ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Κλιμακώνεται η ένταση

Χωρίς τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα η περιοχή, μετά από 11 μέρες αποκλεισμού

Ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς χρησιμοποίησε για πρώτη φορά η «Χαμάς»

Από μεγάλη διαδήλωση χτες στη Γάζα, ενάντια στον ισραηλινό αποκλεισμό

Associated Press

Από μεγάλη διαδήλωση χτες στη Γάζα, ενάντια στον ισραηλινό αποκλεισμό
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Κλιμακώνεται η ένταση στη Λωρίδα της Γάζας για ενδέκατη συνεχόμενη μέρα, ενώ τα μεθοριακά περάσματα παραμένουν πάντα κλειστά, με αποτέλεσμα μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή να βρίσκεται προ των πυλών. Παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο της «Χαμάς» όσο και της ισραηλινής ηγεσίας ότι επιθυμούν τη συνέχιση της εκεχειρίας, η κατάσταση, χθες, άγγιξε νέα επίπεδα βίας μετά από την εκτόξευση αργά το βράδυ ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς που έπληξαν τα περίχωρα της ισραηλινής πόλης Ασκελόν.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πρόκειται για ρουκέτες ανάλογου τύπου των σοβιετικής κατασκευής «Γκραντ» και είναι η πρώτη φορά που τόσο μεγάλου βεληνεκούς όπλα χρησιμοποιούνται από τους μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας. Αν και δεν υπήρξαν θύματα στην Ασκελόν, το γεγονός και μόνο της χρησιμοποίησης νέων ρουκετών σήμανε συναγερμό στην ισραηλινή ηγεσία. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ συναντήθηκε εκτάκτως με τον υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπαράκ και την ηγεσία του στρατεύματος. Οπως όλα έδειχναν, τουλάχιστον, μέχρι χθες το βράδυ, δεν είχε αποφασιστεί καμία μεγάλης εμβέλειας στρατιωτική επιχείρηση.

Της εκτόξευσης ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς (την ευθύνη ανέλαβε αυτή τη φορά η ίδια η «Χαμάς»), είχε προηγηθεί νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, το πρωί, κατά την οποία τραυματίστηκαν δύο μαχητές της ισλαμιστικής «Τζιχάντ». Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι ετοιμάζονταν για εκτόξευση ρουκετών. Κάτι το οποίο έγινε αμέσως μετά και αυτοσχέδιες ρουκέτες «Κασάμ» έπληξαν την περίμετρο της πόλης Σντερότ.

Ανθρωπιστική τραγωδία

Να λειτουργήσουν άμεσα τα μεθοριακά περάσματα της Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να περάσουν τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα, ζήτησε από το Ισραήλ η επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μπενίτα Φερέρο - Βαλντέρ. Την ίδια στιγμή, η υπηρεσία αρωγής των προσφύγων του ΟΗΕ επανέλαβε ότι δεν έχει πλέον αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων να διανείμει στους περισσότερους από 750.000 Παλαιστίνιους που εξαρτώνται άμεσα από τη βοήθειά της και επαναδιατύπωσε το αίτημά της για άμεση άρση του αποκλεισμού.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται οι αμερικανικές επιθέσεις

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΠΕΣΑΒΑΡ.--

Χωρίς αντίκρισμα φαίνεται να είναι η επί μήνες συνεχιζόμενη «γκρίνια» της κυβέρνησης του Πακιστάν προς τις ΗΠΑ, προκειμένου να σταματήσουν τις επιθέσεις στο έδαφος της χώρας, από το κατεχόμενο Αφγανιστάν. Χτες, δύο μέρες μετά τη συνάντηση του Πακιστανού Προέδρου Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, σημειώθηκε νέο χτύπημα αμερικανικών πυραύλων στην περιοχή του Ουαζιριστάν. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις αρχές, 12 «ισλαμιστές αντάρτες να χάσουν τη ζωή τους», όταν οι πύραυλοι κατέστρεψαν ένα σπίτι σε απομακρυσμένο χωριό της περιοχής, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες από τους κατοίκους έκαναν λόγο για «πολλούς νεκρούς».

