Η προσφορά όλων των παικτών που είχε στη διάθεσή του ο Ντούσαν Μπάγεβιτς
O Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε στη "μηχανή" του Ολυμπιακού 25... βαλβίδες. Τόσοι ήταν οι παίκτες στους οποίους στηρίχτηκε ο 49χρονος τεχνικός, ώστε να ξαναφέρει τους Πειραιώτες στο θρόνο του πρωταθλητή Ελλάδας μετά από 10 "πέτρινα" χρόνια. Ας δούμε τη συμβολή του καθενός ξεχωριστά:
Δημήτρης Ελευθερόπουλος: Αναμφίβολα ο "μικρός" ήταν η αποκάλυψη της φετινής χρονιάς. Από τρίτος τερματοφύλακας έγινε πρώτος και καλύτερος. Αξιος φύλακας της εστίας, αυτό άλλωστε το δείχνει το παθητικό της άμυνας με μόλις 11 τέρματα.
Αλέκος Ράντος: Επαιξε μόνο σ' ένα ματς στο Βύρωνα όπου και αποβλήθηκε. Για μια ακόμη χρονιά αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμού.
Γιώργος Ανατολάκης: Ηρθε το Γενάρη από τον Ηρακλή, όμως μπήκε γρήγορα στο κλίμα της ομάδας για να καθιερωθεί στην 11άδα. Γρήγορος και σκληροτράχηλος αμυντικός.
Μίρσα Βαρεσάνοβιτς: Αθόρυβος παίκτης. Μπορεί να μη φάνηκε αρκετά, όμως έκανε τη "βρώμικη" δουλιά. Μεγάλο του προσόν η ταχύτητά του. Λογικά θα παραμείνει στην ομάδα.
Κυριάκος Καραταϊδης: Σαν παλιό "κρασί" ο αρχηγός, ίσως έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Σαν λίμπερο ήταν κατά τον Μπάγεβιτς ο σταθερότερος παίκτης του πρωταθλητή. Αυτά τα λέει όλα.
Νίκος Νταμπίζας: Παίκτης με άφθονα προσόντα, αν και δεν απέφυγε ορισμένα λάθη. Ηταν ο παίκτης των επικίνδυνων αποστολών, αφού φρουρούσε σχεδόν πάντα τα αντίπαλα σέντερ φορ.
Ανδρέας Νινιάδης: Με θετική παρουσία στη μεσαία γραμμή στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος. Οι συνεχείς τραυματισμοί τον έθεσαν εκτός μάχης στο δεύτερο γύρο.
Γρηγόρης Γεωργάτος: Βοήθησε πολύ από την αριστερή πλευρά και πέτυχε δυο καθοριστικά γκολ με φάουλ στους αγώνες με Ηρακλή και Παναθηναϊκό.
Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς: Αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμών και δεν είχε καμία σχέση με τον Σάμπα του πρόσφατου παρελθόντος.
Γιώργος Αμανατίδης: Ηταν πάντα σε κατάσταση ετοιμότητας και όποτε χρειάστηκε έδωσε λύσεις σε άμυνα και μεσαία γραμμή ως ανασταλτικός.
Πέτρος Πασσαλής: Κλήθηκε να προσφέρει στο δεύτερο γύρο, σαν αμυντικός χαφ και είχε σε γενικές γραμμές θετική παρουσία.
Στέλιος Γιαννακόπουλος: Στην αρχή του πρωταθλήματος έχασε έδαφος λόγω τραυματισμού, όμως στη συνέχεια βρήκε τη φόρμα του και κάλυψε με επιτυχία τη δεξιά πλευρά της ομάδας.
Βασίλης Καραπιάλης: Εδωσε αρκετές φορές τη λύση στο πρόβλημα του γκολ, αφού είχε το ρόλο του κρυφού κυνηγού. Πολύτιμη και έμπειρη μονάδα.
Ιλια Ιβιτς: Αγωνίστηκε μόνο στον πρώτο γύρο. Στο ματς με την Καβάλα (17η αγωνιστική) τέθηκε νοκ άουτ λόγω σοβαρού τραυματισμού. Σημαντική η απώλειά του στο δεύτερο γύρο.
Πρέτραγκ Τζόρτζεβιτς: Αρχισε με τις καλύτερες προοπτικές και με εξαιρετική απόδοση. Ομως ο τραυματισμός του πριν τα Χριστούγεννα του στοίχισε σχεδόν όλη τη σεζόν, αφού βασικός ξανάγινε στο ματς της περασμένης Κυριακής με την ΑΕΚ.
Αλέκος Κακλαμάνος: Ο νεαρός φορ είχε προσφορά. Πέτυχε τα γκολ που έδωσαν τη νίκη επί του ΟΦΗ και του Ιωνικού.
Σίνιτσα Γκόγκιτς: Αποκτήθηκε το Γενάρη από την Κύπρο για να βοηθήσει στην επίθεση. Η παρουσία του κρίνεται ικανοποιητική, κυρίως στην ικανότητά του να ανοίγει διαδρόμους στις αντίπαλες άμυνες.
Αλέξης Αλεξανδρής: Αναμφίβολα έκανε την καλύτερη χρονιά του με τα χρώματα του Ολυμπιακού. Ηταν ο κορυφαίος σκόρερ της ομάδας με 16 γκολ και σίγουρα έχει μεγάλο μερίδιο στην καλή πορεία των Πειραιωτών.
Φώτης Στρακόσια: Ξεκίνησε βασικός τερματοφύλακας, όμως έχασε τη θέση του μετά τα ματς με τη Φερεντσβάρος.
Βασίλης Ιωαννίδης: Είχε ελάχιστη συμμετοχή, αφού σπανίως ήταν στην 16άδα.
Θεόφιλος Καρασαββίδης: Ενας ακόμη άτυχος παίκτης. Οταν κατάφερε να καθιερωθεί στην 11άδα, τραυματίστηκε και έμεινε πίσω.
Στέλιος Σφακιανάκης: Ηρθε στον Πειραιά από την Καβάλα, το Γενάρη όμως είχε πρόβλημα τραυματισμού και αγωνίστηκε λίγο.
Δημήτρης Καλύκας: Επέστρεψε στη μέση της σεζόν από τον Ιωνικό (δανεικός) και χρησιμοποιήθηκε μόνο σαν αλλαγή.
Γιώργος Σκαρτάδος: Ο 37χρονος λίμπερο έπαιξε μόνο σε αγώνες κυπέλλου. Γρηγόρης Τρούπκος: Τα ίδια ισχύουν και για το Ναουσαίο.
