ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάη 2026
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Κυριακή 10 Μάη η ημερίδα για το νοσηλευτικό προσωπικό

Στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο του δημαρχείου Περιστερίου

Ημερίδα με θέμα «Νοσηλευτικό προσωπικό: Ανάσα στα προβλήματα η πάλη στον δρόμο της σύγκρουσης με την Υγεία - εμπόρευμα στον καπιταλισμό» πραγματοποιεί το Τμήμα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ την Κυριακή 10 Μάη, στις 6 μ.μ. στο αμφιθέατρο του δημαρχείου Περιστερίου (στάση Μετρό «Περιστέρι»).

Η κεντρική ομιλία, με θέμα «Η Νοσηλευτική Επιστήμη και η πρόταση του ΚΚΕ», θα γίνει από την Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ.

Θα ακολουθήσουν οι εξής θεματικές παρεμβάσεις:

  • «Η στρατηγική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων στην ανάπτυξη της Νοσηλευτικής» - Αντα Τερβόλη, νοσηλεύτρια, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • «Η εργασιακή πραγματικότητα στη Νοσηλευτική σήμερα» - Μανώλης Βαρδαβάκης, νοσηλευτής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΚΚΕ.
  • «Επαγγελματικές ασθένειες στη Νοσηλευτική - Συνέπεια του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας και των εργασιακών συνθηκών» - Χρήστος Παπάζογλου, γιατρός Εργασίας, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • «Νοσηλευτική Επιστήμη και εργαζόμενη γυναίκα» - Αννα Ψαρρού, νοσηλεύτρια, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν» και εκλεγμένη στην ΠΟΕΔΗΝ, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Οργάνωσης Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΚΚΕ.
  • «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Κοινοτική Νοσηλευτική» - Σεμίνα Καστρίτη, σχολική νοσηλεύτρια, πρόεδρος του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής.
  • «Νοσηλευτική Επιστήμη και παιδιατρική περίθαλψη» - Ολγα Σιάντου, νοσηλεύτρια, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».
  • «Η εκπαίδευση στη Νοσηλευτική: Επιστημονική συγκρότηση ή κατάρτιση με επιχειρηματικά κριτήρια;» - Ρόζα Κότσυφα, νοσηλεύτρια, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ.
EΟΠΑΕ
Διοίκηση και εργοδοτικός συνδικαλισμός συνυπέγραψαν την απεμπόληση εργασιακών δικαιωμάτων

Ωμό εμπαιγμό και μνημείο εκμετάλλευσης σε βάρος των εργαζομένων του Οργανισμού αποτελεί το κείμενο που παρουσιάστηκε ως «Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» στον ΕΟΠΑΕ, και φέρει την υπογραφή και του εργοδοτικού συνδικαλισμού (Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων - ΠΣΕ).

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τον Οργανισμό που συστάθηκε με το αντιδραστικό νομοσχέδιο της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» και στον οποίο εντάχθηκαν όλοι οι φορείς της Απεξάρτησης. Και, όπως φαίνεται, τα πρώτα θύματα είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των φορέων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΟΠΑΕ καταγγέλλει πως δεν είναι ούτε συλλογική ούτε σύμβαση εργασίας αυτό που υπογράφηκε, καθώς προέκυψε μέσα από μια εν κρυπτώ διαδικασία, χωρίς καμία απολύτως συμμετοχή των εργαζομένων. «Δεν πρόκειται για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά για ένα πακέτο οικειοθελών παροχών που τελεί υπό την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών. Μια Συλλογική Σύμβαση όφειλε να ρυθμίζει μια σειρά πτυχές της εργασιακής σχέσης (αμοιβές, επιδόματα, ωράρια, υπερεργασία, άδειες, συνθήκες εργασίας, διαδικασίες, συλλογικά δικαιώματα κ.λπ.). Τίποτα από αυτά δεν ρυθμίζεται με το συγκεκριμένο κείμενο, που περισσότερο προσομοιάζει με μια εγκύκλιο της διοίκησης για ορισμένες επιδοματικές παροχές».

Οσο για τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις που ισχύουν βάσει προηγούμενων Συλλογικών Συμβάσεων (σχετική απόφαση ΟΜΕΔ) για τους εργαζόμενους που προέρχονται από το ΚΕΘΕΑ, σχετικά με σοβαρά θέματα (άδειες μητρότητας, εκπαιδευτικές άδειες, μειωμένα ωράρια, μακροχρόνια απουσία λόγω ασθενειών κ.λπ.), και οι οποίες θα έπρεπε να κατοχυρωθούν για όλο το προσωπικό του ΕΟΠΑΕ, «φυσικά δεν τέθηκαν από κανέναν και απουσιάζουν από τη "σύμβαση"». Επίσης ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι δεν κατοχυρώνονται ούτε καν οι άδειες που προβλέπει η εγκύκλιος του Οργανισμού, με αποτέλεσμα αυτές να παραμένουν στην ευχέρεια της εκάστοτε διοίκησης. Ακόμα, δεν υπάρχει αναφορά στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, που παραμένει αρρύθμιστο μετά από 14 μήνες, ούτε για την εκπαίδευση και εποπτεία του προσωπικού.

