ΡΩΜΗ. -
Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και ρύθμιση για τους μετανάστες που νόμιμα εισέρχονται στη χώρα έχει ετοιμάσει η ιταλική κυβέρνηση, το οποίο θα εξεταστεί και θα συζητηθεί στις 14 Φλεβάρη.
Σε γενικές γραμμές το νέο νομοσχέδιο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη. Το πρώτο αφορά τους ελέγχους, το δεύτερο την καταστολή του φαινομένου και τις απελάσεις και το τρίτο μέρος τα δικαιώματα των μεταναστών. Οι μετανάστες θα μπορούν να εισέρχονται στην Ιταλία μόνο από τα σύνορα, όπου θα υπάρχουν ειδικά γραφεία. Οι μη Κοινοτικοί μετανάστες θα μπορούν να ζητήσουν πέντε διαφορετικές άδειες παραμονής. Η πρώτη, διάρκειας τριών μηνών, θα είναι επίσκεψης για επιχειρηματικούς λόγους και τουρισμό. Η δεύτερη από 6-9 μήνες για εποχιακή εργατική απασχόληση. Η τρίτη, διαρκείας ενός έτους, για τους φοιτητές. Η τέταρτη, μέχρι δύο χρόνια, για μόνιμη εργασία και για οικογενειακούς λόγους. Τέλος, γι' αυτούς που εργάζονται έξι χρόνια, θα χορηγείται πενταετής άδεια παραμονής και θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές και διοικητικές εκλογές.
Οσον αφορά τους λαθρομετανάστες, θα απελαύνονται ακόμα και αυτοί που εισήλθαν στη χώρα με τα σωστικά συνεργεία λόγω κινδύνου, κυρίως από ναυάγιο πλοίου. Θα απελαύνονται επίσης αμέσως για παράνομη είσοδο, για μη ανανέωση άδειας παραμονής, διάπραξη αδικήματος που προβλέπει το αυτόφωρο και σε περίπτωση ποινής άνω των δύο ετών. Η απέλαση θα γίνεται με αστυνομική συνοδεία στα σύνορα και φυλάκια. Ωστόσο, για να αποφευχθεί η εξαφάνιση του μετανάστη κατά τη διάρκεια αναμονής της δίκης του, θα συγκροτηθούν κέντρα επίβλεψης και παρακολούθησης των υπό απέλαση, στα οποία θα παραμένουν μέχρι και 30 μέρες.
ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-
Ολο και περισσότεροι πολίτες της πρώην ΕΣΣΔ αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι η κύρια αιτία της αυξανόμενης ανεργίας, των αδελφοκτόνων πολέμων και των διεθνικών συγκρούσεων, της πτώσης του πολιτισμού και της πνευματικής κατάπτωσης της κοινωνίας είναι αποτέλεσμα της καταστροφής της αδελφικής ένωσης των σοβιετικών λαών. Παλλαϊκά κινήματα για την ανασύσταση της ανανεωμένης Σοβιετικής Ενωσης δρουν στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία, την Κιργισία, το Τατζικιστάν, το Καζαχστάν. Η ανασύσταση του ενιαίου ενωσιακού κράτους αποτελεί προγραμματικό στόχο της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, των ΚΚ των Δημοκρατιών της πρώην ΕΣΣΔ, καθώς και των συνασπισμών και ενώσεων λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων. Ηρθε η ώρα για το πέρασμα από τη δημιουργία παλλαϊκών κινημάτων στο συντονισμό της κοινής τους δράσης για την ανασύσταση της ΕΣΣΔ.
Για το σκοπό αυτό, με πρωτοβουλία των εργαζομένων της Λευκορωσίας, συγκαλείται στο Μινσκ, στις 16 Μάρτη, το 3ο Συνέδριο των Λαών της Σοβιετικής Ενωσης. Ενόψει του Συνεδρίου αυτού πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα η συνεδρίαση του Προεδρείου της Επιτροπής των Λαών της ΕΣΣΔ. (Το όργανο αυτό είχε εκλεγεί στο Πρώτο Συνέδριο στις 20 Σεπτέμβρη 1993). Καθορίστηκε ένα σχέδιο μέτρων για την προετοιμασία του. Στη συνεδρίαση ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο έδωσε τη συγκατάθεσή του να διεξαχθεί το 3ο Συνέδριο στο Μινσκ. Στο Συνέδριο θα κληθούν να λάβουν μέρος αντιπροσωπείες των κρατών (εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας), των κομμάτων και κοινωνικών κινημάτων, εκπρόσωποι των εργατών, των αγροτών, της διανόησης, των επιστημόνων, των επιχειρηματικών κύκλων, του στρατού, του κλήρου, της νεολαίας, των βετεράνων, των ενώσεων λογοτεχνών και καλλιτεχνών, οικονομικοί διαχειριστές, διευθυντές κ.ά. Υπολογίζεται ότι στο Συνέδριο θα πάρουν μέρος 500 αντιπρόσωποι και περίπου 1.000 προσκεκλημένοι. Το προεδρείο της Επιτροπής των Λαών της ΕΣΣΔ θα στείλει προσκλήσεις στους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων, στα Κοινοβούλια, στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση και σε άλλα όργανα.
