ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2007
Σελ. /40
ΜΑΡΚΕΣ ΚΑΙ ΓΟΥΝΤΙ ΑΛΕΝ
«Το βιολί» που ξέρει να πολεμάει!

Καλή σοδειά η κινηματογραφική εβδομάδα που αρχίζει σήμερα. Γιατί υπάρχει «Το βιολί», του Μεξικάνου Φρανσίσκο Βάργκας. Μια ταινία γεμάτη συγκίνηση. Δεν είναι αντιγραφή του Μπουνιουέλ, είναι της κατεύθυνσης Μπουνιουέλ. Λαϊκός κινηματογράφος, με εξπρεσιονιστικά στοιχεία, στη φόρμα και στο περιεχόμενο.

Πίσω από «Το βιολί», με απόσταση, έρχεται η πλούσια παραγωγή, «Ερωτας στα χρόνια της χολέρας», του Μάικλ Νιούελ. Μια επαγγελματική, αλλά καθαρά εμπορικών προσανατολισμών προσπάθεια, να μεταφερθεί στην οθόνη το ομότιτλο μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Αλλη μια «βιαστική» δουλιά του Γούντι Αλεν! «Το Ονειρο της Κασσάνδρας», ακροθιγώς, και μόνον στιγμές στιγμές, θυμίζει ότι η ταινία γυρίστηκε από τον πολύ πνευματώδη Αμερικάνο δημιουργό!

Μετά τις τρεις παραπάνω θετικές, τελικά, ταινίες έρχεται, πάλι, το χάος..! «1.000 μίλια έρωτα», του Ακίμ Μπορνχάκ. Η ζωή και το «έργο» ενός μοντέλου. Ενα από τα χειρότερα πρότυπα που πέρασε ποτέ από την οθόνη! Ακολουθεί η αλλοπρόσαλλη αστυνομική περιπέτεια, «Shoot em Up», του Μάικλ Ντέιβις. Γύρω από ένα μωρό διάφορες συμμορίες αλληλοεξοντώνονται! Τελευταία, στην κυριολεξία, η ταινία video game του Ξαβιέ Γκενς, «Hitman, Ο Εκτελεστής 47»! Πληρωμένος δολοφόνος αποχτάει... συνείδηση! Σιγά, μας πείσατε!

ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ ΒΑΡΓΚΑΣ
Το βιολί

Η ταινία είναι παραγωγής του 2006. Ομως, σε ξεγελάει! Μοιάζει για «παλιά». Καθώς οι θαυμάσιες ασπρόμαυρες εικόνες της δείχνουν να προέρχονται από έναν «παλιότερο» κινηματογράφο. Εναν κινηματογράφο που απέφευγε το ιλουστρασιόν, όπως ο διάολος το λιβάνι. Γιατί ήταν τίμιος κινηματογράφος, που αναζητούσε την ουσία και όχι τον εύκολο εντυπωσιασμό! Η ταινία διαθέτει υψηλή αισθητική. Και κινείται με άνεση ανάμεσα στο ρεαλισμό και το σουρεαλισμό.

Ενας γέρος βιολιστής, ο γιος του αντάρτης, ο εγγονός του, ο μελλοντικός βιολιστής ή αντάρτης, ανάλογα με τις περιστάσεις, και ένας «μαύρος» αξιωματικός! Κοντά σε αυτά τα τέσσερα πρόσωπα ολόκληρο το Μεξικό! Δοσμένο, βέβαια, με εξαιρετική οικονομία (λίγοι στρατιώτες, λίγοι αντάρτες και λίγος χορός (ο λαός).