«Αγωνιστική Συσπείρωση»: Να πραγματοποιηθεί άμεσα συνέλευση στον ΠΣΕ

Η παραπάνω εξέλιξη προκάλεσε την άμεση αντίδραση και της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» Εργαζομένων ΕΟΠΑΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Σαν τους κλέφτες, στα μουλωχτά, παραμονή Εργατικής Πρωτομαγιάς, εκτέλεσαν τις εντολές των εργοδοτών και περήφανοι παρουσίασαν την "επιτυχία" τους... Ο λόγος για την πλειοψηφία του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΕΟΠΑΕ (...) έκαναν μια προσχηματική "έκτακτη" συνεδρίαση του ΔΣ στις 30/4, όπου αναφέρθηκαν περί ανέμων και υδάτων σε παροχές της διοίκησης, γιατί δεν είχαν την τσίπα να αποκαλύψουν ότι έχουν έτοιμους τους δικηγόρους στα κεντρικά για να υπογράψουν όσα είχαν ήδη συμφωνήσει...».

Σχετικά με το κείμενο που υπογράφηκε από την εργοδοτική πλειοψηφία του ΠΣΕ, η «Αγωνιστική Συσπείρωση» επισημαίνει ότι «δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες των εργαζομένων, που βρίσκονται στο έλεος της ακρίβειας, της εμπορευματοποίησης κάθε κοινωνικής ανάγκης, σε έναν τομέα δουλειάς υψηλής εξειδίκευσης αλλά και επικινδυνότητας (...)

Πώς να μην καμαρώνει για το "έργο" της η διοίκηση, όταν ξέρει ότι από αυτήν τη Σύμβαση εξαιρείται ήδη το 1/4 των εργαζομένων του Οργανισμού που δουλεύει με ΔΠΥ, ποσοστό που θα αυξηθεί κι άλλο, αφού οι νέες προσλήψεις θα γίνουν με το ίδιο άθλιο καθεστώς, που στερεί κάθε δικαίωμα από τους εργαζόμενους; Πώς να μη γελάνε και τα μουστάκια τους όταν το ίδιο το Σωματείο υπογράφοντας κάτι τέτοιο αποδέχεται όχι μόνο τα "μπλοκάκια" αλλά και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας (ΙΔΟΧ), τις εργολαβίες σε φύλαξη και καθαριότητα, αντί να ζητά να απορροφηθούν ως μόνιμο προσωπικό του Οργανισμού, με πλήρη δικαιώματα;

Πώς να μην πανηγυρίζει η εργοδοσία όταν το ίδιο το Σωματείο αποποιείται τη διεκδίκηση της επιστροφής των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, των επιδομάτων αδείας και σπουδών, των 3ετιών, τρώγοντας αμάσητη την καραμέλα των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης που μας έφερε τις χειρότερες διατάξεις που ισχύουν στο Δημόσιο, μαζί με όλες τις χειρότερες διατάξεις που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα; (...).

Η διοίκηση ξέρει καλά ότι όσα επιδόματα και άδειες burn-out και να δοθούν, αν οι εργαζόμενοι δεν έχουν συγκροτημένα δικαιώματα και αν δεν αναμορφωθεί το πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού στην κατεύθυνση της θεραπείας, αντί για τη συνεχή ματαίωση με την οποία ερχόμαστε πλέον καθημερινά αντιμέτωποι, οι συνθήκες εργασίας μας θα είναι μόνιμα επισφαλείς υλικά, σωματικά και ψυχικά. Γι' αυτό υπέγραψε πρόθυμα τη συγκεκριμένη Σύμβαση. Γιατί πίσω από το καρότο υπάρχει το μαστίγιο...».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» Εργαζομένων ΕΟΠΑΕ καλεί τους εργαζόμενους να δράσουν με κριτήριο το σύνολο των αναγκών τους, απαιτώντας την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης των μελών του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΕΟΠΑΕ ώστε να αποφασίσει για τη δημιουργία ενός ενιαίου σωματείου στον Οργανισμό, την απόρριψη της Σύμβασης του ΠΣΕ και την έναρξη ουσιαστικής συλλογικής διεκδίκησης για την υπογραφή ΣΣΕ.

ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
Στις 26 Μάη η Γενική Συνέλευση και οι εκλογές του νέου σωματείου

Με σύνθημα «Οργάνωση - Αγώνας - Αλληλεγγύη» η νεοσύστατη Ενωση Επαγγελματιών Αθήνας απευθύνεται στους μικρούς επαγγελματίες στα μικρά καφέ, στα ψητοπωλεία, στις ταβέρνες, στις κουζίνες, στα delivery, στα μπαρ, στα μεζεδοπωλεία και στα οικογενειακά μαγαζιά της γειτονιάς, ώστε να μαζικοποιήσουν τις γραμμές της και να συμμετάσχουν στις πρώτες εκλογές.

Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Μάη στις 5 μ.μ. και αμέσως μετά, την ίδια μέρα, αναμένεται να γίνουν οι αρχαιρεσίες.

