ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
Δυναμική κινητοποίηση ενάντια στα καζάνια και στα σχέδια της COSCO

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν μαζικοί φορείς του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, με σύνθημα «Φτάνει πια, δεν πάει άλλο». Αντιδρούν στα καταστροφικά σχέδια που συνεχίζουν να υποβαθμίζουν τη ζωή των εργαζομένων και κατοίκων, δίνοντας «γην και ύδωρ» στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στο πρώην δημαρχείο Δραπετσώνας, ενώ ακολούθησε πορεία προς τα καζάνια της «Oil One». Θυμίζουμε ότι είναι ο πρώτος σταθμός από διάφορες πρωτοβουλίες που αποφάσισαν σε σύσκεψή τους οι μαζικοί φορείς στα τέλη Αυγούστου. Εναντιώνονται στο master plan της COSCO και διεκδικούν, μεταξύ άλλων, άμεση μετεγκατάσταση της «Oil One» εκτός οικιστικού ιστού, στην επέκταση του λιμανιού (κρουαζιέρα), στην παραχώρηση στρατιωτικού χώρου για να γίνει εγκατάσταση logistics του αμερικανικού στόλου.

Χαρακτηριστικά και τα συνθήματα που φωνάζονταν: «Τα κέρδη τους κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, να φύγουν τώρα οι δεξαμενές», «Πλημμύρες, φωτιές, Τέμπη και καζάνια - Το μέλλον των παιδιών μας δεν παίζουμε στα ζάρια».

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Επίσης, υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι στην ΠΕ Πειραιά, ο Γιώργος Καλαμαράς, υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο νυν δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστος Βρετάκος.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Βασίλης Βατίστας, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Περάματος - Κερατσινίου, ο οποίος σχολίασε ότι το «επιτελικό» κράτος από τη μία δεν μπορεί επιλεκτικά να προστατεύσει τον λαό, όπως αποδείχθηκε και αυτό το καλοκαίρι, και από την άλλη, επίσης επιλεκτικά, «τρέχει» fast track διαδικασίες για να προχωράνε τα επιχειρηματικά σχέδια στην περιοχή. «Τους φωνάζουμε ότι δεν θα τους αφήσουμε να παίξουν με τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας».

Ο Ηλίας Πατίδης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, αναφέρθηκε στην αποπνικτική κατάσταση στα σχολεία από τη δυσωδία των καζανιών.

Η Δήμητρα Βύνη από το «Οχι Λιμάνι στην Πειραϊκή» αναφέρθηκε στις νέες υγειονομικές βόμβες που φέρνει το master plan, αλλά και στον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος.

Η Χρυσάνθη Αγαθού, αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δραπετσώνας «Τερψιχώρος», εξέφρασε αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς και θύμισε τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στην οποία προχωρούν οι φορείς, ενώ σημείωσε ότι «τις επιπτώσεις τις ζούμε καθημερινά στο πετσί μας, όταν δεν μπορούμε να βγούμε από το σπίτι».

Ο Γιάννης Πρωτούλης σε δήλωσή του σημείωσε για την υποβάθμιση της περιοχής με το master plan της COSCO: «Χρειάζεται να γνωρίζουμε όλοι ότι οι τελευταίοι εναπομείναντες χώροι, μετά από χρόνια διεκδίκησης, μπορούσαν να αποδοθούν στους κατοίκους σε μια τεράστια, πυκνοκατοικημένη περιοχή, που δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα. Μετά από αυτόν τον σχεδιασμό, ακόμα και αυτοί οι ελεύθεροι χώροι θα γίνουν βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Με αυτόν τον τρόπο δικαιολογείται η συνέχιση της πολύ ρυπογόνας δραστηριότητας που έχουν τα διυλιστήρια της "Oil One", νομιμοποιείται η είσοδος των logistics σε έναν τέτοιο χώρο στο Κερατσίνι για τον αμερικανικό 6ο Στόλο, νομιμοποιούνται όλες αυτές οι ρυπογόνες χρήσεις, που σε ένα ενδεχόμενο βιομηχανικού ατυχήματος κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει. Είδαμε μέσα στο καλοκαίρι ένα φορτηγό που μετέφερε LNG τι παραλίγο πήγε να προκαλέσει στην Εθνική Οδό. Πρέπει να πούμε ότι εδώ είναι και η μοναδική οδός που περνάει μέσα από το Πέραμα και 140 καζάνια. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Είμαστε μαζί με τους κατοίκους της περιοχής, είμαστε μαζί με τους μαζικούς φορείς, δυναμώνουμε τον αγώνα για ανθρώπινες συνθήκες ζωής, σε ανθρώπινες πόλεις στον 21ο αιώνα».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Κανείς δεν μπορεί να λέει ότι δεν ήξερε, ή ότι δεν προλάβαινε

Κοινό μυστικό αποτελεί ότι η Θεσσαλία βρέθηκε ανοχύρωτη απέναντι στη σφοδρή καταιγίδα, που αποκάλυψε τη γύμνια της αντιπλημμυρικής προστασίας και πρόληψης, παρά την προειδοποίηση του «Ιανού» πριν από λίγα χρόνια. Οι ευθύνες γι' αυτό βαραίνουν την κυβέρνηση, αλλά και την περιφερειακή - τοπική διοίκηση, που δεν έκαναν ούτε τα πιο στοιχειώδη για να προστατέψουν τον λαό, επειδή έχουν για προτεραιότητα τους «αναπτυξιακούς» σχεδιασμούς με κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου.

