ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πιο βαθιά στον πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας»

Θετικά ανταποκρίνεται στο νέο πακέτο αιτημάτων της κυβέρνησης των ΗΠΑ για ενεργότερη συμμετοχή στο Αφγανιστάν, στο Ιράν, στο Ιράκ, στις συλλήψεις μουσουλμάνων εξτρεμιστών

Ετοιμη να χωθεί πιο βαθιά στον πόλεμο των ΗΠΑ «κατά της τρομοκρατίας» και στις επεμβάσεις ανά τον κόσμο εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη θετικά στο νέο πακέτο αιτημάτων που της υπέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση διά στόματος του πρεσβευτή της στην Αθήνα.

Ο Τσαρλς Ρις, στην προχτεσινή ομιλία του στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, παρουσίασε δημόσια τα αιτήματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αξιώνοντας την αποδοχή τους από την ελληνική κυβέρνηση. Η τελευταία απάντησε χτες διά του εκπροσώπου της, που όχι μόνο δεν αποδοκίμασε ή απέρριψε τις αξιώσεις της Ουάσιγκτον, αλλά άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι «το σκέφτεται» και μάλλον τα αντιμετωπίζει θετικά.

Φυσικά, δε θεωρείται τυχαίο ο χρόνος που ο Αμερικανός πρέσβης επέλεξε να εντείνει τις πιέσεις, λίγες μέρες μετά την επίθεση με ρουκέτα στην αμερικάνικη πρεσβεία, γεγονός που καθιστά πιο «ευάλωτη» την ελληνική κυβέρνηση στις πάσης φύσεως αξιώσεις των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρέσβης ζήτησε από την κυβέρνηση να αυξήσει τη στρατιωτική συμμετοχή της στο Αφγανιστάν, αξιώνοντας μάλιστα να «βγουν εκτός των ορίων της Καμπούλ» το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα. «Χωρίς τη δυνατότητα να κινηθούν και εκτός Καμπούλ, οι άνδρες του ελληνικού Μηχανικού δεν μπορούν να κατασκευάσουν υποδομές όπου οι Αφγανοί πολίτες τις χρειάζονται απελπισμένα», ήταν το «αφοπλιστικό» επιχείρημα του ανθύπατου, ενόψει της σημερινής έκτακτης συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, που θα αποφασίσουν για την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.

Επίσης ζήτησε πιο ενεργό εμπλοκή στην κλιμακούμενη επέμβαση στο Ιράν και υποστήριξη των οικονομικών κυρώσεων. «Η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει ένα σημαντικό ρόλο σε αυτό το θέμα, ενθαρρύνοντας την ΕΕ να εγκρίνει σκληρότερες οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εμφαση έδωσε και στη φρούρηση των συνόρων της χώρας και τη λήψη μέτρων κατά των μεταναστών ώστε να εμποδίσουν την είσοδο σε μουσουλμάνους εξτρεμιστές. Στο πλαίσιο της «(αντι)τρομοκρατικής συνεργασίας» ζήτησε τη συμμετοχή στην παγκόσμια τράπεζα φακελώματος με βάση τα βιομετρικά δεδομένα (δακτυλικά αποτυπώματα, ίριδα ματιών), ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ κ.ο.κ.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει επανειλημμένως ότι είναι συγκεκριμένη η παρουσία που έχει σε ειρηνευτικές αποστολές. Δεν έχει τίποτε άλλο να προσθέσει, όσον αφορά την παρουσία της στο Αφγανιστάν. Είναι γνωστό το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται αυτή η παρουσία», ήταν η «επιλεκτική» απάντηση του Ευ. Αντώναρου, όταν κλήθηκε από το «Ρ» να σχολιάσει τα αιτήματα του Τ. Ρις. Για τα υπόλοιπα, εκτός του Αφγανιστάν, ο εκπρόσωπος άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, λέγοντας ότι «όταν γίνουν αντικείμενο διεθνούς πολιτικής, τότε η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί».

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Στο δρόμο που χαράζουν ΕΕ και ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα κριτήρια της ΕΕ και των ΗΠΑ ερμηνεύει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στη Σερβία.

Σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα LE FIGARO η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας για τις εκλογές στη Σερβία, υποστήριξε πως «τα αποτελέσματα έδειξαν ξεκάθαρα, ότι στη Σερβία υπάρχει μια πλειοψηφία υπέρ της Ευρώπης και υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Τα αποτελέσματα είναι καλά τόσο για την Ευρώπη όσο και για τη Σερβία, η οποία θα κληθεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση των Βαλκανίων. Εάν η μελλοντική κυβέρνηση έχει τη θέληση να συνεργαστεί με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, τότε, χωρίς καθυστέρηση, θα πρέπει να προτείνουμε στο Βελιγράδι ένα δρόμο που θα ενθαρρύνει την προσέγγισή του με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις διαβουλεύσεις για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, η Ελληνίδα υπουργός υποστήριξε πως «έχουμε πάντα το χρόνο και τα μέσα να πετύχουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, ακόμα και αν δεν ευχαριστεί κανέναν. Είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Βρισκόταν σε πόλεμο πριν από 15 χρόνια. Αυτό το ξεχνάμε πολύ συχνά. Δεν πρέπει να βιαστούμε. Κανένας δε θα πρέπει να ταπεινωθεί. Θα πρέπει να ωριμάσουν οι σκέψεις, πριν φθάσουμε σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Μιλώντας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας η Ντόρα Μπακογιάννη είπε: «Θέλουμε να οικοδομήσουμε την Ευρώπη των αξιών, όχι ένα θρησκευτικό κλαμπ. Εάν η Τουρκία δέχεται και σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο σύνολό του, θα μπορέσει να βρει τη θέση της στην Ενωση. Οφείλουμε να της δώσουμε μια ευκαιρία, όχι όμως μία λευκή επιταγή. Ανάμεσα στα δύο, η διαφορά είναι τεράστια. Εάν όμως η εναρμόνιση είναι πλήρης, και η ένταξη θα πρέπει να είναι πλήρης».

