Επίσημη επίσκεψη του Αφγανού Προέδρου μεθαύριο στο Λευκό Οίκο
Επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα έχει μεθαύριο στο Λευκό Οίκο ο Αφγανός Πρόεδρος, Α. Γάνι, με φόντο την αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και την όξυνση των παζαριών για την αναδιάταξή τους στην ευρύτερη περιοχή, με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν την εν εξελίξει ειρηνευτική διαδικασία και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να συμμετάσχουν κατά εποικοδομητικό τρόπο στις διαπραγματεύσεις με στόχο να τεθεί τέλος στη σύγκρουση», επανέλαβε σε σχετική ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος, ενώ ξεκίνησαν πάλι οι επαφές αφγανικής κυβέρνησης - Ταλιμπάν στο Κατάρ.
Παράλληλα, «τρέχουν» σκληρά παζάρια για να διατηρήσει το ΝΑΤΟ κρίσιμο ρόλο στο ίδιο το Αφγανιστάν, μέσα από την παραμονή στρατευμάτων της Τουρκίας.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζ. Σάλιβαν, δήλωσε ότι στην πρόσφατη συνάντησή τους οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Τουρκίας συμφώνησαν πως «η Τουρκία θα παίξει έναν ηγετικό ρόλο στην εγγύηση της ασφάλειας του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι» στην Καμπούλ. Επισήμανε την «ικανοποίηση που εξέφρασε» ο Πρόεδρος Ερντογάν για τη δέσμευση Μπάιντεν ως προς τις «διάφορες μορφές στήριξης» που η Αγκυρα έχει ζητήσει και θα λάβει.
Αύριο, μάλιστα, αντιπροσωπεία του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας θα μεταβεί στην Τουρκία για να συζητηθεί η σχετική πρόταση της Αγκυρας.
Την ίδια στιγμή, αρπάζοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η αναβάθμιση του ρόλου της και στο Αφγανιστάν, η Τουρκία εντείνει διάφορες παράλληλες επαφές, όπως έδειξε και η τριμερής συνάντηση που είχαν την Κυριακή οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας - Αφγανιστάν - Ιράν, συμφωνώντας στην ενίσχυση της συνεργασίας τους για την ανάπτυξη και «σταθερότητα» στην περιοχή.
Πάντως, η Ρωσία εξέφρασε ανοιχτά τις αντιρρήσεις της για την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε τη «διατήρηση στρατιωτικής αποστολής στο Αφγανιστάν» «αντίθετη από νομική σκοπιά στη συμφωνία ΗΠΑ - Ταλιμπάν» το Φλεβάρη του 2020. Η ίδια τόνισε ότι «το κίνημα των Ταλιμπάν εξέφρασε κατηγορηματικά την αρνητική του αντιμετώπιση σ' αυτήν την προοπτική», ενώ αναρωτήθηκε «γιατί η προστασία του κεντρικού αερολιμένα της χώρας δεν μπορεί να ανατεθεί στις αφγανικές εθνικές δυνάμεις ασφαλείας», παρατηρώντας ότι «για την προετοιμασία και τον εξοπλισμό τους σε 20 χρόνια δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια». Πρόσθεσε πάντως ότι «η απόφαση για κάτι τέτοιο πρέπει να ληφθεί με ισότιμο τρόπο, με μοχλό μεταξύ άλλων την προώθηση της διαδικασίας ενδο-αφγανικής συμφιλίωσης».
Στο μεταξύ, στο πεδίο των μαχών που συνεχίζονται στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να κερδίζουν τον έλεγχο σε νέες επαρχίες, που σύμφωνα με δημοσιεύματα φτάνουν τις 50.
Ο υποδιευθυντής πολιτικών υποθέσεων της οργάνωσης, μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, έκανε δηλώσεις και για το «αυθεντικό ισλαμικό καθεστώς» που η οργάνωση θα προωθήσει στο Αφγανιστάν, μέσα από τη συμμετοχή της σε μια νέα κυβέρνηση.
Να σημειωθεί ότι, χτες, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, σχολιάζοντας τους ρυθμούς ισχυροποίησης της στρατιωτικής θέσης των Ταλιμπάν, είπε ότι «τα σχέδια μπορεί να τροποποιηθούν αν η κατάσταση μεταβληθεί» στο πεδίο και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ θα δείξουν «ευελιξία», αλλά και ότι η αποχώρηση θα γίνει εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος, «όπως διέταξε ο Πρόεδρος».
Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού της Αρμενίας, Ν. Πασινιάν, κέρδισε στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.
Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα, το «Κοινωνικό Συμβόλαιο» του Πασινιάν συγκέντρωσε το 53,9% των ψήφων, ενώ η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για την Αρμενία» με επικεφαλής τον πρώην Πρόεδρο της χώρας, Ρ. Κοτσαριάν, έλαβε 21%.
