ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΕΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
«Χοάνη» για ιδιωτικοποίηση του πολιτισμού!

Eurokinissi

«Τα μνημεία της Ακρόπολης δεν εκχωρούνται, ανήκουν σε όλους μας», διαμήνυσε χτες ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε συνέντευξη Τύπου για την κατάθεση στη Βουλή τού επικίνδυνου σ/ν για το νομικό καθεστώς του νέου Μουσείου Ακρόπολης, για το οποίο συζητά από σήμερα η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οι αρχαιολόγοι είναι αντίθετοι στη μορφή του ΝΠΔΔ, γιατί αποκόπτει το μουσείο από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, επόμενα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ανοίγοντας το δρόμο για πλήρη ιδιωτικοποίησή του, όπως αποδείχνουν όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου. Χαρακτήρισαν μάλιστα τις διατάξεις περί της λειτουργίας του μουσείου ως «μηχανισμό διαχείρισης, με στόχο το κέρδος». Κατήγγειλαν ότι το νέο Μουσείο «συστήνεται» χωρίς ακόμη να υπάρχει μουσειολογική μελέτη, ενώ χρησιμοποιείται ήδη για «κοσμικά δείπνα».

Θεωρούν «πρόκληση» προς την πολιτιστική κληρονομιά τα 6 εκ. ευρώ που ανήγγειλε ο υπουργός Πολιτισμού ότι θα δοθούν για την προβολή των εγκαινίων του μουσείου, όταν η Αρχαιολογική Υπηρεσία υπολειτουργεί, σε βαθμό διάλυσης και εκατοντάδες μνημεία να έχουν αφεθεί στη «μοίρα» τους, λόγω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Επισήμαναν ότι οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ «αδυνατούν να κάνουν τη δουλειά τους», αφού δεν έχουν δοθεί ούτε τα εγκεκριμένα χρήματα για αυτοψίες, σωστικές ανασκαφές, απαλλοτριώσεις, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια οι αρχαιολόγοι πληρώνουν οι ίδιοι τα έξοδα υπηρεσιακής μετακίνησής τους, καθώς οι Εφορείες Αρχαιοτήτων δεν έχουν υπηρεσιακά αυτοκίνητα και οι αρχαιολόγοι μετακινούνται... με αυτοκίνητα των εργολάβων.

Κατήγγειλαν ως «διασπάθιση» πόρων της πολιτιστικής κληρονομιάς, την απαράδεκτη τροπολογία, με την οποία το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων - Απαλλοτριώσεων, αντί να δίνει τα έσοδά του για αρχαιολογικό έργο, θα τα «μοιράζει» σε ΑΕ του «δημοσίου» (λ.χ. Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων, Ταμείο Διαχείρισης του ΥΠΠΟ). Πρόσθεσαν ότι το ΤΑΠΑ έχει «παγώσει» το εκδοτικό του έργο, και τις αρχαιολογικές δημοσιεύσεις, που αποτελούν αναντικατάστατο επιστημονικό τεκμήριο για τις αρχαιότητες που αποκαλύπτονται. Θύμισαν ότι, ενώ ο ΟΠΕΠ συστάθηκε υποτίθεται για να «προσφέρει» έσοδα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, ζητά ακόμη περισσότερα χρήματα και «μασάει» αρμοδιότητες της δημόσιας διαχείρισης.

Σημείωσαν ότι το ΥΠΠΟ ακόμη «κωφεύει» στις δημόσια και υπηρεσιακά διατυπωμένες ανησυχίες του ΣΕΑ και των Εφορειών Αρχαιοτήτων για τους αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται στις «ανταλλάξιμες» με τη Μονή Βατοπεδίου δημόσιες εκτάσεις (βλ. αναλυτικά στις πολιτικές σελίδες).