Αναμφίβολα σημαντικό μερίδιο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος έπαιξαν και οι άνθρωποι που στελέχωσαν το τιμ του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Αυτοί είναι: Τάκης Περσίας (βοηθός προπονητή), Μάρκο Τσόλιτς (προπονητής τερματοφυλάκων), Δημήτρης Μπουρουτζίκας (γυμναστής), Χρήστος Δάρρας (γιατρός), Θόδωρος Μπαλίδης (φυσικοθεραπευτής), Αρης Χελιουδάκης (μασέρ), Μαρία Λυκομήτρου (διαιτολόγος), Κυριάκος Δουρέκας (επιμελητής), Πέτρος Ρηγούτσος, Γιάννης Βουρλιώτης (φροντιστές).
Η συνταγή της επιτυχίας που οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του τίτλου μετά από δέκα χρόνια
"Τι δεν έχει δει ένα παιδάκι 10 χρονών;". Απάντηση: "Μα φυσικά τον Ολυμπιακό να κατακτά πρωτάθλημα". Αυτό το ανέκδοτο που χρησιμοποιούσαν οι οπαδοί των άλλων ομάδων, για να γίνεται η σχετική... καζούρα, ανήκει πλέον στο παρελθόν. Η ιστορία έγραψε. Πρωταθλητής Ελλάδας για το 1997 είναι ο Ολυμπιακός. Μάλιστα δυο αγωνιστικές πριν το πρωτάθλημα ολοκληρωθεί. Ακόμη και ο πιο αισιόδοξος φίλος των Πειραιωτών δε θα μπορούσε να σκεφτεί ότι η ομάδα του θα έφτανε με σχετική ευκολία στον πολυπόθητο στόχο του, που "ταλάνιζε" εδώ και μια δεκαετία το δημοφιλέστερο σύλλογο της χώρας.
Τι αλήθεια άλλαξε και ο Ολυμπιακός πήρε και πάλι τα σκήπτρα, ύστερα από μια "σκοτεινή" περίοδο. Ποιος άνοιξε το φως στο τούνελ;
Ακόμη και τις... πέτρες να ρωτήσει κανείς, την ίδια απάντηση θα πάρει. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ήταν η... διαφορά, η εγγύηση ώστε να μπει το "νερό στο αυλάκι".
Οταν ο "πρίγκιπας του Νερέτβα" αποφάσισε να δώσει το χέρι στον Σωκράτη Κόκκαλη για να αναλάβει τις τύχες της ομάδας, ίσως να έπαιρνε το μεγαλύτερο ρίσκο στην προπονητική του καριέρα. Η πρόκληση για τον κόουτς ήταν μεγάλη. Μετά τα 4 πρωταθλήματα που χάρισε στην ΑΕΚ έπρεπε να κάνει κάτι ανάλογο και στον Πειραιά. Πολλοί ήταν αυτοί που διερωτήθηκαν: "Τώρα να δούμε κύριε Μπάγεβιτς "πόσα απίδια πιάνει ο σάκος". Στην ΑΕΚ ήσουν το απόλυτο αφεντικό. Είχες ασυλία από όλους, ό,τι και να γινόταν. Στο λιμάνι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο κόσμος... άγριος". Ολα αυτά διαλύθηκαν μέσα σε ένα χρόνο. Ο Μπάγεβιτς έβαλε τη "σφραγίδα" του... ημέρωσε τον όχλο και ιδού τα αποτελέσματα. Ποια ήταν όμως τα συστατικά στη... συνταγή Μπάγεβιτς;
Από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι του στο Ρέντη άλλαξαν πολλά. Το πρώτο και κυριότερο άρχισε τη δουλιά μέσα σε χαμηλούς τόνους. Πρώτα μίλησε για τη δημιουργία καλής ομάδας αποφεύγοντας να "τάξει" πρωτάθλημα.
Του Ρέντη έγινε το δεύτερο... σπίτι του Μπάγεβιτς. Περισσότερο από 8 ώρες ήταν στις εγκαταστάσεις. Μπορεί η προπόνηση να διαρκούσε δυο ώρες όμως αυτός δούλευε πάνω στα θέματα της ομάδας.
Οπως γίνεται αντιληπτό ο κόουτς κέρδισε τους παίκτες. Ασχετα αν μερικοί ήταν επιφυλακτικοί, αφού πίστευαν ότι θ' άλλαζε σχεδόν όλη η ομάδα. Αυτό δεν έγινε φυσικά. Ο Ντούσκο έδειξε εμπιστοσύνη σε όλο το έμψυχο υλικό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Καραταϊδης έκανε το καλύτερο πρωτάθλημα της καριέρας του, ενώ ο 21χρονος Δημήτρης Ελευθερόπουλος καθιερώθηκε στη βασική 11άδα. Ο Γιώργος Αμανατίδης, που άλλες χρονιές ήταν το "κόκκινο" πανί για τους φιλάθλους, έγινε το αγαπημένο παιδί!
Ο Μπάγεβιτς στάθηκε στο ύψος του ακόμη και όταν... αμφισβητήθηκε. Ο αποκλεισμός στο κύπελλο από την ΑΕΚ, αλλά και οι ισοπαλίες στο Καραϊσκάκη για το πρωτάθλημα έφεραν ορισμένες γκρίνιες από τους... προπονητές της εξέδρας. Αυτός ατάραχος στήριξε τους παίκτες, αλλά και τη φιλοσοφία του και έτσι έφτασε αισίως στο πέμπτο πρωτάθλημα επί ελληνικού εδάφους.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι για να φτάσει στον τίτλο ο Ολυμπιακός βοηθήθηκε από τη διαιτησία. Πού βρίσκεται η αλήθεια σε αυτή την περίπτωση; Σίγουρα οι "ερυθρόλευκοι"... ασχολήθηκαν στον τομέα αυτό όσο καμιά άλλη χρονιά. Είχε ευνοϊκές διαιτησίες όπως και όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός. Πάντα οι μεγάλες ομάδες έχουν καλύτερα σφυρίγματα από τους υποτιθέμενους... μικρούς. Ομως σε καμία περίπτωση το επιχείρημα αυτό δεν μπορεί να μειώσει την επιτυχία των "ερυθρολεύκων".
Αφήσαμε τελευταίο τον κόσμο του Ολυμπιακού. Οι οπαδοί στάθηκαν κοντά στην ομάδα με συγκλονιστικό τρόπο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το Καραϊσκάκη είχε σε κάθε εντός έδρα αγώνα 15.784 θεατές (σε 15 ματς). Παρά την πικρία που πέρασαν στα 10 "πέτρινα" χρόνια διατήρησαν την υπομονή και τη φλόγα τους. Ο Ολυμπιακός δεν είχε όμως συμπαράσταση μόνο εντός, αλλά και εκτός των τειχών. Ακολούθησαν το σύλλογο σε όλη την Ελλάδα. Σε δυο γήπεδα μάλιστα στα Χανιά (στο ματς με ΟΦΗ) και στον Πύργο (κόντρα στον Πανηλειακό) οι οπαδοί του αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία της εξέδρας. Ολα αυτά σε μια εποχή που ο κόσμος απομακρύνεται από τα γήπεδα.