Μόνο τις τελευταίες μέρες, πάνω από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αμερικανικές επιθέσεις, μεταξύ τους και πολλά παιδιά. Ο λαός της χώρας βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, δεδομένου ότι στις περιοχές των φυλών εξακολουθούν και οι «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» του πακιστανικού στρατού εναντίον των «ισλαμιστών ανταρτών». Γεγονός που οξύνει όλο και περισσότερο το αντιαμερικανικό αίσθημα στο Πακιστάν και αναγκάζει την κυβέρνηση και τις αρχές σε διαβήματα προς τις ΗΠΑ προκειμένου να γλιτώσουν τη δημόσια εικόνα τους... Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις είναι «απαραίτητες», για να «εξαλείψουν την τρομοκρατία», αφού δεν μπορούν οι τοπικές αρχές.

Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός της CIA υπερασπιζόμενος την κατοχή στο Αφγανιστάν, αλλά και το σφυροκόπημα του Πακιστάν, ως χώρα εξαγωγής πολέμου, ισχυρίστηκε ότι η «αμερικανική πίεση στην Αλ Κάιντα, κοντά στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν, έχει θέσει την οργάνωση "εκτός ισορροπίας", αλλά από την περιοχή εξακολουθεί να προέρχεται η μεγαλύτερη απειλή για τρομοκρατικές ενέργειες στις ΗΠΑ». Σημείωσε δε ότι συζήτησε το θέμα και με τον επικεφαλής της πακιστανικής αντικατασκοπίας, Αχμεντ Σούζα Πασά και υπήρξε συναντίληψη ως προς το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η απειλή».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΡΩΣΙΑ
«Αναθέρμανση» σχέσεων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τηρώντας ίσες διπλωματικές αποστάσεις αλλά, ουσιαστικά, «κλίνοντας» προς ανατολάς, ο Γάλλος Πρόεδρος και προεδρεύων της ΕΕ, Νικολά Σαρκοζί, ολοκλήρωσε τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η ευρω-ρωσική συνάντηση κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια, εστίασε την προσοχή της στα σχέδια ανάπτυξης αντιπυραυλικής ασπίδας από τις ΗΠΑ πάνω από την Ευρώπη, στη διεθνή οικονομική κρίση, στην τωρινή κατάσταση στη Ν. Οσετία και στις οικονομικές σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας.

Να μην προχωρήσει στην ανάπτυξη πυραύλων στο ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα, στα σύνορα με την Πολωνία, πριν πραγματοποιηθεί ευρεία σύνοδος προκειμένου να τεθούν «νέα θεμέλια για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ, μέσα στους πρώτους μήνες του 2009, ζήτησε από τον Ρώσο Πρόεδρο ο Νικολά Σαρκοζί. Ο προεδρεύων της ΕΕ δήλωσε ότι έλαβε θετική απάντηση από το Ρώσο Πρόεδρο που εμφανίστηκε πρόθυμος να συνεργαστεί με την ΕΕ «για μια νέα πανευρωπαϊκή ασφάλεια».

Προφανώς, η «θετική» απάντηση του Μεντβέντεφ σχετίζεται με την αποστροφή Σαρκοζί ότι «η ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ δε θα φέρει ασφάλεια στην Ευρώπη αλλά αντίθετα θα περιπλέξει την κατάσταση και θα οδηγήσει σε οπισθοδρόμηση στα ζητήματα της ασφάλειας». Η συγκεκριμένη δήλωση Σαρκοζί, που είναι και η πρώτη σαφής επίκριση από σύμμαχο των ΗΠΑ, έγινε δεκτή με χαμόγελο ικανοποίησης από τον Ρώσο Πρόεδρο.

