Το έργο «Κολεκτιβοποίηση Τώρα!» παρουσιάζουν στο «Συρμό» στις 28-29 Νοέμβρη
Η οικονομική κρίση αποτελεί αφορμή νέας δημιουργίας για την αξιόλογη μουσική κολεκτίβα, που δίνει τη μουσική απάντηση σ' αυτήν με την παράσταση «Κολεκτιβοποίηση Τώρα!», η οποία θα παρουσιαστεί στις 28 και 29 Νοέμβρη, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο).
«Πόσο πραγματικά απέχει το 1929; Αραγε η ιστορία επαναλαμβάνεται; Μήπως ο μεταμοντερνισμός μάς άφησε μέρες;», είναι κάποια από τα ερωτήματα που την απασχολούν. Μουσική και θέατρο δίνουν τις απαντήσεις και ξετυλίγουν το κουβάρι μιας παράστασης, γεμάτης εκπλήξεις, που φέρνει το χτες στο σήμερα και καθηλώνει. Εννέα μουσικοί, τριμελής εικαστική ομάδα, εξαμελής θεατρικός θίασος και τετραμελής τεχνική ομάδα, μοιράζουν την προσοχή του ακροατή - θεατή ανάμεσα στους δρόμους και τα καμπαρέ του μεσοπολέμου και τις μουσικές και τις εικόνες του σήμερα. «Οχημα» - τα τραγούδια του «Φτηνού Ευέλικτου Μουσικού Δυναμικού», καθώς επίσης και τραγούδια αγαπημένων καλλιτεχνών. Ενα μουσικό ταξίδι από τους «Pink Floyd» και τους «Led Zepellin», που περνώντας από τους «Tool» και τους «System Of A Down» καταλήγει στον Διονύση Σαββόπουλο και στην ελληνική παράδοση. Video art και light show αναλαμβάνουν την οπτικοποίηση των μουσικών συνειρμών.
Εργο της Τζένης Μαρκάκη |
Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως και τις 14/12, πλαισιώνεται από προβολές και ξεναγήσεις για το κοινό. Η αυλαία της παρουσίασης θα πέσει με τριήμερο συνέδριο (12, 13 και 14/12) με θέμα «Η χαρακτική σήμερα. Θέσεις και αντιθέσεις». Ωρες λειτουργίας έκθεσης: 10 π.μ. - 9 μ.μ. καθημερινά. Είσοδος ελεύθερη.
«Κοστούμι χορού και θεάτρου - Από το σχεδιασμό στην υλοποίηση», τιτλοφορείται η έκθεση θεατρικών κοστουμιών, που πραγματοποιεί ο Φιλοπρόοδος Ομιλος Υμηττού σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και την Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας (24/11 - 7/12, 6 - 9 μ.μ.). Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 24/11 (8 μ.μ.). Το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων και σημαντικό αρχειακό υλικό προέρχεται από το Αρχείο και το Βεστιάριο της ΕΛΣ. Η έκθεση «φωτίζει» τον τρόπο δημιουργίας του θεατρικού κοστουμιού και το ρόλο του στη θεατρική ή χορευτική παράσταση. Η έκθεση περιλαμβάνει κοστούμια σπουδαίων παραστάσεων, τα οποία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωσή τους.
Για πρώτη φορά σε ενδυματολογική έκθεση με τέτοιο θέμα, στην Ελλάδα, παρουσιάζονται όχι μόνο ολοκληρωμένα κοστούμια, αλλά και τα στάδια και υλικά δημιουργίας τους. Εκτίθενται, επίσης, μακέτες κοστουμιών - ενδυματολογικών σχεδίων -, υλικό προετοιμασίας (μακέτες εργασίας, πατρόν, κλπ.), αξεσουάρ, φωτογραφίες παραστάσεων και οπτικοακουστικό υλικό. Αφορμή για τη διοργάνωση ήταν η επιθυμία ομίλου να τιμήσει την εικοσάχρονη προσφορά της Δέσποινας Επιφανίου - Κουσουλού, μία από τις πλέον σημαντικές κατασκευάστριες παραστασιακών ενδυμάτων.
Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται κοστούμια των ενδυματολόγων: Raimonda Gaetani, Pierre Lacotte, Γιάννη Μετζικώφ, Λεωνίδα Ντε Πιάν, Σοφίας Παντουβάκη, Νίκου Πετρόπουλου, Μιχάλη Πολατώφ, Τότας Πρίτσα, Peter Speliopoulos. Εμφαση δίνεται στο ενδυματολογικό έργο του γνωστού χορογράφου Λεωνίδα Ντε Πιαν. Επιστημονική τεκμηρίωση - καλλιτεχνική επιμέλεια έκθεσης: Σοφία Παντουβάκη (σκηνογράφος - ενδυματολόγος).
