ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Υπόσχονται «ζεστό χρήμα» στις επιχειρήσεις για την έρευνα

Συνεδρίασε, χτες, το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας και Τεχνολογίας, που θα αποτελέσει ένα μηχανισμό προώθησης των συμφερόντων των επιχειρήσεων στην Ερευνα

Συνέχεια στην υλοποίηση του σχεδίου δράσης που παραδίδει πλήρως την επιστημονική έρευνα στις επιχειρήσεις, δίνει το υπουργείο Παιδείας με τη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου. Υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο το καλοκαίρι ανακοίνωσε σχέδιο δράσης για την Ερευνα (που θα μετατραπεί σε νομοσχέδιο) και κάλεσε τις επιχειρήσεις να καθορίσουν τις «εθνικές» προτεραιότητες της χώρας, κάνοντας καθαρό ότι: Ο σχεδιασμός της έρευνας θα γίνεται με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων και όχι με βάση τις ανάγκες για την πρόοδο και την ανακούφιση του λαού. Στη βάση αυτή είχε ανακοινωθεί ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 121 προτάσεις (προϋπολογισμού 76 εκατ. ευρώ) που συμμετέχουν επιχειρήσεις, ενώ θα προκηρυχθούν ανάλογες «πρωτοβουλίες» με προϋπολογισμό πάνω από 320 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το ΕΣΕΤ (όπου συμμετέχουν και εκπρόσωποι επιχειρήσεων) είναι «ανεξάρτητο συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο στην υπουργό», που κυρίως εισηγείται τις θεματικές προτεραιότητες του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Ερευνας και αποτιμά την εφαρμογή του. Το ΕΣΕΤ, στην ουσία, θα είναι ένας μηχανισμός προώθησης των επιλογών των επιχειρήσεων, οι οποίες όχι μόνο καλούνται να επενδύσουν στην έρευνα, αλλά και να χρησιμοποιήσουν τις υποδομές των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων. Είναι, άλλωστε, δηλωμένη η κατεύθυνση του υπουργείου να γενικευτούν οι συμπράξεις πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων, ενώ στο σχέδιο γίνεται λόγος για «ίδρυση γραφείων διασύνδεσης έρευνας - επιχειρήσεων» και «ενοικίαση των υποδομών σε επιχειρήσεις για συγκεκριμένες ερευνητικές δραστηριότητες».

Πλάι και μέσα στο ΕΣΕΤ (και πάντα με την ίδια πολιτική που μεταφράζει την έρευνα σε κερδοφόρα επένδυση για τις επιχειρήσεις), η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι θα φέρει επιστήμονες από το εξωτερικό για να φτιάξει μια... «Εθνική Ελλάδας» στην Ερευνα. Τα βιογραφικά αυτών των επιστημόνων «ταιριάζουν» πολύ με τους βασικούς τομείς επενδύσεων του κεφαλαίου στην «πράσινη ανάπτυξη» (ενέργεια, περιβάλλον κ.ά.), αλλά και τη βιοϊατρική κ.α. Αντίθετα απ' τα βιογραφικά της «Εθνικής Ελλάδας» λείπουν οι κοινωνικές επιστήμες, όπου η έρευνα δεν παράγει άμεσο κέρδος. Απ' όλα τα παραπάνω είναι φανερό πού πάει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ χρηματοδότησης, που το επόμενο διάστημα διατίθεται στην Ερευνα...

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
4 εκατ. ευρώ λιγότερα στον Τακτικό Προϋπολογισμό

Οι περικοπές κονδυλίων στην Παιδεία αποτυπώνονται στους τακτικούς προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων και οι επιχειρήσεις είναι «έτοιμες» για επενδύσεις

