Ο Γιώργος Ανεμογιάννης, μπροστά σε μακέτες θεατρικών κοστουμιών του |
Ο Γιώργος Ανεμογιάννης γεννήθηκε το 1916 στο Ηράκλειο Κρήτης. Παιδί πλούσιας οικογένειας, ξέφυγε από τις μεγαλοαστικές παραδόσεις της. Μετά το γυμνάσιο επέλεξε να πάει στη Βιέννη -θεατρικό κέντρο της Ευρώπης εκείνη την εποχή χάρη στο κορυφαίο σκηνοθέτη και δάσκαλο στην Ακαδημία Θεάτρου της Βιέννης, Μαξ Ράινχαρντ, από τους πρωτοπόρους του εξπρεσιονισμού στο γερμανικό θέατρο. Ο Γ. Ανεμογιάννης παρακολούθησε τα σεμιναριακά μαθήματα του Ράινχαρντ και έπειτα σπούδασε στη Σκηνογραφική Σχολή του Πολυτεχνείου της Βιέννης. Μετά τις σπουδές του επέστρεψε στην Αθήνα και το 1939 άρχισε τη συνεργασία του με το θίασο της κορυφαίας ηθοποιού της εποχής, Μαρίκας Κοτοπούλη, η οποία «αγκάλιασε» και άλλους Ελληνες καλλιτέχνες - «μαθητές» του Ράινχαρντ. Ο Ανεμογιάννης, με τα σκηνικά, κυρίως, αλλά και τα κοστούμια του «εισήγαγε» στο ελληνικό θέατρο ένα θεαματικό, ελληνικής «ταυτότητας» εξπρεσιονισμό. Με τη Μ. Κοτοπούλη συνεργάστηκε μέχρι το 1957 (έγραψε και βιβλίο για εκείνην), για να ακολουθήσει μακρόχρονη συνεργασία με το θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη και με όλους τους μεγάλους αθηναϊκούς θιάσους στις δεκαετίες του 1960 και 1970. Η θεαματικότητα των σκηνικών και κοστουμιών του κορυφώθηκε στα είδη της επιθεώρησης (ιδιαίτερα στο θέατρο «Ακροπόλ») και των μιούζικαλ. Στο ενεργητικό του είχε περισσότερες από 500 παραστάσεις (η τελευταία ήταν η «Μικρή γοργόνα» το 1999, στο θέατρο «Ελυζέ»), ελληνικά και ξένα βραβεία και άλλες διακρίσεις.
Εννέα χορωδίες από όλη την Ελλάδα, με 500 και πλέον χορωδούς, θα συμμετέχουν στην 5η Πανελλήνια Συνάντηση Χορωδιών, που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στα Τρίκαλα. Τη συνάντηση διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Τρικκαίων και η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων και θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων. Θα συμμετέχουν οι χορωδίες: Πολιτιστικός Σύλλογος Αρτας «Ο Μακρυγιάννης», Μεικτή Δημοτική Χορωδία Καλαμπάκας, Μεικτή Χορωδία του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης «ο Αριστοτέλης», Μουσικοφιλολογικός Ομιλος «ΟΡΦΕΥΣ» Λευκάδος, Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας (Σάββατο), Απολλώνειος Χορωδία Βόλου, Χορωδία «Κοραής» Θεσσαλονίκης, Χορωδία Μουσικού Συλλόγου Τυρνάβου, Πολυφωνική Χορωδία Δήμου Βόλου (Κυριακή). Θα παρουσιάσουν ένα ευρύ ρεπερτόριο με έργα όλων των εποχών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και με συνθέσεις σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών.