Εξαιρετικά επίκαιρο το έργο μιλάει για το σήμερα, με τη σημερινή γλώσσα, για την εργασία και ανεργία, τη μοναξιά, τη φιλία, τις μεταφυσικές «φυγές» από την καθημερινή πραγματικότητα. Πρόκειται για θεατρική παραβολή αυτού που λέει ένα πρόσωπο του έργου: «Είμαστε σαν τους εμπόρους. Πουλάμε την εργασία μας, πουλάμε το χρόνο μας. Ο,τι πιο πολύτιμο διαθέτουμε. Το χρόνο της ζωής μας. Την ίδια τη ζωή μας. Είμαστε έμποροι της ζωής μας».
Η αντίληψη της εμπορευματοποίησης που διακατέχει τους ιθύνοντες της «Τεχνόπολης» έδωσε ένα ακόμη δείγμα γραφής. Στον κεντρικό προαύλιο χώρο, μπροστά ακριβώς από τις δύο γωνιακές αίθουσες, στις οποίες το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας παρουσιάζει την έκθεση «Πανόραμα Ελληνικής Χαρακτικής», έστησαν το μεγάλο περίπτερο για την «Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας»!
Στοχεύοντας στην «ενημέρωση και την αναζήτηση της επόμενης γενιάς επιχειρηματιών», η διεύθυνση της «Τεχνόπολης» προτίμησε να αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της παρουσίασης των 150 εικαστικών, μ' αυτόν τον απροκάλυπτο τρόπο. Εξάλλου, είναι γνωστή η άποψη του προέδρου της Φ. Ιγνατίου που θέλει «έναν πολυχώρο, με στόχο τα κέρδη και τα έσοδα». Το γεγονός καταγγέλλει η Γραμματέας του ΕΕΤΕ, Ουρανία Βολονάκη, τονίζοντας ότι «αυτή η νοοτροπία εμπορευματοποίησης που υπάρχει στην "Τεχνόπολη" είχε ως αποτέλεσμα την τοποθέτηση του τεράστιου περιπτέρου στην είσοδο της έκθεσης, που καταφανώς εμποδίζει την προβολή του "Πανοράματος Χαρακτικής"».
Επετειακό χαρακτήρα έχει η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, την Παρασκευή (21/11, 8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής, που δίνεται για τα 180 χρόνια ελληνορωσικών σχέσεων και για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου αρχιμουσικού Οδυσσέα Δημητριάδη, που γεννήθηκε και εργάστηκε στη Ρωσία.
Το πρόγραμμα της συναυλίας, υπό τη διεύθυνση του διευθυντή της ΚΟΑ, Βύρωνα Φιδετζή, περιλαμβάνει έργα Ρώσων μουσουργών: Το πρελούδιο «Από τον Ομηρο» του Νικολάι Ρίμσκι Κόρσακοφ, το «Κοντσέρτο Φαντασία» του Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι, το συμφωνικό ποίημα «Νησί των Νεκρών» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ και την «Εισαγωγή - Φαντασία» του ελληνικής καταγωγής Ρώσου συνθέτη Βασίλη Καλαφάτη. Το πρελούδιο - καντάτα «Από τον Ομηρο», που παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την ΚΟΑ, αποτελεί, παρά τις συνθετικές αρετές του και την ωριμότητα της γραφής του, μία από τις πιο άγνωστες πλευρές της πολύπτυχης δημιουργίας του Ρίμσκι - Κόρσακοφ. Σολίστ οι: Λένια Ζαφειροπούλου υψίφωνος, Θεοδώρα Μπάκα μεσόφωνος, Ελενα Μαραγκού μεσόφωνος. Συμπράττει το Φωνητικό Σύνολο «Opus Femina». Στο «Κοντσέρτο Φαντασία» για πιάνο του Τσαϊκόφσκι σολίστ θα είναι ο Δημήτρης Σγούρος.
Στο Μέγαρο Μουσικής, στις 20/11 (7.30 μ.μ.), παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών θα γιορτάσει τα 170 χρόνια της. Μετά από χαιρετιστήριες ομιλίες, θα προβληθεί ταινία με θέμα τα 170 χρόνια λειτουργίας της σχολής και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από την ορχήστρα «Τραγούδια της Ελλάδας - Μουσική του κόσμου», με ερμηνευτές τον Μανώλη Μητσιά και την Γλυκερία.