Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική από τους ΕΒΕ. Προκλητική στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των ΕΒΕ |
Το σημείο συνάντησης των αγωνιζόμενων ΕΒΕ ήταν η πλατεία Κάνιγγος στις πεντέμισι το απόγευμα. Από εκεί, με πικέτες, πανό και συνθήματα, έκαναν πορεία στο θέατρο «Διάνα», όπου είχε καθοριστεί η συγκέντρωση. Κυρίαρχα συνθήματα των ΕΒΕ ήταν «ντιρεκτίβες και ΟΝΕ, χτυπούν εργάτες και ΕΒΕ», «οι ΕΒΕ παλεύουν και θα νικήσουν, αυτά τα μέτρα θα καταργήσουν» κλπ. Στη συγκέντρωση, μίλησε ο παλαίμαχος συνδικαλιστής Χρ. Τριάντης, ο οποίος αναφέρθηκε στη γενικευμένη επίθεση που δέχονται οι ΕΒΕ από την ασκούμενη πολιτική, μια πολιτική που οδηγεί την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο κλείσιμο. Την αντιλαϊκή, όμως, πολιτική της κυβέρνησης - συνέχισε - την υφίστανται και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δέχονται καθημερινά την αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, για την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης και της περικοπής των συντάξεων. Επίσης, αναφέρθηκε και στα ελλείμματα των Ταμείων, που έχουν προκύψει από την κλοπή των αποθεματικών τους από την κυβέρνησης και κάλεσε τους ΕΒΕ να συστρατευτούν στον κοινό αγώνα πάλης με όλα τα στρώματα που πλήττονται από αυτή την πολιτική, ως το μόνο δρόμο διεξόδου, δημιουργώντας, έτσι, το παλλαϊκό αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο.
Ομως, η χτεσινή κινητοποίηση των ΕΒΕ σημαδεύτηκε από την προκλητική στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία αποχώρησε από τη συγκέντρωση, επειδή οι συγκεντρωμένοι δεν μπήκαν μέσα στο θέατρο, επιλέγοντας το αυτονόητο, δηλαδή, να παραμείνουν έξω, και εκεί να γίνουν οι καθορισμένοι χαιρετισμοί και ομιλίες. Πρωτοστατούντος του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Μότσου, η πλειοψηφία της διοίκησης αποχώρησε, δηλώνοντας ότι δεν «καλύπτει την κινητοποίηση»! Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος απαίτησε ντε και καλά να έχει ακροατήριό του τους ΕΒΕ που συγκεντρώθηκαν από το κάλεσμα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), τη στιγμή που ήταν αποδεδειγμένο ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ δεν προέβη στην παραμικρή κίνηση να κινητοποιήσει τους ΕΒΕ, αλλά το αντίθετο.
Παρά την απολυταρχική στάση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, οι συγκεντρωμένοι τον κάλεσαν επανειλημμένα να μιλήσει στο χώρο της συγκέντρωσης, ωστόσο, ο Γ. Μότσος ήταν ανένδοτος, μέχρι που αποχώρησε, αποδεικνύοντας πως, για μια ακόμη φορά, ο πραγματικός στόχος της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ δεν είναι ο δρόμος του αγώνα, αλλά αυτός της συναίνεσης και της υποταγής, σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που απροκάλυπτα να προβοκάρουν τους αγώνες των επαγγελματιών, εμπόρων, βιοτεχνών.
Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες το βράδυ στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι του νομού, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας της ΓΣΕΒΕΕ προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας. «Οι ΜΜΕ είναι πραγματικά το εθνικό κεφάλαιο του τόπου μας, ο μοχλός της οικονομίας και της παραγωγής, ο συνεκτικός κρίκος με την κοινωνία. Δε διαπραγματευόμαστε άλλο την επιβίωσή μας και τον εθνικό μας ρόλο. Με αγώνες θα τα υποστηρίξουμε ενωμένοι και ασυμβίβαστοι και με αγώνες θα τα επιβάλουμε», τονίζεται στο ψήφισμα.
Οπως τόνισαν οι κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης Σ. Ζαχαρέλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης και Αρ. Ποζρικίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης, η κατάσταση στις ΜΜΕ έχει γίνει όχι απλώς δραματική, αλλά εξοντωτική. Πρόσθεσαν ότι η πολιτική διωγμού συνεχίζεται, δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοι βρίσκονται σε αδιέξοδο και απελπισία. Κλείνουν επιχειρήσεις, καταστρέφονται επενδύσεις, αποδιοργανώνεται η παραγωγή, οξύνεται η κοινωνική ένταση. «Η χώρα μας πέρασε στην αποβιομηχάνιση. Ναυπηγεία, βαριά βιομηχανία, κλωστοϋφαντουργία, αγροτικές παραγωγές, όλα θυσιάζονται στο βωμό των πολυεθνικών. Ο πλούτος συγκεντρώνεται διαρκώς σε λιγότερα χέρια, ενώ τα βάρη απλώνονται συνεχώς στα φτωχότερα στρώματα», είπε ο Σ. Ζαχαρέλης.
Στο χαιρετισμό του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης ζήτησε από την Ομοσπονδία και τις διοικήσεις των σωματείων να προχωρήσουν στην ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τα προβλήματα των ΜΜΕ και να αρχίσουν κινητοποιήσεις. Ακόμη, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Ν. Γιαννόπουλος, μίλησε για κοινούς αγώνες μικρομεσαίων και εργαζομένων της πόλης μας.
Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Ηλίας Μαυρίδης, με δήλωσή του στο «Ρ» θέτει το ερώτημα, πώς μπορεί να έχει μια τέτοια είδους διαμαρτυρία αποτέλεσμα, όταν δεν έχει προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία. «Γιατί το μπαλάκι η ΓΣΒΕΕ το ρίχνει στις Ομοσπονδίες και δεν ηγείται μιας πανελλαδικής διαμαρτυρίας; Κινητοποίηση χωρίς αφίσα τουλάχιστον μια βδομάδα πιο μπροστά που θα καλεί τον κόσμο, χωρίς ενημέρωση και κάλεσμα από τα ΜΜΕ, αλλά και χωρίς πορεία μέσα στην πόλη για να μάθει ο κόσμος ότι κάτι συμβαίνει», σημειώνει ο Ηλ. Μαυρίδης
Το συνολικό ποσό που οφείλει το κράτος στον ΟΑΕΕ ανέρχεται σε 111 δισ. δραχμές (βλέπε Πίνακα 1) είναι για τους ασφαλισμένους απ' την 1.1.1993 και άρχισαν να συσσωρεύονται απ' το 1996. Μάλιστα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ -που πολλές φορές καταγγέλλει τη ΝΔ για τους τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους- όχι μόνο τους εφαρμόζει αλλά παραβιάζει και εκείνες τις διατάξεις που φέρνουν λεφτά στα ταμεία.
Η κυβέρνηση ακολούθησε την ίδια τακτική και απέναντι στο ΙΚΑ. Ετσι οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις απ' το 1994 -1999 έφτασαν στα 445,6 δισ. για τους ασφαλισμένους μετά το 1999. Το χρέος της κυβέρνησης προς το ΙΚΑ εκτινάχτηκε στο 1,3 τρισ. δραχμές απ' την άσκηση κοινωνικής πολιτικής με λεφτά των εργαζομένων. Και αντί η κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις ήρθε (8.12.2000) προχώρησε σε διευθέτηση - εμπαιγμό για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ σε 15ετήσιες δόσεις και με επιτόκιο μόλις 2%.
Ηδη ο κλάδος των συντάξεων έχει γίνει ελλειμματικός, ενώ τα αποθεματικά του ΟΑΕΕ μειώνονται δραματικά. Τα αποθεματικά στις 31.12.1999 ήταν 45 δισ. ενώ στις 31.12.2000 υπολογίζεται ότι θα είναι μόνο 28 δισ. δραχμές. «Αυτό σημαίνει μείωση των αποθεματικών μέσα στο έτος 2000 κατά 20 δισ.» αναφέρεται σε έγγραφο των οικονομικών υπηρεσιών του Ταμείου.
Να σημειωθεί ότι μόνο οι συντάξεις ενός μηνός είναι 22 δισ. δραχμές. Ετσι οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι του Ταμείου είναι τα πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής. Το ΔΣ αποφάσισε αύξηση των εισφορών κατά 10% και αύξηση των συντάξεων6%. (Με την αύξηση των εισφορών κατά 10% διαφώνησαν ο Χρ. Τριάντης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, ο Αν. Μαστρογιάννης εκπρόσωπος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και ο Κ. Αλαμπάντης, εκπρόσωπος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά).
Η αντιμετώπιση του ΟΑΕΕ απ' την κυβέρνηση, όσον αφορά και την ιατρική περίθαλψη των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, δείχνει και τι σημαίνει στην πράξη η διαβόητη «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ».
Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών με έγγραφό της προς τους αρμόδιους υπουργούς ζητά τα 93 δισ. δραχμές που είναι οι απαιτήσεις του ΤΕΒΕ έναντι των οφειλών για τους ασφαλισμένους απ' το 1993 και τονίζει: «Σε κάθε περίπτωση, η όποια ανοχή και υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε άλλο εμπαιγμό».
Οσον αφορά το θέμα των γιατρών η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει: «Μετά την ενοποίηση του κλάδου υγείας ΤΕΒΕ και ΤΑΕ από 1/11/99 έγινε φανερό ότι ο αριθμός των 3.500 ιατρών που ήταν συμβεβλημένοι από τον περασμένο χρόνο ήταν αδύνατο να καλύψει τις νέες διευρυμένες ανάγκες από το μεγάλο αριθμό των ασφαλισμένων... Η περικοπή αυτή θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα σε περιοχές απομακρυσμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα, σε νησιώτικες περιοχές και σε ολόκληρες περιφέρειες όπως η Χαλκιδική, η Εύβοια κτλ.»
Η Ομοσπονδία των Συνταξιούχων του ΤΕΒΕ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει: «Μπροστά σ' αυτή την πορεία μοναδικός δρόμος, για να εξασφαλίσουμε την ομαλή πορεία του Ταμείου μας, για να εξασφαλίσουμε τις συντάξεις μας, την υγεία μας και αυξήσεις για ανθρώπινη διαβίωση είναι ο ανειρήνευτος αγώνας μας. Να βομβαρδίσουμε με έγγραφα διαμαρτυρίας στους αρμόδιους υπουργούς, στον πρωθυπουργό, στα κόμματα της Βουλής και να ζητάμε την άμεση καταβολή των οφειλών στο Ταμείο μας, καθώς και την εδώ και τώρα απόσυρση της απόφασης για το κόψιμο των 390 γιατρών».
Την περικοπή του αριθμού των γιατρών καταγγέλλει και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά.