ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Το ΑΚΡ έχασε μεγάλες πόλεις

Ωστόσο σε εθνικό επίπεδο διατήρησε τις δυνάμεις του, με μικρή μάλιστα άνοδο

Από την καταμέτρηση των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη

Copyright 2019 The Associated

Από την καταμέτρηση των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη
Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή στην Τουρκία επιβεβαίωσαν τις ενδοαστικές διεργασίες, οι οποίες οξύνονται στη χώρα όλα τα τελευταία χρόνια, με αντικείμενο την υπεράσπιση του ντόπιου κεφαλαίου, σε ένα περιβάλλον σημαντικών γεωπολιτικών αναδιατάξεων.

Το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του Προέδρου της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, ΑΚΡ, έχασε τον έλεγχο σημαντικών πόλεων, ωστόσο σε πανεθνικό επίπεδο συγκεντρώνει 44,42% (με βάση τις ψήφους από 192.742 κάλπες σε σύνολο 194.678), δηλαδή διατηρεί αλλά και αυξάνει ελαφρά το ποσοστό του, από το 42,87% που είχε το 2014.

Ωστόσο, είναι ενδεικτικό ότι το ΑΚΡ έχασε την Αγκυρα, όπου ο υποψήφιος δήμαρχός του, Μεχμέτ Οζχασεκί, ήρθε δεύτερος με 47,1% και επικράτησε ο Μανσούρ Γιαβάς, υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP (του μεγαλύτερου κόμματος της κεμαλικής αντιπολίτευσης) που πήρε 50,9% (το 2014 τα δύο κόμματα είχαν πάρει αντίστοιχα 44,82% και 43,82%).

Στη Σμύρνη (προπύργιο της αντιπολίτευσης), το ΑΚΡ όχι απλά παρέμεινε δεύτερο, αλλά αυξήθηκε και η απόστασή του από το CHP, με τα δύο κόμματα να συγκεντρώνουν 38,62% και 58,02% από 35,63% και 50,22% αντίστοιχα.

Σε «θρίλερ» εξελισσόταν η καταμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη, όπου μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές τα στοιχεία της Εκλογικής Επιτροπής εμφάνιζαν τον υποψήφιο του ΑΚΡ, Μπιναλί Γιλντιρίμ, να παίρνει 48,51% (από 47,86% το 2014) και τον υποψήφιο του CHP, Εκρέμ Ιμάμογλου, 48,79% (από 40,16% το 2014), με μια διαφορά μόλις 20.000 ψήφων. Η τοπική οργάνωση του AKP ισχυρίστηκε ότι διαθέτει στοιχεία για μεγάλες παρατυπίες και θα καταθέσει ενστάσεις.

Το ΑΚΡ έχασε κι άλλες μεγάλες πόλεις, όπως Αττάλεια, Καραμάν, Τσανικρί κ.ά. Την ίδια στιγμή, πάντως, το ΑΚΡ εξασφάλισε τον έλεγχο σε πόλεις στα νοτιοανατολικά, όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο και το φιλοκουρδικό HDP είχε αρκετές δυνάμεις, όπως η Σιρνάκ.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Ερντογάν αναγνώρισε ουσιαστικά ότι απαιτείται (έστω) αναπροσαρμογή της τακτικής του, αναφέροντας αφενός ότι οι εκλογείς χάρισαν στο ΑΚΡ πρωτιά για 15η συνεχή εκλογική αναμέτρηση, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «από αύριο το πρωί, θα ξεκινήσουμε να εντοπίζουμε και να επανορθώνουμε τις αδυναμίες μας».