Για ικανοποιητική «εγγύτητα» θέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ ως προς τη διεθνή οικονομική κρίση έκανε λόγο ο Γάλλος Πρόεδρος χαρακτηρίζοντας «σημαντικές τις ρωσικές απόψεις». Επίσης, προανήγγειλε την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών για την ενίσχυση της συνεργασίας τους, που είχαν «παγώσει», τον Αύγουστο, εξαιτίας του πολέμου στη Γεωργία.

Πάντως, οι δύο άνδρες δε φάνηκαν να συμφωνούν στο κατά πόσο πρέπει να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από δύο περιοχές της νότιας Οσετίας (την κοιλάδα Αχαλγκόρι και Κοντόρι).

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ενίσχυση της κατοχής με εντολή Ομπάμα

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε αύξηση των βρετανικών κατοχικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, κατά 2.000 στρατιώτες, αναφέρονται πληροφορίες, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να ανταποκριθεί σε αίτημα του νεοεκλεγέντος Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, για ενίσχυση των στρατευμάτων κατοχής στην περιοχή. Ενίσχυση της κατοχής ζήτησαν από τη Βρετανία και αξιωματούχοι της αφγανικής κυβέρνησης, ενώ επανειλημμένες είναι και οι δηλώσεις του εγκάθετου Προέδρου Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος χαρακτηρίζει τα επιπλέον κατοχικά στρατεύματα «απαραίτητα», την ίδια στιγμή που κατηγορεί τις κατοχικές δυνάμεις για τους θανάτους αμάχων και χύνει κροκοδείλια δάκρυα, κάνοντας λόγο για την «ανάγκη περισσότερης προσοχής στους στόχους».

Παράλληλα, οι «Ταλιμπάν», με συνέντευξη του εκπροσώπου τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, στο ραδιόφωνο, ζήτησαν από τις ξένες δυνάμεις να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι τα σχέδια του Μπ. Ομπάμα να ενισχύσει τις κατοχικές δυνάμεις δε θα νικήσουν τους αντάρτες, με το κλίμα να γίνεται όλο και χειρότερο για τον αφγανικό λαό, που είναι θύμα τόσο των επιθέσεων των «Ταλιμπάν», όσο και των κατοχικών δυνάμεων.

ΣΕΡΒΙΑ
Στυγνή λιτότητα μέσω ΔΝΤ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Πάγωμα μισθών και συντάξεων και μείωση των δημόσιων δαπανών για το 2009 επιβάλλει στο σερβικό λαό η αντιλαϊκή συμφωνία που υπέγραψε χτες στο Βελιγράδι η κυβέρνηση του Σέρβου πρωθυπουργού Μίρκο Τσέτκοβιτς με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το προσεχές 15μηνο.

Με τη συμφωνία αυτή, η Σερβία εντάσσεται στο σχέδιο υποστήριξης του ΔΝΤ και θα μπορέσει, εάν κριθεί αναγκαίο, να κάνει χρήση δανείου ύψους 516 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2009. Επίσης, ορίστηκε ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό δε θα πρέπει να ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ, ενώ πλαφόν για τον πληθωρισμό τέθηκε το 8% συν - πλην δυο μονάδες.

Η Σέρβα υπουργός Οικονομικών Ντιάνα Ντραγκουτίνοβιτς δήλωσε ότι το 2009 θα μειωθούν οι επιδοτήσεις των εταιρειών του Δημοσίου και κυρίως του Οργανισμού Σιδηροδρόμων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως επίσης και στον αγροτικό τομέα. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας, Ράντομιρ Γέλασιτς, ανέφερε ότι με στόχο τη μείωση των δαπανών μέσα στο 2009 δε θα εγκριθεί κανένα δάνειο, άμεσο ή έμμεσο (με την αγορά κρατικών ομολόγων), για το δημόσιο τομέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