Τετάρτη 12 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΑ
Τα ... βρήκαν σε βάρος του σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων

Πλήρης συμφωνία στην κατάργηση του εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων και στην παράδοση καταρχήν της ανακύκλωσης σε ιδιώτες, διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση, που είχαν η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου και ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων, Ν. Παπαδήμας. Η μεν υπουργός απέσπασε τη δέσμευση από τον δήμαρχο ότι δε θα κλείσει τη χωματερή, όπως είχε «απειλήσει» πριν μια βδομάδα εφόσον δεν προχωρούσε η κατασκευή του β` εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης. Ο δε δήμαρχος αρκέστηκε στην υπόσχεση της Β. Παπανδρέου ότι θα έχει τη συμπαράσταση του υπουργείου στην αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει ο δήμος για την αποκατάσταση ζημιών από σεισμό και πλημμύρες - αποπληρωμή που στηρίζεται στα αντισταθμιστικά οφέλη που εισπράττει από τη διαχείριση των απορριμμάτων και υπολόγιζε να εισπράξει από τη λειτουργία και του β` εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης.

Πρόκειται για μια συμφωνία, που ουσιαστικά καταργεί το σχεδιασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και προωθεί τους σχεδιασμούς του υπουργείου για παράδοση της ανακύκλωσης σε ιδιώτες. Αλλωστε, στη χθεσινή συνάντηση, η υπουργός ήταν σαφής πως πρέπει να εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία, η οποία προβλέπει ότι η ανακύκλωση θα γίνεται στην πηγή και όχι στην απόληξη των απορριμμάτων. Την ανακύκλωση στην πηγή προβλέπεται να την αναλάβουν - σύμφωνα και με το νόμο που ψηφίστηκε πέρσι - πολυεθνικές σε συνεργασία με δήμους, στους οποίους θα δίνονται ορισμένα χρήματα, ανάλογα με την ποσότητα της ανακύκλωσης.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της υπουργού ότι το β` εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης... θα γίνει, εφόσον λειτουργήσει το πρώτο και συναχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είναι σαφείς, ωστόσο, οι προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην παράδοση της διαδικασίας ανακύκλωσης σε ιδιώτες, όσο ξεκάθαρη είναι και η στάση του Ν. Παπαδήμα, ο οποίος συμπράττει σε όλες τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, ενδιαφερόμενος μόνο για τα χρήματα που θα βάλει στο ταμείο του δήμου του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προτάσεις φιλολαϊκής διεξόδου από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»(2010-10-02 00:00:00.0)
Πρόγραμμα Θανάση Παφίλη(2010-10-01 00:00:00.0)
Μαθήματα ...καύσης(2008-03-25 00:00:00.0)
Αντιδρούν στη διάλυση του ΕΣΔΚΝΑ(1999-02-07 00:00:00.0)
Διαλύουν τον ΕΣΔΚΝΑ!(1999-02-06 00:00:00.0)
Νέοι εκβιασμοί στο προσκήνιο(1998-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