Στην έκκληση της Επιτροπής των Λαών της ΕΣΣΔ προς τους πολίτες της Σοβιετικής Ενωσης αναφέρεται ότι στα 5 χρόνια που πέρασαν από την εγκληματική διάλυση της κοινής πατρίδας από μια ομάδα ανεύθυνων πολιτικάντηδων, επιβεβαιώθηκαν τα συμπεράσματα του 1ου και 2ου Συνεδρίου των Λαών της ΕΣΣΔ: δεν είναι δυνατή η προοδευτική ανεξάρτητη ανάπτυξη των "κυρίαρχων" κρατών, που δημιουργήθηκαν στο έδαφος της ΕΣΣΔ. Σε όλες τις πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ παρατηρείται μια πρωτοφανής πτώση της παραγωγής, εξαθλίωση της πλειονότητας του πληθυσμού, η απώλεια της οικονομικής και πολιτικής ανεξαρτησίας, της αμυντικής ικανότητας, η διάσπαση της ενότητας των νεοδημιουργημένων κρατών.
Η Επιτροπή των Λαών της ΕΣΣΔ κάλεσε όλα τα κόμματα και κινήματα των Δημοκρατιών που αγωνίζονται για την ανασύσταση της ΕΣΣΔ, όλους τους πατριώτες της σοσιαλιστικής πατρίδας να συμμετάσχουν στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή του φόρουμ των αδελφών λαών.
ΡΑΜΠΑΤ.-
"Το Ζαϊρ δε θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την Απελευθέρωση του Κονγκό - Ζαϊρ, γιατί η οργάνωση αυτή είναι υποχείριο των κυβερνήσεων της Ουγκάντας και της Ρουάντας", ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος του Ζαϊρινού δικτάτορα, Μομπούτου Σεσεσέκο από το Μαρόκο.
Η δήλωση αυτή γίνεται σε μία περίοδο που ο Ζαϊρινός δικτάτορας περιοδεύει σε χώρες της βόρειας Αφρικής αναζητώντας συμμάχους, στρατεύματα και πολεμοφόδια, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τελευταίες νικηφόρες επελάσεις των ανταρτών, οι οποίοι μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν επιτύχει την κατάληψη επτά πόλεων στρατηγικής συμμαχίας. Από την περασμένη Δευτέρα, ο Ζαϊρινός "Πρόεδρος" επισκέπτεται για τους λόγους αυτούς το Μαρόκο, με δεύτερο "σταθμό" την Αίγυπτο. Η επιστροφή του στο Ζαϊρ αναμένεται στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας.
Στο μεταξύ, ο ηγέτης των ανταρτών και παλιός αντίπαλος του Μομπούτου Σεσεσέκο, Λόρεντ Κάμπιλα, έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι εάν η τελευταία δεν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι τις 21 του Φλεβάρη, τότε θα αντιμετωπίσει την επέκταση της σύρραξης και πέραν του ανατολικού Ζαϊρ!
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, επανέλαβε για άλλη μια φορά χτες "τη σταθερή επιδίωξη και επίσημη δέσμευση" της χώρας του να τηρήσει τους όρους της ΟΝΕ από την αρχή του 1999. Οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού έρχονται σαν απάντηση σε χτεσινή δημοσίευση εφημερίδας, όπου αναφέρεται ότι η ΕΕ θα ζητήσει την καθυστέρηση της ένταξης της Ιταλίας στο σύστημα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος για το 2000 - 2001.
"Η ιταλική κυβέρνηση λυπάται για τη συνεχή επανάληψη εσφαλμένων υποθέσεων και ατεκμηρίωτων διατυπώσεων, περιλαμβανομένων και αυτών που προέρχονται από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης", υποστήριξε ο Πρόντι.
Παράλληλα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι, υποστήριξε τον Πρόντι λέγοντας ότι δεν υπάρχει σχέδιο αναβολής της εισόδου στην ΟΝΕ της Ιταλίας και άλλων μεσογειακών κρατών.
Πάντως, και εκπρόσωπος της Κομισιόν διέψευσε αυτές τις πληροφορίες, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο.
"Ο κατάλογος με τις χώρες που προκρίνονται για το Εύρω από το 1999 θα καταρτιστεί την άνοιξη του 1998 από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων του 1997 και της τήρησης των κριτηρίων του Μάαστριχτ", διευκρίνισε ο κοινοτικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: "Δεν υπάρχει προεπιλογή και μεταβατικός μηχανισμός για μια συγκεκριμένη χώρα. Ολες οι χώρες της ΕΕ επιθυμούν να ενταχθούν στο Εύρω από το 1999".