ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ «ΕΥΡΩΠΗ»
Κανένα μέτρο από την κυβέρνηση για τη διασφάλισή τους

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ

Από τη συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ
Από τη συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ
Καμία διασφάλιση των δικαιωμάτων των 250 εργαζομένων του πρακτορείου διανομής Τύπου ΕΥΡΩΠΗ δεν προβλέπεται από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τα όσα είπε η υπουργός, Εφη Αχτσιόγλου, απαντώντας χτες στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου.

Οι εργαζόμενοι του πρακτορείου ΕΥΡΩΠΗ είναι στον αέρα και απλήρωτοι από τον Ιούλη, καθώς οι εκδότες - μέτοχοι μεταφέρθηκαν στο αντίστοιχο πρακτορείο ΑΡΓΟΣ - το δεύτερο που λειτουργεί στο χώρο - οδηγώντας όπως όλα δείχνουν την εταιρεία σε πτώχευση. Οπως ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «οι εκδότες τα έχουν συμφωνήσει να "τσακίσουν" τα δικαιώματα σήμερα στο πρακτορείο "Ευρώπη" και αύριο στο "Αργος", στήνοντας νέα μαγαζιά ενδεχόμενα, αφού χρεοκόπησαν τα παλιά, για να έχουν πολύ φθηνούς εργαζόμενους».

Ζήτησε από την υπουργό να πει συγκεκριμένα «τι εργαλεία έχετε» που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να πάρει μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στα δύο πρακτορεία, η καταβολή των δεδουλευμένων τους, οι θέσεις εργασίας τους. Ειδικά για τους εργαζόμενους του πρακτορείου ΕΥΡΩΠΗ σημείωσε ότι θα πρέπει να μεταφερθούν στο ΑΡΓΟΣ. Οπως επισήμανε κατά την πρόσφατη περιοδεία του ΚΚΕ στο πρακτορείο ΑΡΓΟΣ, «είδαμε πάρα πολλούς ενοικιαζόμενους και εργολαβικούς εργαζόμενους» και άρα «οι εργαζόμενοι του ΑΡΓΟΣ δεν φτάνουν».

Η Εφη Αχτσιόγλου αυτό που έκανε ήταν να απαριθμήσει τις τριμερείς που έχουν γίνει στο υπουργείο και τις παρατηρήσεις και τα πρόστιμα από την Επιθεώρηση Εργασίας, τα οποία βέβαια είναι «σταγόνα στον ωκεανό», λέγοντας ότι «δύο κεντρικά εργαλεία που έχει το υπουργείο, δηλαδή την κεντρική του υπηρεσία και τον ελεγκτικό του μηχανισμό, πλαισιώνει όλο το ζήτημα με έναν τρόπο αρκετά εντατικό». Κατά τα άλλα, υπενθύμισε, κομπάζοντας, το νόμο για τα Εργασιακά που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή για την απλήρωτη αδήλωτη εργασία, τον οποίο εμφάνισε ως μεγάλο επίτευγμα της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ένα αντιδραστικό, αντεργατικό πλαίσιο και αυτό το πλαίσιο διατηρείται», ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος, ενώ υπενθύμισε στην υπουργό ότι στο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για την αλλαγή του Πτωχευτικού Κώδικα, ώστε σε πτώχευση και πλειστηριασμό να έχουν προτεραιότητα έναντι των άλλων πιστωτών οι εργαζόμενοι.

«Σήμερα, η εταιρεία ΕΥΡΩΠΗ εντάσσεται σε διαδικασίες πτώχευσης, άρα οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεχάσουν τα δεδουλευμένα και τα χρωστούμενα, γιατί δεν θα πάρουν δεκάρα τσακιστή, γιατί έρχονται τρίτοι και καταϊδρωμένοι στην κατάταξη. Πρώτα μπαίνουν οι τράπεζες, μετά το κράτος, οι εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία και στο τέλος, οι εργαζόμενοι. Αρα, ούτε από εκεί μπορείτε να τους διασφαλίσετε, από τη στιγμή που δεν αλλάξατε τον δικό σας Πτωχευτικό Κώδικα, γιατί εσείς φέρατε αυτές τις ανατροπές».

