Πρόκειται για μια συμφωνία, που ουσιαστικά καταργεί το σχεδιασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και προωθεί τους σχεδιασμούς του υπουργείου για παράδοση της ανακύκλωσης σε ιδιώτες. Αλλωστε, στη χθεσινή συνάντηση, η υπουργός ήταν σαφής πως πρέπει να εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία, η οποία προβλέπει ότι η ανακύκλωση θα γίνεται στην πηγή και όχι στην απόληξη των απορριμμάτων. Την ανακύκλωση στην πηγή προβλέπεται να την αναλάβουν - σύμφωνα και με το νόμο που ψηφίστηκε πέρσι - πολυεθνικές σε συνεργασία με δήμους, στους οποίους θα δίνονται ορισμένα χρήματα, ανάλογα με την ποσότητα της ανακύκλωσης.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της υπουργού ότι το β` εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης... θα γίνει, εφόσον λειτουργήσει το πρώτο και συναχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είναι σαφείς, ωστόσο, οι προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην παράδοση της διαδικασίας ανακύκλωσης σε ιδιώτες, όσο ξεκάθαρη είναι και η στάση του Ν. Παπαδήμα, ο οποίος συμπράττει σε όλες τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, ενδιαφερόμενος μόνο για τα χρήματα που θα βάλει στο ταμείο του δήμου του.
Συνέντευξη - απολογία, παραχώρησε χτες ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων Ν. Παπαδήμας, σχετικά με τις διώξεις του εισαγγελέα για οικονομικές ατασθαλίες, όσον αφορά το θέμα του Βιοτεχνικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ), που κατασκευάζεται στην περιοχή και στις οποίες ενεπλάκη και το όνομά του. Ο δήμαρχος, εξαρχής, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμιά ατασθαλία, είτε οικονομική, είτε για τη χρονική παράδοση του έργου και υποστήριξε ότι «η συμμετοχή του Δήμου στο κόστος κατασκευής του έργου μέχρι σήμερα ξεπερνά το 50%».
Υπενθυμίζεται ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη για «απάτη κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης», εναντίον των μελών του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Τεχνικών Εργων Ανω Λιοσίων Αττικής (ΔΕΤΕΑΛΑ). Ο λόγος ήταν ότι το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 6 δισ. δραχμών, δεν παραδόθηκε στις προβλεπόμενες προθεσμίες.
Ο Ν. Παπαδήμας υποστήριξε πως υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες που το έργο δεν ολοκληρώθηκε στην ώρα του. Σαν κυριότερη από αυτές ανέφερε την παράλληλη κατασκευή μεγάλων τεχνικών έργων στο χώρο του ΒΙΟΠΑ και κυρίως την Αττική Οδό. «Τα 6 δισ.», είπε χαρακτηριστικά, «είναι στο μυαλό κάποιων ανθρώπων που θέλουν να κάμψουν το φρόνημά μου».
Πάντως, εκείνο που προκύπτει απ' τη συνέντευξη, μεταξύ άλλων, είναι ότι η συγκεκριμένη δημοτική αρχή επιχειρεί την ιδιωτικοποίηση του Πάρκου: «Ο Δήμος Ανω Λιοσίων μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα ζητήσει μέσα από προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες την αποένταξη των έργων του ΒΙΟΠΑ από το ΚΠΣ, θα καταβάλλει στην ΕΕ και το Ελληνικό Δημόσιο τα ποσά που έχει εισπράξει και θα αναλάβει την ολοκλήρωση και τη διαχείριση του έργου. Ηδη προχώρησε με ανοιχτό δημόσιο διεθνή διαγωνισμό σε πρόσκληση ενδιαφέροντος επενδυτών, ώστε να υποβάλουν προτάσεις για την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του ΒΙΟΠΑ», σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου.
Ο Στέλιος Μπιρμπάκος, επικεφαλής της «Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας», σχολιάζοντας τα παραπάνω, σημείωσε στο «Ρ», πως επί της ουσίας, ο Δήμος δίνει το ΒΙΟΠΑ προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες με αποτέλεσμα να αποκλείονται από το χώρο οι μικροί βιοτέχνες.
Κι ο Γ. Δρυς επιχειρεί να αποκρύψει τη συμφωνία της κυβέρνησης με τις αρνητικές προτάσεις της ΕΕ
Με τις ολέθριες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, συντάχθηκε ουσιαστικά, χτες, στο Συμβούλιο Υπουργών Αλιείας, ο Γ. Δρυς.
Η ΕΕ προτείνει και επιδιώκει από το 2003, τη δραστική συρρίκνωση του κλάδου αλιείας και το ρίξιμο στην ανεργία χιλιάδων Ελλήνων ψαράδων και αλιεργατών. Προτείνει νέες περιοριστικές ποσοστώσεις στα αλιεύματα (μπαίνει πλαφόν και στις σαρδέλες), περαιτέρω μείωση του επιτρεπόμενου χρόνου αλίευσης, απαγορεύσεις στην κατασκευή νέων αλιευτικών σκαφών και δραστικές περικοπές κονδυλίων για ανανέωση - εκσυγχρονισμό σκαφών. Στον αντίποδα προτείνονται κάποια ψευτοκίνητρα για απόσυρση σκαφών και επανακατάρτιση των ανέργων ψαράδων. Κι όλα αυτά θα γίνουν στο όνομα της αειφόρου ανάπτυξης, με βάση το σχετικό κείμενο του Γκέτεμποργκ, που ψήφισε πέρσι τον Ιούνη ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής.
Βέβαια, ο Γ. Δρυς επιχείρησε να εμφανίσει χτες ότι προασπίστηκε τάχα τα συμφέροντα των ψαράδων. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως πρότεινε την εξαίρεση της παράκτιας αλιείας και των μικρών αλιευτικών σκαφών από τα μέτρα περιορισμού, καθώς και ότι επισήμανε τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα προκληθούν. Μετά από αυτό οι μικρομεσαίοι ψαράδες μπορούν να του έχουν εμπιστοσύνη... Γιατί, ο Γ. Δρυς συμφώνησε στο Συμβούλιο με ό,τι ψήφισε πέρσι ο Κ. Σημίτης, δηλαδή με την ανάγκη να ενδυναμωθεί η περιβαλλοντική διάσταση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, που είναι και η πρόφαση της ΕΕ για να οδηγηθούν στην ανεργία χιλιάδες Ελληνες ψαράδες και αλιεργάτες. Και προφανώς για να προασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντα των επιχειρηματιών ιχθυοκαλλιεργητών, ζήτησε να εξεταστεί ξεχωριστά η περίπτωσή τους από την ΕΕ. Κατά τ' άλλα ο Γ. Δρυς ζήτησε και επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση, για μείωση του αλιευτικού στόλου της ΕΕ... και αύξηση των σχετικών κονδυλίων για απόσυρση και επανακατάρτιση!