ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Στην «πράσινη ανάπτυξη» στοιχηματίζει η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, ώστε όπως ισχυρίζεται «να δαμάσει την ανεργία». Στην πραγματικότητα είναι η διέξοδος που αναζητεί το κεφάλαιο για νέα πεδία υψηλής κερδοφορίας. Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέλαβε να παρουσιάσει την έκθεση όπου εμφανίζεται ότι «ο αναπροσανατολισμός της οικονομίας θα δημιουργήσει περισσότερες από 700.000 νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της "καθαρής ενέργειας" και θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να διπλασιάσουν μέσα σε τρία χρόνια την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές». Πρόκειται για ένα πακέτο 80 δισ. δολαρίων που φυσικά θα πάει στις τσέπες των κεφαλαιοκρατών με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος Ομπάμα συναντήθηκε χτες με 10 κορυφαίους τραπεζίτες και επικεφαλής μεγάλων επενδυτικών ομίλων των ΗΠΑ, όπως της «American Express», της «Chase Manhattan», της «J.P. Morgan», της «Bank of America», της «Goldman Sachs» και της «Wells Fargo». Τους ζήτησε, για να υπάρξει ρευστό στην αγορά, να διευκολύνουν την καταναλωτική πίστη και τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, ώστε ...υποτίθεται να ανακάμψει η οικονομία στις ΗΠΑ και να μειωθεί η ανεργία που έφτασε επίσημα στο 10%.
Συνεχίστηκαν και χτες οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Κοπεγχάγη |
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, που έφθασε χτες στην Κοπεγχάγη, απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες δεκάδων χωρών που αρχίζουν να καταφθάνουν στην πόλη να συμβάλουν στην εξεύρεση μίας συμφωνίας, λέγοντας: «Δεν έχουμε άλλη μία χρονιά να χάσουμε. Η φύση δεν διαπραγματεύεται μαζί μας».
Ωστόσο, ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λέκε Ράσμουσεν φάνηκε απαισιόδοξος για την εξεύρεση μίας διεθνούς δεσμευτικής συμφωνίας για τις κλιματικές αλλαγές, λέγοντας ότι τίποτε δεν είναι βέβαιο. Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ εμφανίστηκε εκνευρισμένη για την έλλειψη προόδου, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Αφρικανική Ενωση (ΑΕ), που, όπως είπε, «έχουν την ίδια γραμμή για τις κλιματικές αλλαγές»...
Παράλληλα, η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι κάνουν πίσω σε δεσμεύσεις που είχαν πάρει στο παρελθόν. Η ΕΕ κάλεσε απ' την πλευρά τις ΗΠΑ και Κίνα να κάνουν γενναιότερες προτάσεις για τη μείωση των ρύπων και τη χρηματοδότηση ενός διεθνούς ταμείου ανακούφισης των φτωχότερων χωρών.
Eκπρόσωποι της ΑΕ προέβλεψαν νωρίτερα ότι η Σύνοδος της Κοπεγχάγης είναι «στα πρόθυρα υπογραφής της θανατικής καταδίκης του Πρωτοκόλλου του Κιότο»...
Τέλος, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ ζήτησε την πραγματοποίηση μίας νέας συνόδου κορυφής για το κλίμα τον Ιούλη του 2010 στην Πόλη του Μεξικού.
ΠΕΚΙΝΟ.--
Στη «μεγάλη σημασία» των φιλικών δεσμών ανάμεσα σε Κίνα και Ιαπωνία αναφέρθηκε χτες, μεταξύ άλλων, ο Κινέζος αντιπρόεδρος Ζι Τζινπίνγκ που επισκέπτεται για τρεις μέρες το Τόκιο στο πλαίσιο προσπαθειών περαιτέρω βελτίωσης των διμερών σχέσεων.
Ο Ζι, που θεωρείται ο πιθανότερος διάδοχος του Χου Ζιντάο στην προεδρία της Κίνας το 2012, σημείωσε, σε κάθε ευκαιρία, πως η ανάπτυξη των σχέσεων Τόκιο - Πεκίνου συμβάλει, μεταξύ άλλων, και «στην ανάπτυξη της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ασία και διεθνώς».
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιούκιο Χατογιάμα, που επικρίθηκε γιατί παράκαμψε το αυτοκρατορικό πρωτόκολλο, προκειμένου να κανονιστεί η συνάντηση του Κινέζου ηγέτη με τον αυτοκράτορα Ακιχίτο, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη «ένα αληθινά υπέροχο πράγμα για το μέλλον των σινο-ιαπωνικών σχέσεων».
Νωρίτερα, δημοσίευμα της Ασάχι Σίμπουν υποστήριζε ότι το Τόκιο διεμήνυσε στην Ουάσιγκτον πως θα χρειαστεί «χρόνο τουλάχιστον έως τον ερχόμενο Μάη», προκειμένου να καταλήξει σε μια απόφαση για το μέλλον των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη νήσο Οκινάουα.
ΣΑΜΑΝΤΕΠΕ.--
Εγκαινιάστηκε προχτές ένας νέος αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει στην Κίνα το αέριο από την Κεντρική Ασία, παρακάμπτοντας τη Ρωσία και μειώνοντας τον έλεγχό της στα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής. Οι αρχηγοί κρατών της Κίνας, του Καζακστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν παρέστησαν στην επίσημη τελετή εγκαινίων, όπου ο Πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο, δήλωσε μεταξύ άλλων «αισιόδοξος για τη συνεργασία» και πως τα εγκαίνια «αποτελούν ένα νέο επίπεδο σύμπραξης και συνεργασίας ανάμεσα στις φίλες χώρες». Μόνο για φέτος, η Κίνα έχει ...προσφέρει δάνεια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων τόσο στο Τουρκμενιστάν όσο και στο Καζακστάν για την ασφάλεια των αγωγών αλλά και τα δικαιώματα των δύο χωρών.
Ο αγωγός - που κατασκευάστηκε μόλις σε δύο χρόνια - διασχίζει την κεντρική Ασία κατά μήκος 1.833 χλμ περνώντας από το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν πριν φτάσει στην Κίνα, όπου εκτείνεται ακόμη κατά μήκος τουλάχιστον 5.000 χλμ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αγωγός αναμένεται να τροφοδοτεί την κρατική κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία «China National Petroleum Corp» (CNPC) με 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Πάντως, η έναρξη της παροχής φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν στην Κίνα έρχεται σε μια στιγμή που η πρώην σοβιετική χώρα βρίσκεται εν μέσω διαμάχης με τη Ρωσία. Μέχρι πρόσφατα το Τουρκμενιστάν πωλούσε ετήσια 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αέριο στη Ρωσία, ωστόσο οι παραδώσεις έχουν διακοπεί μετά από έκρηξη που σημειώθηκε τον Απρίλη σε αγωγό. Το Τουρκμενιστάν έριξε τις ευθύνες στη ρωσική «Gazprom», κάτι το οποίο όμως η τελευταία απορρίπτει.