Την ανάγκη να παραμείνει πράσινο το άλσος Ριζάρη, επαναβεβαίωσε στη χτεσινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων. Το θέμα ήρθε εκτός ημερήσιας διάταξης από τη σύμβουλο της πλειοψηφίας Φωτεινή Πιπιλή, με αφορμή την ψήφιση του νόμου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σημειώνεται πως το θέμα είχε έρθει και σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο από τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα». Σύμφωνα με το νόμο για τους Ολυμπιακούς προβλέπεται και η δημιουργία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης από το Ιδρυμα Γουλανδρή εντός του άλσους.
Το Συμβούλιο, εξέφρασε την ομόθυμη θέση του να γίνει πράσινο όλο το άλσος Ριζάρη. Παράλληλα, έκανε δεκτή την πρόταση της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», σύμφωνα με την οποία, δε θα μείνει απλά στη διατύπωση του αιτήματος να μείνει πράσινο το άλσος Ριζάρη. Αντιθέτως, όρισε 5μελή διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία θα προχωρήσει σε διαμαρτυρία στα συναρμόδια για το νόμο υπουργεία. Τέλος, δεσμεύτηκε - σύμφωνα με την πρόταση που υπερψηφίστηκε - να προχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα.
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ) - Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων σημειώνει με σχετικό δελτίο Τύπου «την ανάγκη να σταματήσει η λογική της οικοδόμησης και των τελευταίων ελεύθερων χώρων και να βρεθεί εναλλακτική χωροθέτηση για την ανέγερση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης».
Αναφέρει παράλληλα: «Η πρόβλεψη στο άρθρο 14 του νομοσχεδίου για τα ολυμπιακά έργα, διάταξης για την παραχώρηση 12 στρεμμάτων στο Αλσος Ριζάρη για τη δημιουργία Μουσείου σύγχρονης τέχνης δίνει τη χαριστική βολή, καθώς και η εξαφάνιση των ελεύθερων χώρων αποτελεί ορατό κίνδυνο. Το Αλσος Ριζάρη είναι σημαντικός χώρος και αποτελεί "νησίδα" μεταξύ των μεγάλων κτιριακών συγκροτημάτων που το περιβάλλουν».
Τεράστιο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο χαρακτηρίζουν το επικείμενο ξεπούλημα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) οι τεχνικοί της εταιρίας, οι οποίοι ζητούν να παραμείνει ενιαία και δημόσια η ΟΑ.
Σε ανοιχτή της επιστολή η Ενωση Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροπλάνων ΟΑ (ΕΠΤΑΟΑ) επισημαίνει ότι η ΟΑ έχει εγκαταλειφθεί ενόψει της ιδιωτικοποίησης και λειτουργεί περισσότερο με τη δύναμη της αδράνειας και το φιλότιμο των εργαζομένων. Υπογραμμίζει ότι η κρατική ΟΑ ουδέποτε επιδοτήθηκε για τις άγονες γραμμές, όπως τα ιδιωτικά ΚΤΕΛ και οι ναυτιλιακές εταιρίες. Τώρα, όμως, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την προκήρυξη διαγωνισμού για να εκχωρήσει σε ιδιώτες την εκμετάλλευση των άγονων γραμμών, έναντι φυσικά αδράς επιδότησης!
Οι τεχνικοί αεροπλάνων της ΟΑ θεωρούν ότι η εταιρία έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση: Μπορεί να βασιστεί στη μέγιστη ασφάλεια που παρέχει σήμερα και στην αγάπη και προτίμηση του απόδημου ελληνισμού, ώστε να συνεχίσει τον εθνικό και κοινωνικό ρόλο της και να αποτελέσει αναντικατάστατο δημόσιο εργαλείο ελέγχου των ναύλων και της ασφάλειας των πτήσεων στη χώρα, παρέχοντας έτσι φτηνές και ασφαλείς αερομεταφορές.
Ειδικότερα για την τεχνική βάση της ΟΑ, η ΕΠΤΑΟΑ καταγγέλλει ότι ενώ είναι αναγνωρισμένη σαν μια από τις καλύτερες στον κόσμο, τα τελευταία χρόνια με εντολές της διοίκησης απορρίπτει συστηματικά προσφορές εκατοντάδων εκατ. δρχ. από ξένους αερομεταφορείς για επισκευές αεροσκαφών, λόγω έλλειψης προσωπικού!
Για την προσφορά του ομίλου «ΑΧΟΝ» του Θ. Λιακουνάκου, που είναι ο πρώτος υποψήφιος αγοραστής της ΟΑ, η ΕΠΤΑΟΑ καταγγέλλει ότι η προσφορά αυτή (100 εκατ. ευρώ) ισοδυναμεί με την αξία ενός αεροσκάφους της εταιρίας. Στην ουσία δηλαδή, αν υπάρξει τελικά συμφωνία, το 51% της ΟΑ θα χαριστεί στο Λιακουνάκο, ενώ το κράτος για να διατηρήσει το 49% θα καταβάλει 96 εκατ. ευρώ.
