ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Ζητούν ασυδοσία στις απολύσεις

Ρεσιτάλ νεοφιλελευθερισμού έδωσε χτες σύσσωμη η ηγεσία των ενώσεων ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, σχολών, φροντιστηρίων, ΤΕΕ, ΙΕΚ κλπ., με αφορμή την επικείμενη κατάθεση τροπολογίας που θα βάζει όριο στις απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι εκπρόσωποι των σχολαρχών δήλωναν ότι αν περάσει η τροπολογία, τα ιδιωτικά σχολεία θα εξωθηθούν σε κλείσιμο, ενώ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι επεμβαίνει στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι ίδιοι, απειλούν τώρα με κινητοποιήσεις σε περίπτωση που ψηφιστεί η τροπολογία.

Η επίμαχη τροπολογία έρχεται να αντικαταστήσει τα όσα ρυθμίζει ο νόμος 682/77 για τα εργασιακά θέματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με αυτή, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται δοκιμαστικά για δύο χρόνια, στη συνέχεια με τετραετή σύμβαση ορισμένου χρόνου, κατά την οποία δεν μπορούν να απολυθούν και στο τέλος της τετραετίας προσλαμβάνονται με σύμβαση αορίστου χρόνου. Ο εργοδότης δεν μπορεί να απολύσει περισσότερο από το 33% αναιτίως.

Οπως φάνηκε από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν ούτε αυτή τη ρύθμιση που αφήνει αρκετά παράθυρα για απολύσεις, και ζητούν πλήρη ασυδοσία στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών. Ιδιαίτερα τόνισαν την «προσφορά» της ιδιωτικής εκπαίδευσης που «παρουσιάζει μια ζηλευτή αποτελεσματικότητα» έναντι της δημόσιας, ενώ όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, η τροπολογία στερεί από τα ιδιωτικά σχολεία «από το βασικό τους πλεονέκτημα, που είναι η ελεύθερη επιλογή των εκπαιδευτικών τους και η λειτουργία τους κάτω από συνθήκες εσωτερικής αξιολόγησης και αξιοκρατίας».

Παρά την αγωνία της ηγεσίας του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ) να πείσει ότι η αντίδραση στην τροπολογία ξεκινά από ενδιαφέρον για την ποιότητα συνολικά της εκπαίδευσης, η προσέγγιση του όλου θέματος γίνεται από πλευρά επιχειρηματική, όπου η μονιμότητα και η διασφάλιση των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων είναι κόκκινο πανί για τους επιχειρηματίες. «Δίνουμε έναν αγώνα εμπροσθοφυλακής, θα ακολουθήσουν κι άλλοι τομείς του ιδιωτικού τομέα», δήλωνε χτες εκπρόσωπος του ΣΙΕΙΕ, ενώ ο εκπρόσωπος του ΕΒΕΑ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την παρέμβαση του κράτους στη λειτουργία των επιχειρήσεων (!).

Ωστόσο, η επιχειρηματολογία των σχολαρχών βρίσκει πάτημα στην αντιεκπαιδευτική πολιτική που ευνοεί την ιδιωτική παιδεία και την εμπορευματοποίηση των πάντων (οι σχολάρχες επανέφεραν το αίτημά τους για «εκπαιδευτική επιταγή», χρηματοδότηση δηλαδή των εργαζομένων για να πληρώνουν την ιδιωτική εκπαίδευση). Μία πολιτική που στο αίτημα της κοινωνίας για Παιδεία των λαϊκών αναγκών, προωθεί την Παιδεία για τους λίγους, ενώ εξαπολύει επίθεση στο δικαίωμα στη δουλιά, όχι μόνο των εκπαιδευτικών αλλά όλων των εργαζομένων.

ΣΧΟΛΕΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Δυναμικές κινητοποιήσεις

Με κλείσιμο όλων των γυμνασίων, λυκείων και ΤΕΕ της Ηγουμενίτσας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης απάντησαν χτες το πρωί μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι, εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Οι φορείς της πόλης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημαρχείου της Ηγουμενίτσας και στη συνέχεια με μια δυναμική και μαχητική πορεία κατευθύνθηκαν στη Νομαρχία όπου και επέδωσαν το ψήφισμα τής κινητοποίησης, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι αν και έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από τότε που άνοιξαν τα σχολεία ακόμα λείπουν πάνω από 80 εκπαιδευτικοί, ενώ ακόμα δεν έχουν σταλεί περίπου 30 τίτλοι βιβλίων.

Τραγική όμως είναι η κατάσταση και στο κτιριακό. Η εικόνα που επικρατεί είναι συγκροτήματα παμπάλαια που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες κατά τη δεκαετία του '70. Το 2ο ΕΛ στεγάζεται «προσωρινά» σε αίθουσες προκάτ εδώ και 12 χρόνια, περιμένοντας ακόμα το δικό τους σχολείο. Σε μεγάλα συγκροτήματα οι μαθητές είναι στοιβαγμένοι σε μικρές αίθουσες, ενώ κάθε ελεύθερος χώρος έχει μετατραπεί σε αίθουσα διδασκαλίας.

Στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της Ηγουμενίτσας αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι «όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της λεγόμενης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, μιας μεταρρύθμισης που ο στόχος της ήταν αυτός: Υποβαθμισμένα δημόσια σχολεία. Υποβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου των μαθητών. Υποβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού. Αναβάθμιση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας με όποια μορφή και αν εμφανίζεται. Ηδη διαφημίζεται το πρώτο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στην Ηγουμενίτσα».

Ολοι οι φορείς της πόλης δηλώνουν ότι αν δεν καλυφθούν τουλάχιστον άμεσα οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς και βιβλία θα προχωρήσουν σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις.

Δύναμη στον αγώνα η ψήφος στην ΕΣΑΚ ΔΕΕ

Ξεκινούν οι συνελεύσεις στους συλλόγους εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας

Ξεκίνησαν στους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας οι απολογιστικές γενικές συνελεύσεις, πολλές από τις οποίες είναι και εκλογικές για την ανάδειξη νέων διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ με αφορμή αυτή τη διαδικασία που ολοκληρώνεται στα τέλη Οκτώβρη, καλεί τους εκπαιδευτικούς με την ψήφο τους στην ΕΣΑΚ ΔΕΕ, με την ενεργό συμμετοχή στους αγώνες και τις μαζικές διαδικασίες να δυναμώσουν την ταξική προοπτική στο συνδικαλιστικό κίνημα, να ανοίξουν το δρόμο στον αγωνιστικό του προσανατολισμό.

Στη διακήρυξή της η ΕΣΑΚ ΔΕΕ αναφέρεται στην κατάσταση όπως διαμορφώνεται τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του αντιεκπαιδευτικού Ν. 2525/97, με τη φετινή χρονιά να ξεκινά, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «με τους χειρότερους οιωνούς» με ελλείψεις σε βιβλία και κενά σε εκπαιδευτικούς. «Η ζωή επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας πως η κατάργηση της επετηρίδας θα συνοδεύεται από την πολιτική της αδιοριστίας, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και την ένταση της πολιτικής ομηρίας των αδιορίστων και αναπληρωτών συναδέλφων μας», σημειώνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, ενώ αναφέρεται και στην καθήλωση και απαξίωση των μισθών των εκπαιδευτικών, τη σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας που ετοιμάζεται, το «ξεπάγωμα» των ασφαλιστικών μέτρων, την ανυπαρξία επιμόρφωσης η οποία ανατίθεται σε ιδιωτικούς φορείς και τέλος την αξιολόγηση. «Στόχος τους η πλήρης ιδεολογική μας χειραγώγηση και υποταγή, η σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας, η μονιμότητά μας και η κατηγοριοποίηση των σχολείων», τονίζει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ. «Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση μοναδική απάντηση αποτελεί ο ενωμένος, συντονισμένος, κοινός αγώνας όλων μας στη βάση του κλάδου. Είναι ανάγκη, συσπειρωμένοι στο μέτωπο των ταξικών δυνάμεων - το ΠΑΜΕ - μαζί με τους γονείς και όλο το λαό, παραμερίζοντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για ένα Ενιαίο 12χρονο Βασικό Υποχρεωτικό Σχολείο, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις, διεκδικώντας την Παιδεία που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος μας».

ΤΕΕ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σήμερα η συγκέντρωση της ΕΛΜΕ

Σήμερα στη 1 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των καθηγητών νομού Λάρισας για τις τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, βιβλία και τεχνολογικό εξοπλισμό που υπάρχουν στα ΤΕΕ. Τη συγκέντρωση, που θα γίνει στην πλατεία Νομαρχίας, διοργανώνει η ΕΛΜΕ Λάρισας. Τα ΤΕΕ στο νομό Λάρισας υπολειτουργούν, αν και συμπληρώθηκε ένας μήνας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Συνολικά υπάρχουν 133 κενά εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, ενώ λείπουν 26 αίθουσες διδασκαλίας και 19 εργαστήρια.

Παράλληλα με τους καθηγητές το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών ΤΕΕ Λάρισας σε ανακοίνωσή του επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Μας μιλούσαν για Παιδεία "ανοιχτών οριζόντων" και "ελεύθερη πρόσβαση". Ομως, "φάγαμε πόρτα" γιατί λένε ότι εμείς δεν "παίρνουμε" τα Γράμματα. Μας είπαν ότι έφτιαξαν τα ΤΕΕ για να μη χάνουμε τα χρόνια μας και για να μάθουμε από νωρίς μια τέχνη. Εμείς βρήκαμε διάλυση, εγκατάλειψη, κενά, ειδικότητες, που τη μια υπάρχουν, την άλλη δεν υπάρχουν, και χάσιμο χρόνου. Μας υποσχέθηκαν ότι θα παρακολουθήσουμε σχολές σύγχρονες, εξοπλισμένες. Βρήκαμε άσχετα ή καθόλου βιβλία, ανύπαρκτα εργαστήρια, ελλείψεις καθηγητών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