Αλλωστε, επισημάνσεις για την ανάγκη «επανορθώσεων» και «προσαρμογών» στην πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης έγιναν από πολλές πλευρές (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, εντός και εκτός συνόρων). Πολλοί έσπευσαν να εκφράσουν μάλιστα λίγο - πολύ ελπίδες ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θα «συνετιστεί» μετά τα αποτελέσματα και θα συμμετάσχει με καλύτερες προθέσεις σε παζάρια που ανοίγουν στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού, των Ελληνοτουρκικών κ.λπ. Ακόμα, χρειάζεται να τονιστεί ότι τα αποτελέσματα δεν συνιστούν καμία ...συνταρακτική συντριβή για το κατεστημένο στην Τουρκία - όπως έσπευσαν να εμφανίσουν πολλά αστικά επιτελεία και στη χώρα μας - αλλά καταγράφουν αντιθέσεις που βαθαίνουν, όπως δείχνουν και οι διασπάσεις στα βασικά κόμματα (ΑΚΡ και CHP), η συζήτηση για το αν πρέπει να προταχθεί η συνεργασία με τη Ρωσία ή τις ΗΠΑ κ.τ.λ.

Δήμαρχος απ' το ΚΚ Τουρκίας στο δήμο Ντερσίμ

Σημαντική εμπειρία απέσπασε το ΚΚ Τουρκίας, που έδωσε τη μάχη των εκλογών με στόχο την ενίσχυση της λαϊκής οργάνωσης και πάλης, την ένταξη νέων δυνάμεων στον αγώνα ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση. Κατάφερε να αυξήσει τις δυνάμεις του σε πολλές περιοχές, συγκεντρώνοντας πάνω από 130.000 ψήφους συνολικά.

Να σημειωθεί ότι ο υποψήφιος του ΚΚ Τουρκίας, Φατίχ Μεχμέτ Μακίογλου, εκλέχτηκε δήμαρχος στο δήμο Ντερσίμ, στην ανατολική επαρχία Τουντσελί. Ο Μακίογλου - που είχε εκλεγεί πρώτος και στην κοινότητα Οβατσίκ το 2014 - συγκέντρωσε 32,37%, μπροστά από τους υποψηφίους των HDP, CHP και AKP που συγκέντρωσαν 28,95%, 20,86% και 14,11% αντίστοιχα. Σε δηλώσεις του τόνισε ότι «οι πόρτες του δήμου θα είναι πάντα ανοιχτές στο λαό (...) Θα τον διοικήσουμε μαζί με το λαό (...) Θα δείξουμε σε όλους ότι είναι εφικτό ένα σοσιαλιστικό μοντέλο».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Ενδοαστικές συγκρούσεις για τα επόμενα βήματα

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι αγεφύρωτες διαφορές τμημάτων της αστικής τάξης μπροστά στο Brexit εντείνουν τις συγκρούσεις και τις ζυμώσεις σε Κοινοβούλιο και κυβέρνηση για ξεκαθάρισμα της κατάστασης. Μετά από τη χτεσινή νέα πολύωρη συζήτηση και την ψήφιση επί τεσσάρων (μη δεσμευτικών για την κυβέρνηση...) τροπολογιών που αφορούν κυρίως επιλογές ήπιου Brexit, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, εξετάζει όλες τις πιθανές εναλλακτικές καθώς υποχρεούται έως τις 10 Απρίλη να ξεκαθαρίσει τις επόμενες κινήσεις της, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. - Κλ. Γιούνκερ, προειδοποίησε πως η υπομονή της ΕΕ «εξαντλείται» αφού έως τώρα «ξέρουμε τι δεν θέλει το βρετανικό Κοινοβούλιο αλλά όχι και τι θέλει». Επανέλαβε ότι εάν οι Βρετανοί θέλουν και άλλη παράταση μετά τις 12 Απρίλη θα πρέπει να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές...