Αναφορικά με το νομοσχέδιο, ο ΣΕΑ προγραμματίζει 24ωρη απεργία, αύριο, όταν αρχίσει η συζήτηση στην Ολομέλεια και προσφυγή στο ΣτΕ.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στα αιτήματα του ΣΕΑ. Σημείωσε ότι το σ/ν «δε βελτιώνεται. Πρέπει να αποσυρθεί», γιατί αποτελεί το «πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του μουσείου και κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση και των άλλων μουσείων» και προειδοποίησε ότι είναι θέμα χρόνου η μετατροπή του και τυπικά σε ιδιωτικού δικαίου. Τεκμηριώνοντας τον εμπορευματικό χαρακτήρα του θύμισε τις διατάξεις περί δυνατότητας πώλησης έργων τέχνης του μουσείου(!), και επέκρινε τον τρόπο διοίκησης που μοιάζει με των πολιτιστικών νομικών προσώπων επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Θύμισε πως η απαξίωση του ΤΑΠΑ ξεκίνησε με τα νομοθετήματα του ΠΑΣΟΚ από το 1997 και κάλεσε τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ να συνταχθούν με το λαϊκό κίνημα σε ένα μέτωπο αντίστασης στη «μαύρη τρύπα» της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού που ανοίγει με το νομοσχέδιο.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κ. Καρτάλης, κυνικότατα μίλησε για ...κυβερνητικό «πογκρόμ» στα «δημόσια αγαθά»(!), «καταπίνοντας», βέβαια, την ταύτιση του κόμματός του με την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική. Κατά του νομοσχεδίου τάχτηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννα Φιλίνη.

Τα βραβεία του Φεστιβάλ Δράμας

Δε φύγαμε με τις χειρότερες εντυπώσεις από το Φεστιβάλ Δράμας. Τουλάχιστον τέσσερις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος μας ενθουσίασαν. Η κάθε μία για διαφορετικούς λόγους. Η πολύ καλή επιστροφή του Αχιλλέα Κυριακίδη, με τη «Nebraska», η «When fish fly» της Βίλκα Τζουρά, «Το σημάδι της ζωής» του Γιάννη Καραπιπερίδη και το «Σύνταγμα» της Χριστίνας Ιωακειμίδη ήταν από τις καλές στιγμές του Φεστιβάλ. Οι λίγες καλές ταινίες στο ψηφιακό τμήμα και οι ενδιαφέρουσες ξένων σκηνοθετών είναι τα θετικά «κρατούμενα».

Σε προσεχές κυριακάτικο φύλλο θα παρουσιάσουμε τον απολογισμό της διοργάνωσης, τα θετικά και αρνητικά της, θέλοντας να βοηθήσουμε ό,τι καλό γίνεται στη Δράμα.

Τα ελληνικά βραβεία: Βραβείο καλύτερης ψηφιακής ταινίας: Σοφία Λαιροπούλου «Τιμή ευκαιρίας» (4.990 ευρώ). Βραβείο Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης: Χρήστος Κυπαρισσόπουλος «Κάνε παιδί να δεις καλό» (2.000 ευρώ). Τιμητικές διακρίσεις: Θεοφανία Παπαθωμά «Φύγε εσύ, έλα εσύ». Αγγελος Αθανασόπουλος - Δημήτρης Νικολόπουλος «BOMBING». Εύφημος μνεία: Μαρίνα Δανέζη «Χρονοπειρατής».

Τα βραβεία του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος: Α΄ βραβείο «Next Floor», του Ντενί Βιλενέβ (Καναδάς, 3.000 ευρώ). Β΄ βραβείο «Foreign Bodies», του Ναλ Μαραντίν (Γαλλία, 2.400 ευρώ). Βραβείο «UIP PRIX DRAMA» της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου: «With a Little Patience», του Λάζλο Νέμες (Ουγγαρία, 2.000 ευρώ). Βραβείο Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης «Irinka and Sadrinka», της Σαντρίν Στογιάνοφ (Γαλλία, 4.000 ευρώ). Βραβείο Καλύτερης Βαλκανικής Ταινίας «When Fish Fly» της Βίλκα Τζουρά (Ελλάδα, 2.400 ευρώ). Καλύτερης Ταινίας Κινουμένου Σχεδίου «Franz Kafka' s A Country Doctor», του Κόγι Γιαμαμούρα (Ιαπωνία, 1.500 ευρώ). Βραβείο Κριτικής Επιτροπής «Frankie» του Ντάρντεν Θόρτον (Ιρλανδία). Ειδικό βραβείο «The Dead Hear Not the Bells» του Μπενζαμίν Μιργκέ (Γαλλία). Εύφημες μνείες: Α΄ «Northern Highway» του Ρούμπεν Ρόχο Αουρα (Μεξικό). Β΄ «Satori Uso» του Ροντρίγκο Γκρότα (Βραζιλία). Γ΄ «Lullaby for a Boy» του Μίλος Πούσικ (Σερβία). Δ΄ «Nebraska» του Αχιλλέα Κυριακίδη (Ελλάδα).

  • Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στο φετινό φεστιβάλ απένειμε το Βραβείο Διασκευασμένου Σεναρίου στον Νικόλα Μίχα για το σενάριο της ταινίας «Μοναχική βροχή», που βασίζεται στα διηγήματα του Μ. Καραγάτση «Το νερό της βροχής» και «Η μοναξιά». Το φετινό βραβείο αφορούσε στο έργο του Καραγάτση με αφορμή το «Ετος Καραγάτση». Υποψήφια ήταν 20 σενάρια βασισμένα σε έργα του συγγραφέα.

Γιάννης ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ

Από την Αναγέννηση στο Μπαρόκ

Την εξέλιξη της καλλιτεχνικής αναζήτησης στην Ιταλία κατά τον 16ο και τον 17ο αιώνα, ξεκινώντας από την τέχνη του μεγάλου αναγεννησιακού ζωγράφου Τιτσιάνο και φτάνοντας ως τις αναζητήσεις του μανιερισμού και του μπαρόκ μέσα από το έργο του Πιέτρο ντα Κορτόνα, παρουσιάζει η έκθεση που πραγματοποιείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα.

Με τίτλο «Από τον Tiziano στον Pietro da Cortona: το Ιερό - ο Μύθος - η Ποίηση», από τις 25/9 έως τις 20/12, θα εκτεθούν 24 συνολικά έργα από μεγάλα Μουσεία και Ιδρύματα της Ιταλίας, εκ των οποίων τα επτά είναι ιδιόχειρα έργα του Βενετού καλλιτέχνη Τιτσιάνο Βετσέλιο. Ανάμεσά τους τα έργα του: «Μαστιγωμένος Χριστός», «Μυστικός Δείπνος», «Μετανοούσα Μαγδαληνή», «Αφροδίτη με Ερωτιδέα, σκύλο και πέρδικα», κ.ά. Η έκθεση ενισχύεται με έργα των: Ανίμπαλε Καράτσι, Γιάκοπο Λιγκότσι, Τζοβάνι Κονταρίνι, Πιέτρο Μπερετίνι (γνωστό ως Πιέρο ντα Κορτόνα), κ.ά. Την παρουσίαση συνοδεύει τρίγλωσσος κατάλογος (ελληνικά - ιταλικά - αγγλικά) με τα έργα της έκθεσης και επιστημονικά κείμενα των καθηγητών Claudio Strinati και Giovanni Morrello, καθώς και του Δρ. Sergio Guarino.

Τζαζ, μπλουζ, σουίνγκ

Η τζαζ καλά κρατεί και φέτος στο «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς), που συμπληρώνει τριάντα ένα χρόνια λειτουργίας. Χτες παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της φετινής σεζόν - που ξεκινά (3/10) με τον θρυλικό κιθαρίστα της σόουλ τζαζ Melvin Sparks - στο πλαίσιο του οποίου θα εμφανιστούν σχήματα, που για πρώτη φορά έρχονται στην Ελλάδα, αλλά και παλιοί γνώριμοι. Μεταξύ των νέων αφίξεων περιλαμβάνονται οι «Brooklyn Funk Essentials», Cindy Blackman (ντράμερ του Lenny Kravitz), «LaXula», La Shica, «Mahala Rai Banda», Lionel Loueke, Matt Wilson, «Vagabond Opera» κ.α. Επίσης, οι αγαπημένοι στο ελληνικό κοινό, τζαζ μάστερς Dr. Lonnie Smith, Al Foster, Chico Freeman, Freddy Cole κ.ά. Στο «πεδίον» του funk, blues και swing, η επί 25 χρόνια μπάντα του James Brown, οι Milo Z, Mitts Woods, Steve Lucky με τους Rumba Bums κλπ.

Στη δωρεά οργάνων και στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων αφιερώνεται η μουσική βραδιά που θα πραγματοποιηθεί (24/9, 8.30μμ), στο θέατρο Αττικού Αλσους. Συμμετέχουν: Μανώλης Μητσιάς, Χρήστος Νικολόπουλος, Νότης Μαυρουδής, Γιάννης Ζουγανέλης, Λένα Αλκαίου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Πέτρος Γαϊτάνος, Αναστασία Μουτσάτσου, Στέλιος Διονυσίου, Κατερίνα Κούκα, Παναγιώτης Μάργαρης. Ενορχήστρωση - καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Συμμετέχει: Μιμή Ντενίση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