Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο |
Σε συνάντηση που είχαν με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Εσωτερικών, Δ. Παπασταμόπουλο, υπογράμμισαν το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει, με τους εργαζόμενους συμβασιούχους να παραμένουν απλήρωτοι, επειδή οι επίτροποι δεν υπογράφουν τα σχετικά εντάλματα, και πολλοί απειλούνται με απόλυση παρά την παράταση της εργασίας τους μέχρι και το Δεκέμβρη του 2017. Παράταση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση κάτω από την πίεση του αγώνα των εργαζομένων και προκειμένου να τους καθησυχάσει και να μη διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Οπως σημείωσαν χαρακτηριστικά οι δήμαρχοι, οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες και χωρίς αυτούς θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των δήμων, ενώ έκαναν λόγο για νέα γενιά ομήρων. Κάλεσαν δε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη μετατροπή των συμβάσεων των εν λόγω εργαζομένων σε αορίστου χρόνου, ενώ υπογράμμισαν τους κινδύνους, όπως προδιαγράφονται και στο πόρισμα της Επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών για τον «Καλλικράτη», για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων και παράδοσή τους σε φορείς της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας. Επίσης, τέθηκε και το ζήτημα της συνεχούς αύξησης των εργατικών ατυχημάτων, ειδικά στον τομέα της καθαριότητας, που οφείλεται ακριβώς στην πολιτική της πρόσληψης συμβασιούχων, που δεν προλαβαίνουν να αποκτήσουν την απαραίτητη εμπειρία, δουλεύοντας με κίνδυνο της ζωής τους.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, σημειώθηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει παρέμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ξεκαθαρίστηκε, δε, ότι δεν γίνεται να μετατραπούν οι συμβάσεις των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου, καθώς αυτό αντίκειται τόσο στο Σύνταγμα, όσο και στους κανονισμούς της ΕΕ.
Στο μεταξύ, χτες διεξήχθη η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με θέμα τις επικείμενες αλλαγές στον «Καλλικράτη». Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ μετέβη στο υπουργείο προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό, Π. Σκουρλέτη. Ο υπουργός αποχώρησε λέγοντας ότι είχε συμφωνηθεί η συνάντηση να γίνει με το προεδρείο και τους επικεφαλής των παρατάξεων της ΚΕΔΕ, ενώ στην αίθουσα ήταν περίπου 50 δήμαρχοι, οι οποίοι έκαναν λόγο για «απαράδεκτη συμπεριφορά». Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για σόου του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, «για να γίνει το χατίρι της ΝΔ, στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής τακτικής της».
Χαρακτηριστικά, η Ελ. Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τοποθετούμενη στη Γενική Συνέλευση εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», έκανε λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού και από τις δύο πλευρές, αφού ΚΕΔΕ και κυβέρνηση συμφωνούν σε όλα.
«Το θλιβερό γεγονός της αυτοπυρπόλησης του Σύρου πρόσφυγα στο "hot spot" της ΒΙΑΛ και του τραυματισμού του αστυνομικού που με κίνδυνο της ζωής του προσπάθησε να τον βοηθήσει, επιβεβαιώνει ότι η συμφωνία ΕE - Τουρκίας, που έκλεισε πριν λίγες μέρες ένα χρόνο, είναι μια συμφωνία απάνθρωπη και επικίνδυνη, τόσο για τους πρόσφυγες - μετανάστες, όσο και για εκείνους που εμπλέκονται στη διαχείριση του προβλήματος (εργαζόμενοι στα "hot spots" και αλλού). Η ελληνική κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί στήριξε την πολιτική της ΕΕ και κρατά εγκλωβισμένους σε άθλιες συνθήκες πρόσφυγες και μετανάστες.
Η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράστασή της στον Σύρο πρόσφυγα και στον αστυνομικό που τραυματίστηκαν και καλεί όλους τους εργαζόμενους, το λαϊκό κίνημα του νησιού, να παλέψουν μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για:
Σε δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδικάστηκε χτες, από το Θ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο, το ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής Μ. Γιαννόγκωνας, για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης από κοινού, σε επίθεση τάγματος εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης στην Πετρούπολη, στις 8/10/2011. Θυμίζουμε ότι τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής με ρόπαλα και κράνη επιτέθηκε σε μέλη του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έκαναν εκείνη την ώρα εξόρμηση με την εφημερίδα τους και καλούσαν στην πανεργατική απεργία στις 19/10/2011. Χτύπησαν 2 άτομα, έσπασαν το τραπεζάκι της εξόρμησης, βρίζοντας και χαιρετώντας ναζιστικά.
Το δικαστήριο καταδίκασε τους δύο εκ των κατηγορουμένων και έπαυσε υφ' όρον την ποινική δίωξη για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης από κοινού, για τους υπόλοιπους τρεις.Ο Μ. Γιαννόγκωνας είχε καταθέσει στον Αρειο Πάγο το 2014 καταστατικό ίδρυσης νέου κόμματος με την επωνυμία «Εθνική Αυγή», σε περίπτωση μη νομιμοποίησης του συνδυασμού της Χρυσής Αυγής λόγω της ποινικής δίωξης για εγκληματική οργάνωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιαννόγκωνας είναι αυτός που κρατάει τη σημαία της Βέρμαχτ στο πρόσφατο βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, στη συνεδρίασή του στις 31 Μάρτη, εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στον δημοτικό σύμβουλο Μάρκο Σκούφαλο, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Χίου, ο οποίος διώκεται από πρώην ιδιοκτήτη ιστοσελίδας και εκπρόσωπο ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και στον Γιώργη Αμπαζή, υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Χίου στο Β. Αιγαίο με τη ΛΑΣ.
Στο ψήφισμα αναφέρεται: «Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Χίου συμπαραστέκεται στον συνάδελφο Μάρκο Σκούφαλο, επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" δήμου Χίου, που διώκεται από τον πρώην ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας "Chiospress" και εκπρόσωπο της ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΚΜΗ, καθώς και στον Γιώργη Αμπαζή, υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Χίου στο Β. Αιγαίο με τη ΛΑΣ και μέλος του ΔΣ της ΔΗΚΕΧ.
Υστερα από σειρά καταγγελιών και μηνύσεων, ο συγκεκριμένος διασύρει τα τελευταία χρόνια τα ως άνω αυτοδιοικητικά στελέχη, προσπαθώντας να πλήξει το κύρος τους στη χιακή κοινωνία. Το ίδιο έχει συμβεί και με αρκετά μέλη του νυν Δημοτικού Συμβουλίου. Οι Μάρκος Σκούφαλος και Γιώργης Αμπαζής δεν διώκονται για κοινά ποινικά αδικήματα, για προσωπικούς ή άλλους λόγους, αλλά για την πολιτική τους άποψη και στάση. Οι απόπειρες τρομοκράτησης δημοτικών συμβούλων, υπηρετούντων ή υποψηφίων, και γενικότερα η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου, μάς βρίσκει κάθετα αντίθετους».