Αιτήματα πάγια για τον κόσμο του βιβλίου, όπως η προστασία των βιβλιοπωλείων από το κράτος, η αλλαγή φορολογικής πολιτικής για εκδότες και βιβλιοπώλες, η εφαρμογή και στην πράξη της ενιαίας τιμής του βιβλίου.
Βέβαια, ο πρόεδρος του ΣΕΒΑ φρόντισε - εξίσου επιμελώς - να αμβλύνει όσο μπορούσε τη διατύπωση των αιτημάτων, διανθίζοντας το λόγο του - ειδικότερα την εισαγωγή του - με «ύμνους» προς τον Κ. Σημίτη, με αφορμή τη- για πρώτη φορά- εγκαινίαση της έκθεσης από πρωθυπουργό. Λες και επρόκειτο για «κοσμογονία» η προσέλευση κοστουμαρισμένων υπουργών, υφυπουργών και βουλευτών στην έκθεση, υπό τους ήχους της μπάντας του Δήμου Αθηναίων, με ρεπερτόριο από το «Κουάντα Να μέρα» μέχρι τον Εθνικό Υμνο - γύρω από μια εξέδρα «πηγμένη» στις ελληνικές σημαίες και τα «ελληνοχριστιανικά» εμβλήματα του δήμου, ισχυρή παρουσία αστυνομικών και ασφαλιτών και με κάμποσους κλακαδόρους στην πλατεία. Με λίγα λόγια, μόνο εγκαίνια έκθεσης βιβλίου δε θύμιζε το όλο σκηνικό.
Ολα αυτά, λοιπόν, «έστρωσαν το χαλί» στον πρωθυπουργό, για να αποφύγει να μιλήσει επί της ουσίας, αλλά... να θυμηθεί τα φοιτητικά του χρόνια στη Γερμανία (!), να αναγνώσει μια «έκθεση ιδεών» περί της ευτυχίας που δίνει η ανάγνωση (σ.σ. όταν βέβαια είναι γεμάτο το στομάχι...), να αναμασήσει την παλιά υπόσχεση υπουργών Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, περί δημιουργίας 300 σχολικών βιβλιοθηκών, και να πανηγυρίσει(!) για την - ουσιαστικά ανύπαρκτη - πολιτική της κυβέρνησής του για το βιβλίο. Το... χαρούμενο μετεκλογικό «δρώμενο» έληξε με βόλτα του πρωθυπουργού στα περίπτερα της έκθεσης. Αφήνοντας, μετά την αναχώρησή του εννοείται, τους δυστυχείς λάτρεις του βιβλίου να δουν με την ησυχία τους την έκθεση...
Η ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας δεν είναι μόνο ένας δείκτης εξέλιξης, αλλά συχνά και απειλής. Τα τελευταία χρόνια αυτό αφορά και στο χώρο του βιβλίου, όπου αλλάζουν τα δεδομένα και χρειάζεται να μπουν όρια και να ληφθούν μέτρα προστασίας. Μπροστά στα νέα δεδομένα, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διοργανώνει (19, 20, 21/5) στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού συνέδριο με θέμα «Νέες τεχνολογίες, ηλεκτρονικό εμπόριο και βιβλίο». Τι σημαίνει το διαδίκτυο για την παραγωγή και διανομή του βιβλίου; Σε ποιες προδιαγραφές πρέπει να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις; Πώς πρέπει να ενημερωθούν οι καταναλωτές; Αλλάζει ή όχι η μορφή του βιβλίου; Θα εξακολουθούμε να διαβάζουμε πάνω σε χαρτί; Το συνέδριο διαρθρώνεται στις παρακάτω έξι ενότητες: «Βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων, Κατάλογοι κυκλοφορούντων βιβλίων και το Ιντερνετ», «Κοινές υπηρεσίες δικτύου για τις λαϊκές βιβλιοθήκες στην κοινωνία των Πληροφοριών», όπου θα συζητηθούν οι δυνατότητες των ελληνικών βιβλιοθηκών για ανάπτυξη τέτοιων προγραμμάτων. Επίσης, «Ηλεκτρονικό εμπόριο στο χώρο του βιβλίου μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ επιχειρήσεων και κοινού». Εδώ θα συζητηθούν θέματα αγοράς, συμμαχιών στο ηλεκτρονικό εμπόριο και κίνδυνοι που εγκυμονούνται, επιπτώσεις στο σύστημα της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου. Ειδικότερα σε θέματα εμπορίου αναφέρεται η ενότητα «Τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία και η Νέα δικτυακή οικονομία», δεδομένου ότι τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία κάνουν την εμφάνισή τους και στη χώρα μας. Οι δυο τελευταίες ενότητες είναι «Ηλεκτρονική Μεταβίβαση Δεδομένων: Νέες εξελίξεις, Προβλήματα και Προοπτικές» και «Ηλεκτρονική Μεταφορά Κειμένων, Ηλεκτρονικά βιβλία και η πρόκληση των κατά παραγγελία εκτυπώσεων». Ειδικότερα με την ηλεκτρονική μεταβίβαση κειμένων απειλούνται να καταργηθούν όλοι οι ενδιάμεσοι κρίκοι ανάμεσα στο συγγραφέα και τον αναγνώστη και είναι ορατός ο κίνδυνος να καταργηθεί ακόμα και το χαρτί ως υλικό υπόβαθρο της ανάγνωσης.