Ο Κοτσαριάν κατήγγειλε «προσχεδιασμένη νοθεία» και ζήτησε «να εξεταστούν προσεκτικά οι φερόμενες και οι καταγγελθείσες παρατυπίες» απειλώντας να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Την ίδια ώρα ωστόσο, η επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ ανέφερε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν γενικά ομαλά, εκτίμηση που αναπαρήγαγε και η ΕΕ.
Σημειώνεται ότι οι εκλογές διεξήχθησαν μετά την πολεμική σύγκρουση Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το περασμένο φθινόπωρο, κατά την οποία το Αζερμπαϊτζάν - με ενεργό στήριξη της Τουρκίας - κέρδισε τον έλεγχο εδαφών γύρω από τον θύλακα, τα οποία είχε καταλάβει η Αρμενία στον πόλεμο της δεκαετίας του '90. Με όχημα τη μεγάλη δυσαρέσκεια για την ήττα και την οικονομική κατάσταση, η αντιπολίτευση είχε πρωτοστατήσει σε διαδηλώσεις με βασικό αίτημα την παραίτηση Πασινιάν, ο οποίος ωστόσο επικράτησε τελικά στις πρόωρες εκλογές.
Στο μεταξύ, με «ιδιαίτερη προσοχή» παρακολουθεί η Ρωσία τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, για ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική βάση στο Αζερμπαϊτζάν μετά τη συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψε με τον Αζέρο ομόλογό του, Ι. Αλίεφ.
«Σε κάθε περίπτωση, η εγκατάσταση στρατιωτικών υποδομών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά μας» αποτελεί «και αιτία για τα δικά μας βήματα, που είναι απαραίτητα για την κατοχύρωση της ασφάλειας και των συμφερόντων μας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία βρίσκεται «σε στενή επαφή και με την Αγκυρα και με το Μπακού και με το Ερεβάν και θεωρούμε ότι οποιαδήποτε βήματα πρέπει να συμβάλλουν στην περαιτέρω σταθεροποίηση της κατάστασης στον Νότιο Καύκασο, στην ανάπτυξη των υποδομών, της οργάνωσης των μεταφορών, τη διόρθωση της κατάστασης συνολικά και δεν πρέπει να περιέχουν οποιαδήποτε στοιχεία μπορούν να καταστούν λόγος για αύξηση της έντασης».
Εξάλλου, ο Ερντογάν έκανε λόγο για μελλοντική συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Αζέρο ομόλογό του.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την «ειρηνευτική» συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν - Ρωσίας, περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί επ' αόριστον στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε μια προσπάθεια της Ρωσίας να αποτρέψει ντε φάκτο τη ΝΑΤΟική περικύκλωσή της.
Την ίδια στιγμή ρωσικές «ειρηνευτικές» δυνάμεις ελέγχου των συνόρων θα αναπτυχθούν τις επόμενες μέρες στην αρμένικη επαρχία Γκεγκαρκουνίκ στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν και θα ακολουθήσει η ταυτόχρονη απόσυρση των αρμένικων και των αζέρικων δυνάμεων. Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί απανωτά περιστατικά έντασης στις επαρχίες Σιουνίκ και Γκεγκαρκουνίκ, καθώς δεν έχουν οριστεί ακόμη τα σύνορα των δυο κρατών, που προέκυψαν μετά την πολεμική σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Η ισπανική κυβέρνηση απένειμε χάρη στους εννέα φυλακισμένους ηγέτες της «απόπειρας ανεξαρτησίας» της Καταλονίας που είχαν οργανώσει σχετικό δημοψήφισμα το 2017. Την απόφαση απονομής χάριτος - χωρίς ακύρωση των καταδικαστικών αποφάσεων - ανακοίνωσε με διάγγελμα ο Ισπανός πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ.
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στ. Λεβέν, ηττήθηκε στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής σε βάρος του στο σουηδικό κοινοβούλιο. Μέσα σε μια βδομάδα θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα παραιτηθεί ή αν θα προκηρύξει νέες εκλογές. Την πρόταση μομφής κατέθεσε το κόμμα «Αριστερά», το οποίο στήριζε την κυβέρνηση, εξαιτίας ενός νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση των ενοικίων που προβλέπει τον περιορισμό των ελέγχων των ενοικίων στις νεόδμητες κατοικίες. Σε δηλώσεις της μετά την ψηφοφορία, η πρόεδρος της «Αριστεράς» πρότεινε το σχηματισμό νέας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, χωρίς το θέμα των ενοικίων...
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Εξελέγη γενικός γραμματέας του ΟΗΕ την Παρασκευή, διά βοής από τη Γενική Συνέλευση, μετά από ομόφωνη σύσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας, για δεύτερη συνεχή θητεία, ο Πορτογάλος Αντόνιο Γκουτέρες.