Από τις πρώτες σκηνές της ταινίας ο Βάργκας, με τρομερή αφαίρεση, μας «μπάζει» στην ουσία της υπόθεσης. Το Μεξικό είναι κάτω από την μπότα του στρατού. Ο οποίος βιάζει, τρομοκρατεί, σκοτώνει. Και ενώ όλα φαίνονται «μαύρα και άραχνα», ενώ όλα φαίνονται να έχουν υποχωρήσει κάτω από την απειλή και το φόβο, ενώ όλα δείχνουν πως ο λαός έχει αποδεχτεί την κατάσταση, βλέπουμε πως όλο αυτό το σκηνικό, όλη αυτή η εξωτερική πραγματικότητα, τελικά, δεν είναι η αλήθεια! Ο λαός δεν υποχωρεί, ακόμα και όταν φοβάται! Ακόμα και όταν ξέρει πως θα του πάρουν το κεφάλι. Παντού ο στρατός, παντού και η αντίσταση!

Η ταινία μιλάει σε πρώτο επίπεδο, είναι, όμως, και αλληγορική. Αν ο θεατής προσπαθήσει μπορεί να γευτεί πολλές βαθύτερες, από το πρώτο επίπεδο, γεύσεις. Ας πάρουμε, για παράδειγμα, τη σκηνή στην οποία ο παππούς - βιολιστής διηγείται στον εγγονό του την ιστορία του κόσμου (μια προσπάθεια λαϊκής διαλεκτικής). Η διήγηση ενώ δείχνει απλή, έχει -και αυτή- πολλά επίπεδα. Σε πρώτο επίπεδο, μας διηγείται την πορεία του κόσμου, από τις πρωτόγονες κομμουνιστικές κοινότητες μέχρι τις μέρες μας. Την ίδια στιγμή, όμως, ενώ φαίνεται ότι λέει απλώς ένα «παραμύθι» στον εγγονό για να τον καθησυχάσει, την ίδια στιγμή, είναι φανερό, πως γίνεται η μεταβίβαση της εμπειρίας από γενιά σε γενιά! Την ίδια στιγμή της διήγησης γίνεται και η παράδοση της σκυτάλης! Ο γέρος φεύγει, ο εγγονός έρχεται. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Η πορεία του κόσμου πρέπει να συνεχιστεί!

Σχεδόν οι περισσότερες σκηνές της ταινίας έχουν πολλά επίπεδα. Δεν είναι, ακριβώς, αυτό που δείχνουν με την πρώτη ματιά. Με προσεκτικότερο κοίταγμα, νέα μηνύματα αναβλύζουν. Οπως για παράδειγμα η σκηνή, στην οποία ο «μαύρος» αξιωματικός ζητάει από το γέρο βιολιστή να παίξει μουσική και εκείνος χαϊδεύει μια το βιολί, μία το πιστόλι και, παρότι ξέρει πως κινδυνεύει η ζωή του, του απαντάει: τέλειωσαν, πια, οι μουσικές (πάμε για σύγκρουση). Και αυτό είναι, μπορεί να είναι ένα μήνυμα -προτροπή, για τους Λατινοαμερικανούς, αλλά και τους άλλους λαούς του κόσμου!

Μέρες μπορεί κάποιος να γράφει για «Το βιολί»! Και όλα αυτά όχι για κάποιο Μπεν Χουρ. Για μια ταινία «απλή» και «μικρή», μιλάμε! Για μια ταινία που μοιάζει με τη δημοτική ποίηση, η οποία, μέσα σε λίγες γραμμές, κρύβει του κόσμου τη σοφία. Ο γέρος βιολιστής χρησιμοποιεί το βιολί του ανάλογα με τις ανάγκες του κόσμου. Πότε για να του γαληνέψει την ψυχή με τη μουσική, και πότε για να μεταφέρει σφαίρες κρυμμένες στη θήκη του. Και τα κάνει και τα δυο «απλά» και «ήρεμα». Γιατί τα θεωρεί και τα δυο απαραίτητα και αναγκαία.

