ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Αγωνιστικός σταθμός το Κιλελέρ

Συνεδρίασε χτες η Νομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών

"Βροντερό" αγωνιστικό "παρών" ετοιμάζονται να δώσουν οι αγρότες της Καρδίτσας στην εκδήλωση του Κιλελέρ στις 15 Μάρτη. Παράλληλα, οι αγρότες του νομού ετοιμάζονται να δώσουν άμεση αγωνιστική απάντηση στην αντιαγροτική πρακτική της ΑΤΕ.

Τα προβλήματα που δημιουργεί στους αγρότες η ΑΤΕ πολλαπλασιάστηκαν και πολλοί κινδυνεύουν να αποκλειστούν από το δανεισμό, ακόμα και από την αγοράεφοδίων (σπόρο, λίπασμα, καύσιμα κλπ.), με ορατό τον κίνδυνο να πέσουν θύματα μεγαλύτερων τοκογλύφων, ή να μην μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους. Μπρος στην κατάσταση αυτή θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις αγροτικών συλλόγων στην περιοχή Σοφάδων και τέως Δήμου Σελάνων, ώστε να οργανωθεί η αντίσταση στη συνεχιζόμενη τοκογλυφική πολιτική της ΑΤΕ ΑΕ και τον αντιαγροτικό χαρακτήρα, που παίρνει όλο και περισσότερο.

Τα παραπάνω ήταν το θέμα της συνεδρίασης χτες το απόγευμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών Ν. Καρδίτσας, η οποία έβγαλε επίσης και τα συμπεράσματα για την τελευταία κινητοποίηση των αγροτών.

Τα συμπεράσματα αυτά είναι τα παρακάτω:

1. Ο αγώνας αυτός ήταν πλούσιος σε μορφές πάλης

2. Δυνάμωσαν οι πρωτοβουλίες από τους αγροτικούς συλλόγους των χωριών.

3. Πιο πολλοί αγρότες συνειδητοποίησαν την ουσία των προβλημάτων και κατανόησαν την αξία και σημασία για κοινό αγώνα με τους άλλους εργαζομένους, τους επαγγελματίες, τη νεολαία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

4. Φωτίστηκε πιο πολύ το αγροτικό πρόβλημα και κατανοήθηκε πιο πολύ ότι υπάρχουν δύο γραμμές στη λύση των προβλημάτων. Εκείνη της κυβέρνησης που οδηγεί στο ξεκλήρισμα τη μικρομεσαία αγροτιά και αυτή του αγροτικού κινήματος που αγωνίζεται για την επιβίωση των μικρών και μεσαίων αγροτών.

5. Φαίνεται πιο καθαρά σήμερα ότι όσοι υποστηρίζουν ανώδυνες μορφές πάλης και λένε "όχι" στο κλείσιμο των δρόμων επιδιώκουν τον ευνουχισμό του αγώνα, για να κάνουν πλάτες στην αντιαγροτική πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης.

6. Πρέπει να δείξει το αγροτικό κίνημα μεγαλύτερη φροντίδα για κοινοτική αλληλεγγύη και κατανόηση για εναλλασσόμενες μορφές πάλης.

7. Η αδιαλλαξία της κυβέρνησης, για ικανοποίηση έστω μερικών αιτημάτων, εξηγείται στο ότι η πολιτική της συγκρούεται με τη μεγάλη μάζα των αγροτών και ευνοεί λίγους μεγαλοαγρότες. Ερχεται σε αντίθεση αυτή η πολιτική με την ενίσχυση των συνεταιρισμών και προωθεί τις Ομάδες Παραγωγών.

8. Η κυβέρνηση επέλεξε την τακτική να τσακίσει το κίνημα με την τρομοκρατία σπίτι το σπίτι, με την ΑΤΕ, τις δίκες και με την αδιαλλαξία να σπείρει την απογοήτευση.

9. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως συμμάχους τις τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις.

