Σε ...επιτροπή παρέπεμψε την ύπαρξη των ΔΗΠΕΘΕ ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, μετά τη χτεσινή «μαραθώνια» σύσκεψη στο ΥΠΠΟ, με τους προέδρους και τους καλλιτεχνικούς διευθυντές των ΔΗΠΕΘΕ, με θέμα «το παρόν και το μέλλον του θεσμού».
Η συνάντηση (10 π.μ. - 3 μ.μ.) κατέληξε στο εξής «βασικό συμπέρασμα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ: «Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι ο τόσο σημαντικός αυτός θεσμός για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας πρέπει να εξακολουθήσει να υπάρχει, αλλά πάνω σε νέες βάσεις που να ανταποκρίνονται στα σύγχρονα δεδομένα».
Ο υφυπουργός «ζήτησε τη συγκρότηση τετραμελούς ομάδας εργασίας αποτελούμενη από τους εκπροσώπους των ΔΗΠΕΘΕ, η οποία σε εύλογο χρονικό διάστημα θα κωδικοποιήσει όλες τις προτάσεις που ακούστηκαν με στόχο την αναβάθμιση του θεσμού». Και κατέληξε με τη «διαπίστωση» ότι αυτή η «επιτυχημένη παρέμβαση» (σ.σ. από το αποτέλεσμα βέβαια θα κριθεί η «επιτυχία» της) έπρεπε να είχε γίνει πριν από χρόνια. Υποσχέθηκε ότι «αφού μελετήσουμε τις προτάσεις των θεάτρων, θα προχωρήσουμε σε όλες τις θεσμικές και ενισχυτικές αλλαγές, που κρίνονται αναγκαίες για να οδηγηθούν τα ΔΗΠΕΘΕ σε νέα φάση ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, ως σύγχρονα, πλέον, Δημοτικά Θέατρα, εφάμιλλα των αντίστοιχων Περιφερειακών Θεάτρων της Ευρώπης».
Ομως, δεδομένης της «προσήλωσης» της κυβέρνησης στην «πολιτιστική χορηγία», οι υποσχέσεις αυτές κρύβουν πίσω τους αρκετούς κινδύνους για το μέλλον του θεσμού.
Ο Πιραντέλο, πιστεύοντας ότι ο άνθρωπος δεν είναι αυτό που φαίνεται, αλλά άγεται και φέρεται από αυτό που κρύβει κάτω από ένα ψεύτικο προσωπείο, δημιουργεί σχέσεις που καθορίζονται απ' αυτό το δεύτερο παράγοντα, ενώ λειτουργούν με τον πρώτο. Στην «Ηδονή της τιμιότητας», ένας άνθρωπος με ύποπτο παρελθόν, καλείται να παίξει τον τίμιο σύζυγο μιας γυναίκας που έμεινε έγκυος από τον παντρεμένο εραστή της. Μετά τα τόσα σφάλματά του όμως, αποφασίζει οι πράξεις του να διακρίνονται από απόλυτη τιμιότητα. Τόσο απόλυτη, που μοιάζει εξωφρενικό για μια υποκριτική κοινωνία.
Αν αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα μωσαϊκά που ανακαλύφθηκαν στο βόρειο Ισραήλ είναι του 3ου αιώνα μ.Χ. και ανήκουν σε δάπεδο πρωτοχριστιανικής εκκλησίας, τότε θα πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη, αφού θα αφορούν στον αρχαιότερο πρωτοχριστιανικό ναό από την εποχή που ο χριστιανισμός αναγνωρίστηκε ως επίσημη θρησκεία στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Η ανακάλυψη των μωσαϊκών έγινε από Ισραηλινούς κρατούμενους, οι οποίοι έσκαβαν τμήμα της φυλακής Μεγκίντο, για τη δημιουργία νέας πτέρυγας κράτησης ...1.200 Παλαιστινίων.
«Πρόκειται για τα αρχαιότερα απομεινάρια εκκλησίας στο Ισραήλ, ίσως και σε ολόκληρο τον κόσμο, αν και είναι νωρίς να το πούμε», δήλωσε ο επικεφαλής των ανασκαφών, Γιοτάμ Τέπερ. Τα δύο μωσαϊκά - το ένα απεικονίζει το πρωτοχριστιανικό σύμβολο του ψαριού και το άλλο την Αγία Τράπεζα - απεικονίζουν την ιστορία ενός Ρωμαίου αξιωματούχου και της συζύγου του, οι οποίοι χρηματοδότησαν το χτίσιμο της εκκλησίας. Τα πήλινα απομεινάρια του 3ου αιώνα, το είδος των γραμμάτων στην επιγραφή, τα γεωμετρικά σχήματα και η απεικόνιση του ψαριού, αντί του σταυρού, μαρτυρούν ότι η εκκλησία δε χρησιμοποιήθηκε μετά τον 3ο αιώνα.
Φυσικά, η ανακάλυψη έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν χαρακτήρισε την ανακάλυψη «φανταστική» και σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία το Ισραήλ θέλει να μετατρέψει το μέρος σε τουριστικό αξιοθέατο ...αν μεταφερθεί η φυλακή.
Και το Βατικανό ενθουσιάστηκε, αδιαφορώντας που η νέα πτέρυγα της φυλακής προορίζεται για Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους. Ο επίσκοπος Πιέτρο Σάμπι, επιτετραμμένος του Βατικανού στο Ισραήλ, δήλωσε ότι «μια τέτοια ανακάλυψη κάνει το Ισραήλ πιο ενδιαφέρον για τους χριστιανούς»!
Το βραβείο θα συνοδεύεται από 15.000 ευρώ και, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βουλής, η πρωτοβουλία αυτή «ενισχύει σημαντικά τη διεθνή θέση του θεσμού και απευθύνεται στους νέους κινηματογραφιστές απ' όλο τον κόσμο, οι οποίοι συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ως έναν έγκυρο χώρο προβολής και προώθησης του έργου τους».
Η δεύτερη παρατήρηση είναι, ότι με αυτό τον τρόπο η Βουλή, όχι μόνο εμφανίζεται ως ακόμη ένας οποιοσδήποτε «χορηγός», αλλά συμβάλλει στην παγίωση της τραγικής κατάστασης που «θέλει» τους Ελληνες κινηματογραφιστές να βγαίνουν στη «γύρα» για να εξοφλήσουν την προηγούμενη ταινία τους και αν τα καταφέρουν, να κάνουν την επόμενη. Δημιουργεί συνείδηση, κυρίως στους νέους δημιουργούς, ότι «η κατάσταση έχει ως εξής: βγάλτε τα πέρα μόνοι σας». Αυτό όμως το ξέρουν ήδη. Και αυτή η γνώση δε γίνεται πιο «γλυκιά» με 15 χιλιάρικα.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ, Στέλιος Μπενετάτος, το Δημοτικό Συμβούλιο και το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, αύριο (7.30 μ.μ.), θα παρουσιάσουν στην Ενωση Σμυρναίων Νίκαιας (28ης Οκτωβρίου και Π. Νικολαΐδη) το βιβλίο της Ρενέ Χίρσον «Κληρονόμοι της Μικρασιατικής Καταστροφής». Θα μιλήσουν ο Γιώργος Μαργαρίτης (καθηγητής στο ΑΠΘ) και η συγγραφέας Ρενέ Χίρσον - Φιλιππάκη, (καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης). Συντονίζει ο Βασίλης Βασιλειάδης(φωτογράφος - ερευνητής).