- Γεια σου, μπάρμπα - Κώστα.
- Βρε, καλώς το παιδί. Χρόνια και ζαμάνια. Πώς από δω;
- Ηρθα απ' την εφημερίδα να "καλύψω" τη συγκέντρωση.
- Δε βαριέσαι+ατ ποιος νοιάζεται για μας τους αγρότες; Τζάμπα φωνάζουμε.- Εσύ το λες αυτό, που πάντα έλεγες πως "αν δεν κλάψει το παιδί, δεν το θηλάζει η μάνα";
- Δίκιο έχεις, αλλά και τόσα χρόνια που φωνάζουμε, χαφιρι δεν είδαμε. Ημουνα νιος και γέρασα.
- Ομως, πάλι ήρθες στο συλλαλητήριο.
- Ετσι έμαθα εγώ. Τώρα στα γεράματα θ' αλλάξω; "Ο λύκος κι αν εγέρασε... ", λέει μια παροιμία.
Μόλις τέλειωσε, λοιπόν, το συλλαλητήριο συνέχισα την κουβέντα μαζί του:
- Τι λες μπάρμπα - Κώστα+ατ θ' αλλάξουν κάποτε τα πράγματα για σας τους αγρότες;
- Δύσκολα. Η Αθήνα είναι μακριά και δε φτάνει η φωνή μας στους κυβερνήτες. Υστερα αυτοί έχουν άλλα σεκλέτια. Κοιτάν πώς θ' αποκτήσουν πολλούς παράδες, για να κτίσουν βίλες με πολλά αποχωρητήρια, και πώς θα βοηθήσουν το μεγάλο κεφάλαιο.
- Δεν έχει δικαίωμα ένας πρωθυπουργός να ζήσει, στα γηρατειά του, σ' ένα άνετο σπίτι;
- Κι εγώ έφτασα στα 60, δουλεύω συνέχεια από 12 χρόνων και το μόνο που έφτιαξα είναι ένα μικρό σπιτάκι στο χωριό κι αυτό με δάνειο απ' την τράπεζα.
- Ε, δανεικά δεν πήρε κι ο πρωθυπουργός;
- "Δανεικά κι αγύριστα", πες. Ντροπής πράγματα, δηλαδή. Και τούτοι οι "μοστερήδες", που είναι τώρα στην κυβέρνηση, όπως κι οι προηγούμενοι, μας κοροϊδεύουν. Για μας λιτότητα και για κείνους καλή ζωή. Κι εμείς, σαν χαζοί, πάμε και ψηφίζουμε πάλι αυτά τα δυο κόμματα.
- Εσύ, μπάρμπα - Κώστα, ξέρω ότι ποτέ δεν τους ψήφισες.
- Τους ψηφίζουν, όμως, οι πολλοί και γι' αυτό κυβερνάν. Αν δε βάλουμε μυαλό...
Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ
Ερωτηματικά και επιφυλάξεις γεννούν ορισμένες τροποποιήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, που φέρνει το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Κουβελάκης, την προηγούμενη βδομάδα.
Ανάμεσα σε άλλα, ρυθμίζεται η δυνατότητα των πολιτών να επιλύουν τις μεταξύ τους διαφορές πριν αυτές καταλήξουν για συζήτηση στο αρμόδιο πολυμελές Πρωτοδικείο. Ορίζεται η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικηγόροι των διαδίκων στο στάδιο αυτό, ο τρόπος αμοιβής τους κλπ.
Στην Εισηγητική Εκθεση του νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι η παραπάνω "σημαντική καινοτομία στο Δικονομικό μας Δίκαιο επιχειρείται, προκειμένου η χώρα να συμμορφωθεί προς διεθνή υποχρέωσή της από τη Σύσταση της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης της 16/12/1986. Με τη Σύσταση αυτή, υποδεικνύεται στα κράτη - μέλη του Συμβουλίου να λάβουν ορισμένα μέτρα που αποσκοπούν να αποτρέψουν και να περιορίσουν το φόρτο των δικαστηρίων".
Ισχυρίζεται, επίσης, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Εισηγητική Εκθεση ότι η παραπάνω ρύθμιση θα έχει άμεσο αποτέλεσμα "την αναβάθμιση του δικηγορικού λειτουργήματος, το οποίο έτσι ανάγεται σε καίριο παράγοντα της Δικαιοσύνης".
