πηγαινοέρχονται γεμάτα, προφασιζόμενοι βλάβες, ο εξαναγκασμός των επιβατών να κόβουν εισιτήρια Α' θέσης, ισχυριζόμενοι ψευδώς πληρότητα των άλλων θέσεων, και τα ναύλα ταχύπλοου που πληρώνουν οι επιβάτες για καράβι που ταξιδεύει με συμβατική ταχύτητα, είναι ορισμένα από τα όσα συμβαίνουν»! Ειδικά για τη Γλώσσα και την Αλόννησο, όπως επισημαίνεται, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, αφού «τα δρομολόγια που προσεγγίζουν τα λιμάνια είναι ελάχιστα».
Το ΚΚΕ αναδεικνύει τις ευθύνες ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι «το δικαίωμα του λαού να μετακινείται είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Δικαιούται ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με πυκνά δρομολόγια, με ασφαλή καράβια και φτηνά ναύλα. Γι' αυτό προτείνει τη δημιουργία Δημόσιου Εθνικού φορέα Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Αυτό όμως προϋποθέτει λαϊκή εξουσία με λαϊκή οικονομία».
Μπλόκο στο δουλεμπόριο και τον εργασιακό μεσαίωνα που οργιάζουν στα κρουαζιερόπλοια που αποπλέουν από την Ακτή Ξαβέρη του Πειραιά, έστησαν ξανά χτες το μεσημέρι οι ταξικές δυνάμεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Ακινητοποίησαν το πλοίο «BLUE MONARCH», όπου η πλοιοκτήτρια εταιρεία, με τις πλάτες του ΥΕΝ και της πλειοψηφίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, παραβιάζει κάθε ίχνος ακόμα και αυτής της ελλιπέστατης ναυτεργατικής νομοθεσίας και έχει τους Ελληνες ναυτεργάτες στο καράβι υπό καθεστώς «μαύρης εργασίας»! Σε ακόμα χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι αλλοδαποί ναυτεργάτες που αποτελούν την πλειοψηφία του πληρώματος. Ολοι είναι χαμηλόμισθοι, ανασφάλιστοι και χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση.
Σύμφωνα με απόφαση των Σωματείων, το πλοίο, το οποίο είχε προγραμματισμένο απόπλου χτες στις 8 το βράδυ, θα παραμείνει δεμένο στο λιμάνι μέχρι να τεθεί σε ισχύ για τους Ελληνες ναυτεργάτες η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Μεσογειακών - Τουριστικών πλοίων και να ασφαλιστούν. Σήμερα, η κινητοποίηση θα επεκταθεί στα κρουαζιερόπλοια «ORIENT QUEEN» της εταιρείας «CORE MARINE» και «AIDA», τα οποία αναμένονται να καταπλεύσουν στο λιμάνι. Στο πρώτο, από τους 319 ναυτεργάτες πλήρωμα, είναι ναυτολογημένοι 52 Ελληνες, αντί για 72 που προβλέπει ακόμα και αυτή η κατάπτυστη εγκριτική πράξη. Ενώ στο δεύτερο δεν υπάρχει ναυτολογημένος Ελληνας ναυτεργάτης.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα δύο ναυτεργατικά σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες μέσα και έξω από τα πλοία να αγωνιστούν για να επιβάλουν την εφαρμογή των δικαιωμάτων τους.
Στη Βουλή έφερε χτες το ΚΚΕ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, με Ερώτηση του βουλευτή του Κόμματος Χαράλαμπου Χαραλάμπους. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αρνήθηκε ακόμη και να αναγνωρίσει το πρόβλημα.
Ο υφυπουργός Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλος προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση. Υποστήριξε ότι σε όλη τη χώρα «λειτουργούν άψογα οι μονάδες αυτές και με το απαραίτητο προσωπικό, έτσι ώστε να μην είναι τυχαίο ότι δεν υπάρχει καθόλου, μα καθόλου, λίστα αναμονής. Αν υπάρχει κάποια καθυστέρηση, που καμιά φορά μπορεί να καταγράφεται, οφείλεται και μόνο στην έλλειψη προμήθειας αίματος και όχι στην έλλειψη προσωπικού».
