Ενας Αμερικανός σκηνοθέτης στο Ιράκ
Ο Αντριου Μπέρεντς |
Ετσι «απολογήθηκε» στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο Αμερικανός σκηνοθέτης Αντριου Μπέρεντς, για τον τρόπο που «διείσδυσε» σε μια ιρακινή οικογένεια κατά τη διάρκεια του πολέμου, προκειμένου να γυρίσει το ντοκιμαντέρ του «Το αίμα του αδελφού μου», με το οποίο συμμετέχει στο 8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Πρόσθεσε, ότι «τα συναισθήματά μου είναι ανάμεικτα γι' αυτό το ψέμα αλλά νομίζω ότι ήταν ο μοναδικός τρόπος για να τα καταφέρω», αφού «η τηλεόραση πρόβαλλε μόνο ένα κομμάτι της πραγματικότητας».
Κατάφερε να κάνει τους Ιρακινούς να τον εμπιστευτούν, μαθαίνοντας ο ίδιος μια διαφορετική έννοια της φιλοξενίας: «Αφού βρίσκεσαι μακριά από την πατρίδα και την οικογένειά σου, θα σε φροντίσουμε εμείς», του είπαν.
Η οργή των Ιρακινών - κατά τον Μπέρεντς - συνδέεται με την αξιοπρέπεια, η οποία σχετίζεται με το ότι «έρχονται κάποιοι ξένοι στη χώρα σου και θα πρέπει να τους υπακούσεις». «Φανταστείτε να βρισκόταν η Νέα Υόρκη υπό κατοχή. Είναι αδιανόητο», είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε πως το ντοκιμαντέρ του θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Αμερική τον Απρίλη και ελπίζει να είναι δέκτης θετικών αντιδράσεων. «Βέβαια, αυτό δεν είναι εύκολο καθώς όλοι συζητούν για τον πόλεμο αλλά βρίσκονται πολύ μακριά από αυτόν. Μπορεί να μη θέλουν πραγματικά να δουν τι συμβαίνει».
Στο θέατρο «Ροές» παρουσιάζεται η παράσταση με θέμα τον έρωτα του Εδουάρδου Β΄ για τον Γκάβεστον που φέρνουν σε αμηχανία τα ήθη και πυροδοτούν το μίσος και τη μανία της κατεστημένης εξουσίας. Με αφορμή το ομώνυμο έργο του Κρίστοφερ Μάρλοου και τη μετάφραση του Παύλου Μάτεσι, ο Πέτρος Γάλλιας οδήγησε σκηνοθετικά και χορογραφικά την ομάδα σε μια παράσταση που παντρεύει το χορό με θεατρικά, εικαστικά, μουσικά και video art στοιχεία. Κοστούμια Νατάσσα Δημητρίου, διασκευές τραγουδιών Γιάννης Μακρίδης, video προβολές Δημήτρης Μαρκαντωνάτος. Παίζουν: Σοφία Κακαρελίδου, Παναγιώτης Αργυρόπουλος, Χριστίνα Κουλουμπή, Αντώνης Δημητροκάλης, Γιάννης Κότσιφας, Χρήστος Θεοδωρίδης κ.ά.
Ο «Εδουάρδος ΙΙ» επιλέχτηκε από διεθνή επιτροπή και παρουσιάστηκε σε 35λεπτο απόσπασμα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 4/2, στο πλαίσιο της 2ης Πλατφόρμας του Σύγχρονου Ελληνικού Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, ενώ εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 8ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού (Ιούνιος 2005).
Ενας έντιμος, ιδεολόγος γιατρός λέει δημόσια την αλήθεια για τον κίνδυνο πανδημίας στην πόλη του και βρίσκει συσπειρωμένο απέναντί του, όλο το σκληρό κατεστημένο των συμφερόντων και της διαπλοκής, καθώς και το αφιονισμένο από τα ψεύδη κόσμο. Ο Ιψεν καταγγέλλει τα «οικεία κακά» με τη δύναμη και το πάθος της προφητικής δραματουργίας του.
Παίζουν: Μπάμπης Αλατζάς, Ηλιάνα Αδαμοπούλου, Στάθης Αναστασίου, Κωνσταντίνος Κυριακού, Νίκος Νικολαΐδης, Νίκος Περέλης, Στάθης Σαμαρτζής, Ράσμη Τσόπελα.
