Τα μουσεία, πέρα από τη μουσειακή λειτουργία και την αξία των συλλογών τους, μπορούν να γίνουν φορείς πολιτιστικών σχέσεων και ανταλλαγών με σκοπό την παιδεία, αλληλοκατανόηση και συνεργασία των λαών. Αυτό είναι το φετινό μήνυμα της Διεθνούς Μέρας Μουσείων, που γιορτάζεται σήμερα, όπως έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM).
To θέμα του γιορτασμού είναι «Μουσεία για αρμονική και ειρηνική συνύπαρξη της κοινωνίας». Το θέμα συνδέεται με την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών να κηρυχτεί το έτος 2000 ως «Διεθνές Ετος για έναν Πολιτισμό Ειρήνης».
Σήμερα (7μμ) στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134 - 136) θα αναπτυχθεί το θέμα του γιορτασμού σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, με ομιλητές τους: Ευ. Νικολαΐδου (διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης), Κ. Δάλλα (δρ. αρχαιολόγος), Ειρ. Γρατσία (αρχαιολόγος του Κέντρου Μελέτης Νεότερης Κεραμικής). Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η γγ του ΥΠΠΟ, Λ. Μενδώνη, και ο πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, Νίκος Ζίας. Αργότερα (8.30μμ) θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Μουσείου Νεότερης Κεραμικής (Μελιδώνη 4-6), που είναι και το τιμώμενο μουσείο του φετινού γιορτασμού.
Επίσης, σήμερα είναι ελεύθερη η είσοδος σε όλα τα μουσεία της χώρας. Εξάλλου, από 12 έως 22/5 οργανώνονται εκδηλώσεις σε διάφορα μουσεία της χώρας. Αύριο, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας εγκαινιάζεται η έκθεση «Το έκθεμα του μήνα», με θέμα «Αυτοκρατορικά Δώρα».
Τα έργα που περιλαμβάνονται στην κασετίνα είναι: Πολιτικά Τραγούδια (1975), με στίχους του Ναζίμ Χικμέτ και Βολφ Μπίρμαν. Ερμηνεύει η Μαρία Δημητριάδη. «Καντάτα για τη Μακρόνησο» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι» (1976), με ερμηνεύτρια την Μαρία Δημητριάδη. «Φουέντε Οβεχούνα» με στίχους Γιώργου Μιχαηλίδη. Ερμηνεύει η Μαρία Δημητριάδη και συμμετέχει ο Γιώργος Μεράντζας. Πρόκειται για τη μουσική της παράστασης «Φουέντε Οβεχούνα», έργο του Λόπε ντε Βέγα, που ανέβηκε το 1976 - 1977, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη στο ΚΘΒΕ. «Τροπάρια για φονιάδες» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου (1977), με ερμηνευτές την Μαρία Δημητριάδη και τον Γιώργο Μεράντζα. «Μουσική πράξη στον Μπρεχτ» (1978), έργο βασισμένο στο ποιητικό, θεωρητικό και θεατρικό έργο του Μπρεχτ, με ερμηνευτή τον Γιάννη Κούτρα. «Τραγούδια της Λευτεριάς» (1978) σε στίχους Φώντα Λάδη, Αλκη Αλκαίου, Μπρεχτ, Μανώλη Αναγνωστάκη, Γιάννη Ρίτσου και με ερμηνεύτρια την Μαρία Δημητριάδη. «Ο Σταυρός του Νότου» (1979), σε στίχους Νίκου Καββαδία. Ερμηνεύουν: Γιάννης Κούτρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αιμιλία Σαρρή. «Ευριπίδης VI» (1980), έργο μουσικής δωματίου με αποσπάσματα από έργα του συνθέτη για αρχαίο δράμα.
«Με την έκδοση αυτή» - είπε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Θάνος Μικρούτσικος - «ξαναγγίζω τα πρώτα χνάρια της πορείας μου στο τραγούδι, που είναι η βάση για την κατοπινή μου διαδρομή. Ξαναθυμόμαστε επίσης αυτή την εποχή που αναπτύχθηκε το έντεχνο ελληνικό τραγούδι, αυτό το πολύ σπουδαίο είδος που ξεκίνησε από σπουδαίους δημιουργούς, με παππού τον Τσιτσάνη και πατεράδες τον Μίκη και τον Μάνο. Αυτοί δημιούργησαν ένα είδος, με βάση το τραγούδι, που ακουμπά στην ποίηση. Εγώ είμαι ένας διχασμένος άνθρωπος και αυτό είναι οριστικό. Αν η μισή μου καρδιά είναι στο τραγούδι, η άλλη μισή είναι στην κλασική μουσική. Είχα και έχω την άποψη ότι είναι νόμιμο να γράφεις για ό,τι σε καίει. Εφτιαξα τραγούδια για να εκφράσω τη δραματική συγκυρία της εποχής. Απέφυγα τις εύκολες λύσεις και ίσως γι' αυτό έργα σαν αυτά επιβεβαιώθηκαν στο χρόνο».
Τέλος, ο Θάνος Μικρούτσικος, χαριτολογώντας, είπε ότι «ευεργετήθηκε» από τη χούντα, γιατί, καθώς του απαγόρευσαν να βγάζει δίσκους, απέφυγε να εκδώσει τραγούδια απροετοίμαστος. Ετσι, με τη μεταπολίτευση, οπότε εκδόθηκαν τα «Πολιτικά», είχε βρει, ήδη, το προσωπικό του ύφος, το οποίο τον καταξίωσε αμέσως.
Από «α» αρχίζει ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας, έτσι η εκκαθάριση των εκκρεμών απαλλοτριώσεων ξεκίνησε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατ' αλφαβητική σειρά, σύμφωνα και με την επιθυμία του υπουργού Πολιτισμού.