Ανδρέας ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ
Το μυαλό του στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχει πλέον στραμμένο ο Ολυμπιακός προκειμένου να πάρει μια πρώτη γεύση από τους πιθανούς αντιπάλους του στο Τσάμπιονς Λιγκ της νέας περιόδου.
Οπως και στη χώρα μας έτσι και στα περισσότερα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Ευρώπης το τοπίο όσον αφορά το πρωταθλητή έχει ξεκαθαρίσει κατά πολύ. Βέβαια υπάρχουν και χώρες που όλα είναι ρευστά και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την ύστατη ώρα προκείμενου να αναδειχτεί ο πρωταθλητής.
Ας δούμε αναλυτικότερα όμως ποιες είναι οι ομάδες που έχουν καταφέρει να στεφθούν, είτε μαθηματικά, είτε τυπικά πρωταθλητές, αλλά και πού τα πράγματα είναι ανοιχτά όπου θα χρειαστεί το κλείσιμο της αυλαίας προκειμένου να μάθουμε τον πρωταθλητή.
ΙΤΑΛΙΑ: 4 αγωνιστικές πριν το τέλος: Προηγείται η Γιουβέντους με 59 βαθμούς και ακολουθεί η Πάρμα με 55, ενώ μάλλον έχασε το τρένο και αυτή τη χρονιά η Ιντερ αφού βρίσκεται στην τρίτη θέση με 51 βαθμούς.
ΙΣΠΑΝΙΑ: 5 αγωνιστικές πριν το τέλος: Μια ανάσα πριν το τίτλο βρίσκεται η Ρεάλ Μαδρίτης που προηγείται με 83 βαθμούς, ενώ κατά πόδας την ακολουθεί η αιώνια αντίπαλός της Μπαρτσελόνα με 78 βαθμούς.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: 3 αγωνιστικές πριν το τέλος: Μάχη γίνεται στην Μπουντεσλίγκα όπου η Μπάγερν Μονάχου και η συνονόματή της του Λεβερκούζεν διεκδικούν επί ίσοις όροις το πρωτάθλημα. Αυτή τη στιγμή προηγούνται οι Βαυαροί με 64 βαθμούς, ενώ η Μπάγερν Λεβερκούζεν ακολουθεί με 63.
ΓΑΛΛΙΑ: 2 αγωνιστικές πριν το τέλος: Κρίθηκε και μαθηματικά ο τίτλος την προηγούμενη αγωνιστική, αφού η Μονακό είναι πλέον πρωταθλήτρια με 73 βαθμούς, ενώ δεύτερη ήταν η Παρί Σεν Ζερμέν με 64.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: 3 αγωνιστικές πριν το τέλος: Προηγείται η Αϊντχόβεν με 71 βαθμούς, ενώ ακολουθεί η Φέγενορντ με 67. Εκτός νυμφώνος έχει μείνει ο Αγιαξ.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: 4 αγωνιστικές πριν το τέλος: Στην πρώτη θέση της βαθμολογίας βρίσκεται η Πόρτο με 76 βαθμούς και ακολουθεί αρκετά πιο πίσω η Σπόρτιγκ Λισαβόνας με 65.
ΑΓΓΛΙΑ: Οι "Μπέμπηδες" της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πήραν και τυπικά τον τίτλο, ενώ δεύτερη ήταν η Νιούκαστλ. Αυτές οι δυο θα εκπροσωπήσουν τη "Γηραιά Αλβιόνα" στο Τσάμπιονς Λιγκ.
ΤΟΥΡΚΙΑ: 2 αγωνιστικές πριν το τέλος: Μάλλον το πρωτάθλημα καταλήγει στη Γαλατάσαράι που προηγείται με 76 βαθμούς, ενώ η ελπίδα πεθαίνει τελευταία για τη Φενερμπαξέ που βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 70 βαθμούς.
Ολες οι παραπάνω χώρες θα εκπροσωπηθούν στο Τσάμπιονς Λιγκ με δυο ομάδες σύμφωνα με το νέο σύστημα της ΟΥΕΦΑ.
Εξάλλου η κατάσταση στα υπόλοιπα πρωταθλήματα έχει ως εξής: ΣΚΟΤΙΑ: Γκλάσκοου Ρέιντζερς (πρωταθλήτρια), ΣΟΥΗΔΙΑ: Ελφσμπουργκ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Μπραν, ΚΡΟΑΤΙΑ: Προηγείται η Κροάσια 5 αγωνιστικές πριν το τέλος, ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Το πρωτάθλημα διεκδικούν οι Μάριμπορ με την Πριμόργιε, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Προηγείται η Παρτιζάν, ΠΓΔΜ: Σίλεκς (3 αγώνες πριν το τέλος), ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Προηγείται η Στεάουα με 2 βαθμούς διαφορά από τη Νασιονάλ 2 αγώνες πριν το τέλος. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Προηγείται η ΤΣΣΚΑ 3 αγώνες πριν το τέλος, ΤΣΕΧΙΑ: Σπάρτα Πράγας (3 αγωνιστικές ακόμη), ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Τον τίτλο διεκδικούν Τρνάβα και Κόζιτσε (3 αγώνες πριν το τέλος), ΡΩΣΙΑ: Σπάρτακ Μόσχας (πρωταθλήτρια), ΜΟΛΔΑΒΙΑ: Κοντσρουμπουρούρ (8 αγώνες πριν το τέλος), ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Προηγείται η Διναμό Κιέβου 7 αγώνες πριν το φινάλε, ΦΙΛΑΝΔΙΑ: Γιάζ (πρωταθλήτρια), ΔΑΝΙΑ: Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Μπρόντμπι, ΑΥΣΤΡΙΑ: Μονομαχούν η Ραπίντ Βιέννης και η Σάλτσμπουργκ, ΒΕΛΓΙΟ: Το πρωτάθλημα διεκδικούν η Μπριζ και η Λιέγη 2 αγώνες πριν το τέλος, ΚΥΠΡΟΣ: Ανόρθωση (πρωταθλήτρια), ΕΣΘΟΝΙΑ: Λαντάνα (πρωταθλήτρια), ΓΕΩΡΓΙΑ: Αγκαλιά με τον τίτλο βρίσκεται η Διναμό Τιφλίδας 6 αγώνες πριν το τέλος, ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Προηγείται η ΜΤΚ 6 αγώνες πριν το τέλος, ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Σκαλαγκρομούρ (πρωταθλήτρια), ΙΣΡΑΗΛ: Μπιχάρ (7 αγώνες πριν το τέλος), ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Κουτέντα (πρωταθλήτρια), ΠΟΛΩΝΙΑ: Προηγείται η Βίτζεφ Λοτζ 5 αγώνες πριν το τέλος, ΒΟΡ. ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Κρουσέιντερς.
Τριζωνικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το φετινό σύστημα διεξαγωγής του Τσάμπιονς Λιγκ μετά τις καινοτομίες που αποφάσισε να εφαρμόσει η ΟΥΕΦΑ για την όσο το δυνατόν αναβάθμιση του θεσμού.
Συγκεκριμένα, καθοριστικό ρόλο πλέον θα παίζει για μια χώρα η πορεία των ομάδων της στα τρία Ευρωπαϊκά Κύπελλα και οι βαθμοί που θα συγκεντρώνουν. Και αυτό γιατί οι εφτά πρώτες χώρες του σχετικού πίνακα της ΟΥΕΦΑ θα εκπροσωπούνται με 2 ομάδες, ενώ παράλληλα οι πρωταθλήτριες τους θα περνάνε κατευθείαν στη φάση των ομίλων.
Από κει και πέρα οι πρωταθλήτριες των χωρών που βρίσκονται από τις θέσεις 8 - 15 μαζί με τις δεύτερες ομάδες των χωρών που βρίσκονται στις θέσεις 1 - 7 αλλά και τις 16 νικήτριες του πρώτο προκριματικού γύρου θα συγκροτήσουν τη δεύτερη προκριματική φάση που θα γίνει τον Αύγουστο. Σ αυτή τη φάση θα μετέχει και ο Ολυμπιακός.
Αντίθετα, νωρίς νωρίς αρχίζουν τα δύσκολα για τις ομάδες των χωρών που βρίσκονται στις θέσεις 16 - 47 αφού θα αναγκαστούν να μετέχουν στο πρώτο γύρο που θα αρχίσει τον Ιούλιο.
Τέλος, όσες ομάδες αποκλειστούν από τους δυο πρώτους γύρους του Ιουλίου και του Αυγούστου θα έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.
Μπάμπης ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η προσφορά όλων των παικτών που είχε στη διάθεσή του ο Ντούσαν Μπάγεβιτς
O Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε στη "μηχανή" του Ολυμπιακού 25... βαλβίδες. Τόσοι ήταν οι παίκτες στους οποίους στηρίχτηκε ο 49χρονος τεχνικός, ώστε να ξαναφέρει τους Πειραιώτες στο θρόνο του πρωταθλητή Ελλάδας μετά από 10 "πέτρινα" χρόνια. Ας δούμε τη συμβολή του καθενός ξεχωριστά:
Δημήτρης Ελευθερόπουλος: Αναμφίβολα ο "μικρός" ήταν η αποκάλυψη της φετινής χρονιάς. Από τρίτος τερματοφύλακας έγινε πρώτος και καλύτερος. Αξιος φύλακας της εστίας, αυτό άλλωστε το δείχνει το παθητικό της άμυνας με μόλις 11 τέρματα.
Αλέκος Ράντος: Επαιξε μόνο σ' ένα ματς στο Βύρωνα όπου και αποβλήθηκε. Για μια ακόμη χρονιά αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμού.
Γιώργος Ανατολάκης: Ηρθε το Γενάρη από τον Ηρακλή, όμως μπήκε γρήγορα στο κλίμα της ομάδας για να καθιερωθεί στην 11άδα. Γρήγορος και σκληροτράχηλος αμυντικός.
Μίρσα Βαρεσάνοβιτς: Αθόρυβος παίκτης. Μπορεί να μη φάνηκε αρκετά, όμως έκανε τη "βρώμικη" δουλιά. Μεγάλο του προσόν η ταχύτητά του. Λογικά θα παραμείνει στην ομάδα.
Κυριάκος Καραταϊδης: Σαν παλιό "κρασί" ο αρχηγός, ίσως έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Σαν λίμπερο ήταν κατά τον Μπάγεβιτς ο σταθερότερος παίκτης του πρωταθλητή. Αυτά τα λέει όλα.
Νίκος Νταμπίζας: Παίκτης με άφθονα προσόντα, αν και δεν απέφυγε ορισμένα λάθη. Ηταν ο παίκτης των επικίνδυνων αποστολών, αφού φρουρούσε σχεδόν πάντα τα αντίπαλα σέντερ φορ.
Ανδρέας Νινιάδης: Με θετική παρουσία στη μεσαία γραμμή στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος. Οι συνεχείς τραυματισμοί τον έθεσαν εκτός μάχης στο δεύτερο γύρο.
Γρηγόρης Γεωργάτος: Βοήθησε πολύ από την αριστερή πλευρά και πέτυχε δυο καθοριστικά γκολ με φάουλ στους αγώνες με Ηρακλή και Παναθηναϊκό.
Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς: Αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμών και δεν είχε καμία σχέση με τον Σάμπα του πρόσφατου παρελθόντος.
Γιώργος Αμανατίδης: Ηταν πάντα σε κατάσταση ετοιμότητας και όποτε χρειάστηκε έδωσε λύσεις σε άμυνα και μεσαία γραμμή ως ανασταλτικός.
Πέτρος Πασσαλής: Κλήθηκε να προσφέρει στο δεύτερο γύρο, σαν αμυντικός χαφ και είχε σε γενικές γραμμές θετική παρουσία.
Στέλιος Γιαννακόπουλος: Στην αρχή του πρωταθλήματος έχασε έδαφος λόγω τραυματισμού, όμως στη συνέχεια βρήκε τη φόρμα του και κάλυψε με επιτυχία τη δεξιά πλευρά της ομάδας.
Βασίλης Καραπιάλης: Εδωσε αρκετές φορές τη λύση στο πρόβλημα του γκολ, αφού είχε το ρόλο του κρυφού κυνηγού. Πολύτιμη και έμπειρη μονάδα.
Ιλια Ιβιτς: Αγωνίστηκε μόνο στον πρώτο γύρο. Στο ματς με την Καβάλα (17η αγωνιστική) τέθηκε νοκ άουτ λόγω σοβαρού τραυματισμού. Σημαντική η απώλειά του στο δεύτερο γύρο.
Πρέτραγκ Τζόρτζεβιτς: Αρχισε με τις καλύτερες προοπτικές και με εξαιρετική απόδοση. Ομως ο τραυματισμός του πριν τα Χριστούγεννα του στοίχισε σχεδόν όλη τη σεζόν, αφού βασικός ξανάγινε στο ματς της περασμένης Κυριακής με την ΑΕΚ.