Πληροφορίες του γερμανικού δικτύου DW ανέφεραν πως σήμερα η Μέι έχει προγραμματίσει πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θέτοντας στο τραπέζι ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Βαρύτητα θα δώσει και το αποτέλεσμα της χτεσινοβραδινής ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων επί των ακόλουθων τροπολογιών: Να γίνει διαπραγμάτευση παραμονής της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ, ή να δρομολογηθεί συμφωνία για «Κοινή Αγορά 2.0» στο πρότυπο του σχήματος «Νορβηγία+», ώστε να διατηρήσει περίπου τις ίδιες εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ, ή να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα, είτε, τέλος, η Βουλή να αποφασίσει επί της αποτροπής σκληρού Brexit.

Οι Εργατικοί του σοσιαλδημοκράτη Τζέρεμι Κόρμπιν και οι εθνικιστές του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας είχαν ανακοινώσει ότι θα στήριζαν την πρόταση «Κοινή Αγορά 2.0» για την παραμονή στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Οι Εργατικοί μετέβαλαν τη στάση τους ώστε να αποτρέψουν το «σκληρό» Brexit.

Επιπροσθέτως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Συντηρητικών, Τζούλιαν Σμιθ, κατήγγειλε υπουργούς της κυβέρνησης ότι προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και συναδέλφους του βουλευτές ότι είναι το «χειρότερο παράδειγμα απειθαρχίας στη βρετανική πολιτική ιστορία».

Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι προειδοποιήσεις στελεχών ξένων και ντόπιων μονοπωλίων. Ξεχώρισε αυτή του διευθύνοντος συμβούλου της «Siemens UK», Γιούργκεν Μάιερ, που κάλεσε τους Βρετανούς βουλευτές να καταλήξουν σε συμφωνία συμβιβασμού τονίζοντας ότι το πολιτικό χάος που προκαλούν έχει κάνει τη χώρα περίγελο στο εξωτερικό. Ο Γερμανός υπουργός ΕΕ, Μίκαελ Ροθ, χωρίς «φιοριτούρες» δήλωσε ότι πολλοί Βρετανοί υπουργοί αγνοούν πώς ζουν, δουλεύουν και φέρονται οι εργαζόμενοι γιατί είναι αποκομμένοι από την κοινωνία «προκαλώντας» (επί λέξει...) «αυτήν την κωλο-κατάσταση». Εκπρόσωποι του οίκου αξιολόγησης S&P προέβλεψαν «σημαντικές οικονομικές δυσκολίες» στη Βρετανία σε περίπτωση άτακτου Brexit. Το χρηματοπιστωτικό μονοπώλιο «Goldman Sachs» εκτίμησε ότι η χαοτική κατάσταση στη Βρετανία έχει ήδη προκαλέσει ζημιές στην οικονομία, άνω των 600 εκατ. δολαρίων. Η «Easy Jet» προβλέπει σημαντικές απώλειες εσόδων επειδή πολλοί επιβάτες αποφεύγουν τις μετακινήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω αβεβαιότητας.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
Στο επίκεντρο Γκολάν και Παλαιστινιακό