Την ίδια περίοδο που το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να διαβουλευθεί για το νέο νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, οι προϋπολογισμοί των ΑΕΙ συνεχώς μειώνονται, λόγω των περικοπών που έχουν γίνει και στα κονδύλια για την Παιδεία (κατά 12% σε σχέση με πέρσι). Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Πανεπιστήμιο Πάτρας ο τακτικός προϋπολογισμός από 15,3 εκατ. ευρώ «έπεσε» στα 11,5 εκατ. ευρώ! Στην έγγραφη ενημέρωση της πρυτανείας προς τα τμήματα και τους καθηγητές αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Στο ΦΕΚ 258/25.03.2010 κατανεμήθηκε ο ΤΚ (Τακτικός Προϋπολογισμός) των Πανεπιστημίων από το Υπουργείο. Το ποσό του ΤΠ για το Πανεπιστήμιό μας ήταν 15.300.000 ευρώ. Αργότερα το υπουργείο μας ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός θα είναι μειωμένος στα 13.600.000 ευρώ (μείωση κατά 10%). Το ποσό αυτό κατανεμήθηκε στην τελευταία Σύγκλητο του Ιουλίου και ανακοινώθηκε στα Τμήματα. Στις αρχές Σεπτεμβρίου (8.09.2010) επισκεφθήκαμε το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και συναντηθήκαμε με τον Ειδικό Γραμματέα Ανώτατης Παιδείας, ο οποίος μας ανακοίνωσε ότι δυστυχώς ο ΤΠ θα είναι ακόμη περισσότερο μειωμένος και περίπου στο ύψος των 11.500.000 ευρώ».

Στην ενημέρωση αναφέρεται ότι οι βασικότερες ανελαστικές δαπάνες του ΤΠ (ΟΤΕ, ΔΕΗ, μετακίνηση φοιτητών, καθαριότητα, συντήρηση, βιβλιοθήκη, καύσιμα κ.ά.) ανέρχονται περίπου σε 7.500.000 ευρώ. Επίσης αναφέρεται ότι «ο νέος αυτός μειωμένος προϋπολογισμός δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του Πανεπιστημίου και των Τμημάτων και ακυρώνει οποιαδήποτε προσπάθεια προγραμματισμού».

Το Πανεπιστήμιο Πάτρας είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μείωσης κονδυλίων. Για το γεγονός αυτό, όμως, έχουν ευθύνη και οι πρυτανικές αρχές που προωθούν την ουσία της πολιτικής του υπουργείου και είναι έτοιμες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου για τη διάλυση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη λειτουργία των πανεπιστημίων ως επιχειρήσεων. Η μείωση κονδυλίων είναι, άλλωστε, μια πρώτης τάξεως «ευκαιρία» για να κληθούν οι επιχειρήσεις να επενδύσουν άμεσα και ακόμα περισσότερο στα πανεπιστήμια. Αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης με την προώθηση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας στα πανεπιστήμια.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Κινητοποίηση του ΜΑΣ για τη σίτιση

Δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή απαίτησε με τη χτεσινή του κινητοποίηση το ΜΑΣ στη Θεσσαλονίκη
Δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή απαίτησε με τη χτεσινή του κινητοποίηση το ΜΑΣ στη Θεσσαλονίκη
Κινητοποίηση έξω από τη φοιτητική λέσχη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν φοιτητές που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), αναδεικνύοντας το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση, που υπονομεύεται με στόχο να καταργηθεί, στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης που στηρίζουν οι πρυτανικές αρχές και οι διοικήσεις των ΤΕΙ.

Το ΜΑΣ κάλεσε τους φοιτητές να παλέψουν ενάντια στα σχέδια για ιδιωτικοποίηση της Λέσχης και κατάργηση του δικαιώματος στη δωρεάν σίτιση. Να συσπειρωθούν στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και μαζί με τους γονείς τους, τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες να δυναμώσουν τον αγώνα για την Παιδεία των αναγκών τους, για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση κλπ.).

Θυμίζουμε ότι ήδη το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης έβαλε πλαφόν στο δικαίωμα στη σίτιση των σπουδαστών, αναγκάζοντας τους σπουδαστές που το ετήσιο εισόδημα των οικογενειών τους ξεπερνά τις 35.000 ευρώ να πληρώνουν 4 ευρώ για να φάνε. Αντίστοιχα είναι τα σχέδια που φαίνεται να καταστρώνει και η πρυτανεία του ΑΠΘ, στο όνομα της υποχρηματοδότησης.

