ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Τα αδιέξοδα της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης στις ΗΠΑ θέλει να εμφανίζει ότι δήθεν αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο και πάλι το «μάρμαρο» πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα. Χτες το υπουργείο Οικονομικών, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το κρατικό χρέος, που έφτασε τα 14,294 τρισεκατομμύρια δολάρια, αναμενόταν να ανακοινώσει ότι θα σταματήσει την έκδοση κρατικών χρεωγράφων για συγκεκριμένα συνταξιοδοτικά προγράμματα.
Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, δήλωσε ότι το ζήτημα της συρρίκνωσης του προγράμματος ασφάλισης και κοινωνικής πρόνοιας των άνω των 65 ετών, «Medicare», βρίσκεται στο τραπέζι στο πλαίσιο των περικοπών των «επίμονων ελλειμμάτων στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό».
Παράλληλα, ο πρόεδρος Ομπάμα, το Σάββατο ανακοίνωσε την επέκταση της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου, σε μία προσπάθεια - όπως τόνισε - να υπάρξει «ανάκαμψη της οικονομίας από τις υψηλές τιμές των καυσίμων». Παράλληλα, ο πρόεδρος Ομπάμα επανέλαβε ότι στόχος παραμένει η μείωση της κατανάλωσης του πετρελαίου και των παραγώγων του, μέσω κυρίως της διεύρυνσης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αλλά μέχρι τότε, και λόγω εκλογών, κάλεσε τις πετρελαϊκές εταιρείες να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή υποσχόμενος μάλιστα στις πολυεθνικές την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης αδειών για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Αλάσκα, αλλά και στον Κόλπο του Μεξικού, κάτι περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της χώρας, οικονομική και περιβαλλοντολογική, μετά την έκρηξη σε εξέδρα της BP, που προκάλεσε διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων βαρελιών αργού.
Βαθαίνει η σχέση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία
Ο Κινέζος Πρόεδρος με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου |
Τη δέσμευση της Κίνας να συνεχίσει την παροχή διευκολύνσεων σε εταιρείες που έχουν την έδρα τους στην ΕΕ να επενδύουν στη χώρα, επανέλαβε χτες ο Κινέζος Πρόεδρος Χου Ζιντάο, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ζητώντας ωστόσο από τις Βρυξέλλες να ανοίξει με τη σειρά της το δρόμο για τις επενδύσεις κινεζικών εταιρειών στην ΕΕ. Ο Ζιντάο τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των δεσμών ΕΕ - Κίνας, κάνοντας λόγο για μια στρατηγική συνεργασία και σημειώνοντας ότι μία ευημερούσα και σταθερή οικονομικά Ευρώπη είναι προς το συμφέρον του Πεκίνου και του υπόλοιπου κόσμου.
Ο Χ. Ρομπάι, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι η ανάπτυξη και άνοδος της Κίνας στη διεθνή σκηνή αποτελεί ευκαιρία και για την Ευρώπη, εκφράζοντας την επιθυμία της ΕΕ να «πετύχει η Κίνα», με στόχο φυσικά τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για την κερδοφορία του κεφαλαίου, που προτάσσεται στο όνομα της «ανάπτυξης».
Παράλληλα, διεξάγεται στο Πεκίνο φόρουμ μεταξύ του ΚΚ Κίνας και 100 εκπροσώπων από 30 πολιτικά κόμματα της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της ομάδας των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς, με θέμα «το 12ο πενταετές πλάνο της Κίνας και η Στρατηγική 2020 της ΕΕ: νέες ευκαιρίες και δυνατότητες για τη Συνεργασία ΕΕ - Κίνας». Χαρακτηριστική των θέσεων του ΚΚ Κίνας, όπως εκφράζονται στο πενταετές σχέδιο, ήταν η τοποθέτηση του μέλους του ΠΓ του κόμματος, Λιού Γιουνσάν, που αναγνώρισε «μεγάλη ομοιότητα» στα σχέδια της Κίνας με την αντιλαϊκή Στρατηγική 2020 της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι διευρύνει τις δυνατότητες συνεργασίας και στην πράξη.
BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Την πρόταση «διαίρεσης» του Κοσσυφοπεδίου σε αλβανικό και σερβικό τομέα επανέφερε στο προσκήνιο ο Ιβιτσα Ντάσιτς, αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας που συμμετέχει στην κυβέρνηση του προέδρου Μπόρις Τάντιτς. Μιλώντας στην κοσσοβάρικη εφημερίδα «Ζέρι», ο Ντάσιτς υποστήριξε ότι η «μόνη ρεαλιστική λύση» στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου «είναι να παραμείνει στη σύνθεση της Σερβίας το τμήμα όπου κατοικούν οι Σέρβοι και το υπόλοιπο, όπου οι Αλβανοί είναι πλειοψηφία, να αποσχιστεί». Ο Ντάσιτς υποστήριξε ότι η πρότασή του τάχα «δεν είναι πρόταση για τη διχοτόμηση» και θεώρησε ότι μπορεί να οδηγήσει «σύντομα σε βιώσιμη λύση».
Σε άλλο σημείο, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης σημείωσε ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου παραμένει ανοιχτό «παρότι στην Πρίστινα πιστεύουν το αντίθετο», αφού, όπως επεσήμανε, πολλές χώρες δεν αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο, ενώ αργότερα, όταν θα επιδιώξει την ένταξη στην ΕΕ, θα χρειαστεί και τη συγκατάθεση της Σερβίας. Υπογράμμισε ότι η πρότασή του είναι «προσωπική θέση ενός ανθρώπου «που γεννήθηκε και έζησε στο Κοσσυφοπέδιο».
Ο Σέρβος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιλίβογε Μιχαήλοβιτς διαχώρησε τη στάση της κυβέρνησης από τις «ιδιωτικές θέσεις» του αντιπροέδρου Ντάσιτς, αν και η πρόταση διχοτόμησης του προτεκτοράτου φαίνεται πως τέθηκε και κατά τις συνομιλίες που είχε την περασμένη βδομάδα ο επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς όταν επισκέφθηκε το Κοσσυφοπέδιο.
Πάντως, Σέρβοι πολιτικοί αναλυτές, όπως ο Νετζμεντίν Σπαχίου, σχολίασαν ότι η θέση του Ντάσιτς στέλνει μήνυμα ότι το Βελιγράδι είναι έτοιμο να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της περιοχής, σημειώνουν, δε, ότι είναι και «επικίνδυνη γιατί θα μπορούσε να προκαλέσει βία και συγκρούσεις»
ΜΟΣΧΑ.--
Η περαιτέρω επέκταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ στην Ευρώπη δίνει το δικαίωμα στη Ρωσία να αποχωρήσει από τη νέα συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων «START-3», που υπογράφτηκε τον Απρίλη του 2010, δήλωσε χτες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου για τη συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ στην Κρατική Δούμα. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες της σχετικά με την εγκατάσταση της «ασπίδας», η οποία δημιουργεί, όπως είπε, απειλή για τις ρωσικές στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις. Σημείωσε επίσης πως η Ρωσία θα λάβει ανταποδοτικά μέτρα, αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αναπτύξουν την «ασπίδα» χωρίς να λάβουν υπόψη τους τη θέση του Κρεμλίνου, ενώ εξέφρασε την απογοήτευση της χώρας του για την άρνηση της Ουάσιγκτον να δώσει νομικές εγγυήσεις για το ότι η «ασπίδα» δε θα στρέφεται κατά της Ρωσίας.
Σημειώνεται πως οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες μόλις ημέρες πριν τη συνάντηση των δύο Προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας, Μπάρακ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ στα τέλη του Μάη στη Γαλλία, με επίκεντρο το θέμα της «ασπίδας».