Γίνεται, κατ' αρχήν, φανερή η προσπάθεια να ξεπεραστούν τα λειτουργικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη (ελλείψεις σε κτίρια, αίθουσες, δικαστές, γραμματείς κλπ.), όχι με την ενίσχυσή της σε υποδομή, εξοπλισμό και προσωπικό, αλλά με διοικητικές μεθόδους. Επίσης, με δεδομένο τον υπερκορεσμό στο δικηγορικό επάγγελμα, τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τα μεγάλα, οργανωμένα και εξοπλισμένα δικηγορικά γραφεία απ' τους μικρομεσαίους και νέους κυρίως δικηγόρους στη δυνατότητα παροχής των υπηρεσιών τους, η παραπάνω ρύθμιση φαίνεται να ευνοεί τη μεγαλύτερη ακόμα συγκέντρωση της δικηγορικής ύλης σε λίγα μεγάλα γραφεία. Τα τελευταία, άλλωστε, διαθέτοντας ανάλογο εξοπλισμό και προσωπικό θα μπορούν από κάθε άποψη να ανταποκρίνονται σε "μακράς διαρκείας" διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε βέβαιο αποτέλεσμα την επιδείνωση της θέσης χιλιάδων μικρομεσαίων και νέων δικηγόρων, την αύξηση των δικηγορικών αμοιβών για το λαό και την προσφυγή στη Δικαιοσύνη είδος πολυτελείας, προσιτό στους οικονομικά ισχυρούς.
Προβλέπεται, με άλλη διάταξη, η υποχρεωτική καταβολή παραβόλου 150.000 δρχ. στη Γραμματεία του Αρείου Πάγου απ' τον πολίτη που ασκεί αναίρεση, σε περίπτωση που προταθεί η ολική απόρριψή της απ' τον εισηγητή - δικαστή της υπόθεσης. Ρύθμιση που αποτρέπει ασθενέστερους οικονομικά πολίτες να διεκδικήσουν το δίκιο τους, με το ένδικο μέσο της αναίρεσης, στο ανώτατο δικαστήριο του Αρείου Πάγου.
Στην ίδια λογική, άλλη διάταξη απαγορεύει την άσκηση αναίρεσης κατά αποφάσεων διοικητικών δικαστηρίων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όταν το αντικείμενο της διαφοράς είναι κατώτερο των 500.000 δρχ. Και οι δύο παραπάνω ρυθμίσεις στερούν ύλη, διαφορές μικρότερης χρηματικής αξίας, από δικηγόρους χαμηλότερων εισοδημάτων και αμοιβών, στους οποίους συνήθως προσφεύγουν πολίτες από τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα.
Οσον αφορά τη σωφρονιστική πολιτική, συνιστάται εφταμελές Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, με σκοπό τη μέριμνα για την άσκηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων και το συντονισμό των Συμβουλίων Φυλακής. Ρυθμίζονται, επίσης, θέματα, σχετικά με τις άδειες και τη μεταγωγή κρατουμένων, την εκπαίδευση του φυλακτικού προσωπικού.
Οι ρυθμίσεις αυτές έχουν θετικές πλευρές, όμως η επιτυχία τους θα εξαρτηθεί απ' τη συνολική κατεύθυνση της πολιτικής, που θα ακολουθηθεί στους τομείς αυτούς και ιδίως στο θέμα των πόρων.
Κυριάκος ΛΑΖΑΡΟΥ
Με μια εκδήλωση γεμάτη κέφι, χορό και τραγούδι η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ έκοψε το Σάββατο το βράδυ την πίτα της. Στην εκδήλωση, που εντάσσεται στα πλαίσια της οικονομικής εξόρμησης για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ, βραβεύτηκαν ο Τομέας της ΚΝΕ του Αιγάλεω, που ήρθε πρώτος στην Οικονομική Εξόρμηση και ο Τομέας των Βορειοδυτικών Συνοικιών, που πρώτευσε στις στρατολογίες.
Η Γιώτα Ζαγγανά, μέλος του Γραφείου Πόλης Αθήνας της ΚΝΕ, τόνισε την ανάγκη να εντείνει η Οργάνωση, με όλες τις δυνάμεις της, την προσπάθεια για να μπορέσει απρόσκοπτα το ΚΚΕ να συνεχίσει την πρωτοπόρα δράση του για τα συμφέροντα του λαού και της νεολαίας.
Στην εκδήλωση, που έγινε στο Αίθριο της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Γραμματέας της ΚΟΑ Β. Καλαματιανός και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Σοφιανός και αρκετοί ΚΝίτες που γλέντησαν με την ψυχή τους μέχρι αργά το βράδυ.