ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Σύνοδος για την υποτιθέμενη πυρηνική ασφάλεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με τη συμμετοχή δεκάδων ηγετών από διεθνείς, περιφερειακές και αναπτυσσόμενες δυνάμεις, ξεκινά σήμερα στην Ουάσιγκτον η τέταρτη «διεθνής σύνοδος για την πυρηνική ασφάλεια», που διοργανώνεται από τις ΗΠΑ, κάθε διετία, σταθερά από το 2010, με υποτιθέμενο κεντρικό στόχο «την αποτροπή της πρόσβασης τρομοκρατικών οργανώσεων σε πυρηνικά υλικά και εγκαταστάσεις».

Η σύνοδος, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, μετά την ομιλία του στην Πράγα τον Απρίλη του 2009 περί των κινδύνων μιας «πυρηνικής επίθεσης που συνιστά την πιο άμεση και ακραία απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια», πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο «Γουόλτερ Ε.» στην Ουάσιγκτον. Θα εξεταστούν τρία βασικά ζητήματα: α) Η εξασφάλιση της χρήσης, αποθήκευσης και μεταφοράς στρατηγικών πυρηνικών υλικών, β) η διαχείριση πυρηνικής κυβερνο-απειλής, γ) ο ρόλος της πυρηνικής βιομηχανίας διεθνώς.

Εως αύριο, Παρασκευή, οπότε ολοκληρώνεται η σύνοδος, οι πάνω από 50 ηγέτες θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν.

Απουσία της Ρωσίας

Στη σύνοδο είναι φανερό ότι θα εκφραστεί η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση, που άλλωστε εκδηλώνεται σε μια σειρά περιοχών του πλανήτη (Μέση Ανατολή, Αφρική, Ουκρανία, Ειρηνικό), ενώ οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που έχουν τον πρώτο λόγο στο πυρηνικό οπλοστάσιο μένουν στο απυρόβλητο. Πάντως, η Ρωσία επέλεξε να μη στείλει αντιπροσωπεία στη σύνοδο επειδή, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, η χώρα του συνάντησε μια έλλειψη συνεργασίας στη διάρκεια της προετοιμασίας των θεμάτων της συνόδου, που απαιτούν «κοινές προσπάθειες και σεβασμό στα διαφορετικά συμφέροντα και θέσεις». Ωστόσο, σε σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει από τον περασμένο Οκτώβρη το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζεται ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία σε αυτό το ζήτημα μέσα από το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Στις «ηχηρές» απουσίες της συνόδου συμπεριλαμβάνεται και αυτή του Πακιστανού πρωθυπουργού, Ναουάζ Σαρίφ, που ακύρωσε την επίσκεψη, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Λαχόρη.

Αντίθετα, το «παρών» στη σύνοδο θα δώσουν, μεταξύ άλλων, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ (ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπ. Ομπάμα, στο περιθώριο της συνόδου), ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, η Νοτιοκορεάτισσα Πρόεδρος, Παρκ Γκέουν Χίε.

Πιθανή συνάντηση Ομπάμα - Ερντογάν

Στη σύνοδο διαφαίνεται ένα κλίμα σχετικής ψυχρότητας των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας, λόγω διαφορών τακτικής στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, οι ηγέτες των δύο χωρών είναι πιθανό να έχουν μια σύντομη συνάντηση. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις αξιωματούχων. «Θα περίμενα ότι στη διάρκεια της επίσκεψης, ο Πρόεδρος (Ομπάμα) θα έχει μια ευκαιρία κάποια στιγμή να έχει τουλάχιστον μια ανεπίσημη συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, σχετικά με τα όσα λέγονται για τη συνάντηση των δύο ηγετών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «υπάρχει πολύ σημαντική δουλειά να γίνει με τους Τούρκους συμμάχους μας».

Παράλληλα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, μιλώντας σε εκδήλωση αμερικανικού πανεπιστημίου, αναφερόμενος στη διμερή συνεργασία, τόνισε ότι «είμαστε δύο σημαντικοί εταίροι και έχουμε κοινούς στόχους, αλλά μπορούμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά σε ορισμένα ζητήματα», υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχει επιδείνωση» στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, που ήδη βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, χαρακτήρισε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ «αναντικατάστατες»... «όπως και στο παρελθόν, έτσι και στο παρόν».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ο ταξικός χαρακτήρας του κράτους...

