Σάββατο 13 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» ο δημοσιογράφος Κυριάκος Σιμόπουλος

Πέθανε χτες σε ηλικία 81 ετών ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Κυριάκος Σιμόπουλος. Η κηδεία του γίνεται, σήμερα Σάββατο στις 11.30 π.μ. από το νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου.

Ο Κυριάκος Σιμόπουλος γεννήθηκε στο Καστανοχώρι του Νομού Ηλείας. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για την αντιστασιακή του δράση την περίοδο της κατοχής εξορίστηκε στη Μακρόνησο την περίοδο 1948-1951, όπου τέσσερις φορές κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του από τα βασανιστήρια.

Εργάστηκε σαν δημοσιογράφος, από το 1951, σε πολλές εφημερίδες, ενώ από το 1961 επιμελούνταν, στο ραδιόφωνο της ΕΙΡ, την εκπομπή «Ο κόσμος του βιβλίου», την οποία σταμάτησε η χούντα το 1967. Επί χούντας διεγράφη από την ΕΣΗΕΑ, στην οποία επανεγράφη με τη μεταπολίτευση «ως μηδέποτε διαγραφείς». Εκτός της δημοσιογραφίας, ο Κ. Σιμόπουλος συνέγραψε πολλά βιβλία, κυρίως ιστορικά, ενώ έκανε και μεταφράσεις. Διετέλεσε διευθυντής Σύνταξης στην Ιστορία και Προϊστορία του ελληνικού έθνους του Χριστόπουλου και, αμέσως, μετά τη δικτατορία παραιτήθηκε.

Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται, εκτός των άλλων τα έργα: «Ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα» (1970-1975), «Πώς είδαν οι ξένοι την Ελλάδα του '21», «Βασανιστήρια και Εξουσία» (1987), «Ξενοκρατία, Μισελληνισμός και Υποτέλεια» (1989), «Η διαφθορά της εξουσίας» (1992), «Η λεηλασία και η καταστροφή των ελληνικών αρχαιοτήτων» (1993), «Διδάγματα κοινωνικοπολιτικά των παροιμιών όλων των εθνών» κ.ά. Στο μεταφραστικό έργο του Κ. Σιμόπουλου περιλαμβάνονται διηγήματα του Αντον Τσέχοφ, το «Δεύτερο φύλο» της Σιμόν ντε Μποβουάρ κ.ά.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του και αποχαιρετά το φίλο, πολύτιμο συνάδελφο «ο οποίος διακρίθηκε σ' όλη του τη ζωή για τους κοινωνικούς του αγώνες και υπηρέτησε την ελληνική δημοσιογραφία με ευθύνη, αρετή, ήθος και αγωνιστικότητα».

  • Στη μνήμη του ακριβού φίλου, συναγωνιστή και συναδέλφου, του Κυριάκου Σιμόπουλου, ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός προσφέρει, ως ενίσχυση στο ΚΚΕ, το ποσό των 25.000 δραχμών.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org