Αλέκος Κακλαμάνος: Ο νεαρός φορ είχε προσφορά. Πέτυχε τα γκολ που έδωσαν τη νίκη επί του ΟΦΗ και του Ιωνικού.
Σίνιτσα Γκόγκιτς: Αποκτήθηκε το Γενάρη από την Κύπρο για να βοηθήσει στην επίθεση. Η παρουσία του κρίνεται ικανοποιητική, κυρίως στην ικανότητά του να ανοίγει διαδρόμους στις αντίπαλες άμυνες.
Αλέξης Αλεξανδρής: Αναμφίβολα έκανε την καλύτερη χρονιά του με τα χρώματα του Ολυμπιακού. Ηταν ο κορυφαίος σκόρερ της ομάδας με 16 γκολ και σίγουρα έχει μεγάλο μερίδιο στην καλή πορεία των Πειραιωτών.
Φώτης Στρακόσια: Ξεκίνησε βασικός τερματοφύλακας, όμως έχασε τη θέση του μετά τα ματς με τη Φερεντσβάρος.
Βασίλης Ιωαννίδης: Είχε ελάχιστη συμμετοχή, αφού σπανίως ήταν στην 16άδα.
Θεόφιλος Καρασαββίδης: Ενας ακόμη άτυχος παίκτης. Οταν κατάφερε να καθιερωθεί στην 11άδα, τραυματίστηκε και έμεινε πίσω.
Στέλιος Σφακιανάκης: Ηρθε στον Πειραιά από την Καβάλα, το Γενάρη όμως είχε πρόβλημα τραυματισμού και αγωνίστηκε λίγο.
Δημήτρης Καλύκας: Επέστρεψε στη μέση της σεζόν από τον Ιωνικό (δανεικός) και χρησιμοποιήθηκε μόνο σαν αλλαγή.
Γιώργος Σκαρτάδος: Ο 37χρονος λίμπερο έπαιξε μόνο σε αγώνες κυπέλλου. Γρηγόρης Τρούπκος: Τα ίδια ισχύουν και για το Ναουσαίο.
Αναμφίβολα σημαντικό μερίδιο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος έπαιξαν και οι άνθρωποι που στελέχωσαν το τιμ του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Αυτοί είναι: Τάκης Περσίας (βοηθός προπονητή), Μάρκο Τσόλιτς (προπονητής τερματοφυλάκων), Δημήτρης Μπουρουτζίκας (γυμναστής), Χρήστος Δάρρας (γιατρός), Θόδωρος Μπαλίδης (φυσικοθεραπευτής), Αρης Χελιουδάκης (μασέρ), Μαρία Λυκομήτρου (διαιτολόγος), Κυριάκος Δουρέκας (επιμελητής), Πέτρος Ρηγούτσος, Γιάννης Βουρλιώτης (φροντιστές).
Η συνταγή της επιτυχίας που οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του τίτλου μετά από δέκα χρόνια
"Τι δεν έχει δει ένα παιδάκι 10 χρονών;". Απάντηση: "Μα φυσικά τον Ολυμπιακό να κατακτά πρωτάθλημα". Αυτό το ανέκδοτο που χρησιμοποιούσαν οι οπαδοί των άλλων ομάδων, για να γίνεται η σχετική... καζούρα, ανήκει πλέον στο παρελθόν. Η ιστορία έγραψε. Πρωταθλητής Ελλάδας για το 1997 είναι ο Ολυμπιακός. Μάλιστα δυο αγωνιστικές πριν το πρωτάθλημα ολοκληρωθεί. Ακόμη και ο πιο αισιόδοξος φίλος των Πειραιωτών δε θα μπορούσε να σκεφτεί ότι η ομάδα του θα έφτανε με σχετική ευκολία στον πολυπόθητο στόχο του, που "ταλάνιζε" εδώ και μια δεκαετία το δημοφιλέστερο σύλλογο της χώρας.
Τι αλήθεια άλλαξε και ο Ολυμπιακός πήρε και πάλι τα σκήπτρα, ύστερα από μια "σκοτεινή" περίοδο. Ποιος άνοιξε το φως στο τούνελ;
Ακόμη και τις... πέτρες να ρωτήσει κανείς, την ίδια απάντηση θα πάρει. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ήταν η... διαφορά, η εγγύηση ώστε να μπει το "νερό στο αυλάκι".
Οταν ο "πρίγκιπας του Νερέτβα" αποφάσισε να δώσει το χέρι στον Σωκράτη Κόκκαλη για να αναλάβει τις τύχες της ομάδας, ίσως να έπαιρνε το μεγαλύτερο ρίσκο στην προπονητική του καριέρα. Η πρόκληση για τον κόουτς ήταν μεγάλη. Μετά τα 4 πρωταθλήματα που χάρισε στην ΑΕΚ έπρεπε να κάνει κάτι ανάλογο και στον Πειραιά. Πολλοί ήταν αυτοί που διερωτήθηκαν: "Τώρα να δούμε κύριε Μπάγεβιτς "πόσα απίδια πιάνει ο σάκος". Στην ΑΕΚ ήσουν το απόλυτο αφεντικό. Είχες ασυλία από όλους, ό,τι και να γινόταν. Στο λιμάνι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο κόσμος... άγριος". Ολα αυτά διαλύθηκαν μέσα σε ένα χρόνο. Ο Μπάγεβιτς έβαλε τη "σφραγίδα" του... ημέρωσε τον όχλο και ιδού τα αποτελέσματα. Ποια ήταν όμως τα συστατικά στη... συνταγή Μπάγεβιτς;
Από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι του στο Ρέντη άλλαξαν πολλά. Το πρώτο και κυριότερο άρχισε τη δουλιά μέσα σε χαμηλούς τόνους. Πρώτα μίλησε για τη δημιουργία καλής ομάδας αποφεύγοντας να "τάξει" πρωτάθλημα.
Του Ρέντη έγινε το δεύτερο... σπίτι του Μπάγεβιτς. Περισσότερο από 8 ώρες ήταν στις εγκαταστάσεις. Μπορεί η προπόνηση να διαρκούσε δυο ώρες όμως αυτός δούλευε πάνω στα θέματα της ομάδας.
Οπως γίνεται αντιληπτό ο κόουτς κέρδισε τους παίκτες. Ασχετα αν μερικοί ήταν επιφυλακτικοί, αφού πίστευαν ότι θ' άλλαζε σχεδόν όλη η ομάδα. Αυτό δεν έγινε φυσικά. Ο Ντούσκο έδειξε εμπιστοσύνη σε όλο το έμψυχο υλικό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Καραταϊδης έκανε το καλύτερο πρωτάθλημα της καριέρας του, ενώ ο 21χρονος Δημήτρης Ελευθερόπουλος καθιερώθηκε στη βασική 11άδα. Ο Γιώργος Αμανατίδης, που άλλες χρονιές ήταν το "κόκκινο" πανί για τους φιλάθλους, έγινε το αγαπημένο παιδί!