Πρόκειται για σωματείο που συγκροτήθηκε από μικρούς επαγγελματίες, βιοπαλαιστές που όπως αναφέρουν και στο κάλεσμά τους δίνουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης, για να εκφράσει συλλογικά τη φωνή τους. Ξεκαθαρίζει ότι «δεν είμαστε "λέσχη ενδιαφερόντων", ούτε γραφείο διεκπεραίωσης χαρτιών, αλλά όργανο αγώνα που βάζει στο στόχαστρο την πολιτική που ευνοεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στην Εστίαση και στον Τουρισμό, σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και των οικογενειών τους».

Απέναντι στα οξυμένα προβλήματα της ακρίβειας και της φοροληστρικής πολιτικής της κυβέρνησης για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων, η Ενωση καλεί σε οργάνωση και πάλη μαζί με τους εργαζόμενους του κλάδου. Υπογραμμίζει μάλιστα την πείρα που υπάρχει όταν το κίνημα στρέφεται ενάντια στα μονοπώλια, έχοντας αποδείξει πως η οργανωμένη δράση και οι παρεμβάσεις φέρνουν αποτέλεσμα.

«Ξέρουμε πολύ καλά ότι η υπάρχουσα συνδικαλιστική εκπροσώπηση - και στην Αθήνα και πανελλαδικά (ΠΟΕΣΕ) - δεν εκφράζει τα συμφέροντα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Εστίασης, υπονομεύει τη συλλογική διεκδίκηση, λειτουργεί ως "χρήσιμος εταίρος" των κυβερνήσεων και χειροκροτητής των πολιτικών τους», προσθέτει.

Σχετικά με το πώς πρέπει να είναι ένα σωματείο, ώστε να μπορεί να προασπίζεται τα συμφέροντα των μικρών επαγγελματιών του κλάδου, τονίζει πως σήμερα χρειάζεται σωματείο πραγματικά ζωντανό, που θα στηρίζεται στη συμμετοχή των μελών του, στις Γενικές Συνελεύσεις, στις επιτροπές γειτονιάς και κλάδου.

«Θέλουμε σωματείο ανεξάρτητο από επιχειρηματικά συμφέροντα και κυβερνητικές εναλλαγές, που δεν θα παζαρεύει "ανταλλάγματα" πίσω από κλειστές πόρτες», συνεχίζει σε άλλο σημείο. Και καλεί τους επαγγελματίες να κρατήσουν αγωνιστική στάση απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια και την πολιτική τους, και να μην εγκλωβιστούν σε ψεύτικες λύσεις ανταγωνιστικότητας και προσαρμογής, που στο τέλος οδηγούν τον μικρό επαγγελματία να δουλεύει όλο και πιο σκληρά για όλο και λιγότερο εισόδημα.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την κατάληψη των τυφλών

Τα 50 χρόνια από τη μεγάλη κατάληψη των τυφλών στις 2 Μάη 1976 στον τότε Οίκο Τυφλών στην Καλλιθέα τιμούν και γιορτάζουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, με εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 11 Μάη στην Καλλιθέα, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κύπρου. Η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία από το συγκρότημα της ΣΕΑΑΝ.


ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΞΥΛΟΥΡΓΟΙ
Να δοθεί επιτέλους το επίδομα σε τραυματισμένο ξυλουργό

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα

Σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 11 Μάη στις 9 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας προχωρά η Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και Προαστίων, απαιτώντας επίδομα ασθενείας για ξυλουργό που τραυματίστηκε σοβαρά στα τρία δάχτυλα του χεριού του. Στην κινητοποίηση καλεί και η ΟΒΣΑ.

Πρόκειται μάλιστα για αυτοαπασχολούμενο που 11 μήνες από όταν τραυματίστηκε σοβαρά στα τρία δάχτυλα του χεριού του το ταμείο ακόμα δεν έχει αναπληρώσει το εισόδημά του, παρά τη δίμηνη άδεια που του έγραψε ο γιατρός. Την ίδια στιγμή, βέβαια, το Ταμείο κάνει απαιτητές τις εισφορές του βιοτέχνη... Με τον χρόνο δε που έμεινε μακριά από την εργασία του να είναι μεγαλύτερος από την άδεια που του έγραψε ο γιατρός, η απάντηση που πήρε από το Ταμείο ήταν ότι «η άδειά του ούτε εγκρίθηκε ούτε απορρίφθηκε».

«Παρά της δεσμεύσεις του υπουργείου για τη θέσπιση επιδόματος ασθενείας για τους αυτοαπασχολούμενους, παραμένουμε εκτεθειμένοι», τονίζει το σωματείο, αφού δεν προβλέπεται καμία παροχή σε περίπτωση ατυχήματος, αν π.χ. ο ασφαλισμένος δεν κριθεί ανίκανος εργασίας για πάνω από έναν μήνα. «Την ίδια στιγμή που μπαίνουν κόφτες σε παροχές και επιδόματα για εμάς, δίνονται πακέτα ενισχύσεων και φοροαπαλλαγών δισεκατομμυρίων σε μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση», προσθέτει, απαιτώντας αποζημίωση από την πρώτη μέρα και όχι μετά από 30 μέρες, και άλλες διεκδικήσεις.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