10. Η επίθεση για υπονόμευση του αγώνα και της ενότητας με πονηρά επιχειρήματα θα δυναμώσει ιδιαίτερα στο νομό μας, που ήταν πρωτοπόροι οι αγρότες και σ' αυτόν τον αγώνα.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Μόνο έκτακτα και επείγοντα περιστατικά
  • Τετράωρη στάση της ΠΟΕΔΗΝ
  • Πανελλαδική σύσκεψη των ΔΣ των σωματείων, στις 11.30 π.μ.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα, τις ώρες 10.30 πμ - 2.30 μμ, τα Δημόσια Νοσοκομεία, Ιδρύματα Πρόνοιας, Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ, σε όλη τη χώρα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προκήρυξε 4ωρη στάση εργασίας και διοργανώνει πανελλαδική σύσκεψη των ΔΣ των σωματείων στο θέατρο "Βρετάνια", στις 11.30 π.μ. Αμέσως μετά, θα γίνει παράσταση στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ζητούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και όχι την κοροϊδία του 2,5% - υπάρχουν εργαζόμενοι που το εισόδημά τους μειώθηκε από 4.000 - 10.000 δραχμές απ' την αρχή του χρόνου. Ακόμα ζητά τη χορήγηση ανθυγιεινού και επικίνδυνου επιδόματος, καθώς και την αύξηση των αργιών, νυχτερινών και εξαιρέσιμων κατά 45% και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.

Για τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, η ΠΟΕΔΗΝ ζητά 4.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για το 1998, ολοκλήρωση των προσλήψεων του 1997 και να σταματήσει ο θεσμός των εκτάκτων, με τους οποίους ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις. Από τις 3.500 προκηρύξεις που εξαγγέλθηκαν το 1997, μόνο 450 προκηρύξεις για το ΕΚΑΒ δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ άλλες 1.080 θέσεις προκηρύχτηκαν μόλις στις 5.12.1997. Βέβαια, η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ ζητά και την υλοποίηση βασικών σημείων του νομοσχεδίου για την υγεία (μάνατζερ, δίκτυα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συγχωνεύσεις των Διοικητικών Συμβουλίων), που θα επιδεινώσουν την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία.

  • "Το διάστημα αυτό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η συνολική αντιλαϊκή και αντεργατική επέλαση της κυβέρνησης ενάντια στον κοινωνικό χαρακτήρα της Δημόσιας Υγείας και στο βιοτικό μας επίπεδο", αναφέρει ο Σύλλογος Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά,σε ανακοίνωσή του. Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι η λειτουργία των Νοσοκομείων, αλλά και μέρος του μισθού των εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία, χρεώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό στις τσέπες των ασθενών. Αυτό επιτυγχάνεται με την ψήφιση του νέου νόμου για την υγεία, με μια σειρά από προηγούμενους νόμους, αλλά και με τη λίστα φαρμάκων. "Στο όνομα του εκσυγχρονισμού και της μείωσης του κόστους του Δημοσίου Τομέα Υγείας, δρομολογείται η συγχώνευση - κατάργηση Νοσοκομείων και υπηρεσιών Υγείας, με πρόσφατο παράδειγμα τα Ιδρύματα Πρόνοιας, αλλά και τη συζήτηση γύρω από τις συνενώσεις Νοσοκομείων", συνεχίζει η ανακοίνωση. Οσον αφορά τη μεταφορά του κόστους νοσηλείας στον ασθενή, δηλαδή την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της υγείας, ο Σύλλογος αναφέρει ότι μπορεί να συμβεί μέσα από την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Δηλαδή, τη διευθέτηση του συνολικού χρόνου εργασίας, που αυτή τη στιγμή γίνεται σε πενθήμερη βάση, εφτάμισι ώρες τη μέρα και την κατάργηση της μονιμότητας.
ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ
Στην επαρχία δεν καλύπτονται οι ανάγκες

Οι ελλείψεις ωθούν τους νεφροπαθείς στην εσωτερική μετανάστευση και τον ιδιωτικό τομέα