Να υποβάλουν σχετική αίτηση μέχρι τις 10 του Νοέμβρη προσκαλεί το ΥΠΠΟ τους ενδιαφερόμενους για την τρίχρονης θητείας θέση του διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ). Αίτηση μπορούν να υποβάλουν Ελληνες ή πολίτες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι πρέπει να είναι αρχιμουσικοί, μουσικοσυνθέτες, μουσικολόγοι, μόνιμοι αρχιμουσικοί ή μουσικοί, ή μουσικοί εκτελεστές των Κρατικών Ορχηστρών (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, της Λυρικής Σκηνής), ή ιδιώτες ή δημόσιοι υπάλληλοι - μουσικοί εκτελεστές αναγνωρισμένου κύρους και κατέχουν άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας. Η αίτηση συνοδευόμενη από αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα και τα οριζόμενα ειδικότερα προσόντα υποβάλλεται προς: Υπουργείο Πολιτισμού, Διεύθυνση Μουσικής (υπόψη κυρίας Αλεξίου, τηλ:210-82.01.738 - 740, Μπουμπουλίνας 20, Τ.Κ. 106 82 - Αθήνα).
Στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66, Θησείο) του Δήμου Αθηναίων, ξεκινά σήμερα (6μ.μ.) το «5ο Παζάρι Αντίκας» που διοργανώνει το «Σωματείο Αρχαιοπωλών και Εμπόρων Εργων Τέχνης». Θα διαρκέσει έως και την Κυριακή. Είσοδος ελεύθερη.
Στην Ακαδημία Αθηνών θα γίνουν οι εξής ομιλίες: Στις 25/10 (7μμ) ο νέος ακαδημαϊκός Αθανάσιος Φωκάς θα μιλήσει με θέμα «Τα μαθηματικά και ο εγκέφαλος». Στις 27/10, με την ευκαιρία της 28ης Οκτωβρίου ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος θα μιλήσει για «Τη συμβολή της Ελλάδας στην έκβαση του πολέμου: μια επαναθεώρηση» και ο Χρύσανθος Χρήστου για την «Τέχνη στον αγώνα των Ελλήνων».
Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), με σκοπό να παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό η παράδοση των Σαρακατσαναίων, φιλοξενείται έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας αφιερωμένη στη ζωή και τις δραστηριότητες των Σαρακατσάνων.
«Ο ιταλικός και ο ελληνικός κινηματογράφος των μεταπολεμικών χρόνων: μία αμοιβαία ιστορική, κοινωνική και γλωσσική κληρονομιά», είναι το θέμα του στρογγυλού τραπεζιού, που θα φιλοξενηθεί σήμερα (11 π.μ.) στη Στοά του Βιβλίου. Τη συζήτηση οργανώνουν το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μουσείο Κινηματογράφου του Τορίνο, με ομιλητές τους: Βασίλη Βαφέα, Κώστα Βρεττάκο, Βιτσέντσο Καμερίνο, Φώτο Λαμπρινό, Θανάση Ρεντζή, Ροζίτα Σώκου, Λουτσιάνα Σπίνα. Συντονιστής ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος.
Η Αποστολία Παπαδαμάκη και το χοροθέατρο «quasi stellar» παρουσιάζουν (24, 25, 26, 27, 31/10 και 1, 2, 3/11, 9μμ) στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) την παράσταση «The Beauty Series». H παράσταση πραγματεύεται τη σύγκρουση της εικόνας με την ταυτότητα, της φόρμας με το περιεχόμενο.
Οι εκδόσεις «Κέδρος», με την αιγίδα της ουγγρικής πρεσβείας, οργανώνουν (25/10, 9 μ.μ.) στο θέατρο «Αλμα» (Ακομινάτου 15-17) εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Ούγγρου ποιητή Αττίλα Γιόζεφ. Ο «Κέδρος» στο παρελθόν είχε εκδώσει ποιήματα του Α. Γιόζεφ, σε μετάφραση των Γιάννη Ρίτσου και Νικηφόρου Βρεττάκου, κάποια από τα οποία θα διαβάσει ο ηθοποιός Αλέξανδρος Λογοθέτης.