Οι παραστάσεις θα αρχίσουν τον Απρίλη και θα συνεχιστούν και την επόμενη θεατρική περίοδο, μέχρι το τέλος του 2006.
Τη Δευτέρα (20/3, 6μμ), στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), οι εκδόσεις «Καστανιώτη» θα παρουσιάσουν το τελευταίο βιβλίο του αγωνιστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων Γιώργου Μωραΐτη «Ο γερο-Τζιμ (Made in USA) Η βίβλος ενός αγίου». Για το εξαιρετικό πολιτικο-ιστορικό μυθιστόρημα θα μιλήσουν οι: Παύλος Ναθαναήλ (πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών), Δημήτρης Φαφούτης (ποιητής), Βασίλης Φίλιας (καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου), Αριστούλα Ελληνούδη (δημοσιογράφος). Θα συντονίσει ο Τάκης Κοντογιάννης (γιατρός, φιλόλογος). Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Νίκη Τσιγκάλου και Νίκος Καραγιώργης.
Κάθε Σάββατο (8.30μ.μ.) έως τις 15/4, στο Πολιτιστικό Στέκι του Ανοιχτού Προγράμματος «Διάβαση» (Σταυροπούλου 29, πλ. Αμερικής) πραγματοποιούνται βραδιές αφήγησης παραμυθιών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: «Παραμύθι μαγεμένο στην ανέμη τυλιγμένο...». Αφήγηση: Δ. Μικιός, Α. Δεληγιάννη (18/3). Στις 25/3: «Παλιά, δείξε μου τα δόντια σου...», αφήγηση: Α. Στρουμπούλη. 1/4: «Μόνο με παραμύθια λέγεται η αλήθεια...», αφήγηση: Στ. Πελασγός. 8/4, «Το πουλί του κόσμου - Παλιές ιστορίες της Ανατολής», αφήγηση: Σ. Βούλγαρη. Πνευστά, τραγούδι: Ε. Πολίτη. Οι βραδιές παραμυθιών ολοκληρώνονται στις 15/4, με τις «Ιστορίες για της αγάπης τα γυρίσματα...», αφήγηση: Ε. Γεροκώστα. Ούτι, λύρα, τραγούδι: Στ. Πουλίδης. Είσοδος ελεύθερη.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ενα σπίτι γίνεται μουσείο...» θα πραγματοποιηθεί στις 19/3 (11π.μ.) στο Μουσείο Νεότερης Κεραμεικής (Μελιδώνη 4-6, Κεραμεικός). Τα παιδιά, ηλικίας 6-12 χρόνων, θα γνωρίσουν το κτίριο του Μουσείου, την ιστορία του και τη μετεξέλιξή του από σπίτι σε μουσείο. Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής: 210.3318.491-5.
«Πινακωτή - πινακωτή, από τ' άλλο μου τ' αφτί», τιτλοφορείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνει στις 19/3 (11π.μ.), το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (Κυδαθηναίων 17, Πλάκα). Τα παιδιά θα μάθουν παλιά ομαδικά παιχνίδια που παίζονταν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής: 210.3239.813.
Τα εικαστικά εργαστήρια «Λέσχη» (Μυκάλης 26, Κεραμεικός) και οι εκδόσεις «Αντίκτυπος» διοργανώνουν (έως 22/3) αφιέρωμα στη Λατινική Αμερική και τα παιδιά του Κόσμου.
Ολοκληρώθηκε και κυκλοφορεί το εκπαιδευτικό cd- rom με αντικείμενο τη ζωή και το έργο του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου. Προορίζεται για χρήση και αξιοποίηση από τις ενδιαφερόμενες σχολικές μονάδες.
Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου (21 Μαρτίου), το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ενωσης Κουκλοθεάτρου και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διοργανώνουν (20 - 24/3) στο ΕΚΕΒΙ έκθεση θεατρικής κούκλας. Θα παρουσιαστούν κούκλες και σκηνικά παραστάσεων ελληνικών θιάσων. Στις 21/3 (6 μ.μ.), στο χώρο της έκθεσης, θα γίνει συζήτηση - προβολή, με θέμα «Ιστορική αναδρομή και σύγχρονη πραγματικότητα του κουκλοθεάτρου». Παρουσίαση: Σ. Μαρκόπουλος. Στις 25/3 (6 μ.μ.), στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, θα πραγματοποιηθεί δρώμενο, με παραστάσεις κούκλας, μουσική και χάπενινγκ.