Ωστόσο, το θέμα δεν ήταν τόσο απλό όσο φαινόταν, αφού η πολυπόθητη πολιτική των απαλλοτριώσεων για αρχαιολογικούς σκοπούς, που έπρεπε να γίνονται ιεραρχημένα και με σαφή κριτήρια αξιολόγησης, ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Και δεν υλοποιήθηκε, γιατί αυτή η δραστηριότητα του ΥΠΠΟ, την οποία έχει αναλάβει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, χρησιμοποιήθηκε ευκαιριακά και με μικροπολιτικές σκοπιμότητες από τις πολιτικές ηγεσίες. Το αποτέλεσμα είναι να βαρύνεται το ΤΑΠΑ με απαλλοτριώσεις δισεκατομμυρίων, που αδυνατεί να αποπληρώσει, τόσο ώστε να αναγκαστεί πρόσφατα στο σημείο να αναζητήσει δάνειο. Παράλληλα το Ταμείο χρεώθηκε με την πληρωμή λειτουργικών δαπανών του ΥΠΠΟ (επιδόματα υπαλλήλων κ. ά.) που έπρεπε να καλύπτει ο Τακτικός Προϋπολογισμός. Αυτή στιγμή το ΤΑΠΑ είναι έτοιμο να καλύψει εκκρεμότητες ύψους 30 δισ., αλλά οι αρχαιολογικοί χώροι που θα απελευθερωθούν τι θα γίνουν; Θα περιφραχτούν, θα προστατευτούν, θα αναδειχτούν;
Η απόφαση του Θ. Πάγκαλου να συζητηθούν... μαζικά και χωρίς μέθοδο οι απαλλοτριώσεις που εκκρεμούν προς έγκριση, έκανε τα μέλη του ΚΑΣ να σκεφτούν ότι για άλλη μια φορά ένα τόσο σοβαρό θέμα θα λυθεί πρόχειρα. Αλλωστε το γεγονός ότι το ΤΑΠΑ θα εξοφλήσει 30 δισ. σε ιδιώτες, δε σημαίνει ότι λύθηκαν και τα οικονομικά του προβλήματα.
«Ονειρευόμαστε» - έλεγε το 1941 ο Γουόλτ Ντίσνεϊ - «να φτιάχνουμε μια καινούρια "φαντασία" κάθε χρόνο. Να δουλεύουμε με πολύ κέφι, ακολουθώντας ένα εξαιρετικά εύπλαστο υπόδειγμα - κάτι σαν κοντσέρτο και θεατρικό έργο ταυτόχρονα, όπου θα υπάρχει ίδια δόση κωμικών και δραματικών στοιχείων, μουσικής και χορού, φαντασίας και ιμπρεσιονισμού, χρωμάτων, ήχων και επικής παραφοράς». Η επανέκδοση της ταινίας περιλαμβάνει επτά καινούριες θεαματικές ενότητες, κρατώντας και μια σημαντική θέση για τον «Μαθητευόμενο Μάγο», ορόσημο για την ταινία του 1940.
«Γυάλινος κόσμος» με το «Θεσσαλικό Θέατρο» |
Στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων με θέμα «Η επιστήμη και ο 21ος αιώνας» που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, σήμερα (7.30μμ), σε συνεργασία με την εφημερίδα «Το Βήμα» και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας, θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Η κατάσταση του διαστήματος τον 21ο αιώνα». Το ακροατήριο θα έχει την ευκαιρία να ακούσει και να συνομιλήσει με υπεύθυνους της ευρωπαϊκής διαστημικής έρευνας, που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, να παρακολουθήσει προβολές και να προμηθευτεί ενημερωτικό υλικό.
Στο στρογγυλό τραπέζι συμμετέχουν: Ροζέ Μπονέ, διευθυντής του επιστημονικού προγράμματος ESA, στο οποίο συμμετέχουν 14 ευρωπαϊκά κράτη. Ζεράρ Μπρασέ, γενικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Ερευνών της Γαλλίας. Μανώλης Σαρρής, καθηγητής Διαστημικής στο Πανεπιστήμιο Θράκης.
«Πληροφορική και Πολιτισμός» είναι το θέμα της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (έναρξη στις 9.30πμ) στο Ζάππειο Μέγαρο, στο πλαίσιο του «Φόρουμ Ερευνα και Τεχνολογία», που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης και το οποίο διεξάγεται (6-26/5) στο Ζάππειο. Στα πλαίσια του φόρουμ παρουσιάζεται και έκθεση με τίτλο «Ερευνα και Τεχνολογία - ΕΠΕΤ Π», στην οποία συμμετέχουν ερευνητικά ινστιτούτα, πανεπιστημιακοί φορείς και ιδιωτικές εταιρίες. Στη σημερινή ημερίδα ομιλητές θα είναι οι: Χ. Χαμζάς, Λ. Δρούλια, Χ. Παντζόγλου, Σ. Χτούρης, Δ. Παπαγεωργίου, Φ. Παπαγεωργίου, Π. Ανδριοπούλου, Στ. Ράπτη, Μ. Περιβολιώτη, Δ. Χατζή - Βαλλιάνου, Δ. Τσιβίκης, Θ. Αλεξανδρίδης, Α. Μάρα, Κ. Καραγιάννης. Η ημερίδα θα κλείσει με παραδοσιακούς χορούς.
Ρεσιτάλ πιάνου με έργα Χατζιδάκι, Ραβέλ και άλλων, δίνει η Ντόρα Μπακοπούλου, σήμερα, στις 9 μ.μ., στο Ωδείο Αθηνών.