Την Κυριακή 26 Γενάρη στις 6.30 μ.μ., στο κλειστό ΔΑΚ «Πλάτων» στη Νίκαια
Από παλιότερη κινητοποίηση |
Τα παραπάνω τονίστηκαν μεταξύ άλλων στη σύσκεψη που διοργάνωσε χτες στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Θέμα της σύσκεψης ήταν η πραγματοποίηση συναυλίας - παρέμβασης για την καταδίκη της ναζιστικής - εγκληματικής Χρυσής Αυγής, με τη συμμετοχή πλήθους καλλιτεχνών, που θα γίνει την Κυριακή 26 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στο κλειστό ΔΑΚ «Πλάτων», στη Νίκαια.
Μιλώντας στη σύσκεψη, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεν θα μείνουμε σε μία - δύο πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα. Υπάρχει ανάγκη να ασκηθεί πίεση για αυτό το θέμα. Επιβεβαιώνεται ότι μόνο το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα μπορεί να τσακίσει το φασισμό (...) Τονίζουμε ότι ο ναζισμός είναι εδώ σε "εφεδρεία", τη στιγμή που το σύστημα προτάσσει το "νόμο" και την "τάξη", που το ζουν καθημερινά όσοι αγωνίζονται». Ως παραδείγματα έφερε το Ασφαλιστικό και το θέμα της απαγόρευσης των διαδηλώσεων.
Παρέμβαση έκανε ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του ΕΚΠ, τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι καταρχήν πολιτικό και όχι νομικό. «Πρέπει να γίνει υπόθεση των σωματείων, να συνεχίσουμε την πάλη ενάντια στο φασισμό. Θα τους βρίσκουμε μπροστά μας». «Είναι σημαντικό να καταδικαστεί η εισαγγελική πρόταση από τους εργαζόμενους», συνέχισε. «Μπορεί να έχουν λουφάξει οι χρυσαυγίτες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Πρέπει συνέχεια να αποκαλύπτουμε τη δράση τους, παραμένουν μαντρόσκυλα του συστήματος. Είναι "κυνηγοί κεφαλών" για λογαριασμό της εργοδοσίας, για τζάμπα εργατικά χέρια. Στηρίζουν τους εργοδότες. Θα χτυπούν συνέχεια το κίνημα, δεν πρέπει να τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Το σύστημα θα τους επαναφέρει...».
Στη σύσκεψη, στην οποία συζητήθηκαν και πρακτικά ζητήματα για την προετοιμασία και την οργάνωση της εκδήλωσης, συμμετείχαν και στηρίζουν την πρωτοβουλία αντιπρόσωποι από τις εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς μέχρι στιγμής: Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπονοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Αττικής, Πειραιά και Νήσων, Σωματείο Καθαριστριών Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Πειραιά, Σωματείο Οδηγών Φορτηγών Αττικής και Βοιωτίας, Ενωση Συλλόγων Γονέων Περάματος, Σύλλογος Γυναικών Περάματος, Γυναικείος Σύλλογος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Φοιτητικός Σύλλογος Σχολής Επιστημών Τροφίμων ΠΑΔΑ, Φοιτητικός Σύλλογος Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας ΠΑΔΑ.
«Αυτό που μας ενδιαφέρει (σ.σ. για τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) είναι να δημιουργηθούν κάποιες ιδιωτικές πτέρυγες σε δημόσια νοσοκομεία (...) Να υπάρχουν επιλογές για τους ασφαλισμένους και η δημιουργία ενός τέτοιου υβριδικού συστήματος θα έδινε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια τρίτη ταχύτητα που θα (...) βοηθήσει στη λειτουργία του ανταγωνισμού».
(Ι. Καντώρος, μέλος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος)
«Διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες για τους ιατρούς, ώστε να παρέχεται καλύτερη υπηρεσία στους ασθενείς».
(Αθ. Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, υπέρμαχος των ΣΔΙΤ)
«Τα τελευταία χρόνια, παγκοσμίως, τα κέρδη από τις ΣΔΙΤ στα συστήματα Υγείας ανέρχονται σε 417 δισ.».
(Ι. Κωτσιόπουλος, γγ υπουργείου Υγείας)
Τα παραπάνω ειπώθηκαν πριν από λίγες μέρες από κυβερνητικά στελέχη, τον ΠΙΣ και ανθρώπους της αγοράς σε συνέδριο για τα «οικονομικά και τις πολιτικές της Υγείας». Ας δούμε όμως ορισμένα αποκαλυπτικά στοιχεία για το τι «εισπράττουν» εργαζόμενοι και ασθενείς σε χώρες που παρουσιάζονται ως «πρότυπο για τη χώρα μας», εξαιτίας και της εφαρμογής των ΣΔΙΤ στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ως μέρους της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Guardian», στο «υποδειγματικό» βρετανικό σύστημα Υγείας, το οποίο έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια σε ΣΔΙΤ, η κατάσταση έχει ως εξής:
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Σουηδία, όπως την παρουσίασε ο «Ριζοσπάστης» πριν από λίγες μέρες:
Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι μέσα στο 2020 θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή των ΣΔΙΤ σε τρία δημόσια νοσοκομεία. Διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και αξιοποιώντας την άθλια κατάσταση που έχει διαμορφώσει η διαχρονική πολιτική εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποσπάσει τη συναίνεση του λαού στην πολιτική που συνθλίβει τα δικαιώματα και τις ανάγκες του. Καλεί ταυτόχρονα τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία να υποτάξουν την επιστήμη τους στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, να προσυπογράψουν το παραπέρα τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, να «λερώσουν» την ιατρική ποδιά, βάζοντας πλάτη στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του συστήματος.
Μόνοι κερδισμένοι από τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων, θα είναι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας. Ανάμεσά τους, οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες (οι συμπράξεις τους με τα δημόσια νοσοκομεία θεσμοθετήθηκαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ), που η κερδοφορία τους στην Υγεία είναι 550 εκατ. ευρώ το χρόνο και προκειμένου να εξασφαλιστούν, η κυβέρνηση τους έδωσε πεσκέσι επενδυτικό «μαξιλάρι» ύψους 100 δισ...
Με αυτά θα βρεθούν αντιμέτωποι εργαζόμενοι και ασθενείς, αν προχωρήσουν τα σχέδια κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων, τα οποία πρέπει να απορρίψουν, οργανώνοντας μαχητικό αγώνα ενάντια στην πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης. Οχι για την υπεράσπιση της σημερινής άθλιας κατάστασης στο δημόσιο σύστημα της Υγείας, αλλά για ένα καθολικό, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.