Με αφορμή την ακύρωση απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δηλαδή από την κυβέρνηση, που απάλλασσε από δημοτικά τέλη λαϊκά νοικοκυριά και επέβαλε σε μεγάλες επιχειρήσεις πρόσθετη φορολογία, είναι γεγονός ότι αναδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ο ταξικός χαρακτήρας του κράτους. Αξίζει να θυμίσουμε ότι αυτό που ακυρώθηκε είναι η ένταξη των μεγάλων επιχειρήσεων και μεγάλων βιομηχανικών μονάδων στον υψηλότερο συντελεστή δημοτικών τελών και ταυτόχρονα η πλήρης απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των κατοίκων των περιοχών γύρω από το ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας και του Βιολογικού Καθαρισμού. Η λογική της διοίκησης του δήμου, η οποία στο τιμόνι της έχει κομμουνιστή δήμαρχο, απλή. Σε συνθήκες που κόβονται συντάξεις, μισθοί, αυξάνεται η φορολογία των λαϊκών νοικοκυριών, ένα ελάχιστο μέτρο ανακούφισης είναι και αυτό. Αυτό ακριβώς που η κυβέρνηση απέρριψε και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου έκανε δεκτή την προσφυγή κατά της απόφασης εκπροσώπων των μεγαλοβιομηχάνων και μεγαλοεπιχειρηματιών. Ποιοι προσέφυγαν κατά της απόφασης; Το Επιμελητήριο Αχαΐας, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, η Ενωση Ξενοδόχων Περιφέρειας Πατρών και άλλοι. Καταλαβαίνει εύκολα κάποιος ποιον ικανοποίησε η κυβέρνηση...

* * *

Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Τον Οκτώβρη του 2014, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής είχε πάρει τουλάχιστον 10 αποφάσεις που ακυρώνουν αντίστοιχες δημοτικών συμβουλίων σχετικά με τη μη άσκηση ένδικων μέσων κατά πρωτόδικων αποφάσεων που όριζαν τη μετατροπή συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, στη μη αποστολή στοιχείων για τον «επανέλεγχο» των συμβάσεων και στην άρνηση προώθησης των διαδικασιών που αφορούσαν στην «αξιολόγηση». Επίσης, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου είχε προχωρήσει στην ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας ενάντια στην εφαρμογή του νόμου 4250/2014 περί «αξιολογήσεων» και στο λεγόμενο επανέλεγχο των εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), με τον δήμο Πάτρας να έχει εγκρίνει ψήφισμα αντί για απόφαση. Ειδικότερα για την Πάτρα, ο ασκών χρέη Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχει δείξει κι άλλες φορές πως στέκεται απέναντι στον κομμουνιστή δήμαρχο Κώστα Πελετίδη και τη δημοτική Αρχή. Δημιούργησε εμπόδια με την καθυστέρηση έγκρισης του προϋπολογισμού του δήμου για το 2016 μέχρι του σημείου να κινδυνεύει η έγκαιρη καταβολή του μισθού των εργαζομένων με οκτάμηνες συμβάσεις. Ακόμα, δε δίστασε να δείξει ξεκάθαρα τη στήριξή του στη φασιστική Χρυσή Αυγή, εγκαλώντας και απειλώντας τον δήμαρχο της Πάτρας για την απόφασή του να αποστείλει έγγραφο στους αντιδημάρχους, στους προέδρους των υπηρεσιών και στις υπηρεσίες του Δήμου, στο οποίο σημείωνε πως «ο Δήμος Πατρέων ουδεμία σχέση θέλει να έχει με τη ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Ως εκ τούτου, με κανέναν τρόπο δε θα διευκολύνει την κοινοβουλευτική ή άλλη δραστηριότητά της και άρα την εγκληματική της δράση, με τη διάθεση στοιχείων του, χώρων που του ανήκουν ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο».

* * *

Αυτή η εξέλιξη δεν είναι παράδοξη. Αποκαλύπτεται ο χαρακτήρας του αστικού κράτους, κομμάτι του οποίου είναι και η Τοπική Διοίκηση και μάλιστα με τις ανάλογες βαθμίδες που επιτρέπουν να «διορθώνει» τυχόν «αστοχίες» που σημειώνονται σε περίπτωση που υπάρξει δημοτική αρχή που αντιπολιτεύεται τις αστικές κυβερνήσεις και τον ταξικό χαρακτήρα του κράτους. Στόχος της λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης. Οπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση της Πάτρας. Γιατί, για το αστικό κράτος, θεωρείται αστοχία ένας δήμος να πάρει φιλολαϊκή απόφαση να μεροληπτήσει ταξικά υπέρ των φτωχών εργατικών - λαϊκών στρωμάτων και εις βάρος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αλλωστε, η πλειοψηφία των δήμων και των περιφερειών επικαλούνται πολύ συχνά το θεσμικό πλαίσιο, ως άλλοθι για να υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική και να διαχειρίζονται μία πολύ συγκεκριμένη κατάσταση. Στο ερώτημα τι μπορεί να κάνει μια κομμουνιστική δημοτική αρχή μέσα σε αυτό το πλαίσιο, την απάντηση τη δίνει η ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική αρχή, με αφορμή αυτό το ζήτημα: «Θα παρέμβει αξιοποιώντας τις ελάχιστες δυνατότητες που της παρέχουν το θεσμικό πλαίσιο και η αστική νομοθεσία, για να ανατρέψει αυτήν την απόφαση. Είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την ίδια συνεπή πορεία της και να υπερασπιστεί με όλα τα μέσα τα λαϊκά συμφέροντα. Καλεί το λαό της περιοχής να βγάλει τα συμπεράσματά του, να καταδικάσει και να ανατρέψει με την πάλη του την αντιλαϊκή πολιτική κράτους και κυβέρνησης».


Π. Α.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