Η έλλειψη κρατικών Μονάδων Τεχνητού Νεφρού και νεφρικών μοσχευμάτων ωθούν αρκετούς νεφροπαθείς στην εσωτερική μετανάστευση και την πλειοψηφία (70%) στον ιδιωτικό τομέα. Στις μεν κρατικές Μονάδες τα μηχανήματα είναι πεπαλαιωμένα και η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού μεγάλη, οι δε ιδιωτικές Μονάδες λειτουργούν με βάση το κέρδος και όχι προς όφελος του ασθενούς. Γιατροί και νοσηλευτές δεν είναι εξειδικευμένοι, ενώ τα μηχανήματα δεν αποστειρώνονται με αποτέλεσμα την εξάπλωση της ηπατίτιδας C στους νεφροπαθείς.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν χτες, σε συνέντευξη Τύπου, μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών,οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση αυξάνονται κάθε χρόνο κατά 12%, (φέτος ο αριθμός τους έφτασε στις 7.000). Οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, ενώ τα τελευταία χρόνια οι μεταμοσχεύσεις έχουν πτωτική πορεία. Σήμερα, σε όλη τη χώρα, υπάρχουν 90 Μονάδες, εκ των οποίων οι 66 είναι κρατικές (οι 20 στην Αττική) και οι 24 ιδιωτικές (οι 19 στην Αττική).

Οσον αφορά στις μεταμοσχεύσεις, το 1991 έγιναν 174 (92 από πτωματικό δότη), το 1993 έγιναν 143 (86 από πτωματικό δότη), ενώ το 1994 έγιναν 113 μεταμοσχεύσεις, εκ των οποίων οι 46 ήταν μόνο από πτωματικό δότη. Το 1997 οι πτωματικές μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας ήταν 57, έναντι 42 μεταμοσχεύσεων το 1996.

Οσον αφορά στις ιδιωτικές Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, οι διοικούντες - στο όνομα του κέρδους - έχουν προσθέσει και τέταρτη βάρδια. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος μεταξύ των βαρδιών δεν είναι αρκετός για την αποστείρωση των μηχανημάτων. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Α. Χατζησάββας,είπε ότι το 70% των νεφροπαθών που απευθύνονται στις ιδιωτικές κλινικές είναι φορείς του ιού της ηπατίτιδας C. Στις κρατικές Μονάδες το ποσοστό των φορέων είναι μικρότερο, περίπου 45%.

Το κόστος της αιμοκάθαρσης φτάνει το ένα εκατομμύριο ανά ασθενή το μήνα. Οι εκπρόσωποι των νεφροπαθών κατήγγειλαν ότι "αντί να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, εφαρμόζονται ημίμετρα και εντέλει το κόστος της αιμοκάθαρσης ενός ασθενή για ένα χρόνο είναι ίσο με το κόστος μιας μεταμόσχευσης η οποία γίνεται εφάπαξ".

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους στην υγεία να πάρουν μαζικά μέρος στη σημερινή κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ κάνει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών" (ΔΕΥ).

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΥ τονίζει ότι κλιμακώνεται η κυβερνητική επίθεση ενάντια στις κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων και των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Για πρώτη φορά υπάρχει, όχι μόνο πραγματική μείωση των μισθών, αλλά και ονομαστική μείωση, ενώ οι ανάγκες σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και εργατοτεχνικό προσωπικό παραμένουν ακάλυπτες. Παράλληλα, γίνονται προσλήψεις συμβασιούχων και εποχιακών, με στόχο την κατάργηση της μονιμότητας, ενώ υπάρχει αδιαφορία για τις μόνιμες και διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των νοσοκομείων.

Επίσης, η κυβέρνηση νεκρανασταίνει τον αντιδραστικό δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση (Στρατιωτικό Νοσοκομείο "401"), τρομοκρατεί και διώκει συνδικαλιστές (Νοσοκομείο "Σωτηρία") και αρνείται να πάρει μέτρα για την προστασία και προαγωγή της υγείας των εργαζομένων, τόσο σε οικονομικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο.

"Υπάρχει σαφής χειροτέρευση της θέσης μας σε όλους τους τομείς", συνεχίζει η ΔΕΥ και καλεί τους εργαζόμενους στην υγεία "αποφασιστικά και συντονισμένα να παλέψουμε για μια άλλη φιλεργατική, προοδευτική πολιτική, που κυρίαρχο στόχο θα έχει την πάλη ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