Αναφερόμενη, τέλος, στην επαναφορά της συζήτησης για το «Ευρωσύνταγμα» από την Α. Μέρκελ, η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε:

«Εκανε πολύ καλά η κυρία Μέρκελ, μολονότι δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις πριν από τις γαλλικές εκλογές. Δεν μπορούμε να παραμένουμε επ' άπειρον σε σκέψεις. Πρέπει να επαναπροσεγγίσουμε τους πολίτες. Είναι πολύ νωρίς, για να φθάσουμε σε κάποιον συμβιβασμό, αλλά μπορούμε, τουλάχιστον, να συμφωνήσουμε στους κανόνες του παιγνιδιού. Οι Ελληνες, όπως και τα δύο τρίτα των κρατών - μελών της ΕΕ, που επικύρωσαν το ευρωσύνταγμα, δε θέλουν μια αναποτελεσματική Ευρώπη. Η επέτειος της Συνθήκης της Ρώμης του 1957 θα μπορούσε να είναι η καταλληλότερη στιγμή για να κάνουμε απολογισμό των κατακτήσεων, που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία πενήντα χρόνια. Θεωρούμε συχνά την Ευρωπαϊκή Ενωση σαν κάτι δεδομένο, ένα γεγονός κεκτημένο, ξεχνώντας ότι πρόκειται για ένα πρωτοφανές και μοναδικό εγχείρημα: για πρώτη φορά οι λαοί αποφάσισαν να οικοδομήσουν ένα κοινό σπίτι, χωρίς να τους το έχει επιβάλλει ένας εξωτερικός παράγοντας».

ΚΑΒΑΛΑ
Αντίθετοι στον ελλιμενισμό των ΝΑΤΟικών πλοίων

Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι φορείς της περιοχής

Ο αγώνας του λαού της Καβάλας θα ματαιώσει τα σχέδια για ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ, όπως πριν μερικά χρόνια ανέτρεψε τις αποφάσεις για ΝΑΤΟικό λιμάνι στη Ν. Πέραμο.

Αυτό επισήμαναν οι εκπρόσωποι δέκα φορέων της Καβάλας που συμμετείχαν σε σύσκεψη, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων στο λιμάνι της Καβάλας. Στη διάρκεια της συνάντησης συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ώστε να έρθει σε επαφή με άλλους φορείς της πόλης για τον καλύτερο συντονισμό των κινητοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες επισκέφθηκε την πόλη ο ναυτικός ακόλουθος της αμερικάνικης πρεσβείας και είχε επαφές με θεσμικούς φορείς και αρχές του Νομού Καβάλας, καθώς και με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας. Οπως έγινε γνωστό, κατά τη συνάντηση με τους τοπικούς φορείς έγινε λόγος για μία επίσκεψη το χρόνο στο λιμάνι της Καβάλας 5-6 πολεμικών πλοίων και άλλων τόσων υποστηρικτικών, που θα φέρουν πολιτικό προσωπικό. Θα επισκέπτονται την πόλη το χρόνο περίπου 20.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ για «σκοπούς αναψυχής, ψυχαγωγίας, τουρισμού», όπως ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Στο κείμενο των φορέων της Καβάλας που επιγράφεται «Νέα "Τρούμπα", Νέα Σούδα θέλουν την Καβάλα», αναφέρεται:

«Αποτελεί βάναυση πρόκληση για το λαό της περιοχής μας η απαίτηση για ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ. Πρόκληση αποτελεί και το χλιαρό και αναποτελεσματικό, όπως απέδειξε η πρόσφατη εμπειρία, αίτημα των αρμόδιων τοπικών φορέων (νομάρχης, δήμαρχος, αστυνομικός διευθυντής, πρόεδρος Οργανισμού Λιμένα Καβάλας) για εγγυήσεις καλής συμπεριφοράς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Εμείς είμαστε αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη. Αλλοι είναι οι σκοποί των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων. Θέλουν προγεφυρώματα και στηρίγματα για το αιματοκύλισμα των λαών».

Η Αλέκα Παπαρήγα στη ΝΕΤ

Την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, φιλοξενεί ο Κ. Ζούλας στην εκπομπή «PRESS» της ΝΕΤ, αυτή την Κυριακή, σε απευθείας μετάδοση, στις 12.30 το μεσημέρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