Πράγματι, η ταινία είναι ένας ύμνος στον απλό άνθρωπο. Και μπορεί να αναφέρεται στο Μεξικό, γιατί κάπου έπρεπε να αναφέρεται, στην ουσία, όμως, αναφέρεται σε όλους μας. Και μάλιστα διαχρονικά. Και μάλιστα και προς τα πίσω και προς τα μπροστά! Αφορά, ίσως, ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική, όπου το αντάρτικο είναι μέρος της καθημερινής ζωής. Καθώς τα καταπιεστικά καθεστώτα πολλών χωρών της περιοχής σπρώχνουν τους λαούς στην ένοπλη σύγκρουση. Ο παρατηρητικός θεατής μπορεί να βοηθηθεί στα συμπεράσματά του ότι μεγάλες ελπίδες για το παγκόσμιο ένοπλο κίνημα κυοφορούνται σε αυτή την περιοχή του κόσμου. Η ταινία το καταδείχνει αυτό. «Το Βιολί», χωρίς ενδοιασμούς, αποφαίνεται πως ο ένοπλος αγώνας είναι σχεδόν μονόδρομος τουλάχιστον για τη Λατινική Αμερική!..

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη, αν δε μιλούσαμε για την αισιοδοξία «Του βιολιού». Σαν γνήσιο λαϊκό έργο είναι βαθιά αισιόδοξο. «Πότε θα γυρίσουμε παππού;» ρωτάει ο εγγονός (στο χωριό τους, από το οποίο τους έδιωξε ο στρατός). «Οταν οι καιροί θα είναι καλύτεροι». «Και πότε θα είναι καλύτεροι;»... «Σύντομα, σύντομα», απαντάει εκείνος.

Ο γέρος βιολιστής, ο κεντρικός ήρωας της ταινίας, δεν είναι επαγγελματίας ηθοποιός. Είναι πραγματικός λαϊκός βιολιτζής! Ενας από τους αξιότερους του Μεξικού. Ομως, στην ταινία του Βάργκας, που είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, ο γέρος (Δον Ανχελ Ταβίρα) δίνει ρεσιτάλ ηθοποιίας! Του οφείλει πολλά η ταινία! Στο πρόσωπό του γράφεται η πείρα του κόσμου. Ο Δον Ανχελ Ταβίρα είναι ένα λαϊκό διαμάντι. Καλοί είναι και οι υπόλοιποι ηθοποιοί (επαγγελματίες και ερασιτέχνες). Είναι φανερό, πως πέρα από τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν για να διεκπεραιώσουν τους ρόλους τους, όλοι τους πίστεψαν στο έργο, έδωσαν κομμάτια από τον εαυτό τους. «Το βιολί» έγινε δική τους υπόθεση!

Παίζουν: Δον Ανχελ Ταβίρα, Νταγκομπέρτο Γκάμα, Γκεράρδο Ταρασένα.

ΜΑΪΚΛ ΝΙΟΥΕΛ
Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας

Η πιστή μεταφορά στον κινηματογράφο ενός μυθιστορήματος και μάλιστα ογκώδους και ιδιαίτερα λεπτομερούς στις περιγραφές, όπως είναι το ομότιτλο αφήγημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, είναι σχεδόν αδύνατη. (Κάτι ήξερε και ο ίδιος ο Μάρκες, ο οποίος δίσταζε για τη μεταφορά του). «Μοιραία», λοιπόν, ο κινηματογραφικός «Ερωτας στα Χρόνια της Χολέρας», από όποιον και αν γινόταν ταινία, αναγκαστικά θα ήταν ...περίπου το βιβλίο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το ...περίπου, απομακρύνθηκε πάρα πολύ. Και απομακρύνθηκε, κυρίως, από την ουσία του! Απομακρύνθηκε από τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα του.