Ο Μπάγεβιτς στάθηκε στο ύψος του ακόμη και όταν... αμφισβητήθηκε. Ο αποκλεισμός στο κύπελλο από την ΑΕΚ, αλλά και οι ισοπαλίες στο Καραϊσκάκη για το πρωτάθλημα έφεραν ορισμένες γκρίνιες από τους... προπονητές της εξέδρας. Αυτός ατάραχος στήριξε τους παίκτες, αλλά και τη φιλοσοφία του και έτσι έφτασε αισίως στο πέμπτο πρωτάθλημα επί ελληνικού εδάφους.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι για να φτάσει στον τίτλο ο Ολυμπιακός βοηθήθηκε από τη διαιτησία. Πού βρίσκεται η αλήθεια σε αυτή την περίπτωση; Σίγουρα οι "ερυθρόλευκοι"... ασχολήθηκαν στον τομέα αυτό όσο καμιά άλλη χρονιά. Είχε ευνοϊκές διαιτησίες όπως και όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός. Πάντα οι μεγάλες ομάδες έχουν καλύτερα σφυρίγματα από τους υποτιθέμενους... μικρούς. Ομως σε καμία περίπτωση το επιχείρημα αυτό δεν μπορεί να μειώσει την επιτυχία των "ερυθρολεύκων".
Αφήσαμε τελευταίο τον κόσμο του Ολυμπιακού. Οι οπαδοί στάθηκαν κοντά στην ομάδα με συγκλονιστικό τρόπο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το Καραϊσκάκη είχε σε κάθε εντός έδρα αγώνα 15.784 θεατές (σε 15 ματς). Παρά την πικρία που πέρασαν στα 10 "πέτρινα" χρόνια διατήρησαν την υπομονή και τη φλόγα τους. Ο Ολυμπιακός δεν είχε όμως συμπαράσταση μόνο εντός, αλλά και εκτός των τειχών. Ακολούθησαν το σύλλογο σε όλη την Ελλάδα. Σε δυο γήπεδα μάλιστα στα Χανιά (στο ματς με ΟΦΗ) και στον Πύργο (κόντρα στον Πανηλειακό) οι οπαδοί του αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία της εξέδρας. Ολα αυτά σε μια εποχή που ο κόσμος απομακρύνεται από τα γήπεδα.
Ανδρέας ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ
Το μυαλό του στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχει πλέον στραμμένο ο Ολυμπιακός προκειμένου να πάρει μια πρώτη γεύση από τους πιθανούς αντιπάλους του στο Τσάμπιονς Λιγκ της νέας περιόδου.
Οπως και στη χώρα μας έτσι και στα περισσότερα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Ευρώπης το τοπίο όσον αφορά το πρωταθλητή έχει ξεκαθαρίσει κατά πολύ. Βέβαια υπάρχουν και χώρες που όλα είναι ρευστά και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την ύστατη ώρα προκείμενου να αναδειχτεί ο πρωταθλητής.
Ας δούμε αναλυτικότερα όμως ποιες είναι οι ομάδες που έχουν καταφέρει να στεφθούν, είτε μαθηματικά, είτε τυπικά πρωταθλητές, αλλά και πού τα πράγματα είναι ανοιχτά όπου θα χρειαστεί το κλείσιμο της αυλαίας προκειμένου να μάθουμε τον πρωταθλητή.
ΙΤΑΛΙΑ: 4 αγωνιστικές πριν το τέλος: Προηγείται η Γιουβέντους με 59 βαθμούς και ακολουθεί η Πάρμα με 55, ενώ μάλλον έχασε το τρένο και αυτή τη χρονιά η Ιντερ αφού βρίσκεται στην τρίτη θέση με 51 βαθμούς.
ΙΣΠΑΝΙΑ: 5 αγωνιστικές πριν το τέλος: Μια ανάσα πριν το τίτλο βρίσκεται η Ρεάλ Μαδρίτης που προηγείται με 83 βαθμούς, ενώ κατά πόδας την ακολουθεί η αιώνια αντίπαλός της Μπαρτσελόνα με 78 βαθμούς.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: 3 αγωνιστικές πριν το τέλος: Μάχη γίνεται στην Μπουντεσλίγκα όπου η Μπάγερν Μονάχου και η συνονόματή της του Λεβερκούζεν διεκδικούν επί ίσοις όροις το πρωτάθλημα. Αυτή τη στιγμή προηγούνται οι Βαυαροί με 64 βαθμούς, ενώ η Μπάγερν Λεβερκούζεν ακολουθεί με 63.
ΓΑΛΛΙΑ: 2 αγωνιστικές πριν το τέλος: Κρίθηκε και μαθηματικά ο τίτλος την προηγούμενη αγωνιστική, αφού η Μονακό είναι πλέον πρωταθλήτρια με 73 βαθμούς, ενώ δεύτερη ήταν η Παρί Σεν Ζερμέν με 64.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: 3 αγωνιστικές πριν το τέλος: Προηγείται η Αϊντχόβεν με 71 βαθμούς, ενώ ακολουθεί η Φέγενορντ με 67. Εκτός νυμφώνος έχει μείνει ο Αγιαξ.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: 4 αγωνιστικές πριν το τέλος: Στην πρώτη θέση της βαθμολογίας βρίσκεται η Πόρτο με 76 βαθμούς και ακολουθεί αρκετά πιο πίσω η Σπόρτιγκ Λισαβόνας με 65.
ΑΓΓΛΙΑ: Οι "Μπέμπηδες" της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πήραν και τυπικά τον τίτλο, ενώ δεύτερη ήταν η Νιούκαστλ. Αυτές οι δυο θα εκπροσωπήσουν τη "Γηραιά Αλβιόνα" στο Τσάμπιονς Λιγκ.
ΤΟΥΡΚΙΑ: 2 αγωνιστικές πριν το τέλος: Μάλλον το πρωτάθλημα καταλήγει στη Γαλατάσαράι που προηγείται με 76 βαθμούς, ενώ η ελπίδα πεθαίνει τελευταία για τη Φενερμπαξέ που βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 70 βαθμούς.
Ολες οι παραπάνω χώρες θα εκπροσωπηθούν στο Τσάμπιονς Λιγκ με δυο ομάδες σύμφωνα με το νέο σύστημα της ΟΥΕΦΑ.