Πέθανε χτες σε ηλικία 81 ετών ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Κυριάκος Σιμόπουλος. Η κηδεία του γίνεται, σήμερα Σάββατο στις 11.30 π.μ. από το νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου.
Ο Κυριάκος Σιμόπουλος γεννήθηκε στο Καστανοχώρι του Νομού Ηλείας. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για την αντιστασιακή του δράση την περίοδο της κατοχής εξορίστηκε στη Μακρόνησο την περίοδο 1948-1951, όπου τέσσερις φορές κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του από τα βασανιστήρια.
Εργάστηκε σαν δημοσιογράφος, από το 1951, σε πολλές εφημερίδες, ενώ από το 1961 επιμελούνταν, στο ραδιόφωνο της ΕΙΡ, την εκπομπή «Ο κόσμος του βιβλίου», την οποία σταμάτησε η χούντα το 1967. Επί χούντας διεγράφη από την ΕΣΗΕΑ, στην οποία επανεγράφη με τη μεταπολίτευση «ως μηδέποτε διαγραφείς». Εκτός της δημοσιογραφίας, ο Κ. Σιμόπουλος συνέγραψε πολλά βιβλία, κυρίως ιστορικά, ενώ έκανε και μεταφράσεις. Διετέλεσε διευθυντής Σύνταξης στην Ιστορία και Προϊστορία του ελληνικού έθνους του Χριστόπουλου και, αμέσως, μετά τη δικτατορία παραιτήθηκε.
Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται, εκτός των άλλων τα έργα: «Ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα» (1970-1975), «Πώς είδαν οι ξένοι την Ελλάδα του '21», «Βασανιστήρια και Εξουσία» (1987), «Ξενοκρατία, Μισελληνισμός και Υποτέλεια» (1989), «Η διαφθορά της εξουσίας» (1992), «Η λεηλασία και η καταστροφή των ελληνικών αρχαιοτήτων» (1993), «Διδάγματα κοινωνικοπολιτικά των παροιμιών όλων των εθνών» κ.ά. Στο μεταφραστικό έργο του Κ. Σιμόπουλου περιλαμβάνονται διηγήματα του Αντον Τσέχοφ, το «Δεύτερο φύλο» της Σιμόν ντε Μποβουάρ κ.ά.
Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του και αποχαιρετά το φίλο, πολύτιμο συνάδελφο «ο οποίος διακρίθηκε σ' όλη του τη ζωή για τους κοινωνικούς του αγώνες και υπηρέτησε την ελληνική δημοσιογραφία με ευθύνη, αρετή, ήθος και αγωνιστικότητα».
Σε ύφεση ήταν χτες η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στις 8 του Οκτώβρη στη θέση Ανω Πηγάδια της περιοχής Καρυάς Ολύμπου. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης προχτές το απόγευμα τραυματίστηκε στη σπονδυλική στήλη ο εποχικός πυροσβέστης Αθανάσιος Πολύμερος. Για τη διακομιδή του στο νοσοκομείο έσπευσε στην περιοχή ελικόπτερο που δεν κατάφερε να επέμβει λόγω του απόκρημνου της περιοχής, αλλά και της προχωρημένης ώρας. Του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από γιατρούς του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι και παρέμειναν κοντά του όλη τη νύχτα. Χτες το πρωί πυροσβέστες της ΕΜΑΚ μετέφεραν τον τραυματία σε σημείο όπου μπορούσε να προσεγγίσει ελικόπτερο, το οποίο τον μετέφερε σε νοσοκομείο της Λάρισας.
Η φωτιά στην περιοχή είναι σε ύφεση. Στην αντιμετώπισή της παίρνουν μέρος δύο ελικόπτερα, εφτά οχήματα με 30 υπαλλήλους, πεζοπόρο τμήμα με 46 άτομα και τμήμα της 2ης ΕΜΑΚ με 20 άνδρες. Υπό έλεγχο βρίσκονται οι μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, προχτές το απόγευμα, σε δασική έκταση στις περιοχές Βασιλικός και Βατούδι Δήμου Κυλιομένου, στη Ζάκυνθο. Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχουν 16 πυροσβεστικά οχήματα με 50 υπαλλήλους, πεζοπόρο τμήμα 18 ατόμων, τρία αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.
Σε εξέλιξη βρίσκονταν μέχρι χτες το βράδυ πυρκαγιά σε δασική έκταση στη θέση Ζάρακας των Μολάων Λακωνίας. Στην περιοχή επικρατούν δυνατοί άνεμοι, ενώ επεμβαίνουν 66 πυροσβέστες με 22 οχήματα, τρία αεροπλάνα, τρία ελικόπτερα και πεζοπόρο τμήμα 30 ατόμων. Η ίδια κατάσταση επικρατούσε χτες στην Κρυόβρυση Ηλείας, στο Τρίκορφο Ναυπάκτου, στη Λάγια της ανατολικής Μάνης και στη Δεσκάτη Γρεβενών.