Τρίτη 2 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
Στο επίκεντρο Γκολάν και Παλαιστινιακό

ΤΥΝΙΔΑ.--

Την πρόσφατη απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για αναγνώριση της προσάρτησης των συριακών Υψιπέδων του Γκολάν από το Ισραήλ, καταδίκασαν το Σαββατοκύριακο στη Σύνοδο Κορυφής στην Τύνιδα οι ηγέτες του Αραβικού Συνδέσμου. Εξέφρασαν την πρόθεσή τους να επιδιώξουν απόφαση στον ΟΗΕ, προκειμένου να καταδικαστεί η ενέργεια και να επιβεβαιωθεί «διεθνής συναίνεση» σε σχέση με την ισραηλινή κατοχή των Υψιπέδων του Γκολάν. Ζήτησαν επίσης ξανά την έναρξη ειρηνευτικών ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων. Απέφυγαν ωστόσο αναφορές στις ενδοϊμπεριαλιστικές διαμάχες και συγκρούσεις στην περιοχή του Κόλπου με επίκεντρο την αιματοχυσία του λαού της Υεμένης από τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της, που έκλεισε πλέον τέσσερα χρόνια. Απέφυγαν επίσης οιαδήποτε αναφορά στην εδώ και τρία χρόνια κρίση στις σχέσεις του Κατάρ με τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Επιπλέον, δεν έκαναν ούτε νύξη για τις προσπάθειες των ΗΑΕ και του Ομάν να «ομαλοποιήσουν» τις σχέσεις με το Ισραήλ, σε μία περίοδο που οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σφίγγουν ακόμη περισσότερο τη μέγγενη της κατοχής και της καταπίεσης σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Από τις ομιλίες αξιωματούχων του 22μελούς Αραβικού Συνδέσμου ξεχώρισε εκείνη του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, που επανέλαβε την έκκληση για την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς κατήγγειλε τη ρατσιστική πολιτικού του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα Β' διαβεβαίωσε ότι θα διαφυλάξει «τον ρόλο προστασίας και κηδεμονίας» των θρησκευτικών μνημείων στην Ιερουσαλήμ. Ο Τυνήσιος υπουργός Εξωτερικών Κεμαΐς Τζινάουι χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις συνεχιζόμενες ενδο-αραβικές συγκρούσεις, λέγοντας πως «η αραβική συμφιλίωση θα πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης για τη σταθεροποίηση της περιοχής». Απαρατήρητη δεν πέρασε επίσης η απόφαση του Καταριανού εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι να φύγει την ώρα έναρξης της συνόδου, πριν καν εκφωνήσει την ομιλία του.

Δολοφονία τεσσάρων Παλαιστινίων από ισραηλινά πυρά

Το Σαββατοκύριακο, πάντως, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές συνέχισαν την εν ψυχρώ δολοφονία Παλαιστίνιων νεαρών, με αφορμή τις πολλές δεκάδες χιλιάδες κόσμου που συμμετείχαν στη Λωρίδα της Γάζας σε κινητοποιήσεις για τη Μέρα της Παλαιστινιακής γης και τα δικαιώματα επιστροφής των προσφύγων στις 30 Μάρτη. Από τις σφαίρες ελεύθερων σκοπευτών του ισραηλινού στρατού σκοτώθηκαν τρεις 17χρονοι μαθητές Λυκείου και ένας 20χρονος νεαρός. Πάνω από 206 άλλοι τραυματίστηκαν.

Το ίδιο διάστημα, Αιγύπτιοι μεσολαβητές ανακοίνωσαν διατήρηση της εύθραυστης «εκεχειρίας» μεταξύ Ισραήλ και ισλαμικής «Χαμάς», που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας, και μέτρα «χαλάρωσης» του ισραηλινού φονικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το 2008. Μεταξύ των μέτρων είναι η (για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια) αύξηση της απόστασης που μπορούν να ψαρεύουν από τις ακτές της Γάζας οι Παλαιστίνιοι ψαράδες και η οποία επεκτάθηκε στα 11 από τα έξι ναυτικά μίλια. Ανακοινώθηκαν επίσης μέτρα για «χαλάρωση» των ισραηλινών περιορισμών στα δικαιώματα εργασίας, ηλεκτροδότησης και χρηματοδότησης της μισθοδοσίας δημοσίων υπαλλήλων από το Κατάρ, αλλά και το άνοιγμα δύο μεθοριακών περασμάτων μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας Γάζας.

Τέλος, επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποίησε ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο, ανακοινώνοντας το άνοιγμα «διπλωματικού γραφείου» στην Ιερουσαλήμ, που θα αποτελεί μέρος της βραζιλιάνικης πρεσβείας της στο Ισραήλ, που βρίσκεται στο Τελ Αβίβ. Υπαναχώρησε από αρχική δήλωση για μεταφορά της βραζιλιάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Παρ' όλα αυτά, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του «είναι απολύτως αποφασισμένη να ενισχύσει τη σχέση μεταξύ Βραζιλίας και Ισραήλ», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη διμερή συνεργασία στους τομείς της «ασφάλειας και της άμυνας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