«Ο χώρος της μεσογειακής αναιμίας είναι μια μικρογραφία της όλης πραγματικότητας στο χώρο της δημόσιας υγείας» ανέφερε ανταπαντώντας ο Χ. Χαραλάμπους. Παραθέτοντας καταγγελία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας σημείωσε πως «σε κάποιες περιπτώσεις, μέσα σε τέσσερα τετραγωνικά μέτρα στοιβάζονται δέκα άτομα για να κάνουν μεταγγίσεις», προσθέτοντας πως «στην Αρτα, στο Αγρίνιο, στην Καβάλα δεν υπάρχουν γιατροί στις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας», ενώ στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία μεταγγίζονται οκτακόσιοι άρρωστοι. «Χρειάζονται μόνο για τις ανάγκες των μονάδων αυτών σαράντα χιλιάδες μονάδες αίματος. Εξοικονομεί το Νοσοκομείο μόνο δεκαπέντε χιλιάδες και οι υπόλοιπες μονάδες αίματος εισάγονται από το εξωτερικό», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Την επιφύλαξη των ιπτάμενων γιατρών να αποσύρουν την εθελοντική συμμετοχή τους στις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ εκφράζει το Σωματείο Ιατρών του ΕΚΑΒ σε επιστολή του προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Οι γιατροί διαμαρτύρονται για τον εμπαιγμό της κυβέρνησης να μην αναγνωρίσει την πτητική δραστηριότητα του ιπτάμενου προσωπικού του ΕΚΑΒ ως διπλάσιο συντάξιμο χρόνο, όπως ισχύει για όλα τα στελέχη του Δημόσιου Τομέα που παίρνουν μέρος σε δραστηριότητες πτήσης.
Η υπηρεσία αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ λειτουργεί απ' το 1994 και στελεχώνεται από προσωπικό του ΕΚΑΒ, οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτήν εθελοντικά, δηλαδή χωρίς να έχουν προσληφθεί για αυτό. Το αίτημα της αναγνώρισης της πτητικής δραστηριότητας ως διπλάσιου συντάξιμου χρόνου έχει, όπως σημειώνει το Σωματείο, αναγνωριστεί ως «λογικό και δίκαιο από όλους και πάντοτε», αλλά οι αρμόδιοι έμειναν μόνο στις υποσχέσεις για την υλοποίησή του.
Ολα τα μέσα επιστρατεύουν οι δύο εταιρείες που διεκδικούν την ανάληψη του Μοριακού Ελέγχου του αίματος στα δημόσια νοσοκομεία, μετά το διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχτηκε πριν δύο χρόνια και για τον οποίο συγκροτήθηκε Διακομματική Επιτροπή. Στην προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής δεν προσήλθε η μία απ' τις δύο εταιρείες, υποστηρίζοντας ότι η πρόσκληση της Διακομματικής ήταν ασαφής. Η πρόσκληση της Διακομματικής ήταν για την προσφορά χαμηλότερων τιμών που προσφέρουν οι δύο εταιρείες.
Ηδη, με την πρώτη προσφορά (29.5.2008) επήλθε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μείωση κατά 31,54% από τον αρχικό προϋπολογισμό, που αντιστοιχεί σε 65.688.198 ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Στοιχείο που δείχνει τα τεράστια περιθώρια κέρδους απ' τις εταιρείες που τώρα χρεώνουν 60 η μία και 40 ευρώ η άλλη για κάθε ελεγχόμενη μονάδα αίματος. Επίσης, η ίδια εταιρεία που δεν προσήλθε προέβη και σε άλλες ενέργειες, όπως ενστάσεις και δικαστικές προσφυγές.
Η Διακομματική Επιτροπή θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη (3.6.2008), για να δεχτεί τις τελικές προσφορές για την τιμή. Η κατακύρωση του διαγωνισμού και η υπογραφή της σχετικής σύμβασης θα γίνει, μετά την τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα η μία εταιρεία εναντίον της άλλης.
Με κεντρικό αίτημα την άμεση πρόσληψη 150 εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων, καθώς και την κατοχύρωση του ερευνητικού του ρόλου, το συνδικάτο εργαζομένων του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Εrευνών) προχωρά σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, 2 Ιούνη στις 10.30 το πρωί έξω από τα γραφεία του Ινστιτούτου (Μεσογείων 70). Θα πραγματοποιηθεί πορεία στο υπουργείο Ανάπτυξης.