Η υπουργός ανέφερε ότι «για τον Πτωχευτικό Κώδικα θα χρειαστεί πράγματι πολύ μεγάλη προσπάθεια, απέναντι στους δανειστές», ενώ αναμάσησε τα περί «δεδομένων περιοριστικών συνθηκών» και της «δεδομένης επιτροπείας» αλλά και της «διαφορετικής προσέγγισης που έχουν οι δανειστές για την αγορά εργασίας»...

Νέα κινητοποίηση από τους εργαζόμενους

Στο μεταξύ, σε νέα κινητοποίηση προχωρούν οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία Τύπου και στα εργοστάσια εκτύπωσης εφημερίδων και περιοδικών. Μετά την επιτυχία της 24ωρης απεργίας, την περασμένη Πέμπτη, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων καλούν την Τρίτη 19/9, με συγκέντρωση στην Ομόνοια, στις 18.30, και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, όπου θα ζητήσουν συνάντηση με την υπουργό Εργασίας. Διεκδικούν διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων, καθώς και τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος για τους απλήρωτους εργαζόμενους.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Η πραγματικότητα πίσω από τις διακηρύξεις...

Η ομιλία του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη, «για την κατάσταση και τις προοπτικές της ΕΕ», οι διακηρύξεις περί «νέου αέρα» που φυσάει μετά από χρόνια στα «πανιά» της ιμπεριαλιστικής Ενωσης, δεν μπορούν να κρύψουν τους σφοδρούς ανταγωνισμούς των καπιταλιστικών κρατών, που οξύνθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, στο έδαφος και της ανισομετρίας που μεγάλωσε. Προπάντων, δεν μπορούν να συγκαλύψουν το γεγονός ότι όλα τα σενάρια που συζητιούνται για το «μέλλον» της ιμπεριαλιστικής ένωσης και οι συμβιβασμοί που αναζητούνται πάνω σε αυτό το έδαφος είναι «από χέρι» αντιλαϊκά και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αλλάξουν τον ίδιο τον χαρακτήρα της ΕΕ, ως ένωσης του κεφαλαίου. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή, από τις ψεύτικες προσδοκίες που προσπάθησε να καλλιεργήσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά κι απ' όσα επαναλαμβάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία, καλώντας το λαό να συμμεριστεί τις αγωνίες του εγχώριου κεφαλαίου για την αναμόρφωση της ΕΕ.

***

Μια ματιά, άλλωστε, στα βασικά σημεία όσων είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, δείχνει τι πραγματικά διακυβεύεται για το κεφάλαιο, αλλά και ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό των κάθε λογής σεναρίων. Για παράδειγμα, είναι φανερό ότι οι «ισορροπίες» που προσπάθησε να κρατήσει στην ομιλία του ανάμεσα σε προτάσεις ισχυρών καπιταλιστικών κρατών (Γερμανίας, Γαλλίας κ.ά.) σχετικά με τη δομή της Ευρωζώνης, τις σκέψεις για μετατροπή του ESM σε «ευρωπαϊκό ΔΝΤ», τον υπουργό Οικονομικών της ευρωένωσης κ.ο.κ., καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των λαών, που θα κληθούν με τη μια ή την άλλη μορφή να πληρώσουν τη «δημοσιονομική πειθαρχία», τα «ευρωπαϊκά εξάμηνα», τα «μνημόνια διαρκείας», για να θωρακίζεται η κερδοφορία του κεφαλαίου. Αλλωστε και στην «επιστολή προθέσεων» του Ζ. Κ. Γιούνκερ για το επόμενο διάστημα, καταγράφεται η ανάγκη για γρήγορη προώθηση στόχων, όπως το «Ευρωπαϊκό εξάμηνο για το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών το 2018, εξασφάλιση επενδύσεων, υγιών δημόσιων οικονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με παράλληλη χρήση της κατάλληλης ευελιξίας που εμπεριέχεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» κ.ά.

