ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Να σταματήσει η υποβάθμιση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ

Συζητήθηκε χτες η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων μουσικών της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής επεσήμανε ότι παρόμοια συζήτηση για τα χρόνια ζητήματα των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ είχε γίνει και τον περασμένο Μάρτη στη Βουλή, πάλι με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. «Δυστυχώς το πρόβλημα παραμένει και σε ορισμένες περιπτώσεις οξύνεται», τόνισε ο βουλευτής του Κόμματος και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο πρόβλημα υποστελέχωσης των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, στην ανάγκη μονιμοποίησης των συμβασιούχων μουσικών, καθώς και στην αναντιστοιχία που υπάρχει στο μισθολόγιο των μουσικών των Μουσικών Συνόλων σε σχέση με τις υπόλοιπες κρατικές ορχήστρες.

Σε αυτά τα προβλήματα, που προϋπήρχαν και δεν αντιμετωπίστηκαν, προστέθηκε και «η πρόσφατη απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ να μειώσει κατά 7 τις θέσεις των συμβασιούχων στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα. Σε μια υποστελεχωμένη ορχήστρα, αν μειώσεις κι άλλο τους μουσικούς, δημιουργείς σοβαρότατο πρόβλημα στην ίδια της τη λειτουργία και στην ικανότητά της εν τέλει να παρουσιάζει στοιχειώδη έργα τόσο του δικού της όσο και του διεθνούς ρεπερτορίου».

«Τι θα κάνετε για να σταματήσετε την υποβάθμιση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ;», ρώτησε ο Γ. Δελής, για να προσθέσει ότι το ΚΚΕ ζητά: Να γίνει άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς ανάγκη επιπλέον ακρόασης, καθώς είναι γνωστοί επαγγελματίες μουσικοί με τεράστια προσφορά. Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις όλων των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας. Να εξισωθεί το μισθολόγιο των εργαζομένων στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, ώστε να μην υπολείπεται σε σχέση με εκείνο των κρατικών ορχηστρών. «Δεν το ζητάνε μόνο οι συγκεκριμένοι μουσικοί ή το ΚΚΕ, αλλά και μια σειρά φορείς, και διεθνείς, όπως είναι η Οπερα του Βερολίνου, του Γκρατς, της Ερφούρτης».

Ο υφυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην απάντησή του σημείωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης σε αυτά που έθιξε ο βουλευτής του ΚΚΕ βρίσκεται «στο μέτρο του δυνατού» και από αυτό ορίζεται, αποκλείοντας τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και παραδεχόμενος ότι το μισθολόγιο των μουσικών της ΕΡΤ απέχει από αυτό των μουσικών των άλλων κρατικών ορχηστρών.

Σχολιάζοντας την απάντηση του Γ. Οικονόμου, στη δευτερολογία του ο Γ. Δελής ανέφερε ότι τα έργα της κυβέρνησης δεν αναγνωρίζουν την προσφορά αυτών των Συνόλων και δεν υποστηρίζουν ότι η αναβάθμισή τους έχει δρομολογηθεί - το αντίθετο. 117 είναι οι κενές οργανικές θέσεις, ενώ οι 28 μουσικοί που μέχρι τώρα είχαν συμβάσεις αορίστου χρόνου, τώρα, οδηγούμενοι στο μητρώο συνεργατών, θα μετατραπούν σε συμβασιούχους ορισμένου χρόνου.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ανέφερε ότι για το ΚΚΕ η μουσική δεν είναι πολυτέλεια. Αντίθετα, είναι κοινωνικό δικαίωμα και κοινωνική ανάγκη που η εκάστοτε κυβέρνηση έχει υποχρέωση να παρέχει σε όλο τον λαό, δωρεάν, και να υπάρχουν σταθερές και ανθρώπινες σχέσεις εργασίας για όλο το προσωπικό.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Παραμύθι χωρίς όνομα» στον Περισσό

Το θερμό χειροκρότημα του κόσμου απέσπασε την Κυριακή η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ, που παρουσίασε στον Περισσό το έργο «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Η παράσταση είχε πρωτοπαρουσιαστεί τον Σεπτέμβρη, στις κεντρικές εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ, και όπως τότε, έτσι και την Κυριακή αφιερώθηκε στη μνήμη του μεγάλου ηθοποιού Κώστα Καζάκου, ο οποίος είχε μιλήσει με τα μέλη της Ομάδας, όταν ξεκινούσαν να δουλεύουν το έργο, για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, με τον οποίο και ο ίδιος είχε συνεργαστεί. Ενα σύντομο απόσπασμα από αυτά τα λόγια του Κώστα Καζάκου ακούστηκε πριν την έναρξη της παράστασης.