ΡΩΜΗ.-- Τα «δεξιά» - ευρωσκεπτικιστικά κόμματα Φόρτσα Ιτάλια του Σ. Μπερλουσκόνι και η Λέγκα του Μ. Σαλβίνι σκοπεύουν να «ενωθούν» και να συνεργαστούν στενά στις εθνικές εκλογές του 2023, σύμφωνα με δηλώσεις του Μπερλουσκόνι. Και τα δυο κόμματα συμμετέχουν στον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό του Μ. Ντράγκι. Η Τζόρτζα Μελόνι, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο νέο σχήμα.
ΠΑΡΙΣΙ.-- Τα ονόματα τριών Ελλήνων επιστημόνων, αποφοίτων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δόθηκαν σε τρεις αστεροειδείς από τη Διεθνή Αστρονομική Ενωση, ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους στο ερευνητικό πεδίο των αστεροειδών. Πρόκειται για την Δρ. Χρύσα Αβδελίδου, την Δρ. Αθανασία Τόλιου και τον Δρ. Γεώργιο Τσιρβούλη. H ανακοίνωση της ονοματοδοσίας δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «WGSBN Bulletin».
ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Ο Κ. Κιλιντσάρογλου, αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), κάλεσε την κυβέρνηση Ερντογάν να αποκαταστήσει άμεσα τις διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, με το επιχείρημα ότι «η ανάγκη για ειρήνη στη Συρία είναι απαραίτητη για την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους».
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο τραυματισμός τριών εργαζομένων ήταν το αποτέλεσμα νέας έκρηξης που σημειώθηκε στο εργοστάσιο παραγωγής πυρομαχικών Σλομπόντα στη Σερβία (το μεγαλύτερο του είδους του στη χώρα). Στις αρχές του μήνα είχαν σημειωθεί ξανά απανωτές εκρήξεις στο ίδιο εργοστάσιο.
ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Διεξήχθησαν τη Δευτέρα βουλευτικές και περιφερειακές εκλογές στην Αιθιοπία. Οι εκλογές δεν έγιναν σε τέσσερις από τις 10 μεγάλες περιφέρειες της χώρας, ενώ σε άλλες δύο εκλογικοί παρατηρητές κατήγγειλαν πως υπέστησαν διωγμό από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες μέρες με πιθανή τη νίκη του «Κόμματος Ευημερίας» του πρωθυπουργού Αμπίι Αχμεντ.
Με την αποχή να φτάνει το 68%, ολοκληρώθηκε την Κυριακή ο α' γύρος των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία.
Σε αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές, που δείχνουν μονομαχία του νυν Προέδρου Εμ. Μακρόν με την Μαρίν Λεπέν, στις περιφερειακές εκλογές έδειξαν σημαντικές «αντοχές» τα πιο «παραδοσιακά» κόμματα της αστικής τάξης, όπως οι «Ρεπουμπλικάνοι» (LR), ο βασικότερος εκπρόσωπος της γκολικής «δεξιάς».
Ενδεικτικά θεωρούνται τα ποσοστά που εξασφάλισαν πρωτιές στους υποψηφίους των LR σε Οβέρν Ρον-Αλπ (με 43,8%), Ιλ νρε Φρανς (34%) και Ο-ντε Φρανς (43,1%), όπου θεωρείται σχεδόν σίγουρη η επικράτησή τους στον β' γύρο την ερχόμενη Κυριακή.
Θετικά θεωρούνται και τα αποτελέσματα που καταγράφουν σε μια σειρά περιφέρειες το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του, με ποσοστά άνω του 25% σε 4 από αυτές.
Την ίδια στιγμή, ο «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία σε καμία από τις περιφέρειες και έχει πολύ χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με το 2015. Σε δηλώσεις της η Λεπέν είπε ότι «οι ψηφοφόροι μας δεν ήρθαν» στις κάλπες και ζήτησε ψήφο στον β' γύρο γιατί «όλα είναι πιθανά».
Αντίστοιχα, το κυβερνών κόμμα «Εμπρός» του Μακρόν (που το 2015 δεν είχε συσταθεί ακόμα) είχε επίσης πολύ ισχνές επιδόσεις (το πανεθνικό ποσοστό του υπολογίζεται σε 11%). Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμαμέν απάντησε «φυσικά» σε ερώτηση για το αν τα αποτελέσματα συνιστούν ήττα για το «Εμπρός». Συμπλήρωσε ότι «δημοκρατία σημαίνει ότι μερικές φορές χάνεις στις εκλογές», αλλά πρόσθεσε: «Ας μην εξάγουμε βιαστικά συμπεράσματα για τις προεδρικές εκλογές». Περιέγραψε δε ως «ήττα για όλους μας» τη μεγάλη αποχή.