Ο θεατής της ταινίας του Μάικλ Νιούελ, θα περιοριστεί μόνον στον έρωτα! Το περιβάλλον, ο χώρος και ο χρόνος πολύ λίγο απασχόλησαν τους δημιουργούς της ταινίας. Το περιβάλλον, όμως, στο μυθιστόρημα έχει αξία και είναι αυτό που δίνει αξία και στον έρωτα! Η «χολέρα», είτε αυτή είναι πραγματική (αρρώστια), είτε είναι μεταφορική (προκαταλήψεις, κλπ.), δε φαίνεται ευκρινώς στην ταινία, σε αντίθεση με το βιβλίο που είναι κυρίαρχη! Ο Γκαρσία της αποδίδει μεγάλες ευθύνες. Μην ξεχνάμε πως μιλάμε για τη Λατινική Αμερική του τέλους του προπερασμένου και των αρχών του περασμένου αιώνα! Περιόδους που η «χολέρα», η κάθε λογής «χολέρα», έκανε θραύση!

Αν, λοιπόν, δεν είστε ιδιαίτερα φίλοι της πιστής μεταφοράς και ικανοποιείστε να «ζήσετε», απλώς, ένα ερωτικό ρομάντζο, ένα ρομάντζο χωρίς μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές αναφορές, αν νιώθετε, απλώς, την ανάγκη να «ζήσετε» μια «τραγική» ερωτική ιστορία, η ταινία θα σας καλύψει. Αν, μάλιστα, είστε λίγο τολμηροί, μπορείτε να βγάλετε και το μαντίλι σας και να σκουπίσετε τα δάκρυά σας!

Η ταινία, βέβαια, δεν είναι, ακριβώς, μελό. Προσπαθεί να κρατηθεί σε κάποιο ύψος! Στιγμές - στιγμές διαθέτει και χιούμορ. Επίσης, είναι αρκετά φροντισμένη παραγωγή και, αν ο θεατής δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, τον αποζημιώνει! Καθώς διαθέτει αρκετά συμπαθητικούς ηθοποιούς, καλή έγχρωμη φωτογραφία, κάποια αξιόλογα ντεκόρ και ορισμένα καλά κοστούμια.

Σωστά καταλάβατε. «Ο Ερωτας Στα Χρόνια Της Χολέρας», είναι ένα «σοβαρό» εμπορικό έργο! Η ιδιότητα του εμπορικού, βέβαια, το υποχρεώνει να γίνει «ευχάριστο», παραβλέποντας κάποιες «λεπτομέρειες», οι οποίες, αν υπήρχαν, θα του άλλαζαν χαρακτήρα, θα το έκαναν καλλιτεχνικό έργο. Πέρα από το «περιβάλλον», για το οποίο αναφέρθηκα, ελλείψεις διαπιστώνονται και στην ψυχολογία των ηρώων. Οι κεντρικοί ήρωες δεν πατάνε γερά στα ποδάρια τους, με αποτέλεσμα να μειώνεται το «δράμα» τους. Η Φερμίνα αλλάζει γρήγορα - και αδικαιολόγητα - αισθήματα. Ο Φλορεντίνο από την αρχή αντιδρά σαν ψυχικά ανώριμο άτομο. (Τέτοιοι ήρωες βέβαια δε βγάζουν μεγάλες κραυγές, δε μεταφέρουν μεγάλα συναισθήματα).

Τέλος πάντων, ας μην προχωρήσουμε! Κρατήστε το γεγονός ότι ένας έρωτας, έστω και κουτσός, κράτησε 51 χρόνια, 9 μήνες και 4 ημέρες! Τόσα χρόνια περίμενε ο Φλορεντίνο τη Φερμίνα! Και αυτό, από μόνο του, είναι ένα επίτευγμα! Και μη δώσετε σημασία στο «ψεύτικο» μακιγιάζ του ζευγαριού, αλλά και άλλων ηρώων, όταν εμφανίζονται σε μεγάλες ηλικίες. Αυτά συμβαίνουν στα καθαρά εμπορικά έργα!

Παίζουν: Χαβιέ Μπαρντέμ, Τζοβάνα Μετσοτζιόρνο, Μπέντζαμιν Μπρατ, Καταλίνα Σαντίνο Μπρένο, Λιβ Στράιμπερτ, κ.ά.