Επειτα η Θεατρική Ομάδα ανέλαβε να μας ταξιδέψει σε εκείνη τη φανταστική χώρα του παραμυθιού της Πηνελόπης Δέλτα, το οποίο διασκεύασε για θέατρο ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Γελάσαμε με τον τεμπέλη βασιλιά που είχε χρεοκοπήσει το βασίλειό του και είδαμε τον λαό του να αποφασίζει να ξυπνάει από την αδράνεια και να παίρνει την τύχη του στα χέρια του, καταφέρνοντας να νικήσει τον εχθρό που επιχείρησε να υποδουλώσει τον τόπο.

Με έξυπνα σκηνικά, πολλή κίνηση και πρωτότυπη μουσική και τραγούδια (σε επιμέλεια Στέφανου Χατζηαναγνώστου) να ακούγονται ζωντανά στην παράσταση, το αποτέλεσμα που παρουσίασε η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιώργου Τσαγκαράκη δικαίως χειροκροτήθηκε θερμά!

Η Γιώτα Νέγκα τις Παρασκευές στο «Αλσος»

«Κρυφές Γωνιές» του ελληνικού τραγουδιού μάς αποκαλύπτει η Γιώτα Νέγκα, η οποία τραγουδάει για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο «Αλσος», στο κέντρο της Αθήνας, «εκεί που οι συντεταγμένες του χώρου γίνονται το σημείο αναφοράς της σύγχρονης μουσικής Ιστορίας. Εκεί που τέμνεται η ενέργεια των παλιών ρεμπετάδικων με αυτή των μετέπειτα μπουάτ, των σύγχρονων μουσικών σκηνών και των μικρών αυτοσχέδιων καταστάσεων», όπως λέει η ίδια η ερμηνεύτρια.

Την πρεμιέρα της παράστασης παρακολούθησε το βράδυ της Παρασκευής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος είχε θερμή συνομιλία με την Γιώτα Νέγκα.

Εξηγώντας τον τίτλο της παράστασης, η ερμηνεύτρια σημειώνει: «Γαλουχήθηκα από τους ήχους του μπουζουκιού του Γιώργου Ζαμπέτα και τα jazz ένστικτα της Nina Simone. Εμαθα να τραγουδάω μελετώντας τους αμανέδες των Σμυρνιών αλλά και τα τρυφερά κρεσέντο της Βίκυς Μοσχολιού. "Ενηλικιώθηκα" μέσα από τον συνειρμικό λόγο του Μάνου Χατζιδάκι και τον ρομαντικό ρεαλισμό της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Διάβασα τις πρώτες μου παρτιτούρες γραμμένες από τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο και έφτασα να τραγουδάω τις σκέψεις του Σταμάτη Κραουνάκη, του Οδυσσέα Ιωάννου, του Θέμη Καραμουρατίδη, του Θοδωρή Γκόνη, του Νίκου Μωραΐτη.

Σας μοιάζουν μεγάλες αυτές οι αποστάσεις; Κι όμως, δεν είναι. Είναι ένας δρόμος φτιαγμένος από διαφορετικές υφές και χρώματα που συνθέτουν τον κόσμο μου. Εναν κόσμο φτιαγμένο από φως, με πολλές Κρυφές Γωνιές που περιμένουν να συστηθούν. Αυτές που θα αποκαλύψω για πρώτη φορά φέτος στη σκηνή του "Αλσους". Σε μια "χειροποίητη παράσταση", με όλα τα αντιθετικά υλικά από τα οποία είμαι φτιαγμένη».

Παραστάσεις κάθε Παρασκευή στις 21.00.

Τηλέφωνα επικοινωνίας - κρατήσεων: 2108831487, 2108227471

Προπώληση: viva.gr, «Public» και στα ταμεία του θεάτρου, www.theatroalsos.gr

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συναυλία - αφιέρωμα στον Αλκη Αλκαίο

Μια ξεχωριστή συναυλία - αφιέρωμα με αφορμή τα 10 χρόνια από τον θάνατο του Αλκη Αλκαίου πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ τη Δευτέρα 19 Δεκέμβρη, στις 20.00 στο «Arce Club Live Stage» (Ελασιδών 6, Γκάζι).

Θα χαιρετίσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τραγουδούν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Παντελής Θαλασσινός, Κώστας Θωμαΐδης, Δημήτρης Κανέλλος και Μανώλης Μητσιάς. Η μουσική επιμέλεια είναι του Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις.

Για κρατήσεις και προσκλήσεις μπορεί κανείς να απευθυνθεί από τις 09.00 έως τις 15.00 στα τηλέφωνα 6936376273, 6983772243 και από τις 17.00 έως τις 21.00 στα τηλέφωνα 6973010641, 6988630394.

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ - ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καλεί στη θεατρική παράσταση «Οι Αριστερόχειρες»

Η ΤΟ Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ καλεί στη θεατρική παράσταση «Οι Αριστερόχειρες» της Νεφέλης Μαϊστράλη, από τη θεατρική ομάδα «4Frontal», σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη, την Τρίτη 6 Δεκέμβρη στις 9 μ.μ., στο Θέατρο Μπέλλος.

Περισσότερες πληροφορίες στις Κομματικές Οργανώσεις ή στο τηλ: 6983722170.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