Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΕΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
«Χοάνη» για ιδιωτικοποίηση του πολιτισμού!

Eurokinissi

«Τα μνημεία της Ακρόπολης δεν εκχωρούνται, ανήκουν σε όλους μας», διαμήνυσε χτες ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε συνέντευξη Τύπου για την κατάθεση στη Βουλή τού επικίνδυνου σ/ν για το νομικό καθεστώς του νέου Μουσείου Ακρόπολης, για το οποίο συζητά από σήμερα η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οι αρχαιολόγοι είναι αντίθετοι στη μορφή του ΝΠΔΔ, γιατί αποκόπτει το μουσείο από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, επόμενα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ανοίγοντας το δρόμο για πλήρη ιδιωτικοποίησή του, όπως αποδείχνουν όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου. Χαρακτήρισαν μάλιστα τις διατάξεις περί της λειτουργίας του μουσείου ως «μηχανισμό διαχείρισης, με στόχο το κέρδος». Κατήγγειλαν ότι το νέο Μουσείο «συστήνεται» χωρίς ακόμη να υπάρχει μουσειολογική μελέτη, ενώ χρησιμοποιείται ήδη για «κοσμικά δείπνα».

Θεωρούν «πρόκληση» προς την πολιτιστική κληρονομιά τα 6 εκ. ευρώ που ανήγγειλε ο υπουργός Πολιτισμού ότι θα δοθούν για την προβολή των εγκαινίων του μουσείου, όταν η Αρχαιολογική Υπηρεσία υπολειτουργεί, σε βαθμό διάλυσης και εκατοντάδες μνημεία να έχουν αφεθεί στη «μοίρα» τους, λόγω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Επισήμαναν ότι οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ «αδυνατούν να κάνουν τη δουλειά τους», αφού δεν έχουν δοθεί ούτε τα εγκεκριμένα χρήματα για αυτοψίες, σωστικές ανασκαφές, απαλλοτριώσεις, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια οι αρχαιολόγοι πληρώνουν οι ίδιοι τα έξοδα υπηρεσιακής μετακίνησής τους, καθώς οι Εφορείες Αρχαιοτήτων δεν έχουν υπηρεσιακά αυτοκίνητα και οι αρχαιολόγοι μετακινούνται... με αυτοκίνητα των εργολάβων.

Κατήγγειλαν ως «διασπάθιση» πόρων της πολιτιστικής κληρονομιάς, την απαράδεκτη τροπολογία, με την οποία το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων - Απαλλοτριώσεων, αντί να δίνει τα έσοδά του για αρχαιολογικό έργο, θα τα «μοιράζει» σε ΑΕ του «δημοσίου» (λ.χ. Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων, Ταμείο Διαχείρισης του ΥΠΠΟ). Πρόσθεσαν ότι το ΤΑΠΑ έχει «παγώσει» το εκδοτικό του έργο, και τις αρχαιολογικές δημοσιεύσεις, που αποτελούν αναντικατάστατο επιστημονικό τεκμήριο για τις αρχαιότητες που αποκαλύπτονται. Θύμισαν ότι, ενώ ο ΟΠΕΠ συστάθηκε υποτίθεται για να «προσφέρει» έσοδα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, ζητά ακόμη περισσότερα χρήματα και «μασάει» αρμοδιότητες της δημόσιας διαχείρισης.

Σημείωσαν ότι το ΥΠΠΟ ακόμη «κωφεύει» στις δημόσια και υπηρεσιακά διατυπωμένες ανησυχίες του ΣΕΑ και των Εφορειών Αρχαιοτήτων για τους αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται στις «ανταλλάξιμες» με τη Μονή Βατοπεδίου δημόσιες εκτάσεις (βλ. αναλυτικά στις πολιτικές σελίδες).

Αναφορικά με το νομοσχέδιο, ο ΣΕΑ προγραμματίζει 24ωρη απεργία, αύριο, όταν αρχίσει η συζήτηση στην Ολομέλεια και προσφυγή στο ΣτΕ.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στα αιτήματα του ΣΕΑ. Σημείωσε ότι το σ/ν «δε βελτιώνεται. Πρέπει να αποσυρθεί», γιατί αποτελεί το «πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του μουσείου και κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση και των άλλων μουσείων» και προειδοποίησε ότι είναι θέμα χρόνου η μετατροπή του και τυπικά σε ιδιωτικού δικαίου. Τεκμηριώνοντας τον εμπορευματικό χαρακτήρα του θύμισε τις διατάξεις περί δυνατότητας πώλησης έργων τέχνης του μουσείου(!), και επέκρινε τον τρόπο διοίκησης που μοιάζει με των πολιτιστικών νομικών προσώπων επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Θύμισε πως η απαξίωση του ΤΑΠΑ ξεκίνησε με τα νομοθετήματα του ΠΑΣΟΚ από το 1997 και κάλεσε τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ να συνταχθούν με το λαϊκό κίνημα σε ένα μέτωπο αντίστασης στη «μαύρη τρύπα» της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού που ανοίγει με το νομοσχέδιο.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κ. Καρτάλης, κυνικότατα μίλησε για ...κυβερνητικό «πογκρόμ» στα «δημόσια αγαθά»(!), «καταπίνοντας», βέβαια, την ταύτιση του κόμματός του με την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική. Κατά του νομοσχεδίου τάχτηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννα Φιλίνη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γιγαντώνονται τα προβλήματα(9/11/2013)
Πρόσω... με τους εφοπλιστές το υπουργείο(29/8/2013)
Το ΚΚΕ το καταψήφισε στη Βουλή(9/10/2008)
«Οχι» στην τροπολογία(26/9/2008)
Προσχηματικά «δημόσιο»(1/6/2008)
«Ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα»(16/12/2004)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org