ΤΥΝΙΔΑ.--

Την πρόσφατη απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για αναγνώριση της προσάρτησης των συριακών Υψιπέδων του Γκολάν από το Ισραήλ, καταδίκασαν το Σαββατοκύριακο στη Σύνοδο Κορυφής στην Τύνιδα οι ηγέτες του Αραβικού Συνδέσμου. Εξέφρασαν την πρόθεσή τους να επιδιώξουν απόφαση στον ΟΗΕ, προκειμένου να καταδικαστεί η ενέργεια και να επιβεβαιωθεί «διεθνής συναίνεση» σε σχέση με την ισραηλινή κατοχή των Υψιπέδων του Γκολάν. Ζήτησαν επίσης ξανά την έναρξη ειρηνευτικών ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων. Απέφυγαν ωστόσο αναφορές στις ενδοϊμπεριαλιστικές διαμάχες και συγκρούσεις στην περιοχή του Κόλπου με επίκεντρο την αιματοχυσία του λαού της Υεμένης από τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της, που έκλεισε πλέον τέσσερα χρόνια. Απέφυγαν επίσης οιαδήποτε αναφορά στην εδώ και τρία χρόνια κρίση στις σχέσεις του Κατάρ με τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Επιπλέον, δεν έκαναν ούτε νύξη για τις προσπάθειες των ΗΑΕ και του Ομάν να «ομαλοποιήσουν» τις σχέσεις με το Ισραήλ, σε μία περίοδο που οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σφίγγουν ακόμη περισσότερο τη μέγγενη της κατοχής και της καταπίεσης σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Από τις ομιλίες αξιωματούχων του 22μελούς Αραβικού Συνδέσμου ξεχώρισε εκείνη του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, που επανέλαβε την έκκληση για την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς κατήγγειλε τη ρατσιστική πολιτικού του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα Β' διαβεβαίωσε ότι θα διαφυλάξει «τον ρόλο προστασίας και κηδεμονίας» των θρησκευτικών μνημείων στην Ιερουσαλήμ. Ο Τυνήσιος υπουργός Εξωτερικών Κεμαΐς Τζινάουι χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις συνεχιζόμενες ενδο-αραβικές συγκρούσεις, λέγοντας πως «η αραβική συμφιλίωση θα πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης για τη σταθεροποίηση της περιοχής». Απαρατήρητη δεν πέρασε επίσης η απόφαση του Καταριανού εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι να φύγει την ώρα έναρξης της συνόδου, πριν καν εκφωνήσει την ομιλία του.

Δολοφονία τεσσάρων Παλαιστινίων από ισραηλινά πυρά

Το Σαββατοκύριακο, πάντως, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές συνέχισαν την εν ψυχρώ δολοφονία Παλαιστίνιων νεαρών, με αφορμή τις πολλές δεκάδες χιλιάδες κόσμου που συμμετείχαν στη Λωρίδα της Γάζας σε κινητοποιήσεις για τη Μέρα της Παλαιστινιακής γης και τα δικαιώματα επιστροφής των προσφύγων στις 30 Μάρτη. Από τις σφαίρες ελεύθερων σκοπευτών του ισραηλινού στρατού σκοτώθηκαν τρεις 17χρονοι μαθητές Λυκείου και ένας 20χρονος νεαρός. Πάνω από 206 άλλοι τραυματίστηκαν.

Το ίδιο διάστημα, Αιγύπτιοι μεσολαβητές ανακοίνωσαν διατήρηση της εύθραυστης «εκεχειρίας» μεταξύ Ισραήλ και ισλαμικής «Χαμάς», που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας, και μέτρα «χαλάρωσης» του ισραηλινού φονικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το 2008. Μεταξύ των μέτρων είναι η (για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια) αύξηση της απόστασης που μπορούν να ψαρεύουν από τις ακτές της Γάζας οι Παλαιστίνιοι ψαράδες και η οποία επεκτάθηκε στα 11 από τα έξι ναυτικά μίλια. Ανακοινώθηκαν επίσης μέτρα για «χαλάρωση» των ισραηλινών περιορισμών στα δικαιώματα εργασίας, ηλεκτροδότησης και χρηματοδότησης της μισθοδοσίας δημοσίων υπαλλήλων από το Κατάρ, αλλά και το άνοιγμα δύο μεθοριακών περασμάτων μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας Γάζας.

Τέλος, επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποίησε ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο, ανακοινώνοντας το άνοιγμα «διπλωματικού γραφείου» στην Ιερουσαλήμ, που θα αποτελεί μέρος της βραζιλιάνικης πρεσβείας της στο Ισραήλ, που βρίσκεται στο Τελ Αβίβ. Υπαναχώρησε από αρχική δήλωση για μεταφορά της βραζιλιάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Παρ' όλα αυτά, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του «είναι απολύτως αποφασισμένη να ενισχύσει τη σχέση μεταξύ Βραζιλίας και Ισραήλ», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη διμερή συνεργασία στους τομείς της «ασφάλειας και της άμυνας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