Σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, «ανοικοδόμηση» των Βαλκανίων, Ολυμπιάδα 2004, Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ήταν τα επιχειρήματα Παπαντωνίου για επενδύσεις στην Ελλάδα σε ξένους κεφαλαιούχους στο Λονδίνο
«Γην και ύδωρ» στους ξένους «επενδυτές» προσφέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ώστε να προτιμήσουν την ελληνική αγορά, ιδιαίτερα το χρηματιστήριο, στις επενδυτικές τους επιλογές. Οι παρακλητικές δεήσεις προς τους ξένους από την κυβέρνηση έχουν και έντονη προεκλογική χροιά, αφού μόνο πλέον από την εισροή ξένων κεφαλαίων προσδοκούν ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου, το οποίο βρίσκεται σε συνεχή υποχώρηση, με αρνητικές παρενέργειες για το κυβερνών κόμμα.
Στα πλαίσια αυτά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, μιλώντας χτες στο Λονδίνο σε εκπροσώπους διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών, αφού αναφέρθηκε στα μέχρι τώρα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο μέτωπο των πολιτικών λιτότητας, στη συνέχεια ξεδίπλωσε τα πλεονεκτήματα που έχει για τους ξένους επενδυτές η προτίμηση για τοποθετήσεις κεφαλαίων στην ελληνική αγορά.
Οι προσφορές της ελληνικής κυβέρνησης προς τους ξένους κεφαλαιούχους - σύμφωνα με την ομιλία Παπαντωνίου - περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
Συνάντηση του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ, εδώ και 8 μήνες περίπου, υφίστανται τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης από τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες, με απολύσεις, τρομοκρατία και περικοπές δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Το πρόβλημα διογκώθηκε όταν οι νέοι ιδιοκτήτες, παράνομα και προκλητικά, απέλυσαν 7 εργαζόμενους από τις μονάδες παραγωγής χαρτοπετσέτας στη Λάρισα και την Πάτρα. Πέρα όμως από αυτό, έχουμε και συρρίκνωση της ίδιας της επιχείρησης, αφού η διοίκησή της κατά βούληση, διακόπτει τη λειτουργία παραγωγικών τμημάτων, ενώ τον περασμένο Δεκέμβρη, έφτασε στο σημείο να διακόψει τη λειτουργία του εργοστασίου στο Μεγάλο Πεύκο, βγάζοντας σε αναγκαστική άδεια το σύνολο του προσωπικού.
Η Αλέκα Παπαρήγα διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι και στη Βουλή το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί. Κυρίως όμως υπογράμμισε το γεγονός ότι οι εξελίξεις στη ΣΟΦΤΕΞ είναι ένα μέρος του γενικότερου προβλήματος, που λέγεται ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας που κτίστηκε με τον ιδρώτα και την εκμετάλλευση των εργαζομένων από τους ιδιώτες. «Θέτουμε το ζήτημα αυτό, όχι μόνο τώρα, αλλά εδώ και πολλά χρόνια», είπε η Αλέκα Παπαρήγα. «Θα χρειαστεί πολύ σκληρός αγώνας κατά του καθεστώτος, που αναγορεύει τη λεγόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία σε ρυθμιστή των πάντων», πρόσθεσε.
«Πιστεύουμε - συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα - ότι ορισμένα πράγματα θα μπορούσε να είχαν παρεμποδιστεί, αν έγκαιρα υπήρχε αντίδραση στο γενικότερο συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο. Εχουμε προτείνει, εδώ και οχτώ χρόνια, τη δημιουργία ενός πανελλαδικού οργάνου πάλης κατά των ιδιωτικοποιήσεων που θα διακλαδωνόταν στη βάση, συσπειρώνοντας εργάτες, αγρότες και άλλους εργαζόμενους. Αυτό δεν έγινε δεκτό από συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις. Οπως δε γίνεται και τώρα, που ετοιμάζεται καταιγίδα μέτρων για το ασφαλιστικό. Αυτή η πάλη θα βοηθούσε να μη νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων το ξεπούλημα ως τετελεσμένο γεγονός. Αντίθετα, θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρώνονται στη βάση του "αυτά που ξεπουλήθηκαν, πρέπει να τα πάρουμε πίσω πίσω"».