***

Επίσης, μια σειρά από διακηρύξεις που προβλήθηκαν ως προσπάθεια τάχα εξασφάλισης μιας «κοινωνικά δίκαιης» καπιταλιστικής ανάκαμψης, όπως ότι «όσοι προσφέρουν την ίδια εργασία στον ίδιο τόπο, πρέπει να έχουν τις ίδιες αμοιβές» και οι προθέσεις για τη δημιουργία «Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των αρχών σε όλα τα επίπεδα της αγοράς εργασίας και την καλύτερη διαχείριση διασυνοριακών καταστάσεων», δεν αφορούν και δεν «αγγίζουν» τα σκληρά αντεργατικά μέτρα που παίρνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Αντίθετα, θα έρθουν να διασφαλίσουν την ακόμα πιο αποφασιστική επιβολή του αντεργατικού πλαισίου, ενιαία στα κράτη - μέλη, για τη «θωράκιση» της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ρυθμίζοντας παράλληλα ζητήματα του μεταξύ τους ανταγωνισμού. Η «απελευθέρωση» μιας σειράς κλάδων και τομέων, οι στόχοι για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς της ΕΕ σε κλάδους όπως η Ενέργεια, οι Μεταφορές κ.ο.κ., που στοχεύει να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας για τα λιμνάζοντα κεφάλαια, δεν σηματοδοτεί τίποτα το θετικό για τους εργαζόμενους και επιπλέον προαναγγέλλει νέα επίθεση στα δικαιώματά τους, γενίκευση της ενεργειακής φτώχειας, σχεδιασμό των κάθε λογής υποδομών όχι με βάση τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, αλλά με βάση τις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

***

Την αναζήτηση των όποιων πρόσκαιρων συμβιβασμών ανάμεσα στα κράτη - μέλη, για την «ισχυροποίηση της ΕΕ», σημαδεύουν εξάλλου οι μεγάλες αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις, ο ανταγωνισμός που οξύνεται με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία, τη Βρετανία. Η πρόταση - πλαίσιο της Κομισιόν (που είχαν ζητήσει με επιστολή τους τον περασμένο Ιούλη η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία) για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων σε «στρατηγικής σημασίας» τομείς, όπως τα λιμάνια, η Ενέργεια, η αμυντική βιομηχανία κ.ο.κ., ή δηλώσεις όπως αυτές του Γιούνκερ ότι «δεν είμαστε αφελείς θιασώτες του ελεύθερου εμπορίου» και ότι «η Ευρώπη πρέπει πάντα να υπερασπίζεται τα στρατηγικά της συμφέροντα», δίνουν μια γεύση των ανταγωνισμών που λυσσομανούν με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Οι αντιθέσεις αυτές δεν λύνονται μόνο στα «κοινοβούλια», αλλά και στα πεδία των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, επεμβάσεων και πολέμων, που πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί. Οι κάλπικες διακηρύξεις περί ειρήνης, δεν μπορούν να κρύψουν την εντατική προετοιμασία της ΕΕ για πιο ενεργή εμπλοκή σε όλα τα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, αλλά και την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών στο εσωτερικό της, με φερετζέ την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας».

***

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η ΕΕ μόνο χειρότερη, πιο αντιδραστική και αντιλαϊκή γίνεται. Η λαϊκή δυσαρέσκεια για την ΕΕ μπορεί να πιάσει τόπο, όχι με τη μάταιη για τους λαούς αναζήτηση μιας «άλλης» ένωσης των μονοπωλίων, αλλά μόνο αν με τη λαϊκή πάλη στοχεύσει στην ανατροπή του πραγματικού αντίπαλου, των μονοπωλίων και της εξουσίας τους.


Τ. Γ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