ΓΟΥΝΤΙ ΑΛΕΝ
Το όνειρο της Κασσάνδρας

Οι ταινίες δεν είναι πουκάμισα για να «ράβεις» μία κάθε χρόνο! Ακόμα και αν είσαι καλός ράφτης, όπως είναι οι Γούντι Αλεν. Η ταχύτητα, είναι σίγουρο, θα σε σπρώξει στις στραβοβελονιές. Τρεις ταινίες μέσα σε τρία χρόνια! Δε γίνονται αυτά τα πράγματα! Η ποσότητα θα σε οδηγήσει σε τσαπατσουλιές, σε προχειρότητες! Ιδιαίτερα αν γράφεις ο ίδιος και το σενάριο. Είναι, πέρα από καθετί άλλο, και ζήτημα χρόνου. Δε γεμίζουν έτσι οι σελίδες, δε γεννιούνται έτσι εύκολα τα πλάνα, η επιλογή των ηθοποιών, οι πρόβες, οι μουσικές και πάει λέγοντας! Δεν είναι φαστ φουντ οι ταινίες! Είκοσι τέσσερις ώρες έχει η μέρα, δεν έχει τριακόσιες!

Τέλος πάντων! Ο κόσμος καίγεται, τι διάλεξε, λέτε, ο Γούντι Αλεν, ένας από τους πιο πνευματώδεις ανθρώπους της Αμερικής, να μας πει! Σε μια περίοδο που άλλοι συνάδελφοί του, με λιγότερο ταλέντο και λιγότερες πνευματικές ικανότητες, με την κριτική τους ματιά προσπαθούν να αφυπνίσουν τους πατριώτες τους, εκείνος μετακόμισε στο Λονδίνο και μας διηγείται μικρές και ασήμαντες ιστορίες. Δυο αδέρφια, λέει, το ένα επιπόλαιο και φαντασμένο και το άλλο, εργατικό μεν αλλά χαρτοπαίκτης, στριμώχνονται, όπως είναι φυσικό, οικονομικά. Πάνω στην ώρα έρχεται ένας πλούσιος θείος, ο οποίος συντηρεί την οικογένεια, και τους ζητάει να σκοτώσουν το λογιστή του, που τον εκβιάζει. Και αμέσως ξεκινάει η «κωμωδία», που έχει και «κοινωνικές προεκτάσεις»! Χαιρετίσματα!

Χαιρετίσματα, γιατί ακόμα και αυτό τα αδύνατο θέμα, αν είχε περισσότερο μόχθο, θα ήταν σίγουρα ένα κάποιο θέμα! Τώρα, όμως, μοιάζει με τις φτωχές μερίδες, «λίγο από γιουβέτσι». Κρίμα.

Κρίμα, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε για ποιον άνθρωπο μιλάμε! Μιλάμε για τον άνθρωπο που σκόρπισε άφθονο γέλιο, αλλά και μεγάλο προβληματισμό. Που κάθε ταινία του ήταν και ένα καλλιτεχνικό γεγονός. Μιλάμε για τον άνθρωπο, ο οποίος ξεσκέπασε άριστα τον μικροαστισμό. Αλλά και έσκυψε βαθιά στην ανθρώπινη συνείδηση και «ψυχή», όταν πέρασε από τις κωμωδίες στις «σοβαρότερες» ταινίες!

Παίζουν: Γίουαν Μακ Γκρέγκορ, Κόλιν Φάρελ, Τόμι Γουίλκινσον.

ΑΚΙΜ ΜΠΟΡΝΧΑΚ
1.000 μίλια έρωτα

«Η περιπετειώδης ζωή της Ούσι Ομπερμάγιερ, της γυναίκας - σύμβολο της σεξουαλικής απελευθέρωσης και της γυναικείας χειραφέτησης στη Γερμανία, στη δεκαετία του '70, γίνεται μια απολαυστική ταινία, γυρισμένη σε Γερμανία, Ινδία και Μεξικό. Σεξ, ναρκωτικά και ροκ-εν-ρολ, είναι τα συστατικά της ταινίας αυτής, που λειτουργεί και σαν ένα ιστορικό αλμανάκ... Μια γεύση από το Βερολίνο του 1968, ένα κρυφό κοίταγμα από την κλειδαρότρυπα στα δωμάτια των Rolling Stones, ένα μακρύ ταξίδι στα βάθη της Αφρικής και της Ινδίας, ένας ύμνος στην ελευθερία και την αγάπη για τη ζωή».