Και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε: «Το θέμα δεν είναι μόνο να προσληφθούν οι πρώτοι απολυμένοι. Είναι σοβαρό και αυτό το θέμα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι οι επιμέρους κατακτήσεις μπορούν να προκύψουν μόνο ως αποτέλεσμα μιας γενικότερης μαζικής πάλης κατά της ιδιωτικοποίησης». «Τέλος - σημείωσε - θεωρούμε υποκριτική τη στάση ορισμένων, που λένε ότι συμπαραστέκονται στους εργαζόμενους, αλλά την ίδια στιγμή σηκώνουν τα χέρια μπροστά στις πρακτικές της λεγόμενης ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Πρώτα της δίνουν την άδεια να δρα και μετά να λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα».
Την έντονη αντίθεσή της για τη δρομολογούμενη κατάργηση των εκτός Αττικής υπηρεσιών του ΕΟΜΜΕΧ εκφράζει με ψήφισμά της η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων του νομού Ιωαννίνων.
Οπως τονίζει η Ομοσπονδία ο νόμος 2702/99 καταργεί όλες τις εκτός Αττικής υπηρεσίες του ΕΟΜΜΕΧ. Ο ίδιος νόμος προβλέπει τη σύσταση τμημάτων ή διευθύνσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις διοικητικές περιφέρειες της χώρας, οι οποίες θα στελεχωθούν από το προσωπικό του ΕΟΜΜΕΧ και μέσω των οποίων ασκείται η κυβερνητική πολιτική για τις ΜΜΕ. Επίσης, σημειώνει ότι το ΔΣ του ΕΟΜΜΕΧ με πρόσφατη απόφασή του και αφού άφησε να παρέλθουν οι ημερομηνίες που προβλέπει ο παραπάνω νόμος διατηρεί την περιφερειακή διεύθυνση του ΕΟΜΜΕΧ στη Θεσσαλονίκη και ξεκινά τη διαδικασία μεταφοράς του προσωπικού του ΕΟΜΜΕΧ σε διάφορες κατά τόπους δημόσιες υπηρεσίες συναφούς αντικειμένου και παρά τα όσα ορίζει ο νόμος.
Η έναρξη εφαρμογής του νόμου με τον τρόπο που γίνεται, επισημαίνει η Ομοσπονδία θα έχει τις εξής συνέπειες:
Η Ομοσπονδία ΕΒΕ Ν. Ιωαννίνων αφήνει αιχμές για σκοπιμότητες που οδήγησαν στη διατήρηση μόνο του ΕΟΜΜΕΧ Θεσσαλονίκης, την ώρα που, όπως τονίζει, η Ηπειρος είναι η φτωχότερη περιφέρεια της Ευρώπης και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της έχουν έντονη την ανάγκη των υπηρεσιών του ΕΟΜΜΕΧ.
Ζητά να παραμείνει ο ΕΟΜΜΕΧ ως βασικός φορέας υποβοήθησης των ΜΜΕ, παρέχοντας οικονομοτεχνική στήριξη, προγράμματα ανάπτυξης, επαγγελματική εκπαίδευση κ.ά. και να απεμπλακεί από τις διατάξεις του ν. 2414/96. Επίσης, ζητά να παραμείνει ο ΕΟΜΜΕΧ σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, πολύ περισσότερο στην Ηπειρο, με ταυτόχρονη επίλυση των όποιων προβλημάτων λειτουργίας του, με την απαραίτητη στελέχωσή του σε προσωπικό.
Οι δυνατότητες διεύρυνσης της ελληνοαμερικανικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στα Βαλκάνια εξετάστηκαν σε ελληνοαμερικανικό «φόρουμ», που πραγματοποιήθηκε στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλου, η ελληνοαμερικανική πρωτοβουλία για την τεχνολογική συνεργασία στα Βαλκάνια «είναι μία πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία, στην οποία είχε δοθεί έμφαση κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον στην Ελλάδα».
Ωστόσο οι βασικοί τομείς της ελληνοαμερικανικής «συνεργασίας» είναι οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, η βιομηχανία, το τραπεζικό σύστημα κ. ά. Είναι δηλαδή οι τομείς εκείνοι που θα χρησιμοποιηθούν ως η εμπροσθοφυλακή των Αμερικανών για επενδύσεις στα Βαλκάνια, οι οποίοι όταν διασφαλίσουν τις θέσεις τους στην αγορά των Βαλκανίων, θα βάλουν στη θέση τους και τους ντόπιους επιχειρηματίες, αφού σκοπός της διείσδυσης είναι η εξασφάλιση υπερκερδών για δικό τους, σαφώς, λογαριασμό.