Τρίτη 2 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Το ΑΚΡ έχασε μεγάλες πόλεις

Ωστόσο σε εθνικό επίπεδο διατήρησε τις δυνάμεις του, με μικρή μάλιστα άνοδο

Από την καταμέτρηση των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη

Copyright 2019 The Associated

Από την καταμέτρηση των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη
Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή στην Τουρκία επιβεβαίωσαν τις ενδοαστικές διεργασίες, οι οποίες οξύνονται στη χώρα όλα τα τελευταία χρόνια, με αντικείμενο την υπεράσπιση του ντόπιου κεφαλαίου, σε ένα περιβάλλον σημαντικών γεωπολιτικών αναδιατάξεων.

Το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του Προέδρου της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, ΑΚΡ, έχασε τον έλεγχο σημαντικών πόλεων, ωστόσο σε πανεθνικό επίπεδο συγκεντρώνει 44,42% (με βάση τις ψήφους από 192.742 κάλπες σε σύνολο 194.678), δηλαδή διατηρεί αλλά και αυξάνει ελαφρά το ποσοστό του, από το 42,87% που είχε το 2014.

Ωστόσο, είναι ενδεικτικό ότι το ΑΚΡ έχασε την Αγκυρα, όπου ο υποψήφιος δήμαρχός του, Μεχμέτ Οζχασεκί, ήρθε δεύτερος με 47,1% και επικράτησε ο Μανσούρ Γιαβάς, υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP (του μεγαλύτερου κόμματος της κεμαλικής αντιπολίτευσης) που πήρε 50,9% (το 2014 τα δύο κόμματα είχαν πάρει αντίστοιχα 44,82% και 43,82%).

Στη Σμύρνη (προπύργιο της αντιπολίτευσης), το ΑΚΡ όχι απλά παρέμεινε δεύτερο, αλλά αυξήθηκε και η απόστασή του από το CHP, με τα δύο κόμματα να συγκεντρώνουν 38,62% και 58,02% από 35,63% και 50,22% αντίστοιχα.

Σε «θρίλερ» εξελισσόταν η καταμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη, όπου μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές τα στοιχεία της Εκλογικής Επιτροπής εμφάνιζαν τον υποψήφιο του ΑΚΡ, Μπιναλί Γιλντιρίμ, να παίρνει 48,51% (από 47,86% το 2014) και τον υποψήφιο του CHP, Εκρέμ Ιμάμογλου, 48,79% (από 40,16% το 2014), με μια διαφορά μόλις 20.000 ψήφων. Η τοπική οργάνωση του AKP ισχυρίστηκε ότι διαθέτει στοιχεία για μεγάλες παρατυπίες και θα καταθέσει ενστάσεις.

Το ΑΚΡ έχασε κι άλλες μεγάλες πόλεις, όπως Αττάλεια, Καραμάν, Τσανικρί κ.ά. Την ίδια στιγμή, πάντως, το ΑΚΡ εξασφάλισε τον έλεγχο σε πόλεις στα νοτιοανατολικά, όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο και το φιλοκουρδικό HDP είχε αρκετές δυνάμεις, όπως η Σιρνάκ.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Ερντογάν αναγνώρισε ουσιαστικά ότι απαιτείται (έστω) αναπροσαρμογή της τακτικής του, αναφέροντας αφενός ότι οι εκλογείς χάρισαν στο ΑΚΡ πρωτιά για 15η συνεχή εκλογική αναμέτρηση, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «από αύριο το πρωί, θα ξεκινήσουμε να εντοπίζουμε και να επανορθώνουμε τις αδυναμίες μας».

Αλλωστε, επισημάνσεις για την ανάγκη «επανορθώσεων» και «προσαρμογών» στην πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης έγιναν από πολλές πλευρές (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, εντός και εκτός συνόρων). Πολλοί έσπευσαν να εκφράσουν μάλιστα λίγο - πολύ ελπίδες ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θα «συνετιστεί» μετά τα αποτελέσματα και θα συμμετάσχει με καλύτερες προθέσεις σε παζάρια που ανοίγουν στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού, των Ελληνοτουρκικών κ.λπ. Ακόμα, χρειάζεται να τονιστεί ότι τα αποτελέσματα δεν συνιστούν καμία ...συνταρακτική συντριβή για το κατεστημένο στην Τουρκία - όπως έσπευσαν να εμφανίσουν πολλά αστικά επιτελεία και στη χώρα μας - αλλά καταγράφουν αντιθέσεις που βαθαίνουν, όπως δείχνουν και οι διασπάσεις στα βασικά κόμματα (ΑΚΡ και CHP), η συζήτηση για το αν πρέπει να προταχθεί η συνεργασία με τη Ρωσία ή τις ΗΠΑ κ.τ.λ.

Δήμαρχος απ' το ΚΚ Τουρκίας στο δήμο Ντερσίμ

Σημαντική εμπειρία απέσπασε το ΚΚ Τουρκίας, που έδωσε τη μάχη των εκλογών με στόχο την ενίσχυση της λαϊκής οργάνωσης και πάλης, την ένταξη νέων δυνάμεων στον αγώνα ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση. Κατάφερε να αυξήσει τις δυνάμεις του σε πολλές περιοχές, συγκεντρώνοντας πάνω από 130.000 ψήφους συνολικά.

Να σημειωθεί ότι ο υποψήφιος του ΚΚ Τουρκίας, Φατίχ Μεχμέτ Μακίογλου, εκλέχτηκε δήμαρχος στο δήμο Ντερσίμ, στην ανατολική επαρχία Τουντσελί. Ο Μακίογλου - που είχε εκλεγεί πρώτος και στην κοινότητα Οβατσίκ το 2014 - συγκέντρωσε 32,37%, μπροστά από τους υποψηφίους των HDP, CHP και AKP που συγκέντρωσαν 28,95%, 20,86% και 14,11% αντίστοιχα. Σε δηλώσεις του τόνισε ότι «οι πόρτες του δήμου θα είναι πάντα ανοιχτές στο λαό (...) Θα τον διοικήσουμε μαζί με το λαό (...) Θα δείξουμε σε όλους ότι είναι εφικτό ένα σοσιαλιστικό μοντέλο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