Τα παραπάνω είναι μέρος της περίληψης της ταινίας. Σας τα μεταφέρω ατόφια για να καταλάβετε για τι είδους καλλιτεχνικό έργο μιλάμε! Μιλάμε για μια ταινία, η οποία δεν έχει ούτε την ελάχιστη καλλιτεχνική και κοινωνική ευθύνη. Ηρωοποιεί άκριτα, για να μην πω σκόπιμα, ένα άδειο κορίτσι, που στα δεκαέξι του έφυγε από το σπίτι του και αφού σπατάλησε τη ζωή του «στο σεξ, τα ναρκωτικά και το ροκ-εν-ρολ», χωρίς να την ακουμπήσει η πολιτική, ούτε καν το ξεσήκωμα του '68, ούτε ο πόλεμος στο Βιετνάμ, παρότι δίπλα της έβραζε ο τόπος, και σήμερα, πια, κουρασμένη από την έντονη ζωή «ζει πλούσια σε κάποιο τροπικό νησί». Η κυρία αυτή, για να βρίσκει χρήματα για τα ταξίδια της και την «ανέμελη» ζωή της, δάνειζε το γυμνό κορμί της στα εξώφυλλα του Playboy και σε άλλα του ιδίου φυράματος περιοδικά.

Αυτή η «θαυμάσια» γυναίκα, αυτό το πρότυπο «χειραφέτησης», στην ταινία του κ. Μπορνχάκ παρουσιάζεται σαν ένα άξιο και γοητευτικό κοινωνικό πρότυπο. Σαν παράδειγμα για μίμηση! Το ευτυχισμένο τέλος της, άλλωστε (σήμερα ζει πλούσια και ευτυχισμένη σε ένα τροπικό νησί), διώχνει κάθε φόβο για αναποδιές! Ούτε μια κριτική ματιά. Ούτε ένα κριτικό σχόλιο! Και μετά απορούμε, πώς γεμίζουν οι κοινωνικές χωματερές σύριγγες! Πώς το κάθε νόστιμο κοριτσάκι γίνεται γλάστρα και κουνάει τα γυμνά οπίσθιά του χειροκροτούμενο από τη μάνα της και τον πατέρα της, κάτω από την καθοδήγηση του κάθε τηλεοπτικού μικροαπατεωνίσκου!

Φαίνεται να ξεπέφτω σε ηθικολογία! Δεν έχω, δυστυχώς, άλλα όπλα! Θέλω να προειδοποιήσω. Αυτά τα έργα, παρότι μοιάζουν, δεν είναι καθόλου αθώα. Λειτουργούν σαν προπομποί! Σαν κράχτες! Καλλιεργούνε το έδαφος, λειαίνουν τις συνειδήσεις και στέλνουν χιλιάδες κορίτσια στην μπάρα! Θυμίζω, απλώς, πως η βιομηχανία πορνό είναι η τέταρτη κατά σειρά σε κέρδη βιομηχανία στον κόσμο.

Παίζουν: Ναταλία Αβελον, Ματίας Σβεϊνγκχόφερ, Μίλαν Πέσχελ, Γκιόργκ Φρίντιχ, κ.ά.

..