Στο συνέδριο εκτός από τους εκπροσώπους των εκδοτών - βιβλιοπωλείων και των Πανεπιστημίων συμμετέχουν και εταιρίες, που βέβαια ευελπιστούν να πάρουν ένα μεγάλο κομμάτι στο μοίρασμα της ηλεκτρονικής παραγωγής και διακίνησης βιβλίου. Και βέβαια αυτό θα επιφέρει την οριστική εξαφάνιση των μεσαίων και μικρών εκδοτικών οίκων και βιβλίων. Ετσι από τα πάνελ δε λείπουν ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, η εταιρία «Αλις», η εταιρία «Δίκτυο Ερμής ΑΕ» κ.ά. Την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι των φορέων των εκδοτών και των βιβλιοπωλών λείπουν από το συνέδριο...
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Κατά τη συνεδρίαση, πρόεδρος εξελέγη ο γλύπτης Μιχάλης Παπαδάκης. Αντιπρόεδρος ο Γιάννης Καρούσος (ζωγράφος αγιογράφος). Γενική γραμματέας η Ρένα Ανούση (χαράκτρια). Ταμίας ο Κώστας Ρόθος (γλύπτης). Μέλη: Γιάννης Μητράκας (έφορος Τμήματος Ζωγραφικής). Ελισάβετ Βάλβη (έφορος Τμήματος Γλυπτικής). Γιώργος Βλασσόπουλος (έφορος Τμήματος Χαρακτικής). Σωτήρης Βάρβογλης (έφορος Τμήματος Διακοσμητικής). Μέλη του νέου ΔΣ είναι επίσης οι: Παύλος Σάμιος (ζωγράφος), Λίλη Μπακογιάννη (κεραμίστρια), Γιώργος Σαπουνάς (ζωγράφος).
Ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Πολιτισμού τα Κρατικά Βραβεία «Μελίνα Μερκούρη» και τα Κρατικά Βραβεία Χορού για το έτος 1999. Με το Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» τιμήθηκαν οι: Γεωργία Αδαμοπούλου, ζωγράφος, για τις εικαστικές ενότητες «Αντικειμενικές ιστορίες» και «Σε περίπτωση κινδύνου» και την εικαστική παρέμβαση «Οδοί των επισήμων». Βραβείο απονεμήθηκε στο μουσικό Σωκράτη Σινόπουλο για τη μουσική του στο έργο «Γέρμα» του Λόρκα, που ανέβηκε το 1999 από την Ομάδα Χορού «Πρόσκαιρη Σύνθεση».
Τα Κρατικά Βραβεία Χορού απονεμήθηκαν ως εξής: Βραβείο Καλύτερης Παραγωγής στην «Ομάδα Εδάφους» για την παράσταση «Ανθρώπινη Δίψα». Βραβείο Καλύτερης Χορογραφίας στον Κωνσταντίνο Ρήγο για την παράσταση «Το ρινγκ» της Ομάδας Χορού «Οκτάνα». Βραβείο καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής Σύνθεσης για Χορό στους Αγη Γυφτόπουλο και Δημήτρη Δεσύλλα για την παράσταση «Ζαρντέν» της Ομάδας Χορού «Σιν κουα Νον». Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στον Γιάννη Ντοντσάκη, για την ερμηνεία του στην παράσταση «Κουρσάρος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στις χορεύτριες Αγγελική Στελλάτου για την παράσταση «Ανθρώπινη Δίψα» και στην Αλίνα Στεριανού για την παράσταση «Κουρσάρος».
Ανθολογία Ελληνίδων λογοτεχνών κυκλοφόρησε στη Γαλλία με τίτλο «Φωνές Ελληνίδων γυναικών». Στις 448 σελίδες του τόμου ανθολογούνται 47 γυναίκες συγγραφείς και ποιήτριες. Η έκδοση κυκλοφορεί και στα ελληνικά. Οπως μας πληροφορεί η συγγραφέας Ερση Λάγκε, η ανθολογία διαβάζεται σε πανεπιστήμια της Γαλλίας και γίνεται αντικείμενο διαλέξεων. Η Ε. Λάγκε εκφράζει την ευχή και ελπίδα για επανάληψη τέτοιων ή ανάλογων πρωτοβουλιών με στόχο τη διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό.