ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΑΟΣ ΑΓΡΟΤΕΡΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ - ΜΕΤΣ
Διαχρονικό, δικομματικό έγκλημα

Η φωτογραφία είναι παλιά, αλλά ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο στο χώρο
Η φωτογραφία είναι παλιά, αλλά ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο στο χώρο
Η διαχρονική, συνειδητή αδιαφορία του δικομματισμού για την «τύχη» του σημαντικότατου αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς οδήγησε στο αναμενόμενο αποτέλεσμα της εισβολής των ιδιωτών, οι οποίοι, στις 23/12, αιτήθηκαν και έλαβαν άδεια κατεδάφισης από το ΥΠΕΧΩΔΕ των παλιών κτιρίων που βρίσκονται πάνω στα θεμέλια του ναού, προφανώς για οικοδομική «αξιοποίηση», αφού πρόκειται για κατασκευαστική εταιρεία!

Το θέμα «σέρνεται» από το 1960, οπότε ο χώρος χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός και έκτοτε υπήρξαν επανειλημμένες γνωμοδοτήσεις και υπουργικές αποφάσεις για απαλλοτρίωση, ανασκαφή και ανάδειξη του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου, οι οποίες ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Τελευταία φορά που ασχολήθηκε το ΥΠΠΟ με το θέμα ήταν τον Οκτώβρη του 2005, οπότε το θέμα ξανατέθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αλλά ως «έγκριση ή μη καθαίρεσης υφισταμένων κτισμάτων για τη διενέργεια ανασκαφικής έρευνας», διαγράφοντας ουσιαστικά τις προηγούμενες αποφάσεις για αναγκαστική απαλλοτρίωση και ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών από τους μαζικούς φορείς της περιοχής.

Σε μια ακόμη επίδειξη «αμνησίας» και κυνισμού, το ΠΑΣΟΚ, μέσω του βουλευτή, Κ. Καρτάλη, κατέθεσε χτες Ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού για το θέμα, εγκαλώντας τους για «ολιγωρία ως προς την προστασία και ανάδειξη» του αρχαιολογικού χώρου! Φυσικά, δε νιώθει την ανάγκη ούτε καν να απολογηθεί για τη μη εφαρμογή από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ του πλήθους όλων των προηγούμενων αποφάσεων για απαλλοτρίωση.

Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ έθεσε το θέμα εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία και στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο.


Χειμερινού θεάτρου συνέχεια

«Ο Ακατονόμαστος»
«Ο Ακατονόμαστος»
Το «Αντιθέατρο» της Μαρίας Ξενουδάκη ανέβασε και παρουσιάζει (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή), τον «Ακατονόμαστο» του Μπέκετ. Πρόκειται για το σπουδαιότερο μέρος της μπεκετικής τριλογίας «Μολόι», «Ο Μαλόν πεθαίνει», «Ο ακατονόμαστος». Μετάφραση Αλεξάνδρα Παπαθανασοπούλου, σκηνοθεσία Μαρία Ξενουδάκη - Ειρήνη Τζαβάρα, σκηνικά - κοστούμια Κώστα Βελινόπουλου, μουσική Γιάννη Πεϊκίδη. Παίζουν: Μαρία Ξενουδάκη, Μαρίνα Σωκράτη, Ειρήνη Τζαβάρα. Στο έργο ο άνθρωπος μπορεί να αναιρεί όσα είπε και έκανε. Λέει κάπου στο κείμενο: «Θέλουν να με κάνουν να παίρνω εντολές και αυτόματα να τις εκτελώ, θέλουν να με πείσουν πως υπάρχω με παραλογισμό, τον παραλογισμό τού να μην μπορώ! Είμαι φαλακρός, γυμνός, με τα χέρια μου απλωμένα μια για πάντα στα γόνατά μου, δεν κινδυνεύουν να μπλεχτούν σε καμιά βρωμοδουλειά».

  • Το «Ιωνικό Θέατρο» παρουσιάζει την «Οντισιόν», έργο στηριγμένο στο επιτραπέζιο παιχνίδι «Cluedo», στο θέατρο - μπαρ «Γκαράζ» (Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού, λεωφόρος Γρηγορίου Λαμπράκη). Από τις 18/1 έως το τέλος Μάρτη, κάθε Κυριακή - Δευτέρα (8.30 μ.μ.). Σκηνοθεσία Ελενας Moon. Παίζουν: Μαρία Αμερικάνου, Ελένη Μιχαηλίδου, Ευγενία Πασπαλά, Ελένη Μίχου κ.ά. Κουστούμια: Ελένη Πατσάκη. Γραφιστικά: Χρήστος Τριβιζάς. Μουσική: Γιώργος Κομνάς. Σενάριο - Σκηνοθεσία: Αντώνης Παπαδόπουλος.
  • Στο STUDIO Μαυρομιχάλη 134, παρουσιάζεται ο «Αποδιοπομπαίος τράγος», από το θίασο «Devised» (μέχρι 15/2). Θέατρο και δραματοθεραπεία συναντιούνται σε μια παράσταση με τέσσερις ηθοποιούς, που μας «ξεναγούν» στη ζωή. Σκηνοθεσία Λάμπρου Γιώτη, σκηνογραφία Αση Δημητρολοπούλου, μουσική Κατερίνας Ελοσίτου - Γιάννη Παπαθανασίου, χορογραφία Στέλλας Κρούσκα. Παίζουν: Χρήστος Θεοχαρόπουλος, Αντώνης Ιορδάνου, Βέρα Λάρδη, Δημήτρης Μπέγιογλου.

Μνήμη Βασίλη Τσιτσάνη

Μεγάλη έκθεση για τη ζωή και το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη εγκαινιάζει (18/1) το «Κέντρο Ερευνας - Μουσείο Τσιτσάνη» του Δήμου Τρικκαίων, με αφορμή τα 25 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου δημιουργού. Η έκθεση (Μύλος Ματσόπουλου) περιλαμβάνει στοιχεία και ντοκουμέντα, που επιμελήθηκε ο Κώστας Χατζηδουλής, αναδεικνύοντας τη ζωή και το έργο του Τσιτσάνη. Παράλληλα, περιγράφουν το ιστορικό περιβάλλον, από το 1915 (έτος γέννησης του Τσιτσάνη) μέχρι σήμερα. Το «Κέντρο Ερευνας - Μουσείο Τσιτσάνη» με τη συγκεκριμένη έκθεση ξεκινά σειρά ετήσιων εκδηλώσεων, που στοχεύουν - όπως και η λειτουργία του μουσείου που θ' ανοίξει σύντομα - ν' αναδείξουν τη μεγάλη προσφορά του Τσιτσάνη στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι και τον πολιτισμό.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Τριαντάφυλλος Α. Γεροζήσης «"Εφοδος στον ουρανό". Οι δύο επιχειρήσεις του ΔΣΕ: Βάλτος - Γράμμος Μάρτης - Απρίλης - Μάης 1949» (Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε με την ευκαιρία των 90 χρόνων του ΚΚΕ, αφορά στις απίστευτα ηρωικές, αιματηρότατες αλλά και καθοριστικές για τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου έως τον Αύγουστο του 1949 επιχειρήσεις του ΔΣΕ, γνωστές ως «Ελιγμός βάλτου» και «Ανακατάληψη Γράμμου». Η συγγραφή του βασίστηκε σε μαρτυρίες διακεκριμένων μαχητών του ΔΣΕ οι οποίοι συμμετείχαν σ' αυτές τις επιχειρήσεις και σε σχετικά έγγραφα του ΓΕΣ/ΔΙΣ).

-- Μουσείο Μπενάκη: «Αρχείο Οικογένειας Νίκου Πλουμπίδη» (ταξινόμηση - επιμέλεια Αλέκου Π. Ζάννα). Οπως είναι γνωστό, ο γιος του ήρωα Νίκου Πλουμπίδη, Δημήτρης, παραχώρησε στο Μουσείο Μπενάκη (Ιστορικά Αρχεία) το αρχείο των γονιών του. Προλογίζοντας αυτή την έκδοση αναφέρει ότι παραχώρησε το αρχείο της μητέρας του, Ιουλίας Παπαχρίστου - Πλουμπίδη, που περιέχει μεγάλο μέρος των μικροσκοπικών σημειωμάτων που έγραφε ο Ν. Πλουμπίδης στην απομόνωση στις φυλακές του «Σωτηρία», τα οποία παραδόθηκαν στον κουνιάδο του Δημοσθένη Παπαχρίστου και δημοσιεύτηκαν με τίτλο «Νίκος Πλουμπίδης - Ντοκουμέντα, γράμματα από τη φυλακή 1953-1954». Στο Μουσείο δόθηκε και μέρος του αρχείου της μητέρας του, Ιουλίας, που αφορά κυρίως στην περίοδο 1945-1955 και περιλαμβάνει σπαράγματα από την πολιτική και συγγραφική δραστηριότητα του Ν. Πλουμπίδη, χειρόγραφα σημειώματα της παρανομίας - ανάμεσά τους και τα σημειώματα της φυλακής και έντυπο υλικό για τη σύλληψη, τη δίκη και την εκτέλεσή του, που το εμπλούτιζε η ίδια όσο ζούσε. Σημειώνουμε ότι, όπως αναφέρει ο Δημήτρης Πλουμπίδης, το αρχείο που αφορούσε στη μεταπολιτευτική δράση της μητέρας του παραχωρήθηκε στο Κέντρο Μελέτης Ιστορίας της Αντίστασης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ενώ τα βιβλία των γονιών του στο Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου. Στην έκδοση του Μουσείου Μπενάκη, εκτός από βιογραφικά στοιχεία του ζεύγους Πλουμπίδη και την αναφορά τεκμηρίων από τη δράση του Ν. Πλουμπίδη σ' άλλα αρχεία και βιβλιογραφία, καταγράφονται τα περιεχόμενα των 25 φακέλων που αποτελούν το Αρχείο των Νίκου και Ιουλίας Πλουμπίδη. Σε παράρτημα περιλαμβάνονται φωτογραφίες και ντοκουμέντα από τη δράση και τον τραγικό θάνατό του.

-- ΕΡΤ-ΑΕ: «70 χρόνια Ελληνική Ραδιοφωνία» (Πλούσια εικονογραφημένο με αφίσες, φωτογραφίες, μηχανήματα, εκδόσεις, έγγραφα, επιστολές, ονομαστικούς καταλόγους ονομάτων κομμουνιστών και άλλων υπόπτων για τα πολιτικά τους φρονήματα υπαλλήλων και συνεργατών της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Μεγάλο μέρος του λευκώματος καταλαμβάνει το θέατρο στο ραδιόφωνο, με φωτογραφίες πλήθους γνωστών ηθοποιών, συγγραφέων, σκηνοθετών, και βέβαια η μουσική - συμφωνική, έντεχνη, λαϊκή - και οι άνθρωποί της. Περιλαμβάνονται φωτογραφίες και τεκμήρια για ειδικές δημοφιλείς εκπομπές και αναφορές σε μεγάλες μορφές της 70χρονης ΕΡΑ).

-- «Βιβλιοφιλία» Βαγγέλης Σακκάτος «Κεφαλονιά 1943. Το μεγάλο έγκλημα του ναζισμού: Η σφαγή της Μεραρχίας Ακουϊ (Ντοκουμέντα και κείμενα)». (Το βιβλίο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης στην Κεφαλονιά, βασίζεται στη συγκλονιστική μαρτυρία του Αργοστολίτη δασκάλου Γεράσιμου Γαλάνου προς την κόρη του για την ιταλογερμανική σύρραξη, το Σεπτέμβρη του 1943, στο νησί και την καταστροφή του Αργοστολίου και των γύρω χωριών από τις συγκρούσεις και τους βομβαρδισμούς των Γερμανών).

-- Μανόλης Κασιμάτης «Φωτογραφικά ντοκουμέντα από τη δράση του ΕΛΑΣ - Ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας (από το αρχείο του φωτογράφου Λάζαρου Ακερμανίδη, 1903-1947)» (φωτογραφικό λεύκωμα, β΄ έκδοση συμπληρωμένη. Πληροφορίες στο 6977.135.913).

-- Κώστας Υφαντής «Εξω από τη λήθη» (Ποίηση. Εκδόσεις «Δωδώνη»).

-- Ντόρα Ηλιοπούλου - Ρογκάν «Σοφία Λασκαρίδου (1882-1965). Μια αυθεντική προσφορά στην τέχνη και τη ζωή» (βιοεργογραφικό βιβλίο - λεύκωμα, με φωτογραφίες και ντοκουμέντα της οικογένειας Λασκαρίδου και πίνακες της ζωγράφου. Συνέκδοση Δήμου Καλλιθέας - εκδόσεων Α. Α. Λιβάνη).

-- «Οδός Πανός»: Φούλα Λαμπελέ «Ο ωραίος Ορέστης» (διηγήματα).

-- «Περίπλους»: Σωτήρης Π. Περάκης «Πάμε για ορθοπεταλιές;» (μυθιστόρημα).

-- «Μίλητος»: Σοφία Χ. Μωρές «Υδρα, η πατρίδα της ψυχής μου (Οι δρόμοι της θύελλας)» (Ποιήματα, τόμος πρώτος).

-- «Εμπειρία Εκδοτική»: Φανή Μέλφου - Γραμματικού «Σιωπηλή συμφωνία» (μυθιστόρημα). Γιώργος Πιπερόπουλος «Το πρώτο μάτι» (μυθιστόρημα). Εκτορας Νοέλ «Το γυάλινο σπίτι» (μυθιστόρημα).

-- «Αλκυών»: «Ωμή τροφή αντί μαγειρεμένη (πραγματική υγεία με φυσική τροφή)». «Γίνε ξανά καλά!» (συλλογικό βιβλίο για θέματα υγείας). «Κόψτε το κάπνισμα σήμερα (χωρίς να πάρετε βάρος)» (αντικαπνιστικές συμβουλές).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