Sneak Previews

Τι σημαίνει αυτό;

Τώρα τελευταία τα γραφεία διανομής βρήκαν ένα «κόλπο» για να «δοκιμάζουν» την ταινία πριν τη βγάλουν στις αίθουσες. Θέλοντας να «ανιχνεύσουν» την «απήχηση» που θα έχει η ταινία στους θεατές, για να ξέρουν πόσες κόπιες να βγάλουν, δημιουργούν αλλεπάλληλες πρεμιέρες! Σήμερα, αύριο, μεθαύριο και την Κυριακή, λοιπόν, σε έναν κεντρικό κινηματογράφο της Αθήνας, και σε μια βραδινή προβολή, θα «δοκιμάζεται» η νέα ταινία του Νίκου Περάκη.

Η ταινία (κανονικά) θα βγει στις αίθουσες την άλλη Πέμπτη!

ΜΑΪΚΛ ΝΤΕΪΒΙΣ
Shoot 'em up

Αλλο ένα «αθώο» κινηματογραφικό έργο. Αυτό μάλιστα έχει και «πλάκα»! Ενας πολύ σκληρός άντρας βρίσκεται να προστατεύει ένα μωρό, που κάποιοι θέλουν να το σκοτώσουν. Ο σκληρός άντρας, μπράβο του, γίνεται τρυφερός και προστατευτικός. Πάνω από το πτώμα του θα περάσουν για να σφάξουν το μωρό οι Ηρώδες!

Με το ένα του χέρι, λοιπόν, πιάνει ένα τεράστιο όπλο και με το άλλο του το μωρό (σε μερικές σκηνές αληθινό μωρό) και γίνεται το έλα να δεις. Είναι τόσο μεγάλη η «πλάκα» που, πια, δε μετράς πτώματα, παύει να σε ενδιαφέρουν οι σκοτωμοί. Απορροφάσαι από το θέαμα. «Ευχαριστιέσαι» δολοφονίες!

Τώρα, αν αυτό σημαίνει και καθημερινό φίλιωμα με τη βία, σιγά τα λάχανα! Εδώ έχουμε αληθινά πτώματα από το Ιράκ και θα μας βλάψουν τα ψεύτικα; Δεν ξέρω, τι να πω, σκεφτείτε και εσείς κάτι! Εγώ πάντως τα βλέπω αλληλοσυμπληρούμενα! Μέρος του ιδίου σχεδίου. Φυσικά καθένα με το βάρος του.

Παίζουν: Κλάιβ Οουεν, Μόνικα Μπελούτσι, Πολ Τζιαμάτι.

ΞΑΒΙΕ ΓΚΕΝΣ
Hitman, εκτελεστής 47

Το «καλλιτέχνημα» πριν βρει άσυλο στη μεγάλη οθόνη έκανε βόλτες στα σπίτια μας σαν video game. Τώρα που λύθηκαν τα χέρια του, περισσότερα χρήματα, καλύτερα εφέ, μεγαλύτερη επιφάνεια (οθόνη) για δράση, ξεσάλωσε!

Ενας μυστήριος και αγέλαστος τύπος, ξυρισμένος γουλί και άψογα ντυμένος, πληρωμένος δολοφόνος το επάγγελμα, αναλαμβάνει να σκοτώσει κάποιον πολιτικό στη Ρωσία! Εκεί τα πράγματα μπλέκονται και το παλικάρι μάς βγαίνει αισθηματίας. Αντί να σώσει το κεφάλι του, να πάρει τα λεφτά και να την κοπανίσει, όπως κάνουν όλοι οι σοβαροί πληρωμένοι δολοφόνοι, αυτός ερωτεύεται μικρή Ρωσίδα και γίνεται μύλος!

Το μόνο «αξιοσημείωτο» στην ταινία, που ενδεχομένως κάποιος να πρόσεχε, είναι η προσπάθεια του πρωταγωνιστή, αλλά και των άλλων ηθοποιών, να μοιάζουν στα ανθρωπάκια του video game. Κατά τα άλλα, μη βασανίζεστε!

Παίζουν: Τίμοθι Ολιφαντ, Ντάγκρεϊ Σκοτ, Ολγα Κουριλένκο, Ούλριχ Τόμσεν, κ.ά.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