Εξάλλου η κατάσταση στα υπόλοιπα πρωταθλήματα έχει ως εξής: ΣΚΟΤΙΑ: Γκλάσκοου Ρέιντζερς (πρωταθλήτρια), ΣΟΥΗΔΙΑ: Ελφσμπουργκ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Μπραν, ΚΡΟΑΤΙΑ: Προηγείται η Κροάσια 5 αγωνιστικές πριν το τέλος, ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Το πρωτάθλημα διεκδικούν οι Μάριμπορ με την Πριμόργιε, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Προηγείται η Παρτιζάν, ΠΓΔΜ: Σίλεκς (3 αγώνες πριν το τέλος), ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Προηγείται η Στεάουα με 2 βαθμούς διαφορά από τη Νασιονάλ 2 αγώνες πριν το τέλος. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Προηγείται η ΤΣΣΚΑ 3 αγώνες πριν το τέλος, ΤΣΕΧΙΑ: Σπάρτα Πράγας (3 αγωνιστικές ακόμη), ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Τον τίτλο διεκδικούν Τρνάβα και Κόζιτσε (3 αγώνες πριν το τέλος), ΡΩΣΙΑ: Σπάρτακ Μόσχας (πρωταθλήτρια), ΜΟΛΔΑΒΙΑ: Κοντσρουμπουρούρ (8 αγώνες πριν το τέλος), ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Προηγείται η Διναμό Κιέβου 7 αγώνες πριν το φινάλε, ΦΙΛΑΝΔΙΑ: Γιάζ (πρωταθλήτρια), ΔΑΝΙΑ: Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Μπρόντμπι, ΑΥΣΤΡΙΑ: Μονομαχούν η Ραπίντ Βιέννης και η Σάλτσμπουργκ, ΒΕΛΓΙΟ: Το πρωτάθλημα διεκδικούν η Μπριζ και η Λιέγη 2 αγώνες πριν το τέλος, ΚΥΠΡΟΣ: Ανόρθωση (πρωταθλήτρια), ΕΣΘΟΝΙΑ: Λαντάνα (πρωταθλήτρια), ΓΕΩΡΓΙΑ: Αγκαλιά με τον τίτλο βρίσκεται η Διναμό Τιφλίδας 6 αγώνες πριν το τέλος, ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Προηγείται η ΜΤΚ 6 αγώνες πριν το τέλος, ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Σκαλαγκρομούρ (πρωταθλήτρια), ΙΣΡΑΗΛ: Μπιχάρ (7 αγώνες πριν το τέλος), ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Κουτέντα (πρωταθλήτρια), ΠΟΛΩΝΙΑ: Προηγείται η Βίτζεφ Λοτζ 5 αγώνες πριν το τέλος, ΒΟΡ. ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Κρουσέιντερς.
Τριζωνικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το φετινό σύστημα διεξαγωγής του Τσάμπιονς Λιγκ μετά τις καινοτομίες που αποφάσισε να εφαρμόσει η ΟΥΕΦΑ για την όσο το δυνατόν αναβάθμιση του θεσμού.
Συγκεκριμένα, καθοριστικό ρόλο πλέον θα παίζει για μια χώρα η πορεία των ομάδων της στα τρία Ευρωπαϊκά Κύπελλα και οι βαθμοί που θα συγκεντρώνουν. Και αυτό γιατί οι εφτά πρώτες χώρες του σχετικού πίνακα της ΟΥΕΦΑ θα εκπροσωπούνται με 2 ομάδες, ενώ παράλληλα οι πρωταθλήτριες τους θα περνάνε κατευθείαν στη φάση των ομίλων.
Από κει και πέρα οι πρωταθλήτριες των χωρών που βρίσκονται από τις θέσεις 8 - 15 μαζί με τις δεύτερες ομάδες των χωρών που βρίσκονται στις θέσεις 1 - 7 αλλά και τις 16 νικήτριες του πρώτο προκριματικού γύρου θα συγκροτήσουν τη δεύτερη προκριματική φάση που θα γίνει τον Αύγουστο. Σ αυτή τη φάση θα μετέχει και ο Ολυμπιακός.
Αντίθετα, νωρίς νωρίς αρχίζουν τα δύσκολα για τις ομάδες των χωρών που βρίσκονται στις θέσεις 16 - 47 αφού θα αναγκαστούν να μετέχουν στο πρώτο γύρο που θα αρχίσει τον Ιούλιο.
Τέλος, όσες ομάδες αποκλειστούν από τους δυο πρώτους γύρους του Ιουλίου και του Αυγούστου θα έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.
Μπάμπης ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Παιχνίδια - φωτιά για την έξοδο στην Ευρώπη. ΠΑΟ - ΟΦΗ και Καβάλα - ΠΑΟΚ
Δύο... βήματα πριν το τέλος του 18ου "μαραθωνίου" ο τίτλος έχει... ελλιμενιστεί στον Πειραιά. Παρ' όλα αυτά, το ενδιαφέρον δεν εξαφανίστηκε από τη διοργάνωση, απλώς μετατοπίστηκε σε άλλα πεδία. Το ένα είναι η έξοδος στην Ευρώπη και το άλλο η μάχη επιβίωσης. Αμφότερα παραμένουν "θολά" και όπως όλα δείχνουν στο νήμα θα κριθούν νικητές και ηττημένοι. Σαφώς πιο αμφίρροπη η πρώτη περίπτωση, όπου τρεις ομάδες διεκδικούν δύο θέσεις, σχεδόν με τις ίδιες πιθανότητες. Η "καταραμένη τριάδα" που θ' αποχαιρετήσει την Α' Εθνική θ' αλλάξει μόνο με θαύμα ή ταχυδακτυλουργικές κινήσεις...
Η αυλαία της 33ης αγωνιστικής ανοίγει με το αδιάφορο παιχνίδι Ξάνθης - Ολυμπιακού. To ότι ο Μπάγεβιτς προτίμησε αντί του πάγκου, ταξίδια μεταγραφικού χαρακτήρα είναι ενδεικτικότατο. Στο "κυρίως πιάτο" που αρχίζει στις 18.30 τα βλέμματα στρέφονται στου Χαριλάου. Ο Αρης με οδηγό το ρητό "η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία" θέλει μόνο νίκη απέναντι στην Καλαμάτα. Πάντως, για τη μάχη της ουράς το κρίσιμο παιχνίδι παίζεται στην Καστοριά ανάμεσα στην αδιάφορη τοπική ομάδα και τη Βέροια που καίγεται για βαθμούς. "Ενδοοικογενειακή" κόντρα στο ΟΑΚΑ με φόντο το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Παναθηναϊκός και ΟΦΗ, αμφότεροι υπό τη σκέπη της φαμίλιας Βαρδινογιάννη, είναι αναγκασμένοι ν' αφήσουν στην άκρη τυχόν συναισθηματισμούς. Ειδικά οι γηπεδούχοι με άλλο αποτέλεσμα εκτός της νίκης, θα δουν το μονόδρομο να στενεύει επικίνδυνα. Μαζί με τη μάχη της εξέδρας που ήδη έχει κερδίσει ο ΠΑΟΚ, επιζητά απ' την αδιάφορη Καβάλα τους τρεις βαθμούς για να διατηρήσει ζωντανό τ' όνειρο.
