Εγκαινιάζεται στις 22/9 στο Δήμο Νίκαιας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών, το Ανοιχτό Εργαστήριο Χαρακτικής
Στήνοντας την πρέσα |
Η τέχνη της χαρακτικής απαιτεί υποδομές υψηλού κόστους για κάθε έναν καλλιτέχνη χωριστά, πράγμα που βάζει εμπόδια στην καλλιτεχνική δημιουργία. Ιδιαίτερα στους νέους καλλιτέχνες το κόστος κάνει απαγορευτική την άσκηση αυτής της τέχνης. Η δημιουργία εξοπλισμένου εργαστηρίου ανοιχτού στους Ελληνες καλλιτέχνες, αλλά και συνολικά στους κατοίκους της Νίκαιας, είναι μια σημαντική συμβολή της Δημοτικής Αρχής στην ανάπτυξη της σύγχρονης τέχνης, μία αντίσταση στην κυρίαρχη πολιτική. Σε μια περίοδο όξυνσης των προβλημάτων των εργαζομένων, σε συνθήκες παραπέρα χειραγώγησης της καλλιτεχνικής δημιουργίας και εμπορευματοποίησης της τέχνης, το Εργαστήριο αυτό δίνει νέα ώθηση στη χαρακτική, μέσα από τη συλλογικότητα, η οποία θα είναι και η κινητήριος δύναμη για μια δυναμική ώθηση στις εικαστικές τέχνες.
Το «Ανοιχτό Εργαστήριο Χαρακτικής» θα λειτουργεί καθημερινά (8π.μ. - 10μ.μ.). Οι καλλιτέχνες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το εργαστήριο μετά από ανοιχτή δημοσίευση ενδιαφέροντος, με σειρά προτεραιότητας. Δηλώσεις συμμετοχής: ΕΕΤΕ (Πέννυ Πολυζωγοπούλου, τηλ.: 210 3301141), Πνευματικό Κέντρο Δήμου Νίκαιας (Σ. Γρηγοριάδου, τηλ. 210 4912635). Σημειώνουμε ότι τη βραδιά των εγκαινίων θα ακολουθήσει συναυλία με Σμυρναίικα και Μικρασιάτικα τραγούδια με την Αννα Τσουκαλά.
Ο Κύλινδρος του Κύρου |
Η επιστροφή γίνεται για τέσσερις μήνες, με αφορμή έκθεση στο Εθνικό Μουσείο του Ιράν που εγκαινιάστηκε την Κυριακή και αποτελεί το μοναδικό θετικό «επεισόδιο» στο «σίριαλ» της διαμάχης μεταξύ του Ιράν και του Βρετανικού Μουσείου. Το οποίο «έταζε» τον κύλινδρο στο Ιράν εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια, ενώ πέρσι έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί λόγους «ασφαλείας» του αντικειμένου, με αφορμή τις ταραχές για την επανεκλογή του Αχματινετζάντ! Τον περασμένο Απρίλη το Ιράν αξίωσε αποζημίωση ύψους 300.000 δολαρίων από το Βρετανικό Μουσείο, λόγω του μη δανεισμού του «Κυλίνδρου του Κύρου», με αφορμή την έκθεση. Λίγους μήνες πριν, τον Φλεβάρη, το Ιράν είχε ανακοινώσει διακοπή των σχέσεών του με το Βρετανικό Μουσείο σε διαμαρτυρία για τις επανειλημμένες αναβολές του δανεισμού αυτού του αρχαιολογικού θησαυρού.
Πάντως, ο «Κύλινδρος» παραμένει ζητούμενο για την πολιτιστική κληρονομιά του Ιράν, όπως και χιλιάδες άλλα αντικείμενα που διεκδικούνται από πολλές χώρες, από μεγάλα μουσεία του κόσμου.
Εγκαινιάστηκε και θα διαρκέσει μέχρι τις 30/1, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η έκθεση με τίτλο «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν». Πρόκειται για την παρουσίαση ενός σημαντικού διεπιστημονικού επιτεύγματος. Κεντρικό έκθεμα είναι το αναπλασμένο πρόσωπο της ανώνυμης 11χρονης Αθηναίας, που υπήρξε και αυτή, όπως και ο Περικλής, ένα από τα δεκάδες χιλιάδες θύματα του τυφοειδούς πυρετού του 430 π.Χ. Το όνομα «Μύρτις» («Μυρτώ» δηλαδή) της το έδωσαν οι αρχαιολόγοι επειδή ήταν ένα από τα πιο διαδεδομένα γυναικεία ονόματα της εποχής.
Η αρχή έγινε το 1995 όταν στη διάρκεια των ανασκαφών στον Κεραμεικό βρέθηκε σε ομαδικό τάφο ένα παιδικό κρανίο με την κάτω γνάθο, αλλά και την πλήρη οδοντοστοιχία, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο. Η άριστη διατήρηση του κρανίου οδήγησε, το 2007, τον επίκουρο καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Παπαγρηγοράκη να επιχειρήσει την ανασύνθεση του προσώπου της.
«(...) αν δεν είχαμε κουφαθεί και τυφλωθεί από τον καταναλωτισμό δεν θα είχαμε φτάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας»! Αυτή είναι η «συγκλονιστική» ερμηνεία του υπουργού Πολιτισμού - Τουρισμού, Π. Γερουλάνου (σ.σ. απόφοιτου του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ παρεμπιπτόντως...), για τα αίτια της καπιταλιστικής κρίσης..!
Καταλάβατε κύριοι και κυρίες επιστήμονες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας των (περιοδικώς απλήρωτων) οκτακοσίων και χιλίων ευρώ μισθού, του 24μηνου, των δεκαετιών υπό εργασιακή ομηρία, που προτάσσετε ακόμη και τον εαυτό σας μπροστά από τις μπουλντόζες των εργολάβων για να σώσετε ό,τι μπορείτε από τη μνήμη αυτού του τόπου; Εσείς (και όλοι εμείς παρέα) φταίτε!
Αλλά πού να καταλάβετε... Εσείς δεν είσαστε απόφοιτοι του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ...
«Ο Μικρός Πρίγκιπας», σε διασκευή Μ. Κουγιουμτζή, ανεβαίνει από το Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο Πειραιά, σήμερα (15/9, 9μ.μ.), στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Νίκαια Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2010». Είσοδος ελεύθερη.
«Κι η κολοκύθα έγινε πάλι άμαξα» τιτλοφορείται η συναυλία με τραγούδια του Γιώργου Σταυριανού, που πραγματοποιείται σήμερα (15/9, 9μμ), στη Θεσσαλονίκη, στη Μονή Λαζαριστών, στο πλαίσιο των «Δημήτριων», με ερμηνευτή τον Παντελή Θαλασσινό και στην απαγγελία την Κάτια Δανδουλάκη. Μια παράσταση με μουσική, τραγούδια και πρόζα - περιήγηση σ' έναν κόσμο μαγείας, έτσι όπως τον οραματίστηκε ο Γ. Σταυριανός. Ενα «ταξίδι» που αρχίζει από το 1982 και την «Ερημη πόλη» και φθάνει μέχρι την «Κολοκύθα που έγινε πάλι άμαξα», με τραγούδια αγαπημένα, ορχηστικά θέματα που έκαναν το γύρο του κόσμου και αφηγηματικά μέρη.