Πολιτική η ευθύνη για τα προβλήματα στη στέγαση

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την εστία στο Καρπενήσι. Καταγγελία του ΜΑΣ για τη στάση της διοίκησης στην εστία Καλαμάτας

Ως πρόκληση προς τους φοιτητές χαρακτηρίζει η Επιτροπή Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στην Καλαμάτα την προσπάθεια να δημιουργηθεί στο λαό της πόλης μία διαφορετική από την πραγματικότητα εικόνα για την κατάσταση στην εστία του ΤΕΙ. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση είχε αποφασίσει να πετάξει έξω 4 σπουδαστές που δήλωσαν ότι δεν έχουν να πληρώσουν τα 45 ευρώ ενοίκιο που επιβλήθηκε. Τα δωμάτια αποδόθηκαν στους σπουδαστές μετά από αγωνιστική παρέμβαση του ΜΑΣ.

Το ΜΑΣ με χτεσινή ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη στάση των αρχών της εστίας και του ΤΕΙ, αλλά και «διάφορους παρατρεχάμενους του τοπικού Τύπου» οι οποίοι, όπως επισημαίνει, «λίγο πολύ μέσα από τις δηλώσεις και τα δημοσιεύματά τους μας είπαν ότι οι σπουδαστές που θέλουν να μείνουν ή μένουν ήδη στην εστία είναι πλουσιόπαιδα»!

Το ΜΑΣ, με αφορμή τις εξελίξεις, απευθύνει στους παραπάνω τα ακόλουθα ερωτήματα: «Τώρα τους έπιασε ο πόνος για τα παιδιά των εργαζομένων και φοβούνται μη χάσουν τα δωμάτια από τα πλουσιόπαιδα; Γιατί αφού είναι τόσο πολύ ενάντια στην πλουτοκρατία, τόσο καιρό χειροκροτούσαν και χειροκροτούν και τις κυβερνήσεις της ΝΔ και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που μειώνουν τη φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο; Γιατί τα κόμματα, οι κυβερνήσεις, οι νομάρχες και οι δήμαρχοι που στηρίζουν δεν έφτιαξαν εστίες για το Πανεπιστήμιο της Καλαμάτας που δεν έχει ούτε μια κλίνη; Μήπως εκεί οι φοιτητές είναι πλούσιοι;».

«Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών παλεύει για δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές ανεξαιρέτως και κάνει συγκεκριμένη πρόταση να μετατραπεί το παλιό Νοσοκομείο Καλαμάτας σε σύγχρονες εστίες που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των φοιτητών και σπουδαστών που σπουδάζουν στην Καλαμάτα». Καλεί επίσης σε συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ στην Καλαμάτα για να δοθεί δυναμική απάντηση και για το θέμα της στέγασης.

Προβλήματα και στο Καρπενήσι

Σε αδιέξοδο οδηγεί δεκάδες σπουδαστές από λαϊκές οικογένειες, που έχουν πραγματικά μεγάλη ανάγκη για στέγαση, η απόφαση αναστολής λειτουργίας των δωματίων στο Τμήμα Δασοπονίας του ΤΕΙ Λαμίας, με έδρα το Καρπενήσι. Το ζήτημα φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος και Γ. Πρωτούλης με Ερώτησή τους προς την υπουργό Παιδείας. Οπως επισημαίνουν, υπάρχει εστία με 25 δωμάτια για φοιτητική μέριμνα που παρείχε στέγαση σε 50 σπουδαστές. «Ωστόσο, οι συνθήκες λειτουργίας της Εστίας είναι πολύ δυσμενείς, αφού δεν υπάρχει καθόλου προσωπικό, ενώ και η υλικοτεχνική υποδομή είναι μακριά από τις σύγχρονες απαιτήσεις. Επιπλέον η λειτουργία της Εστίας παραμένει, αδικαιολόγητα, νομικά εκκρεμής καθώς δεν υπάρχει Σπουδαστική Λέσχη στο ΤΕΙ Λαμίας, ενώ ούτε έχει υπαχθεί στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας». Οι βουλευτές κάνουν λόγο για υπονόμευση του δικαιώματος στη δωρεάν στέγαση και σημειώνουν ότι «για την κατάσταση αυτή υπάρχει μεγάλη πολιτική ευθύνη». Ρωτούν την υπουργό τι μέτρα θα παρθούν για τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της Εστίας, για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη διοικητική υποστήριξη, για την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό και την αναβάθμιση της υποδομής και των συνθηκών ζωής των σπουδαστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