Το πλήρες πρόγραμμα στην Α' Εθνική είναι: Ξάνθη - Ολυμπιακός (17.00 SUPER SPORT), Πανηλειακός - ΑΕΚ, Παναχαϊκή - Αθηναϊκός, Εδεσσαϊκός - Απόλλωνας, Καστοριά - Βέροια, Ιωνικός - Ηρακλής, Παναθηναϊκός - ΟΦΗ και Καβάλα - ΠΑΟΚ (20.15, SUPER SPORT).
Παιχνίδια - φωτιά για την έξοδο στην Ευρώπη. ΠΑΟ - ΟΦΗ και Καβάλα - ΠΑΟΚ
Δύο... βήματα πριν το τέλος του 18ου "μαραθωνίου" ο τίτλος έχει... ελλιμενιστεί στον Πειραιά. Παρ' όλα αυτά, το ενδιαφέρον δεν εξαφανίστηκε από τη διοργάνωση, απλώς μετατοπίστηκε σε άλλα πεδία. Το ένα είναι η έξοδος στην Ευρώπη και το άλλο η μάχη επιβίωσης. Αμφότερα παραμένουν "θολά" και όπως όλα δείχνουν στο νήμα θα κριθούν νικητές και ηττημένοι. Σαφώς πιο αμφίρροπη η πρώτη περίπτωση, όπου τρεις ομάδες διεκδικούν δύο θέσεις, σχεδόν με τις ίδιες πιθανότητες. Η "καταραμένη τριάδα" που θ' αποχαιρετήσει την Α' Εθνική θ' αλλάξει μόνο με θαύμα ή ταχυδακτυλουργικές κινήσεις...
Η αυλαία της 33ης αγωνιστικής ανοίγει με το αδιάφορο παιχνίδι Ξάνθης - Ολυμπιακού. To ότι ο Μπάγεβιτς προτίμησε αντί του πάγκου, ταξίδια μεταγραφικού χαρακτήρα είναι ενδεικτικότατο. Στο "κυρίως πιάτο" που αρχίζει στις 18.30 τα βλέμματα στρέφονται στου Χαριλάου. Ο Αρης με οδηγό το ρητό "η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία" θέλει μόνο νίκη απέναντι στην Καλαμάτα. Πάντως, για τη μάχη της ουράς το κρίσιμο παιχνίδι παίζεται στην Καστοριά ανάμεσα στην αδιάφορη τοπική ομάδα και τη Βέροια που καίγεται για βαθμούς. "Ενδοοικογενειακή" κόντρα στο ΟΑΚΑ με φόντο το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Παναθηναϊκός και ΟΦΗ, αμφότεροι υπό τη σκέπη της φαμίλιας Βαρδινογιάννη, είναι αναγκασμένοι ν' αφήσουν στην άκρη τυχόν συναισθηματισμούς. Ειδικά οι γηπεδούχοι με άλλο αποτέλεσμα εκτός της νίκης, θα δουν το μονόδρομο να στενεύει επικίνδυνα. Μαζί με τη μάχη της εξέδρας που ήδη έχει κερδίσει ο ΠΑΟΚ, επιζητά απ' την αδιάφορη Καβάλα τους τρεις βαθμούς για να διατηρήσει ζωντανό τ' όνειρο.
Το πλήρες πρόγραμμα στην Α' Εθνική είναι: Ξάνθη - Ολυμπιακός (17.00 SUPER SPORT), Πανηλειακός - ΑΕΚ, Παναχαϊκή - Αθηναϊκός, Εδεσσαϊκός - Απόλλωνας, Καστοριά - Βέροια, Ιωνικός - Ηρακλής, Παναθηναϊκός - ΟΦΗ και Καβάλα - ΠΑΟΚ (20.15, SUPER SPORT).
Από τις εννιά συναντήσεις στη Β' Eθνική οι πέντε παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, αφού η έκβασή τους θα κρίνει πολλά. Οι μάχες σε κορυφή και ουρά έχουν φουντώσει. Οι στόχοι διαφορετικοί, όχι όμως και η επιθυμία για νίκη. Κάθε στραβοπάτημα ίσως αποδειχτεί μοιραίο. Από τους 4 μνηστήρες για την άνοδο η Προοδευτική έχει το δυσκολότερο έργο. Στην αντίπερα όχθη Ρέθυμνο, Σέρρες και Γιάννενα παλεύουν ν' αποφύγουν την τρίτη θέση που οδηγεί στη Γ' Εθνική. Εντός έδρας αγωνίζεται μόνο το πρώτο.
Στη σέντρα θα βρεθούν στις 18.30 σήμερα: Δόξα Βύρωνα - Προοδευτική, Λεβαδειακός - Νίκη Βόλου, Παναιτωλικός - Γιάννενα, Εθνικός - Πανσερραϊκός, Δόξα Δράμας - Παναργειακός, Νάουσα - Ελευσίνα, Λάρισα - Καλαμαριά. Αύριο πατούν το κέντρο του γηπέδου Ρέθυμνο - Τρίκαλα και Πύργος - Πανιώνιος.
Από τις εννιά συναντήσεις στη Β' Eθνική οι πέντε παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, αφού η έκβασή τους θα κρίνει πολλά. Οι μάχες σε κορυφή και ουρά έχουν φουντώσει. Οι στόχοι διαφορετικοί, όχι όμως και η επιθυμία για νίκη. Κάθε στραβοπάτημα ίσως αποδειχτεί μοιραίο. Από τους 4 μνηστήρες για την άνοδο η Προοδευτική έχει το δυσκολότερο έργο. Στην αντίπερα όχθη Ρέθυμνο, Σέρρες και Γιάννενα παλεύουν ν' αποφύγουν την τρίτη θέση που οδηγεί στη Γ' Εθνική. Εντός έδρας αγωνίζεται μόνο το πρώτο.
Στη σέντρα θα βρεθούν στις 18.30 σήμερα: Δόξα Βύρωνα - Προοδευτική, Λεβαδειακός - Νίκη Βόλου, Παναιτωλικός - Γιάννενα, Εθνικός - Πανσερραϊκός, Δόξα Δράμας - Παναργειακός, Νάουσα - Ελευσίνα, Λάρισα - Καλαμαριά. Αύριο πατούν το κέντρο του γηπέδου Ρέθυμνο - Τρίκαλα και Πύργος - Πανιώνιος.