Είναι ενδεικτικό ότι μόλις τον Μάρτη του 2023, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας αποφάσισε να υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης για έργα αποκατάστασης που αφορούν σε καταστροφές οι οποίες προκλήθηκαν το 2022 και το 2020! Ενώ τη μέρα που ο κάμπος πνιγόταν και ξεκινούσε η βιβλική καταστροφή (5 Σεπτέμβρη 2023), η Περιφέρεια Θεσσαλίας κατέθετε πρόταση για ένα αδιασαφήνιστο έργο, με τον γενικόλογο τίτλο «Αντιπλημμυρική Προστασία, Καθαρισμός και Διαχείριση Υδατορεμάτων»!

Πολύ νωρίτερα, το 2019, με ανακοινώσεις της η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) επισήμανε - τόσο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με ΝΔ - τις τεράστιες ελλείψεις σε αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Και δεν είναι μόνο αυτά... Μια ματιά σε αποφάσεις της Περιφέρειας επιβεβαιώνει τον αποσπασματικό, ελλιπέστατο και πάντα καθυστερημένο σχεδιασμό των όποιων αντιπλημμυρικών έργων, σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες για σχεδιασμένη και ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία της περιουσίας και της ζωής του λαού, των καλλιεργειών και των κτηνοτροφικών μονάδων.

* * *

Ας δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Δεκέμβρης 2022. Περιφέρεια Θεσσαλίας, Διεύθυνση Τεχνικών Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Προκηρύσσει διαγωνισμό για την αποκατάσταση αναχωμάτων από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν τον Φλεβάρη του 2018. Δηλαδή, τέσσερα χρόνια πριν!
  • 31 Μάρτη 2023. Περιφέρεια Θεσσαλίας, Οικονομική Επιτροπή. Αποφασίζει την υποβολή πρότασης για τη χρηματοδότηση έργων αντιμετώπισης καταστροφών που προκλήθηκαν από τα φαινόμενα «Διομήδης» (Γενάρης 2022) και «Ιανός» (Σεπτέμβρης 2020)! Δηλαδή, με καθυστέρηση ενός και τριών ετών αντίστοιχα!
  • 2 Μάη 2023. Περιφέρεια Θεσσαλίας, Οικονομική Επιτροπή. Αποφασίζει την ανάθεση έργου για την αποκατάσταση ζημιών στα Τρίκαλα που προκλήθηκαν από πλημμύρες τον Δεκέμβρη του 2021. Θυμήθηκαν την αποκατάσταση δύο χρόνια μετά!
  • 6 Ιούνη 2023. Περιφέρεια Θεσσαλίας, Οικονομική Επιτροπή. Εγκρίνει την ανάθεση μελετών (ούτε καν εργασιών...) για την αντιμετώπιση καταστροφών από τον «Ιανό» στην Καρδίτσα, που έγιναν το 2020.
* * *

Αποκαλυπτικές είναι και οι καταγγελίες των εργαζομένων στις Περιφέρειες. Τον Μάρτη του 2019 η Ομοσπονδία τους απευθυνόταν στον τότε υπουργό Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτση, και κατάγγελλε ότι η μεταφορά του καθαρισμού και της αστυνόμευσης όλων των ρεμάτων της χώρας εξολοκλήρου στις Περιφέρειες με τον νόμο 4555/2018, εκτός των άλλων, «"κουκούλωσε" την χρόνια αδράνεια δήμων, κυβερνήσεων, υπουργείων και ΕΕ, όλων όσοι χρόνια τώρα αρμοδιότητες όπως αυτή τις αφήνουν παραπεταμένες γιατί δεν αφήνουν κέρδη, γιατί στη ζυγαριά κόστους - οφέλους βαραίνει γι' αυτούς το κόστος».

Στο ίδιο έγγραφο σημείωνε ότι η μεταφορά έφερνε στην επιφάνεια προβλήματα χρόνων, όπως: Η μη ύπαρξη μητρώου ρεμάτων. Τα ρέματα δεν έχουν καταγραφεί και δεν έχει αποτυπωθεί η υπάρχουσα κατάσταση, με αποτέλεσμα τα όποια μέτρα να είναι αποσπασματικά. Η μη ύπαρξη μελετών οριοθέτησης και διευθέτησης των ρεμάτων σε κρίσιμες περιοχές. Η τεράστια υποστελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών από προσωπικό. Η έλλειψη μέσων και εξοπλισμού των υπηρεσιών. Το νομοθετικό «χάος» που υπάρχει με μια απαρχαιωμένη νομοθεσία.

Αλλά και τον Οκτώβρη του 2019, οι εργαζόμενοι ενημέρωναν με ανάλογο έγγραφο την κυβέρνηση της ΝΔ, απαιτώντας να ληφθούν μια σειρά από μέτρα, όπως η δημιουργία μητρώου ρεμάτων, η οριοθέτηση και διευθέτησή τους, ο καθαρισμός ρεμάτων σε ετήσια βάση, η κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας, ο σχεδιασμός έργων και υποδομών ενταγμένων σε ένα κεντρικό σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών των φυσικών φαινομένων, με σκοπό να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειές τους κ.ά.

* * *

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές «πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη». Κανείς δεν μπορεί να λέει ότι δεν ήξερε, ή ότι δεν προλάβαινε. Επιβεβαιώνεται ότι η αντιπλημμυρική προστασία θεωρείται «μη επιλέξιμη δαπάνη» και «κόστος» για το κράτος σε όλες τις βαθμίδες του, στο πλαίσιο της «δημοσιονομικής σταθερότητας» και των «αντοχών της οικονομίας», που είναι ...ευρύχωρες για τις επιδοτήσεις και τα προνόμια στο κεφάλαιο, όχι όμως για τις ανάγκες του λαού, ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις.


Χ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